Μαρία Ντάνου στο Gazzetta: «Παλεύουμε με την φύση και τις χιονοθύελλες»
Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει η χώρα του ήλιου και της θάλασσας. Γι’ αυτό και διαπρέπει στα σπορ του νερού (και όχι μόνο). Στα… βουνά και το χιόνι τα πράγματα είναι διαφορετικά για πολλούς λόγους. Δύσκολα ένας αθλητής θα επιλέξει να κάνει πρωταθλητισμό στη χώρα μας στο σκι, στο πατινάζ ή στο… χόκεϊ επί πάγου. Δεν είναι στην κουλτούρα μας. Όμως και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση. Και την δίνει στο Gazzetta η Μαρία Ντάνου.
Η σημαιοφόρος της Ελλάδας στο Πεκίνο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα της Κίνας, θα μπει στη μάχη για μια καλή εμφάνιση την προσεχή Τρίτη, με τους στόχους προφανώς να μην είναι ένα μετάλλιο, αλλά μία αξιόλογη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα τέσσερα μέλη της χώρας μας που θα αγωνιστούν αυτές τις δύο εβδομάδες στο Πεκίνο.
Η πρωταθλήτρια από την Ημαθία, που περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη Λοζάνη λόγω εργασίας (εργάζεται στην Παγκόσμια ομοσπονδία ξιφασκίας) αφού μας μίλησε για την εμπειρία του να παρελάσει πρώτη στην Τελετή Εναρξης, εξήγησε τους λόγους που στην Ελλάδα τα χειμερινά σπορ δεν επιλέγονται εύκολα από έναν αθλητή για να κάνει πρωταθλητισμό.
- Μαρία κατ’ αρχάς πες μας για την χθεσινή εμπειρία του να παρελάσεις πρώτη στο Ολυμπιακό στάδιο
«Ηταν συγκινητική εμπειρία το να είμαι σημαιοφόρος. Συγκινηθήκαμε γιατί πέρασαν από μπροστά μας όλα αυτά τα χρόνια προσπαθειών, αγωνίας, εμπειριών… Όταν μπαίνεις στο στάδιο με την σημαία, δεν μπορείς να μη νοιώθεις περηφάνια και συγκίνηση. Μου βγήκαν έντονα συναισθήματα γιατί είναι σπάνια στιγμή για έναν αθλητή. Απίστευτη τιμή. Η ύψιστη»
- Γνωρίζοντας καλά πως δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μιλάμε για μετάλλια ή για υψηλά πλασαρίσματα, τι έχεις σαν στόχο στην διοργάνωση;
«Φέτος πάω πιο δυναμικά σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ολυμπιάδες καθώς θα συμμετέχω σε 4 αγωνίσματα αντί για ένα. Οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες βέβαια από θέμα χιονιού. Είναι αρκετά αργό καθώς είναι τεχνητό χιόνι. Αυτό που θέλω είναι να δώσω το 200% και ότι προκύψει. Οι συνθήκες είναι δύσκολες ακόμη και για αθλητές έμπειρους όπως είναι οι Σκανδιναβοί. Συν το γεγονός ότι γίνονται σε υψόμετρο 1.600, ενώ το όριο είναι τα 1.800. Αυτό επιβαρύνει λίγο την κατάσταση με την χρήση του οξυγόνου»
- Μιλάμε για μία διαφορετική Ολυμπιάδα ούτως ή άλλως. Περιέγραψέ μας λίγο τις συνθήκες διαβίωσης εκεί, αλλά και το τι συναντήσατε.
«Είναι διαφορετικές οι συνθήκες λόγω της φούσκας. Κάνουμε PCR καθημερινά, ενώ ακόμη και στο εστιατόριο του Χωριού, για να φάμε μας χωρίζουν πλεξιγκλάς και δεν ακουγόμαστε καν αν θέλουμε να μιλήσουμε. Οι εγκαταστάσεις και τα τρία Ολυμπιακά Χωριά βέβαια είναι πανέμορφα. Έχουν επενδύσει στην διοργάνωση και έχουν δημιουργήσει τρομερές εγκαταστάσεις όπως αυτή που θα γίνει το άλμα στο σκι».
Ντάνου: «Το σκι ο Ελληνας το βλέπει σαν εξόρμηση και όχι σαν άθλημα»
-Γιατί στην Ελλάδα ένα νέο παιδί που ξεκινά αθλητισμό δεν επιλέγει κάποιο χειμερινό σπορ; Ελάχιστοι είστε αυτοί που επιλέξατε το σκι για παράδειγμα, για να κάνετε πρωταθλητισμό.
«Νομίζω ότι ο λόγος που τα αθλήματα των χειμερινών και ιδίως το σκι δεν έχει διαδοθεί, είναι ότι στην Ελλάδα το βλέπουμε ως μία εξόρμηση το Σαββατοκύριακο. Δεν υπάρχει κόσμος που θέλει να το βάλει καθημερινά στη ρουτίνα του. Είναι και ένα σπορ που δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση κοντά στα αστικά κέντρα»
- Θα βοηθούσε να υπάρχει ένας αθλητής τοπ επιπέδου όπως για παράδειγμα στο τζούντο ο Ηλιάδης, ή θεωρείς ότι και πάλι λόγω της φύσης του αθλήματος, δεν θα άλλαζαν πολλά ως προς την προβολή και την ζήτησή του;
«Σίγουρα θα βοηθούσε να έχουμε έναν τοπ αθλητή για να έρθει και η προβολή, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ασχολείται για χρόνια στο εξωτερικό. Δεν είναι αποθαρρυντικό αυτό που λέω, αλλά είναι θέμα δεδομένων. Είναι ένα άθλημα που βρίσκεται έξω στη φύση, στην εξοχή. Οι αθλητές των θερινών αγώνων τα βρίσκουν όλα στη πόλη τους. έχουν γιατρούς, εγκαταστάσεις, προπονητές, θάλασσα. Δεν παλεύουν με καιρικές συνθήκες, χιονοθύελλες… Εμείς έχουμε να κάνουμε με τη φύση και το περιβάλλον»
- Απ όσο γνωρίζω εργάζεσαι και στην παγκόσμιας ομοσπονδία της ξιφασκίας, ενώ είσαι και υποψήφια στις εκλογές για μια θέση στην επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ.
«Η σχέση μου με την ξιφασκία είναι καθαρά θέμα εργασίας. Εργάζομαι στην παγκόσμια ομοσπονδία ως μάνατζερ επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Μετά το Αριστοτέλειο (σ.σ. σπούδασε οικονομικά) πήγα στο Μονπελιέ και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακό στη Λοζάνη στη διοίκηση αθλητισμού και τεχνολογία. Πρέπει να κοιτάζουμε και την επαγγελματική μας εξέλιξη. Δεν παίρνουν όλοι μετάλλια στον αθλητισμό… Με θέληση μπορούμε να συνδυάσουμε όμως πρωταθλητισμό και εργασία. Οσον αφορά τις εκλογές αγαπώ τον αθλητισμό και θέλω να είμαι κοντά στους αθλητές. Μακάρι να είμαι στις δύο επιλογές που θα μπουν στην επιτροπή, όταν θα ανακοινωθούν τα ονόματα στις 17 Φεβρουαρίου».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.