Η ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Vol 4
Από όσα θέματα έχουμε δημιουργήσει σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ενότητα gMotion του gazzetta.gr, τα σχόλια των αναγνωστών αποδεικνύουν ένα διχασμό των οδηγών αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση. Ο διαχωρισμός σε διαπρύσιους ακόλουθους και ορκισμένους εχθρούς είναι χαρακτηριστικός.
Εμείς, φυσικά, δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση με βάση τα δεδομένα. Και από αυτά έχουμε πλέον πολλά. Από τον Αύγουστο έως το τέλος Νοεμβρίου του 2021, με μια μικρή παύση περίπου 25 ημερών για μια αναγκαία αναβάθμιση και αποκατάσταση της βλάβης του e-call, οδηγούσαμε καθημερινά το Volkswagen ID.3 First Edition, ενώ αποτολμήσαμε και μικρά ταξίδια, χωρίς πρόβλημα όπως αποδείχτηκε.
Πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα μετά, αυτό που χωρίς περιστροφές μπορούμε να εξάγουμε ως συμπέρασμα είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν, αυτά – καθαυτά, να ζηλέψουν τίποτα από τα συμβατικά με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το αντίθετο.
Ειδικά το Volkswagen ID.3, το οποίο είναι εξαρχής σχεδιασμένο ως ηλεκτρικό μπαταρίας, διαθέτει στο μέγιστο όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του είδους του: μεγάλους χώρους σε δεδομένο μέγεθος λόγω μικρότερων και λιγότερων μηχανικών μερών, απόλυτη ησυχία, πολύ χαμηλό κέντρο βάρους συγκεντρωμένο ανάμεσα στους άξονες, άμεση απόκριση, μεγάλη ισχύ (204 ίππους) και ακόμα μεγαλύτερη ροπή (310 Nm), η οποία αποδίδεται άμεσα από την πρώτη στροφή λειτουργίας του ηλεκτρικού κινητήρα και τέλος αυτόματη μετάδοση μιας σχέσης.
Όλα τα παραπάνω, καθιστούν την οδήγηση πολύ πιο ευχάριστη από οποιοδήποτε ανταγωνιστικό οικογενειακό αυτοκίνητο της κατηγορίας C με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ειδικά οι καθημερινές μετακινήσεις αποκτούν μια σπάνια διάσταση ηρεμίας και ευκολίας που προσομοιάζουν επίσκεψη σε ψυχολόγο. Οι επιταχύνσεις είναι ακραία άμεσες, ο θόρυβος ανύπαρκτος, η ευελιξία λόγω πίσω κίνησης πρωτόγνωρη και η ακτίνα στροφής ελάχιστη -στοιχείο που βοηθά μοναδικά στην στάθμευση. Οι χώροι δε στο εσωτερικό εντυπωσιακοί, με δεδομένο το συμπαγές μέγεθος του αυτοκινήτου, το οποίου το μήκος δεν ξεπερνά τα 4,261 μέτρα.
Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθεί το ID.3 από τεχνική σκοπιά είναι για την περιορισμένη μέγιστη ταχύτητα των 160 (+3) χιλιομέτρων, η οποία όμως πρέπει να υπενθυμίσουμε πως είναι ήδη παράνομη σε κάθε ευρωπαϊκό δρόμο -εκτός ελάχιστων σημείων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους. Επίσης για το μεγάλο βάρος των 1.800 κιλών, το οποίο είναι τουλάχιστον 400 κιλά μεγαλύτερο από τα συνήθη αυτοκίνητα της κατηγορίας με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Το τελευταίο ωστόσο δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Από τη μια πλευρά λόγω της συσσώρευσης του βάρους πολύ χαμηλά και από την άλλη χάρη στην ιδανική κατανομή του. Σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης είναι αισθητή η αδράνεια, ωστόσο οι αντιδράσεις είναι πάντα απόλυτα ασφαλείς, με δεδομένη άλλωστε και την ύπαρξη του ESP, το οποίο δεν απενεργοποιείται.
