Οι γκέλες της ΕΡΤ και ο «χαβαλές» της ΕΟΕ

Οι γκέλες της ΕΡΤ και ο «χαβαλές» της ΕΟΕ

bet365

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης γράφει για όλα όσα έχουν γίνει από το πρωί του Σαββάτου με τον Λευτέρη Πετρούνια και την ΕΡΤ και συνεχίστηκαν την Κυριακή με τον Παναγιώτη Γκιώνη.

Οι μέχρι τώρα αστοχίες της ΕΡΤ στον σχεδιασμό των μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο είναι δεδομένες. Τόσο η εξαφάνιση της προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια, όσο και αυτής του Παναγιώτη Γκιώνη στο πινγκ πονγκ είναι αδικαιολόγητες.

Μάλιστα, με όση εμπειρία μπορεί να έχει κάποιος σε αυτό το κομμάτι μπορεί να πει ότι όποιος έκανε τον σχεδιασμό, στη μεν περίπτωση του Πετρούνια ρίσκαρε (και έχασε) πιστεύοντας ότι ο σκηνοθέτης δεν θα αγνοήσει ένα τόσο σημαντικό όνομα της ενόργανης στο βασικό feed του προγράμματος, ενώ σε αυτή του Γκιώνη η λογική σηγώνει τα χέρια ψηλά. Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι ο πρωταθλητής μας αγνοήθηκε.

Γιατί όλο αυτά; Μια γιατί για ό,τι θέλεις να πάρεις στους Ολυμπιακούς πληρώνεις. Εικόνα που να αφορά προσπάθεια δικού σου αθλητή ενώ παράλληλα γίνονται και άλλα αγωνίσματα (π.χ γυμναστική, στίβος ή αθλήματα που διεξάγονται παράλληλα σε πολλά τραπέζια/ταπί). Θέση σχολιασμού για να μεταδίδεις μέσα από την εγκατάσταση και όχι από μπουθ στο IBC ή…από την Αγία Παρασκευή; Όλα αυτά είναι επιπλέον χρήματα. Όταν λοιπόν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός πρέπει να κόψεις (αυτό το συμπέρασμα βγάζω και πιστέψτε με είναι το πιο…κολακευτικό για τα λάθη που έχουν γίνει) τότε κάπου θα χαθεί η μπάλα. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΡΤ είναι ακριβοί στα (ποδοσφαιρικά και άλλα) πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι (των Ολυμπιακών).

Δικαιολογία δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Ούτε ότι «γκέλες», δυστυχώς, γίνονται κάθε φορά σε τέτοια θέματα στους Ολυμπιακούς. Δεν θα έπρεπε αφού ο σχεδιασμός ξεκινάει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και απαιτείται απόλυτος επαγγελματισμός. Αλλά για τις παθογένειες της δημόσιας τηλεόρασης δεν θα μιλήσουμε τώρα. Το άσχημο είναι ότι έτσι αδικείται και η δουλειά καλών συναδέλφων που είναι στο Τόκιο. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν δικαιολογείται ούτε μισό λάθος. Πώς θα ήταν άραγε να μη δείξεις έναν αγώνα ποδοσφαίρου αλλά πλάνα από τις κερκίδες και τα γύρω σπίτια.

 

Η διοίκηση της ΕΡΤ είναι υπεύθυνη για να βρει τι δεν πήγε καλά. Για το τι μπορεί να διορθώσει δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Αν το έβαζα για να λέμε την αλήθεια θα ήταν (διαχρονικά) για το αντίθετο.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει και το ανάλογο κλίμα και στα social media βέβαια. Και για να λέμε την αλήθεια δεν είναι και άδικο. Όση…αγάπη μάζεψε ο ANT1 με ορισμένες μεταδόσεις και επιλογές εκπομπών στο EURO αυτά περνάει και η ΕΡΤ. Γενικά ό,τι ξύλο τρώμε εμείς τα ΜΜΕ για τις στραβές μας τρώει και η ΕΡΤ. Χώρια που αυτή είναι και εξαιρετική περίσταση.

Το ερώτημα όμως είναι σε αυτό το κλίμα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και οργανισμοί που έχουν θεσμικό ρόλο. Κατανοώ τον πειρασμό που νιώθει κάποιος να καβαλήσει το «κύμα» των αντιδράσεων και να γίνει δηκτικός στην σκηνή των social media, αλλά το tweet της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μη μετάδοση του αγώνα του Γκιώνη τι νόημα έχει άραγε;

Πολύ ωραία, η ΕΟΕ την…λέει στην ΕΡΤ. Κάποιος θεώρησε καλή ιδέα να το κάνει, κάποιος ψηλά το ενέκρινε. Έλυσε κάτι αυτό; Ασχολήθηκε ο αγαπητός (χωρίς ίχνος ειρωνείας) πρόεδρος της Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος πραγματικά με το τι συνέβη ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα;

Μπορεί και ναι. Αλλά δεν μάθαμε κάτι τέτοιο. Τις επίσημες, δηλαδή, ενέργειες τις ΕΟΕ διατυπωμένες σε μια επίσημη ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να είναι και δηκτική. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τον τρόπο χρήσης των social media σε τέτοιες περιπτώσεις και ότι ειδικά όσον αφορά θεσμούς όπως η ΕΟΕ δεν μπορούν να έχουν λογική… λυκείου. Αυτό είναι το εύκολο της υπόθεσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.