Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Μπάχαλο με την Βαλίεβα, ακόμη δεν έχουν δοθεί τα μετάλλια στο ομαδικό
Η 15χρονη Βαλίεβα που έκανε αίσθηση με την εμφάνισή της στο καλλιτεχνικό πατινάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, βοήθησε την εθνικής της ομάδα να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό, ωστόσο αυτό το μετάλλιο ακόμη δεν το έχουν παραλάβει καθώς η νεαρή φέρεται να έχει βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ.
Το θετικό δείγμα επικαλούνται Ρωσικά ΜΜΕ και δεν αφορά δείγμα που της πήραν στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δείγμα που της πήραν πριν δύο μήνες.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ακόμη από την Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΔΟΕ, δύο 24ωρα μετά, δεν έχει παραδώσει ακόμη τα μετάλλια στις χώρες που κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις (αν τιμωρηθεί τελικά η Ρωσία λόγω της Βαλίεβα, ο Καναδάς από τέταρτος, ανεβαίνει τρίτος, με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να παίρνουν χρυσό και αργυρό).
Η νεαρή Ρωσίδα πάντως μπορεί να μην έχει γίνει γνωστό αν ισχύει το θετικό της δείγμα, αλλά πήγε σήμερα κανονικά για προπόνηση μαζί με την προπονήτριά της!
Στη μικτή ζώνη δέχτηκε μεγάλη πίεση για να απαντήσει στα όσα ακούγονται, αλλά η ίδια αποφάσισε να προσπεράσει και να μην δώσει απαντήσεις.
Νομικό ζήτημα
Η Βαλίεβα φέρεται να βρέθηκε θετική σε φαρμακευτική ουσία η οποία συνήθως χορηγείται για πόνους στο στήθος, αλλά είναι στις απαγορευμένες ουσίες στη λίστα της WADA.
Τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας είναι… άφαντα στο Ολυμπιακό Χωριό και δεν απαντούν επίσης σε δημοσιογράφους για το αν όντως υπάρχει θετικό δείγμα, ενώ η ΔΟΕ, από την πλευρά της ακολούθησε την ίδια τακτική, λέγοντας πως πρόκειται για «νομικό ζήτημα» προκαλώντας ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για την στάση της. Για «νομικό ζήτημα» μίλησε και η Παγκόσμια ομοσπονδία πατινάζ.
Σύμφωνα με τον κώδικα της WADA, αθλητής που βρίσκεται θετικός σε απαγορευμένες ουσίες, πρέπει να κατονομάζεται πλέον, εκτός κι αν είναι κάτω των 18 ετών, όπως στην περίπτωση της 15χρονης Βαλίεβα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις οι υποθέσεις κλείνουν με λεπτομερή καταγραφή του περιστατικού.
Βαλίεβα όπως… Σεμένια
«Ο χειρότερος εφιάλτης για τους διοργανωτές είναι να αγωνιστεί ένας αθλητής και μετά να επιστρέψει θετικό δείγμα στην διάρκεια των αγώνων. Δεν είναι σύνηθες να παίρνουμε θετικά δείγματα μεταξύ του αγώνα και της τελετής των μεταλλίων. Συνήθως ο αθλητής αποβάλλεται αμέσως, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε αυτό» ανέφερε εκπρόσωπος της WADA για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει απονομή μεταλλίων στο ομαδικό.
Να τονιστεί ότι η μόνη φορά που έχει γίνει αυτό στο παρελθόν σε μεγάλη διοργάνωση, ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου το 2009 στο Βερολίνο, όταν η Κάστερ Σεμένια είχε κερδίσει το χρυσό στα 800 μέτρα και η IAAF βρισκόταν σε συσκέψεις για να την αποβάλει (κατόπιν εορτής…) καθώς υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι η Νοτιοαφρικανή έχει υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό της και υπήρχαν αντιδράσεις από άλλες αποστολές για την συμμετοχή της στους αγώνες. Η απονομή τότε είχε γίνει με μία ημέρα καθυστέρηση, με την Σεμένια να απειλεί με μποϋκοτάζ την απονομή, αλλά να παραλαμβάνει τελικά το μετάλλιό της.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ουσία στην οποία βρέθηκε θετική (τριμεταζιδίνη ή TMZ) δεν βοηθά επί της ουσίας τις αθλήτριες του καλλιτεχνικού πατινάζ, ωστόσο είναι στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών από το 2014. Είναι επίσης απαγορευμένο σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ.
«Δεν είναι ουσία που θα πάρεις κατά λάθος ή που θα χορηγηθείς από γιατρό. Ούτε όμως και μία που περιμένεις να χορηγηθεί σε μία 15χρονη. Είναι απογοητευτικό το ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να βγάζουν θετικά κρούσματα σε μεγάλους αγώνες μετά τα όσα έχουν περάσει» ανέφερε ο Α. Χάουμαν, εκπρόσωπος της WADA.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.