Προστ: «Ο Χάμιλτον θα σπάσει όλα τα ρεκόρ του Σουμάχερ»

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός έφτασε με την τελευταία του νίκη την προηγούμενη Κυριακή στη Βαρκελώνη τα 156 πλασαρίσματα στο βάθρο και ξεπέρασε πλέον τον Σουμάχερ που έμεινε μόνος στη δεύτερη θέση με 155. Όσον αφορά στις νίκες, απέχει ο οδηγός της Mercedes μόνον 3 για να ισοφαρίσει τις 91 του Σούμι, ενώ ο Λιούις βρίσκεται ήδη 24 pole positions μπροστά από τον Γερμανό. Ελάχιστοι αμφιβάλουν εξάλλου ότι θα ισοφαρίσει εφέτος ο Χάμιλτον και το ρεκόρ των επτά παγκόσμιων πρωταθλημάτων που κατέχει ο Μίκαελ Σουμάχερ.
Αυτής της άποψης είναι και ο Αλέν Προστ, που δήλωσε τα εξής: «Ο τρόπος που οδηγεί ο Χάμιλτον, η εμπιστοσύνη του στην ομάδα της Mercedes και το γεγονός ότι θα αλλάξουν μόνον λίγο οι κανονισμοί το 2021, του δίνουν πολύ καλές πιθανότητες να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής σε αυτό και στο επόμενο έτος. Δεν βλέπω κανέναν, που θα τον νικήσει».
Ο μόνος που έσπασε το σερί του Χάμιλτον κατά τη διάρκεια κυριαρχίας της Mercedes ήταν ο Νίκο Ρόσμπεργκ, που έτρεχε ωστόσο το 2016 για την ίδια ομάδα. Από εκεί και μετά συνεχίστηκε ο μονόλογος του Βρετανού, που προηγείται ήδη εφέτος μετά τους πρώτους έξι αγώνες της σεζόν με 37 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Φερστάπεν.
«Είναι απίστευτα αυτά που έχει κάνει ο Λιούις, όμως κάτι τέτοιο μπορείς να το πετύχεις μόνον όταν έχεις μία μακρά κυριαρχία και μία μακρόχρονη συνεργασία με μία ομάδα. Όταν τα πέτυχε ο Μίκαελ, σκεφτόμασταν όλοι ότι δεν θα ήταν δυνατόν, να σπάσουν τα ρεκόρ του επειδή είναι πλέον τόσο μοντέρνα η Formula 1», ανέφερε ο Γάλλος τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1.
Ωστόσο ο Χάμιλτον και η Mercedes κατάφεραν να μιμηθούν τον Σουμάχερ και τη Ferrari με τον Προστ να εξηγεί τους λόγους: «Ουσιαστικά είναι η ίδια ιστορία. Εχουν μία τέλεια οργάνωση με ανθρώπους – κλειδιά στην ομάδα και έναν πιλότο Νούμερο Ένα και έναν άλλον ως Νούμερο Δύο. Από ψυχολογικής άποψης έχουν μία πολύ σταθερή κατάσταση, η οποία τους φέρνει σε μία πολύ δυνατή θέση. Μερικές φορές δεν διακρίνουν οι άνθρωποι τι κάνει ο Λιούις. Εχει δείξει ορισμένους πραγματικά ασυνήθιστα γρήγορους γύρους, όμως αυτό το έχει καταφέρει μόνον επειδή νιώθει όμορφα στην ομάδα και επειδή έχει εμπιστοσύνη σε αυτήν».
Σύμφωνα με τον Προστ, πρόκειται για παράγοντες που μπορεί να δώσουν μερικά δέκατα του δευτερολέπτου τα οποία κάνουν τη διαφορά. Ο Γάλλος ρωτήθηκε επίσης πώς θα τα είχε πάει ο Χάμιλτον απέναντι στον Σένα, που είναι και το ίνδαλμα του Βρετανού και απάντησε ως εξής: «Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις, τις οποίες δεν μπορείς να απαντήσεις. Γνωρίζω τον Λιούις; Γνωρίζω τον Λιούις από τότε που ήταν 13 ετών και είχε συμβόλαιο με τον Ρον Ντένις και τη McLaren, όμως δεν τον γνωρίζω πραγματικά. Δεν ξέρω, αν τον γνωρίζει κάποιος πολύ καλά. Είναι ένας από τους κορυφαίος και αυτό είναι προφανές».
