Δικαστική μάχη για τη Red Bull Racing, με εμπλοκή της Aston Martin

Πάνος Σεϊτανίδης
Δικαστική μάχη για τη Red Bull Racing, με εμπλοκή της Aston Martin
Η αυστριακή ομάδα σκοπεύει να καθυστερήσει τη συνεργασία του Νταν Φάλοουζ με την Aston Martin Racing.

Οι μάχες εντός πίστας έχουν ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες, η μάχη στο εργοστάσιο σε ότι αφορά στην εξέλιξη ενόψει της σεζόν του 2022 έχει κορυφωθεί αλλά η Red Bull Racing έχει και μία τρίτη κόντρα: στα δικαστήρια.

Σε ρόλο «αντιπάλου» βρίσκεται ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος αεροδυναμικής της αυστριακής ομάδας, Νταν Φάλοουζ, που έχει ήδη βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το καλοκαίρι, θα ντυθεί στα πράσινα της Aston Martin Racing όπου και θα αναλάβει το ρόλο του τεχνικού διευθυντή.

Αυτό είναι το δεδομένο, το άγνωστο είναι το πότε θα μπορεί να γίνει αυτό. Η λεγόμενη «gardening leave», η υποχρεωτική περίοδος αποχής προτού μεταπηδήσεις από μία εταιρεία σε μία άλλη, ανταγωνιστική της, που ορίζεται στους 6 μήνες. Το ερώτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι από πότε ισχύει η έναρξη αυτής της περιόδου;

Dan Fallows

Ο 48χρονος υποστηρίζει πως ξεκίνησε από την ημέρα ανακοίνωσής του προς την ομάδα πως θέλει να αποχωρήσει. Η Red Bull θεωρεί πως από τη στιγμή που η επιθυμία διακοπής της συνεργασίας είναι μονομερής, μπορεί να διατηρήσει σε ισχύ το συμβόλαιο των δύο πλευρών και η εξάμηνη περίοδος να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωσή του. Το συμβόλαιο του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2022! Θέλει λοιπόν να τον κρατήσει ανενεργό έως τα μέσα του 2023.

Το θέμα έχει πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το Motorsport Week έχει ήδη πραγματοποιηθεί ακρόαση, η οποία έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, με την επόμενη να είναι προγραμματισμένη για τις 25-28 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο δικηγόρος του Φάλοουζ επικαλέστηκε περιπτώσεις άλλων μελών της Red Bull Racing που αποδεσμεύτηκαν πριν το τέλος των συμβολαίων τους. Όμως ο δικαστής Τόμας Λίντεν, δεν δέχθηκε τον παραλληλισμό, μιας και τα παραδείγματα αφορούσαν χαμηλόβαθμα στελέχη.

Max Verstappen

Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη πλευρά που οι δύο πλευρές βρίσκονται σε… περιπέτειες. Το 2014 ο Βρετανός είχε συμφωνήσει με τη McLaren, όμως η Red Bull Racing του πρόσφερε περισσότερα χρήματα και τελικά τον κράτησε. Όμως η McLaren πήγε το θέμα στα δικαστήρια και τελικά υπήρξε συμβιβασμός, με την RBR να επιτρέπει σε ένα άλλο μέλος της, τον αεροδυναμιστή Πίτερ Προδρόμου, να ντυθεί στα χρώματα της ομάδας του Γουόκινγκ, δίχως να περάσει το σχετικό 6μηνο.

Όσο για το τωρινό διαζύγιο, ο Φάλοουζ φέρεται δυσαρεστημένος εδώ και καιρό, καθώς οι «ταύροι» τον είχαν μεταθέσει στο τμήμα που δούλευε πάνω στην Valkyrie, το hypercar που είχαν σχεδιάσει από κοινού με την Aston Martin. Βέβαια όλο αυτό δεν του βγήκε σε κακό, αφού ουσιαστικά τον οδήγησε στον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Σταθμό στον οποίο θα φτάσει το 2022, θα φτάσει το 2023, αυτό μένει να αποφασιστεί από το δικαστήριο.

Δείτε την ανασκόπηση της σεζόν της Formula 1 του 2021 με τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!