Η Μπεθ Πότερ με τη σημαία της Σκωτίας
26/08/2023
ΤΡΙΑΘΛΟ

Μπεθ Πότερ: Πώς το τρίαθλο της έσωσε την πνευματική της υγεία (και την καριέρα της)

Κώστας Ευθυμιάδης

Μετά από πολύ καιρό σκέψης και προβληματισμού, η Μπεθ Πότερ έκανε μία μεγάλη στροφή στην καριέρα της πριν μερικά χρόνια. Για να σώσει την καριέρα της, άφησε τον στίβο και τις αποστάσεις και πήγε σε ένα άθλημα ακόμη πιο απαιτητικό: το τρίαθλο.

Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια γνώριζε πως μέσα από αυτό ίσως καταφέρει να φτάσει στην κορυφή και να αναγνωριστεί η αξία της. Το κατάφερε γρήγορα και η πρώτη της αντίδραση έδειξε την ανάγκη που είχε να ανταμειφθούν οι κόποι και οι θυσίες της. «Ελπίζω να γυρίσουν κάποιοι άνθρωποι και να μου δώσουν σημασία τώρα».

H 31χρονη Σκωτσέζα αθλήτρια, ήταν από τις κορυφαίες στην Βρετανία, στις αποστάσεις και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, στα 10.000 μέτρα.

Ωστόσο, η παρουσία της δεν ήταν αυτή που θα ήλπιζε, αλλά σ’ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο το έντονο στρες που είχε. Στρες το οποίο την ακολουθούσε γενικότερα στην καθημερινότητά της και ήταν σε πολύ έντονο βαθμό. Έφτασε σε σημείο να κάνει στο Ρίο συνεδρίες με ειδικό αθλητικό ψυχολόγο και να παίρνει φαρμακευτική αγωγή, καθώς όπως παραδέχτηκε η ίδια, δεν ήταν σε θέση να ελέγξει την κατάσταση. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το βράδυ πριν την κούρσα, αρρώστησε.

Παρ’ όλα αυτά κατέβηκε και έτρεξε, αλλά η 34η θέση που πήρε στα 10.000 μέτρα, έκανε μόνο χειρότερη την κατάσταση.

Αφού το ξεπέρασε, κατάφερε την επόμενη χρονιά να πάρει το εισιτήριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017, το οποίο θα γίνονταν μάλιστα στο Λονδίνο, όμως για ψυχολογικούς λόγους, χρειαζόταν μία αλλαγή. Μετακόμισε από την Σκωτία στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, όπου ξεκίνησε με έναν νέο προπονητή να ασχολείται πιο ενεργά με το τρίαθλο. Πολλοί την αμφισβητούσαν ως elite αθλήτρια, αλλά μόλις ανακοίνωσε την απόφασή της, οι κριτικές έγιναν πιο έντονες. Αυτή όμως είχε πάρει την απόφασή της. Ηθελε να αποκολληθεί σταδιακά από τον στίβο, ο οποίος φαίνεται πως την είχε στρεσάρει σε υπερβολικό βαθμό λόγω των απαιτήσεων που υπήρχαν προς το πρόσωπό της.

Η δύσκολη μετάβαση και η διαφορετική προσέγγιση

Την ίδια χρονιά άρχισε να αγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες τριάθλου και μάλιστα με επιτυχία, κάτι που τις εξαφάνισε τις όποιες αμφιβολίες είχε στο μυαλό της. Η μετάβαση από το ένα άθλημα στο άλλο έγινε πιο εύκολη και έδωσε στον εαυτό της μία διετία να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Πριν από αυτό, το 2019, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και εκεί… κλείδωσε το μυαλό της για πάντα στο τρίαθλο.

«Ελπίζω πως τώρα ο κόσμος βλέποντας τι κάνω, να καταλαβαίνει πως είμαι μία από τις καλύτερες στην πατρίδα και πιστεύω στον κόσμο» ανέφερε η καθηγήτρια φυσικής, μετά από εκείνη την επιτυχία της.

«Μετά το Ρίο έπεσα ψυχολογικά. Έχασα εντελώς την αγάπη μου για τον στίβο και δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω» παραδέχτηκε η Πότερ μέχρι που αποφάσισε να δοκιμάσει το τρίαθλο.
«Χρειαζόμουν μία αλλαγή και ήξερα πως ή θα την έκανα εκείνη τη στιγμή ή ποτέ. Υπήρχαν υπέρ και κατά και τα έγραψα σε ένα χαρτί για να πάρω την απόφασή μου. Το τρίαθλο ήταν ένα ρίσκο, αλλά στο μυαλό μου δεν το έβλεπα έτσι. Είπα ότι θα δώσω στον εαυτό μου μία χρονιά να δω πως θα πάει. Αν πάει καλά, ωραία, συνεχίζω. Ξέρω ότι δεν θα το κάνω για μια ζωή. Και τελικά έκανα την σωστή επιλογή» είπε για την απόφασή της σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

Οι πρώτοι 12 μήνες ήταν… χάλια, καθώς τα αποτελέσματά της ήταν απογοητευτικά, όμως αμέσως μετά, ήρθαν οι πρώτες καλές επιδόσεις. Η αλλαγή περιβάλλοντος στο Λιντς, βοήθησε σε αυτό. Χρόνο με τον χρόνο έβλεπε την βελτίωση και είχε επικεντρωθεί στον στόχο που ήταν η παρουσία της στο Τόκιο. Η πρόκριση αυτή δεν ήρθε, ήρθε όμως η βελτίωση και πλέον σκέφτεται ήδη το Παρίσι.

«Πάντα υπήρχε κόσμος που αμφέβαλε για μένα και χαίρομαι πως τους απέδειξα ότι κάνουν λάθος. Και θα συνεχίσω να το κάνω. Είμαι πιο έτοιμη πλέον να μπω στην ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχω δουλέψει πολύ στο πνευματικό κομμάτι και θα κάνω την διαφορά. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πως το πνευματικό κομμάτι σε πολλές περιπτώσεις θα καθορίσει το πως θα τα πας από την εκκίνηση. Πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά, αλλά πρέπει να το πάρεις ως ένα μάθημα που παίρνεις στο σχολείο. Μαθαίνεις και προχωράς παρακάτω. Το να μένεις ψύχραιμος σε βοηθά να παίρνεις σωστές αποφάσεις και έτσι γίνεσαι καλύτερη. Θέλω να πάρω το εισιτήριο για το Παρίσι κι εκεί να διεκδικήσω ένα μετάλλιο. Αν όλα πάνε όπως τα έχω προγραμματίσει, τότε θα γίνει πραγματικότητα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]