Η αγωνιστική ομάδα Iron Dames δημιουργήθηκε το 2018 από την Ντέμπορα Μάγερ - επιχειρηματία, οδηγό αγώνων και πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό (WIM) της FIA. Είναι ένα έργο που στοχεύει στην υποστήριξη των γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, από οδηγούς μέχρι μηχανικούς και μάνατζερ.

deborah mayer

(φωτογραφία από Lamborghini: Ντέμπορα Μάγερ)

Η τρομερή αυτή ομάδα αποτελείται από τέσσερις γυναίκες οδηγούς με τρομερή αποφασιστικότητα: «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να νικήσουμε εναντίον όλων», λένε από κοινού. «Είμαστε δυνατοί και είμαστε μαχητές. Και αργά αλλά σταθερά, αλλάζουμε τη νοοτροπία αυτού του αθλήματος».

Τα τέσσερα μέλη της ομάδας, η Ρέιτσελ Φρέι, η Μισέλ Γκάτινγκ, η Σάρα Μποβί και η Ντόριαν Πιν ανταλλάσσουν θέσεις στο πιλοτήριο του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια των πολύωρων αγώνων αντοχής. «Είμαστε σαν αδερφές που γεννήθηκαν από διαφορετικές μητέρες», λένε, τονίζοντας την αρμονία της ομάδας.

dame

Η Ρέιτσελ Φρέι είναι 36 ετών και ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Formula 3, στη Γερμανία. Επαγγελματίας οδηγός από το 2011, θεωρείται από τις πιο δυνατές στον χώρο, με 71 βάθρα, 19 νίκες, επτά pole positions και 22 ταχύτερους γύρους. Περιγράφει τον εαυτό της ως «σιωπηλή εργαζόμενη», αφοσιωμένη στο να χρησιμοποιήσει την 20ετή εμπειρία της «για να μεγαλώσει τον ρόλο των γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό».

Δεν είναι μόνο οδηγός αλλά και project manager για τις Iron Dames, επιβλέποντας την ανάπτυξή τους, τη σωματική και πνευματική τους εκπαίδευση και το πρόγραμμα δοκιμών. «Στον κόσμο των αγώνων, δεν μου αρέσει να σκέφτομαι με δυαδικούς όρους “άνδρας-γυναίκα”. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και θέλουμε να είμαστε οι πιο γρήγοροι, όπως και οι άλλοι», υποστηρίζει η Φρέι.

ty

(φωτογραφία από Lamborghini: Μισέλ Γκάτινγκ)

Η Μισέλ Γκάτινγκ γεννήθηκε στη Δανία πριν από 29 χρόνια και ήδη μετρά μια πληθώρα επιτευγμάτων τόσο στα καρτ όσο και στα μονοθέσια: μέχρι στιγμής στην καριέρα της έχει 14 νίκες σε αγώνες, 61 βάθρα και 8 pole positions. Αγαπά βαθιά την πατρίδα της, όπου επιστρέφει όποτε μπορεί για πεζοπορίες στη φύση με τον σκύλο της Λάσο. Και η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως υπερήφανη και πεισματάρα. «Από το ξεκίνημά μου, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα περπατάω στα πάντοκ, χαιρετώ τους άνδρες αντιπάλους μου και νιώθω τον σεβασμό τους. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε πώς να κερδίζουμε».

Η Σάρα Μποβί γεννήθηκε στο Βέλγιο πριν από 33 χρόνια, λατρεύει το φαγητό σε σημείο να αποκαλεί τον εαυτό της «καλοφαγά» και εμπνέεται στην πίστα από τους σπουδαίους οδηγούς αγώνων. «Όταν ήμουν 13, έτρεχα ήδη στα καρτ και είπα στον πατέρα μου στο δρόμο για το σπίτι, “κάποια μέρα θα γίνω οδηγός αγώνων”». Έχει τεράστιο πάθος για τους αγώνες. «Λατρεύω τα πάντα σε αυτό το περιβάλλον: τη μυρωδιά, τον θόρυβο, τη στρατηγική. Και πάνω από όλα, μου αρέσει η μάχη».

Ως πρωταθλήτρια Touring Car το 2013 και η πρώτη γυναίκα στο βάθρο του World Series, διανύει την τρίτη της σεζόν με τις Iron Dames. «Ένα μειονέκτημα του να είσαι γυναίκα στην πίστα; Το γεγονός ότι ορισμένοι συνάδελφοι, όταν βρίσκονται σε διαδικασία προσπέρασης, προσπαθούν να επιβληθούν με τους ελιγμούς τους. Νομίζω ότι για κάποιους, το να χάσουν από μια γυναίκα εξακολουθεί να θεωρείται μελανιά στο εγώ τους».

sarah bovy

(φωτογραφία από Lamborghini: Σάρα Μποβί)

Η Ντοριάν Πιν δείχνει να είναι μια συναρπαστική προοπτική για το μέλλον: Γαλλίδα, 19 ετών και πολλές φορές στο βάθρο του κυπέλλου GT3 Michelin Le Mans. Στους 30 αγώνες στην καριέρα της έχει πετύχει έξι νίκες, 12 βάθρα και τέσσερις pole positions. «Ξεκίνησα όταν ήμουν εννέα ετών, χάρη στον μπαμπά μου. Το 2019 ήμουν ήδη πρωταθλήτρια στη Γαλλία», λέει. Της αρέσει να περνά τον ελεύθερο χρόνο της παίζοντας πιάνο και απολαμβάνοντας το ποδήλατο και το τένις. «Οι σημαντικές αξίες στη ζωή μου; Πιστεύω στον εαυτό μου, μαθαίνω πάντα και απολαμβάνω κάθε στιγμή».

doriane pin

(φωτογραφία από Lamborghini: Ντοριάν Πιν)

Τέσσερις γυναίκες. Τέσσερις ιστορίες. Μία φωνή: «Άνδρες και γυναίκες μπορούν να διαγωνιστούν πρόσωπο με πρόσωπο στους ίδιους αγώνες».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]