Aστοχες συγκρίσεις
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προστ, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ οδηγών και αυτοκινήτων που έχουν 30 χρόνια διαφορά μεταξύ τους. «Θα αναρωτιόμουν, αν βρισκόμουν στην εποχή του Χουάν Μανουέλ Φάντζιο θα μπορούσα να έχω αναδειχθεί τότε Παγκόσμιος Πρωταθλητής; Θα ήμουν τόσο καλός όσο αυτός; Ο Φάντζιο είναι ένα καλό παράδειγμα. Οδήγησε για πρώτη φορά σε ηλικία 38 ετών στη Formula 1. Μπορείς να αξιολογήσεις ρεαλιστικά τους Φάντζιο, Άιρτον και Λιούις, θα θέλαμε όμως να ξεκινούσε ο Λιούις στα 38 του χρόνια; Σε καμία περίπτωση, άρα πρέπει να αποδεχόμαστε μερικές φορές, ότι δεν μπορείς να κάνεις πάντα συγκρίσεις».
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!
Poppy Anne-Marie Makris
και συνεχιζω το 2017 η μερσεντες ειναι καλυτερη αλλα υπαρχει ανταγωνισμος οπως το 2003 που οντως υπαρχει μερικως ανταγωνισμος αλλα η φεραρι ειναι ανωτερη εκεινη την χρονια κανει 8 με 9 νικες και η μακ λαρεν μονο 2.Το πρωταθλημα κρινετε στον τελευταιο αγωνα αλλα με τον ραικονεν για να το παρει να θελει ενα θαυμα το 2018 η φεραρι ειναι την μοναδικη χρονια που ειναι καλυτερη ο φετελ ειναι μονιμως μπροστα στην βαθμολογια μεχρι που εφυγε εκτος απο την πιστα στο χονκεχαιμ και μετα εκανε το ενα λαθος μετα το αλλο με αποτελεσμα να το παρει ο χαμιλτον περυσι 2019 η φεραρι μεχρι την διακοπη τον αυγουστο ηταν εμφανως καλυτερη και παρακαλω η τον κυριο Βαρινο ή τον κυριο Σηφαλκη εαν δεν ειναι ετσι να με διαψευσουν και ο χαμιλτον ηταν παλι μπροστα μετα την διακοπη γινετε καταγγελια για την φεραρι και τοτε η μερσεσντες ξεφευγει και ο χαμιλτον το παιρνει ευκολα.
Ventetta
Έχει αποδειχθεί ότι με ένα πιο καλό μονοθέσιο έναντι των υπολοίπων υπάρχουν οδηγοί που μπορούν να κάνουν την διαφορά, όπως επίσης έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν όλοι! Επίσης και αν αποδειχθουμε ότι ο Χάμιλτον δεν είναι ο πιο γρήγορος στην ιστορία, αποδεικνύει τον κανόνα ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο να παραμείνεις στην κορυφή από ότι να την φτάσεις! Ναι έχει όλο το πακέτο ( ομάδα, οργάνωση μονοθέσιο και όπως είπαμε και ικανότητα για να τα υποστηρίξει όλα αυτά) Οδηγοί που έχουν αποδείξει ότι με αντίστοιχες συνθήκες θα κατάφερναν πάνω κάτω τα ίδια είναι οι Σουμάχερ έχτισε αυτά τα ρεκόρ (καθόλου τυχαίο) 2 Αλόνσο (το έχουν παραδεχθεί όλοι οι οδηγοί του χθές αλλά και του σήμερα!) 3 Μπατόν, τον έλεγαν γυρολόγο.., όταν πήρε στα χέρια του μονοθέσιο και ομάδα με το κάτι παραπάνω απέδειξε ότι μόνο αυτό δεν ήταν! 4 Φέτελ και ας διανύει μια άλλη.. περίοδο. Και σίγουρα υπάρχουν και κάποια νέα παιδιά, που φαίνεται να έχουν το κάτι παραπάνω, αλλά η ιστορία θα δείξει...
thodoris4
To 2007, σε μία τρομερή χρονιά rookie, του στέρησε τον τίτλο η FIA, αφού αναγκάστηκε να ηττηθεί στο τέλος για να μην πάρει το πρωτάθλημα. Το 2008 ήταν πρωταθλητής στην πίστα πριν την Βραζιλία, αφού του έκλεψαν την νίκη στο Spa. Στη Βραζιλία, υπο βροχή, είχε τον τίτλο στα χέρια του, μέχρι που άλλαξαν ελαστικά. Οι Toyota έμειναν με τα slicks, λογικό όταν δυνάμωσε και ο Glock και ο Trulli να χάσουν πάνω από 10-15 δευτερόλεπτα. Ο Glock τερμάτισε 8 δευτερόλεπτα πίσω. Το 2009 με ένα φορτηγό μονοθέσιο, βγήκε 5ος, με 2 νίκες, πίσω μόνο από τις άπιαστες Red Bull και Brawn-Mercedes. Το 2010 ήταν πρώτος μέχρι την Monza, διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι το abu dhabi, αλλά το κλατάρισμα στην Ισπανία, όντας 2ος , ένα γύρο πριν το τέλος του στέρησε τον τίτλο. Το 2012 ήταν πάλι πρώτος μέχρι τη Βαλένθια, έχασε 5 νίκες όντας πρώτος από αξιοπιστία. O GOAT της F1 θα δημιουργεί εφιάλτες σε όλους σας!
