Τζες Γκίλμαν: Στο «σαφάρι» των έξι μαραθωνίων

Τζες Γκίλμαν: Στο «σαφάρι» των έξι μαραθωνίων

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

Μητέρα δύο παιδιών, εργαζόμενη στον χώρο του μάρκετινγκ και καθ' οδόν για τα έξι αστέρια. Η Τζες Γκίλμαν βιώνει τη μαραθωνοδρομία στο έπακρο και στέλνει μήνυμα θέλησης και πίστης σε κάθε γυναίκα με το ίδιο πάθος.

Σε κάθε μαραθώνιο υπάρχουν οι επαγγελματίες δρομείς. Εκείνοι που προετοιμάζονται μια ολόκληρη χρονιά για αυτή τη στιγμή, που δουλεύουν απερίσπαστοι με το κορμί τους και προπονούνται συστηματικά με στόχο τη γραμμή του τερματισμού και έναν καλύτερο χρόνο από τον προηγούμενο. Μέχρι τον επόμενο.

Η πλειονότητα, όμως, των μαραθωνοδρομέων είναι «χομπίστες». Καθημερινοί άνθρωποι που βρίσκουν τη λύτρωση τρέχοντας. Εργαζόμενοι, φοιτητές, άτομα όλων των ηλικιών. Κάποιοι συγκεκριμένα είναι και καριερίστες με δύο παιδιά. Όπως η Τζες Γκίλμαν.

Στα 33 της, η Αμερικανίδα απασχολούμενη στον χώρο του μάρκετινγκ, πέρασε στο επίκεντρο του διεθνούς Μέσου «Womens Running» που ακολούθησε τη διαδρομή και την προετοιμασία της για τον μαραθώνιο της Βοστόνης. Τον τέταρτο από τους επονομαζόμενους «μεγάλους» μαραθώνιους του κόσμου, στο κυνήγι των έξι αστεριών. Είχαν προηγηθεί κατά σειρά Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Σικάγο, ενώ για να ολοκληρωθεί η εξάδα απομένουν Βερολίνο και Τόκιο. Για αρχή, όμως, η Τζες κλήθηκε να επιστρέψει μετά από τρία χρόνια αποχής και πάλι στις «ράγες» του απαιτητικού σαφάρι.

Πέρασαν, άλλωστε, οκτώ μήνες από τη γέννηση της κορούλας της, του δεύτερου παιδιού της. Κι όμως, η Γκίλμαν κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες (πολλές) δυσκολίες στον δρόμο της. Η φυσική κατάσταση μετά από μία γέννα ήρθε φυσικά για την ίδια, αφού από μικρή ασχολούταν με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, συνεπώς μπόρεσε να μη χάσει τη φόρμα της. Ωστόσο, η τριβή της επαγγελματικής ρουτίνας και δη της καθημερινότητας μιας μαμάς, η φροντίδα των παιδιών της, ο θηλασμός, κατέστησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα πιο δύσκολο από κάθε άλλη απόπειρα.

«Πολύ συχνά έλεγα ‘’Ω θεέ μου, βγάζω πάλι γάλα’’. Και γενικά το σώμα μου αποθεραπευόταν από όλη τη διαδικασία. Ξέρεις, απέκτησα και μερικά κιλά που δεν τα είχα πριν, δεν ένιωθα τόσο ρευστή όσο πριν’’. Αλλά ήταν όλα οκ. Ξέρω ότι δεν πάω στα δοκιμαστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απλά θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου και στα παιδιά μου ότι η μαμάκα είναι δυνατή κι ακόμα κι όταν τα πράγματα είναι σκληρά, θα κάνει πάντα αυτό που λέει πως θα κάνει. Θέλω να θέσω το παράδειγμα. Και να κρατήσω τον εαυτό μου υπεύθυνο. Προσπαθώ να κάνω κι άλλα πράγματα εκτός από το να είμαι μαμά, εργαζόμενη ή απλά μια σύζυγος».

Η προπόνηση για τον μαραθώνιο της Βοστόνης που έγινε στις 18 Απριλίου ήταν ίσως η χειρότερη του ιστορικού της. Μέχρι και αμυγδαλίτιδα έπαθε που την έβγαλε εκτός χρονοδιαγράμματος για δέκα ημέρες. Στο φινάλε, όμως, ξεπέρασε κάθε (προσωπική της) προσδοκία. Στόχος της ήταν να πατήσει την τερματική γραμμή σε 3:45:00, αν δεν το πετύχαινε θα… συμβιβαζόταν με κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες. Με λίγη δόση «Boston Magic», όμως, και όπως λέει εκείνη, τη δύναμη της μαμάς, τους κατέρριψε και τους δύο με το εντυπωσιακό 3:25:52. Το όπλο της; Η πνευματική συγκέντρωση, την οποία μπορούσε να αντλήσει από τα πιο απλά, πλην όμως ευεργετικά πράγματα:

«Σκέφτηκα ότι ένα ακόμα μίλι και είμαι πιο κοντά στο να πάω να πάρω παγωτό με τον γιο μου. Ή ένα μίλι ακόμα και θα κάνω το ζεστό μου μπάνιο. Και απλά βοήθησε. Μου πήρε μακριά τη σκέψη ‘’αα οι τετρακέφαλοί είναι τελειωμένοι’’ ή ‘’με πονάει ο αχίλλειος’’».

Και στη γραμμή του τερματισμού, είδε όλα τα κίνητρά της προσωποποιημένα να την περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες, ως τη δική τους «ηρωίδα». Ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά της, βρέθηκαν για πρώτη φορά σε έναν από τους παγκόσμιου βεληνεκούς αγώνες της, κάνοντας έτσι ακόμα πιο γλυκιά την αλμύρα του ιδρώτα μετά το τρέξιμο.

«Το είχα πει στον άνδρα μου. Θέλω να έρθεις για να βγάλεις φωτογραφίες με την κόρη μας και τον γιο μας, ώστε να κοιτάζουμε πίσω αυτές τις εικόνες και να τις αναπολούμε. Ξέρεις ‘’αυτό που έκανε η μητέρα σου ήταν πολύ κουλ γιατί σε είχε γεννήσει μόλις οκτώ μήνες πριν. Και εσείς παιδιά πήγατε και την είδατε και το βιώσατε’’. Είναι πολύ πιο βαθύ από το να τρέξεις απλά έναν ημι-μαραθώνιο».

Επόμενη στάση, Βερολίνο. Η Τζες Γκίλμαν έχει ήδη κάνει εγγραφή για τον πέμπτο κατά σειρά μαραθώνιό της και βρίσκεται καθ’ οδόν για να μπει στο hall of fame των «Six star finishers» την προσεχή άνοιξη, όποτε λαμβάνει χώρα ο μαραθώνιος του Τόκιο. Ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα, για το τέλος. Όλα, όμως, έμοιαζαν πολύ πιο απαιτητικά όταν ήταν απλά μια εργαζόμενη, μια μητέρα και μια σύζυγος.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]