Έχουν μέλλον τα αυτοκίνητα υδρογόνου; (video)
Όσοι από εσάς παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην τεχνολογία του ήχου, ίσως θυμάστε την εποχή, εκεί στο τέλος της δεκαετίας του 90, που στις φορητές συσκευές προσπαθούσε να επιβληθεί το mini disk επί του cd.
Τελικά βρέθηκαν και οι δύο τεχνολογίες στον κάλαθο των άχρηστων, ωστόσο τα cd και dvd μεσουράνησαν επί δύο δεκαετίες, ενώ το mini disk πέθανε πριν καν γεννηθεί. Και τα δύο, έκαναν στην μπάντα για τις flash μνήμες, ή αλλιώς τα γνωστά μας usb stick που μπορούν να αποθηκεύσουν δεκάδες φορές περισσότερα δεδομένα –και φυσικά ήχο και εικόνα.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει σήμερα και με τις εναλλακτικές τεχνολογίες των καθαρά ηλεκτρικών οχημάτων. Όλοι οι κατασκευαστές συμφωνούν ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν πεθάνει και στο μέλλον, έως περίπου το 2030, ο μεγαλύτερος όγκος των οχημάτων θα είναι ηλεκτρικά.
Με το πρόβλημα της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αποτελεί τον κατά κύριο λόγο ανασταλτικό παράγοντα της επικράτησής τους στο άμεσο μέλλον, τη λύση ήρθαν να δώσουν πριν μερικά χρόνια τα υβριδικά και τα οχήματα κυψελών καυσίμου. Τα δεύτερα, που χρησιμοποιούν το υδρογόνο ως καύσιμο και μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης παράγουν ρεύμα για να τροφοδοτήσουν τους ηλεκτρικούς κινητήρες, θεωρούνται, όπως και τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά, οχήματα «μηδενικών ρύπων». Καθώς, από την χημική αντίδραση του υδρογόνου για την παραγωγή ρεύματος, το μόνο κατάλοιπο είναι καθαρό νερό.
Λόγω του ότι τα αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου παράγουν επί του αυτοκινήτου την ενέργεια που χρειάζονται, η αυτονομία τους είναι πολύ μεγάλη. Αυτή του Honda Clarity για παράδειγμα, ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα. Επίσης, μπορούν να ανεφοδιαστούν σε 3-5 λεπτά με υδρογόνο, όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται πάνω από μισή ώρα για να ανακτήσει ένα 30-50% της ενέργειάς του, σε σταθμό ταχείας φόρτισης. Στο οικιακό δίκτυο δε, μια πλήρης φόρτιση απαιτεί περίπου 7 με 8 ώρες.
Ωστόσο τα οχήματα κυψελών καυσίμου αντιμετωπίζουν ένα ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα. Το σχεδόν ανύπαρκτο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο.
Οι Honda και η Toyota με τα Clarity και τα Mirai αντίστοιχα, είναι οι μοναδικές εταιρείες που διαθέτουν σήμερα μοντέλα κυψελών καυσίμου προς πώληση. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HyFIVE μέσω του οποίου γίνεται μια πιλοτική προσπάθεια για τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου ανεφοδιασμού υδρογόνου στην γηραιά ήπειρο.
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν στη γκάμα τους ή ετοιμάζουν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Σήμερα μάλιστα ανακοινώθηκε η συνεργασία των Mercedes, BMW, Ford και VW Group για δημιουργία σταθμών ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους.
Ακριβώς επειδή η «δύναμη πυρός» των κατασκευαστών φαίνεται να στοχεύει προς τα επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά, δεν θα ήταν άτοπο να πούμε ότι τα αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου με καύσιμο το υδρογόνο μάλλον θα έχουν την τύχη του mini disk. Διότι φαίνεται ότι η υποδομή για την ταχεία φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα δημιουργηθεί πολύ πιο γρήγορα.
Επιπρόσθετα, με το σύνολο σχεδόν των κατασκευαστών να έχουν μεν πειραματιστεί, αλλά να μην έχουν επενδύσει στις κυψέλες καυσίμου, είναι προφανές ότι το εμπορικό τους ενδιαφέρον είναι στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι τεράστιες επενδύσεις που ανακοινώνουν για την κατασκευή ιδιόκτητων εργοστασίων παραγωγής συσσωρευτών.
Υπάρχει ωστόσο και μια παράμετρος που ίσως ενδιαφέρει αυτούς που αγόρασαν, η σκέφτονται να αγοράσουν ένα όχημα κυψελών καυσίμου. Σε λίγα χρόνια, όταν θα έχουν επικρατήσει ολοκληρωτικά οι αντίπαλοί τους, τα Clarity και Mirai θα είναι τόσο σπάνια, που σίγουρα θα έχουν τεράστια αξία μεταπώλησης. Να λοιπόν η ευκαιρία για μια καλή επένδυση.
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον τρόπο λειτουργίας ενός οχήματος κυψελών καυσίμου και συγκεκριμένα του Toyota Mirai.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!