Το ζήτημα του χιτζάμπ στον αθλητισμό συνεχίζει να απασχολεί και να διχάζει. Πριν από λίγες μέρες, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ανακοίνωσε πως έχει πρόθεση να απαγορεύσει στις αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τη Γαλλία να φορούν χιτζάμπ κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Από την ανακοίνωση αυτή προκύπτει πως θα απαγορευτεί η χρήση κάθε αντικειμένου που σχετίζεται με τη θρησκεία όμως είναι άξιο απορίας αν σε αυτά περιλαμβάνεται και ο σταυρός που αρκετοί Χριστιανοί αθλητές και χριστιανές αθλήτριες (και μη) φορούν στον λαιμό τους (σημειώνεται πως σχεδόν τα ⅔ της Γαλλίας δηλώνουν Χριστιανοί).
«Απόλυτη ουδετερότητα» διατρανώνουν πως επιδιώκουν με αυτή την απόφαση οι αρμόδιοι ενώ η Υπουργός αθλητισμού της χώρας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, εξηγεί πως αυτό είναι συνέχεια των νομοθεσιών του κράτους και της αυστηρής πολιτικής της Γαλλίας για διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους, που θα σημαίνει πως θα απαγορευτεί κάθε τύπος προσηλυτισμού και τονίζει πως «η γαλλική ομάδα δεν θα φορέσει τη μαντήλα». Αξίζει να θυμίσουμε πως πρόσφατα απαγορεύτηκε στα σχολεία η abaya, το ένδυμα/μακρύ, ριχτό φόρεμα που φοριέται από Μουσουλμάνες γυναίκες στα σχολεία.
#JO2024 Pour la ministre des sports, Amélie Oudéa-Castéra (@AOC1978) aucune athlète ne pourra porter de #voile "le temps des compétitions, pendant les matchs" 🧕#DimPol @letellier_ftv @France3tv pic.twitter.com/48dS8wsD5H
— DimancheEnPolitique (@DimPolitique) September 24, 2023
Όλα τα παραπάνω θα ισχύουν για τον αγωνιστικό χώρο και τις αρένες του Παρισιού, σε παρουσιάσεις της ομάδας, αγώνες και απονομές ενώ όταν οι αθλήτριες βρίσκονται στο Ολυμπιακό χωριό δεν θα ισχύει αυτό.
Τη συγκεκριμένη απόφαση έχει κατακρίνει ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών και εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε πως «κανείς δεν θα πρέπει να επιβάλει σε μία γυναίκα τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φοράει». H Μάρτα Χουρτάδο, εκπρόσωπος του γραφείου, εξήγησε: «Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι περιορισμοί στην έκφραση των θρησκειών ή των πεποιθήσεων, όπως η επιλογή της ενδυμασίας, είναι αποδεκτοί μόνο υπό πραγματικά συγκεκριμένες συνθήκες που αντιμετωπίζουν νόμιμες ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή τη δημόσια υγεία ή τα χρηστά ήθη με τρόπο αναγκαίο και αναλογικό».
Από το 2019 κιόλας, γαλλική φεμινιστική ομάδα (International League for Women’s Rights) ζήτησε από την οργανωτική επιτροπή την απαγόρευση των χιτζάμπ και οποιουδήποτε άλλου ισπαλμικού ενδύματος ώστε «να διασφαλιστεί πως οι Μουσουλμάνες αθλήτριες θα μπορούν να αγωνιστούν απελευθερωμένες από θρησκευτικούς περιορισμούς».
Το χιτζάμπ στον αθλητισμό
Οι γυναίκες έχουν δώσει μεγάλους αγώνες για το χιτζάμπ και την ελευθερία όλων των γυναικών να έχουν την επιλογή να το φορούν ή όχι στους αγώνες. Φυσικά, μέσα σε αυτή την «ελευθερία» υπάρχει και η νομοθεσία κάθε χώρας που πολλές φορές στέκεται εμπόδιο στην ελεύθερη βούληση των αθλητριών.
Σε αθλήματα όπως τον στίβο, την ξιφασκία, το τάε κβον ντο και άλλα η χρήση του χιτζάμπ επιτρέπεται κανονικά με τη δημοφιλή Ολυμπιονίκη από τις ΗΠΑ, Ιμπτιχά Μουχάμαντ, να έχει δώσει σημαντικό αγώνα κατά αυτής της διάκρισης. Από την άλλη, όμως, στο δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες πέρα από τις φυλετικές διακρίσεις που καλούνταν να υπομείνουν, είχαν και την απαγόρευση του χιτζάμπ. Στο Παγκόσμιο κύπελλο, μάλιστα, μία εκ των κορυφαίων -αν όχι της κορυφαίας, βάση δημοφιλίας- διοργανώσεων του κόσμου, μόλις φέτος το 2023 επιτράπηκε η χρήση του και η Ναχίλα Μπενζίνα από το Μαρόκο έγινε η πρώτη που αγωνίστηκε φορώντας αυτό το σύμβολο της μουσουλμανικής θρησκείας.