Τα τροχαία δυστυχήματα αφανίζουν τους νέους ανθρώπους
Περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα σε όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει, ότι τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως την υπ’ αριθμόν Ένα αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας μεταξύ πέντε και 29 ετών. Αυτό προκύπτει από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας WHO, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2016. Στην προηγούμενη έκθεση του οργανισμού με στοιχεία του 2013 είχε υπολογισθεί ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα σε περίπου 1,25 εκατ. άτομα.
Όπως βλέπουμε, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε μεταξύ 2013 και 2016 κατά 100.000 ανθρώπους, ωστόσο το ίδιο διάστημα αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο παγκόσμιος πληθυσμός. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ομάδες των πεζών και των ποδηλατιστών, ενώ τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης του οργανισμού WHO είναι τα εξής:
Τα τροχαία ατυχήματα καταλαμβάνουν την όγδοη θέση παγκοσμίως μεταξύ των κυριότερων αιτιών θανάτου και βρίσκονται ψηλότερα από το Aids.
Για άτομα μεταξύ 5 και 29 ετών, αποτελούν τα τροχαία δυστυχήματα την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου.
Τα μέσα ποσοστά θανάτου από τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως ήταν το 2000 18,8 νεκροί ανά 100.000 ανθρώπους και το 2016 μειώθηκαν σε 18,2 νεκρούς.
Μόνον οι 109 από τις 175 χώρες της έκθεσης διαθέτουν ένα τηλεφωνικό νούμερο έκτακτης ανάγκης σε όλη τους την επικράτεια, για να μπορούν να ζητήσουν οι πολίτες βοήθεια σε ένα τροχαίο ατύχημα.
Κάθε ημέρα πεθαίνουν στον κόσμο 3.700 άνθρωποι εξαιτίας ατυχημάτων στους δρόμους.
Η πιθανότητα θανατηφόρου δυστυχήματος είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις φτωχές χώρες σε σχέση με τις πλούσιες, καθώς οι τελευταίες διαθέτουν ασφαλέστερους δρόμους και ελέγχουν αυστηρά τους οδηγούς για ζώνες ασφαλείας, κράνη, αλκοόλ στο τιμόνι, κλπ.
Η Αφρική είναι η ήπειρος με τα χειρότερα αποτελέσματα, καθώς εκεί χάνουν τη ζωή ετησίως 26,6 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους σε τροχαία δυστυχήματα, ενώ η Ευρώπη είναι η ασφαλέστερη ήπειρος με «μόνον» 9,3 θανάτους.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!