legavolleyfemminile
25/11/2023
ΒΟΛΕΙ

Ενός λεπτού... θόρυβος ως μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Πηνελόπη Γκιώνη

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η ομοσπονδία βόλεϊ της Ιταλίας και η γυναικεία όπως και η αντρική λίγκα ενώθηκαν όσο ποτέ για να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα με «ενός λεπτού θόρυβος».

Ο αθλητισμός πάντα έπαιζε και πάντα θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνιών, στον τρόπο που φερόμαστε στους συνανθρώπους μας και τον τρόπο που αντιδράμε όταν κάτι άσχημο συμβαίνει. Μέρες όπως η σημερινή, η 25η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Μέχρι αυτή η μέρα να μην έχει πια λόγο ύπαρξης.

Φέτος, η ομοσπονδία βόλεϊ της Ιταλίας αναλαμβάνει το χρέος να δώσει ένα κυριολεκτικά ηχηρό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα (οποιασδήποτε μορφής) βίας αλλά και τους κακοποιητές τους. Απαντώντας στο κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, για την προώθηση του αριθμού 1522 για περιστατικά βίας και παρενόχλησης η ομοσπονδία βόλεϊ της Ιταλίας και όλες οι ομάδες της Serie A βόλεϊ γυναικών και ανδρών θα στείλουν μήνυμα στη διάρκεια όλων των αγώνων που θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο 25-26/11.

MINUTE OF NOISE

Πιο συγκεκριμένα, πριν από κάθε ματς όταν οι ομάδες θα στοιχηθούν, με τις αθλήτριες και τους αθλητές να έχουν ζωγραφισμένα συμβολικά κόκκινα μουστάκια στο πρόσωπό τους, θα ακουστούν οι εξής κουβέντες: «Η πολιτιστική αλλαγή, αληθινή και οριστική, εξαρτάται από εμάς. Ένα σύνθημα δεν αρκεί για να σταματήσει όλη αυτή η βία αλλά είναι απαραίτητο ο καθένας μας να κάνει το καθήκον του. Η Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (Τμήμα Ίσων Ευκαιριών) έχει ενεργοποιήσει έναν αριθμό κατά της βίας και της παρενόχλησης, χωρίς χρέωση: 1522. Αν χρειαστεί, ας τον χρησιμοποιήσουμε». Αξίζει να αναφέρουμε πως τα πρωταθλήματα βόλεϊ της Ιταλίας είναι από τα δημοφιλέστερα του κόσμου.

Έπειτα, μετά το πρώτο σερβίς θα ξεκινήσει το «ένα λεπτό θόρυβος», το οποίο θα αντικαταστήσει το ένα λεπτό σιγής που υπάρχει παραδοσιακά καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση κανείς μας δεν πρέπει να μένει σιωπηλός. Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα κατακλυστούν από το hashtag #NonSeiSola που σημαίνει «Δεν είσαι μόνη».

scarpette rosse

Επιπλέον, στο πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών θα υπάρξει και η δράση "Scarpette Rosse" (Κόκκινα Παπούτσια) σε όλα τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες που έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία του εθνικού πρωταθλήματος γυναικών. Δύο ζεύγη κόκκινων παπουτσιών θα τοποθετηθούν δίπλα στις ομάδες που θα παραταχθούν, για να συμβολίσουν την πλήρη καταδίκη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση που θα διαβάσει ο ομιλητής, οι αρχηγοί των δύο ομάδων θα πάρουν το λόγο για να διαβάσουν και ένα άλλο σημείωμα.

«Ήρθε η ώρα να πούμε ΦΤΑΝΕΙ. Κάθε ζευγάρι κόκκινα παπούτσια αντιπροσωπεύει μια μητέρα, μια αδελφή, μια φίλη που θα μπορούσε να είναι εδώ. Ελάτε μαζί μας και με όλους τους συλλόγους της Volleyleague γυναικών για να επαναλάβουμε ένα σαφές και ισχυρό ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών» θα δηλώσουν οι αρχηγοί.

Περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν σκοτωθεί το 2023 στην Ιταλία, μία κάθε 72 ώρες.

Ρόμα - Άγιαξ: Οι κερκίδες στο ποδόσφαιρο γυναικών μιλούν, «η αληθινή αγάπη δεν σκοτώνει»!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]