MC_LEWIS
Επίσης να συμπληρώσω το 2008 πήρε πρωτάθλημα με το δεύτερο σε δυναμικότητα μονοθέσιο της χρονιάς. Στους περισσότερους αγώνες Η Φερράρι ήταν ταχύτερη.
Hammer Time 44
Πες τα ρε φιλε ορισμενοι που θελουν να βγαλουν ασχετο τον Χαμιλτον και σε καθε αρθρο το μονο που γραφουν ειναι για την χρονια 2012 που δεν διεκδικησε τιτλο,δεν αναφερουν τους αγωνες που ηταν για πλακα πρωτος και εγκατελειψε απο μηχανικο προβλημα(Σιγκαπουρη-κιβωτιο ταχυτητων,Αμπου νταμπι-πιεση καυσιμου),καθως και Βραζιλια που 10 γυρους πριν το τελος ενω ηταν πρωτος τον στουκαρει ο Χουλκεμπεργκ.Ηδη μονο με αυτους τους 3 αγωνες μιλαμε για 75 βαθμους λιγοτερους,χωρις να ευθυνεται σε κατι ο Λιουις.Αλλα ας μην τους χαλασουμε το ονειρο 12 χρονια χωρις τιτλο ειναι πολλα
Disco_Volante
Αν όντως συμβεί αυτό που λέει ο Πρόστ, τότε θα πρόκειται πολύ απλά για παρωδία. Ο Χάμιλτον παίρνει τα πρωταθλήματα έχοντας στα χέρια του μακράν το κορυφαίο μονοθέσιο και πρακτικά τρέχει μόνος του. Ο Σουμάχερ μόνο το 2002 και τα 2004 δεν είχε ανταγωνισμό. Αντιθέτως, όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα ήρθαν μετά από σκληρή μάχη με τους αντιπάλους του. Επίσης το πρώτο πρωτάθλημά του ο Χάμιλτον το 2008 το έκλεψε από τον Μάσα, όταν στην τελευταία στροφή ο φίλος του (Τίμο Γκλοκ) έκανε στην άκρη για να τον περάσει. Ο Χάμιλτον είναι απλά ένας καλός οδηγός που έτυχε να είναι στην καλύτερη ομάδα αλλά σίγουρα όχι κάποιος δίκαιος πολυ-πρωταθλητής (όπως άλλωστε και ο Φέτελ). Και υπάρχουν 2 λόγοι που το δικαιολογούν: (α) Πού ήταν ο Χάμιλτον από το 2009 μέχρι το 2013 όταν δεν είχε ανταγωνιστικό μονοθέσιο; Στο πουθενά, καθώς εκείνες τις χρονιές δεν ήταν καν ανάμεσα στους διεκδικητές του πρωταθλήματος. Ο Σουμάχερ από την άλλη από το 1994 μέχρι το 2006 κάθε χρονιά διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Το 1996 και το 1997 οδηγώντας μονοθέσιο τρακτέρ έφτασε να κοντράρει μέχρι τον τελευταίο αγώνα τις αχτύπητες Williams. Ο Χάμιλτον δεν έχει δείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει χωρίς να έχει το καλύτερο μονοθέσιο. (β) Όταν η Mercedes αποφάσισε να του κόψει την αβάντα έχασε το πρωτάθλημα από τον Ρόσμπεργκ, έναν απλά γρήγορο και καλό οδηγό. Αν τα τελευταία χρόνια στο δεύτερο μονοθέσιο της Mercedes δεν ήταν ο νεροκουβαλητής Μπότας αλλά ο Φερστάπεν ή ο Λεκλέρκ δεν νομίζω να είχε τόσα πρωταθλήματα.
