Laureus Awards: Πουτέγιας για ιστορική νίκη, μαζί με τις κορυφαίες

Laureus Awards: Πουτέγιας για ιστορική νίκη, μαζί με τις κορυφαίες

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Αλέξια Πουτέγιας θα προσπαθήσει να γίνει η μοναδική παίκτρια ποδοσφαίρου που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο ενώ οι κορυφαίες αθλήτριες της φετινήες χρονιάς βρίσκονται μέασ στις λίστες των δημοφιλών βραβείων.

Για 23η χρονιά το ίδρυμα Laureus Sport for Good Foundation θα δώσει τα… Όσκαρ του αθλητισμού, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τα συγκεκριμένα βραβεία καθώς είναι αρκετά υψηλού κύρους. Για το 2023, έξι αθλήτριες είναι υποψήφιες μεταξύ των οποίων μία μόνο ποδοσφαιρίστρια.

Η Αλέξια Πουτέγιας είναι υποψήφια για το βραβείο Sportswoman of the Year για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα και ως τη μοναδική παίκτρια ποδοσφαίρου που κερδίζει δύο συνεχόμενες φορές τη χρυσή μπάλα. Αν καταφέρει να κερδίσει το βραβείο η ίδια, τότε θα γίνει η πρώτη παίκτρια ποδοσφαίρου που κατακτά αυτή τη διάκριση. Μέχρι στιγμής, η Πουτέγιας είναι η μόλις τέταρτη ποδοσφαιρίστρια που βρίσκεται ανάμεσα στις υποψηφιότητες των Laureus Awards μετά τις Γουέντι Ρενάρ, Μέγκαν Ραπίνο και Κάρλι Λόιντ.

Πέρα από το ποδόσφαιρο, στίβος, τένις, αλπικό σκι και κολύμβηση έχουν -ξανά- την τιμητική τους. Η Τζαμαϊκανή «βολίδα» Σέλι αν Φρέιζερ Πράις, που μέσα στην περασμένη σεζόν κατέκτησε τον πέμπτο Παγκόσμιο τίτλο της στα 100μ. και τον 10ο στο σύνολο, είναι υποψήφια για έκτη φορά ενώ η φοβερή Αμερικανίδα, Σίντνεϊ Μακλάφλιν, που έκανε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ το καλοκαίρι στα 400μ. με εμπόδια είναι επίσης υποψήφια. Η φετινή υποψήφια για το τένις γυναικών είναι το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Ίγκα Σβιόντεκ, η οποία κέρδισε δύο Γκραν Σλαμ και είχε ένα αήττητο σερί 37 αγώνων μέσα στο 2022. Η Κέιτι Λεντέκι, που είναι υποψήφια για 5η φορά, είναι η φετινή εκπρόσωπος της κολύμβησης αφού μέσα στο 2022 κατέκτησε τέσσερις παγκόσμιους τίτλους για να γίνει η κολυμβήτρια με τα περισσότερα μετάλλια ενώ κατέρριψε και δύο παγκόσμια ρεκόρ. Τέλος, η πρωταθλήτρια του αλπικού σκι Μικαέλα Σίφριν είναι υποψήφια για τρίτη φορά καθώς μέσα στο 2022 κατάφερε να γίνει μία από τις πρωταθλήτριες με τις περισσότερες νίκες σε Παγκόσμια κύπελλα, στην ιστορία του αθλήματος.

Η ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας είναι μία από τις έξι υποψήφιες ομάδες, για κορυφαία της χρονιάς, μετά την κατάκτηση του Euro γυναικών 2022 καταφέρνοντας μάλιστα ρεκόρ προσέλευσης στον αγώνα.

Στην κατηγορία Breakthrough of the Year δύο αθλήτριες είναι υποψήφιες. Η Νιγηριανή κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ. με εμπόδια, Τόμπι Αμουζάν, η οποία εντυπωσίασε στο Παγκόσμιο ανοιχτού του Όρεγκον 2022 και η Έλενα Ριμπάκινα (Καζακστάν) η οποία κέρδισε το Wimbledon στα 23 της και έγινε η νεότερη νικήτρια της διοργάνωσης από το 2011.

Στην κατηγορία Comeback of the Year η πρωταθλήτρια της ποδηλασίας Ανεμίεκ βαν Βλούτεν είναι υποψήφια καθώς στα 39 της κατάφερε να κερδίσει τον Γύρο της Γαλλίας (Tour de France) ενώ έγινε η μοναδική γυναίκα που ολοκληρώνει τον Γύρο της Γαλλίας και τον Γύρο της Ιταλίας μέσα στην ίδια χρονιά.

Στην κατηγορία για τον Sportsperson of the Year with a Disability η Ολλανδή τενίστρια με αναπηρικό αμαξίδιο, Ντίεντε ντε Γκρουτ, που κέρδισε και τα τέσσερα Γκραν Σλαμ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι υποψήφια μαζί με την Κάθριν Ντεμπρούνερ, πρωταθλήτρια του στίβου με αμαξίδιο, η οποία από τα 400μ. και τα 1500μ. αγωνίστηκε σε μαραθώνιο και μάλιστα κέρδισε το χρυσό στον Μαραθώνιο του Βερολίνου όπως έκανε και επτά μέρες αργότερα στον Μαραθώνιο του Λονδίνου ενώ έκανε και τέσσερα Παγκόσμια ρεκόρ. Στην ίδια κατηγορία, δύο πρωταθλήτριες του σκι είναι επίσης υποψήφιες. Η Τζέσπερ Σάλβικ Πέντερσεν, από τη Νορβηγία, κέρδισε τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς του Πεκίνου 2022 στο αλπικό σκι ενώ ήταν η νικήτρια της σειράς των Παγκοσμίων κυπέλλων και η Αμερικανίδα Οκσάνα Μάστερς που έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει επτά μετάλλια σε μία διοργάνωση Παραολυμπιακών Αγώνων (τρία χρυσά και τέσσερα ασημένια).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]