Χάνουμε δις ευρώ από τα «πειραγμένα» κοντέρ
Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει στην Ευρώπη το φαινόμενο των γυρισμένων χιλιομέτρων σε μεταχειρισμένα οχήματα, όταν αλλάζουν χέρια. Η εξαπάτηση των αγοραστών δεν περιορίζεται σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αλλά επεκτείνεται στην ουσία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
500+ κορυφαία παιχνίδια καζίνο για ατέλειωτη διασκέδαση. (21+)
Εκτιμάται, ότι κάθε αγοραστές ενός μεταχειρισμένου Ι.Χ. με πειραγμένο κοντέρ πληρώνει ένα σημαντικό καπέλο της τάξης λίγων εκατοντάδων ευρώ έως και 3.500 ευρώ ανά όχημα, εφόσον πρόκειται για κάποιο ακριβό μοντέλο. Η συνολική ζημιά για τους ευρωπαίους καταναλωτές εκτιμάται μεταξύ 5,5 και 9,6 δις ευρώ τον χρόνο.
Επίσης η ΕΕ υπολογίζει, ότι περίπου το 30% έως 40% των μεταχειρισμένων οχημάτων, που εξάγονται και πωλούνται εκτός της χώρας πρώτης ταξινόμησής τους, διατίθεται με πολύ λιγότερα χιλιόμετρα στο κοντέρ του από τα κανονικά. Στην Ελλάδα μάλιστα ξεπερνά το συγκεκριμένο ποσοστό κατά πολύ το 50% και αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, ΣΕΑΑ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει αποφασισμένο να βάλει τέλος σε αυτό το «ευγενές σπορ» παίρνοντας δραστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, θα ψηφίσει την υποχρεωτική αναγραφή των χιλιομέτρων κάθε αυτοκινήτου κατά τις επισκέψεις του στο συνεργείο, ώστε να δημιουργήσει μία ταυτότητα για το καθένα. Σε αυτή την τράπεζα δεδομένων θα έχουν πρόσβαση όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, οπότε θα είναι εύκολος ο εντοπισμός των οχημάτων με παραποιημένο αριθμό χιλιομέτρων.
Ο τακτικός έλεγχος των χιλιομέτρων εφαρμόζεται ήδη στο Βέλγιο και στην Ολλανδία και έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο μειώθηκε μέσα σε μία διετία το ποσοστό των οχημάτων με παραποιημένα διανυθέντα χιλιόμετρα από 8,6% σε μόλις 0,2%.
Εξάλλου η Ε.Ε. επιθυμεί μία ενιαία, αυστηρή νομοθεσία για την τιμωρία των απατεώνων, που αλλάζουν χιλιόμετρα στα κοντέρ των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Προτείνει μάλιστα να αποκτήσει αυτή η πράξη ποινικού αδικήματος χαρακτήρα και να τιμωρούνται οι ένοχοι ακόμη και με ποινές φυλάκισης, ώστε να το σκέφτονται διπλά, πριν εξαπατήσουν με αυτόν τον τρόπο τους καταναλωτές.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!