Poppy Anne-Marie Makris
Ενταξει φιλε μην τα βλεπεις ολα κοκκινα οτι και να λες οτι και να λετε ο χαμιλτον ειναι ανωτερος του σουμαχερ μονο ο σενα ειναι πανω απο τον χαμιλτον.Τωρα ο σουμαχερ πηρε διχως ανταγωνισμο ουτε καν απο τον τιμ μαιτ δεν ειχε ανταγωνισμο μιας και η φεραρι εκανε παραγματα και θαματα σε αυτο το κομματι ενω στην μερσεντες υπαρχει κοντρα και με ροσμπεργκ και με μποτας ασχετα αν ο μποτας δεν μπορει βεβαια ουτε ο ροζμπεργκ μπορουσε αλλα πως το πηρε εκεινη την χρονια ειναι αλλη ιστορια τωρα επανερχομαι χωρις ανταγωνισμο ο σουμαχερ πηρε το 2002 το 2004 το 2001 μονο η γουιλιαμς κοντραρε πολυ λιγο το 2003 κοντραρε η μακ λαρεν του ραικονεν χωρις νικη ομως και για να το επαιρνε επρεπε να νικησει ο ραικονεν και η φεραρι που ηταν καλυτερη και φοβερα αξιοπιστη να μεινει,το 94 και 95 εαν ο σενα δεν σκοτονωτανε θα τα επαιρνε μετα ο σουμαχερ τα πηρε για πλακα διχως κανεναν ανταγωνισμο χωρις σενα ετρεχε μονος του,η μονη χρονια που ειχε ανταγωνισμο ηταν το 2000.Τωρα το 2003 ή το 2001 που ειχε καποιον ανταγωνισμο ηταν πολυ μικροτερος απο τον ανταγωνισμο του 2017 2018 2019 που νικησε ο χαμιλτον τον φετελ.τωρα για την τογιοτα που λες για τον γκλοκ πιστευω να κανεις πλακα.Ενταξει τωρα για την αβαντα που λες ρωτα τον ροσμπεργκ που εφυγε.
Hammer Time 44
Οπως οταν εκοψε η Μερσεντες και την αβαντα του Σουμαχερ που ειχε συνηθισει στην φερραρι και στην Μπενετον και διασυρθηκε 3 φορες απο εναν απλα γρηγορο και καλο οδηγο Νικο Ροσμπεργκ;
Disco_Volante
Ο Σουμάχερ στη Mercedes πήγε για τουρισμό, όπως είναι τώρα ο Ραικόνεν. Μετά από 3 χρόνια απραξίας και στα 40+ δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Αυτό που λέω είναι ότι ο Σουμάχερ με υποδεέστερα μονοθέσια είτε κέρδισε πρωταθλήματα (1994, 1995), είτε το πάλεψε μέχρι το τέλος (1996-1999). Ο Χάμιλτον τα πρωταθλήματα με τη Mercedes τα πήρε ανευ ανταγωνισμού και αυτό το βλέπουν όλοι. Αν πήγαινε σε άλλη ομάδα με χειρότερο μονοθέσιο θα πάθαινε ό,τι έπαθε και ο Φέτελ.
Poppy Anne-Marie Makris
Το 2007 εχει ισαξιο αμαξι και ρουκι του το παιρνουν ρωτα τον αλονσο πως. 2008 καλυτερη η φεραρι το παιρνει. Το 2010 φταει ο ιδιος ο χαμιλτον αν και δεν ειχε καλο αμαξι ή μαλλον δεν ειχε το καλυτερο παραλιγο θα το επαιρνε αλλα ειναι η χρονια που χωριζει τσακωνεται με τον πατερα του ξερεις και αυτοι ειναι ανθρωποι.Το 2014 τον σαμποταρουν και το παιρνει.Το 2015 το ιδιο αλλα απο την αρχη κανει πλακα εκεινη την χρονια.Το 2016 δεν τα καταφαιρνει αλλα εχει παραπανω νικες απο ροζμπεργκ και η μεγαλυτερη απαντηση ειναι η φυγη ροζμπεργκ για το τι εγινε εκεινη την χρονια .Το 2017 το παιρνει με λιγο καλυτερο αμαξι.Το 2018 με χειροτερο το παιρνει ειναι που στουκαρει απιεστος ο φετελ στο χονκεχαιμ.Το 2019 με χειροτερο ειναι πρωτος μεχρι την βουδαπεστη πριν την διακοπη μετα βρισκουν την φεραρι παρανομη και μετα κανει πλακα και το παιρνει πολυ ευκολα.Τωρα για να κλεισω ο χαμιλτον περα απο τον συναγωνισμο που εχει απο τους αλλους εχει και απο τους τιμαιτ ο σουμαχερ ουτε απο αυτους ειχε.Βαλε τον χαμ με ιδιο μονοθεσιο με ιδιο με οποιον θες δεν χανει απο κανεναν.Αν ηταν στην φεραρι και ειχε κανει ολα αυτα θα ειχατε αλλη αποψη.