Με μέση κατανάλωση λιγότερες από 16 kWh, το ID.3 έχει αυτονομία με την μπαταρία των 58 kWh που φτάνει στα 400 χιλιόμετρα εντός πόλης. Εδώ να σημειώσουμε ότι μια απλή διαίρεση δεν αρκεί, καθώς μέσα στην πόλη η ανάκτηση ενέργειας μπορεί να μειώσει τη μέση κατανάλωση έως και τις 10 kWh ανάλογα με τη διαδρομή.
Σε ταξίδι με σταθερή ταχύτητα 120 χλμ./ώρα και χρήση κλιματισμού η κατανάλωση ανεβαίνει στις περίπου 20 kWh, οπότε μια εμβέλεια ασφαλείας είναι τα 230 χιλιόμετρα πριν απαιτηθεί φόρτιση. Με τα σημερινά δεδομένα της ανάπτυξης του δικτύου φόρτισης, μπορεί ο οδηγός του μοντέλου να κινηθεί σε όλη την Ελλάδα. Θα πληρώσει όμως σχετικά ακριβά την kWh, περίπου 0,6 ευρώ σε ταχυφορτιστές των 50 kWh και από 0.35 έως 0.50 ευρώ σε αυτούς των 22 kWh.
Το ID.3 στη συγκεκριμένη του διαμόρφωση έχει τη δυνατότητα φόρτισης σε σταθμούς έως 100 kWh, όπου μπορεί σε μισή μόλις ώρα να φτάσει από 20% στο 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας του. Στους φορτιστές των 50 kWh υπολογίστε περίπου το διπλάσιο χρόνο.
Η πιο οικονομική λύση ειδικά για τις καθημερινές μετακινήσεις, είναι η φόρτιση στο σπίτι μέσω wallbox, είτε σε τριφασική είτε σε μονοφασική εγκατάσταση. Αυτό που δεν ενδείκνυται είναι η φόρτιση από απλή πρίζα. Είναι εφικτή, αλλά απαιτεί πάνω από 30 ώρες για μια πλήρη φόρτιση.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι προφανώς οι τιμές φόρτισης στο δημόσιο δίκτυο είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθιστώντας τα ταξίδια με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εφικτά μεν, αλλά όχι πιο οικονομικά από αυτά με ένα αυτοκίνητο που διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης και ειδικά diesel, υγραερίου ή φυσικού αερίου.
Με απλές μαθηματικές πράξεις, το ID.3 με μέση κατανάλωση στο ταξίδι τις 20 kWh, απαιτεί περίπου 10 ευρώ/100 χλμ., ενώ ένα diesel με μέση κατανάλωση 6 λίτρα/100 χλμ. 8,5 ευρώ, ένα lpg περίπου 7 ευρώ και ένα CNG 6 ευρώ. Ένα αντίστοιχου μεγέθους μοντέλο με κινητήρα βενζίνης και μέση κατανάλωση στο ταξίδι περίπου 7 λίτρα/100 χλμ., απαιτεί περίπου 12 ευρώ καυσίμου/100 χλμ.
Το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το γεγονός ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αυτό που θα έπρεπε να έχουμε ήδη από τον 20ό αιώνα. Το ζήτημα της ελλιπούς υποδομής φυσικά και δημιουργεί ζητήματα, τα οποία προφανώς δεν θα επιτρέψουν την άμεση ενσωμάτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην καθημερινή κυκλοφορία. Όπως επίσης και το ζήτημα του υψηλού κόστους αγοράς.
Όσοι όμως έχουν την οικονομική αφενός δυνατότητα για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αλλά και αφετέρου αυτή της οικιακής φόρτισης, δεν χρειάζεται να το σκεφτούν δεύτερη φορά.
Διαβάστε ακόμα
» Η ζωή με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Vol 1
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!