Πώς επηρεάζει κάθε κατηγορία φαρμάκων την οδήγηση

Gazzetta team
Πώς επηρεάζει κάθε κατηγορία φαρμάκων την οδήγηση
Περίπου ένα στα τέσσερα τροχαία ατυχήματα οφείλεται σύμφωνα με διεθνείς έρευνες στη χρήση φαρμάκων από κάποιον εμπλεκόμενο οδηγό. Δείτε τα πιθανά αρνητικά συμπτώματα ανάλογα με το είδος του φαρμάκου που έχουμε λάβει.

Ακόμη και όταν περάσει η πανδημία του κορονοϊού, θα αφήσει πίσω της έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας με ψυχολογικά τραύματα. Κάποιοι από αυτούς θα καταφύγουν σε ιατρικές συμβουλές και ίσως χρειαστούν ειδικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αυξάνοντας τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο κατά την οδήγηση. Το gazzetta μίλησε με τον φαρμακοποιό και συγγραφέα κ. Γιώργο Κιοσέ για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα να οδηγούμε σωστά Πολλοί όμως δεν γνωρίζουμε ότι η οδήγηση υπό την επήρεια κάποιων φαρμάκων για ορισμένες ασθένειες ισοδυναμεί με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Επίσης ίσως δεν γνωρίζετε, ότι κάθε στιγμή σε κάθε μεγάλη πόλη το 10% αυτών που βρίσκονται πίσω από ένα τιμόνι έχουν κάνει χρήση φαρμάκων τα οποία επιδρούν στο νευρικό σύστημα.

Παράλληλα διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι το 25% των ατυχημάτων οφείλεται στην χρήση φαρμάκων ή και στην κατανάλωση κάποιων κατηγοριών φαρμάκων.

O κύριος Γιώργος Κιοσές.

 

Μία ακόμη παράμετρος της επικινδυνότητας του διδύμου <<φάρμακα--οδήγηση>> πηγάζει από τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν, δηλαδή για να αισθανόμαστε καλύτερα. Οπότε δεν συνειδητοποιούμε ότι ορισμένα φάρμακα σε κάποια άτομα ακόμα και πολλές ώρες μετά την λήψη τους αυξάνουν κατά 50% τις πιθανότητες να εμπλακούν και να γίνουν αίτιοι ενός ατυχήματος. Ειδικά όσοι λαμβάνουν φάρμακα για 2 ή και περισσότερες παθήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τους ειδικούς. Για παράδειγμα η ταυτόχρονη χρήση ενός αντιαλλεργικού με ένα παυσίπονο μπορεί να μειώσει τα αντανακλαστικά μας και η ταυτόχρονη χορήγηση ενός ηρεμιστικού με ένα αντιυπερτασικό μπορεί να ελαττώσει την ικανότητα του ματιού να υπολογίζει τις αποστάσεις».

Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες φαρμάκων που μειώνουν την ικανότητα μας να καθίσουμε πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου ή μίας μοτοσικλέτας και τι μπορεί να μας προκαλέσουν; Ο κ. Κιοσές περιγράφει ως εξής τα πιθανά συμπτώματα από τη χρήση φαρμάκων κατά την οδήγηση ανάλογα με τις ασθένειες για τα οποία έχουν χορηγηθεί:

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ

Κίνδυνος υπνηλίας ακόμη και 12 ώρες μετά την λήψη τους

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Μείωση της οπτικής οξύτητας των ματιών και αυξημένη ευαισθησία στο φως

ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ

Μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης και διαταραχές στην αντίληψη.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

Σύγχυση και μειωμένος χρόνος αντίδρασης.

ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ

Οπτικοακουστικές διαταραχές

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ

Διαταραχές στην όραση και κίνδυνος από ενδεχόμενη υπογλυκαιμία

ΜΥΟΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ

Θαμπάδα στα μάτια, κίνδυνος καταστολής

ΑΝΤΙΠΑΡΚΙΝΣΟΝΙΚΑ

Ευαισθησία στο φως από τους προβολείς των απέναντι αυτοκινήτων και διαταραχές προσαρμογής

ΑΝΤΙΚΑΤΑΡΟΪΚΑ ΧΑΠΙΑ

Υποτίμηση κινδύνου και αυξημένη τάση για ρίσκο.

Κλείνοντας αυτό το πολύ χρήσιμο ρεπορτάζ, προχωρεί ο κ. Κιοσές σε μία σημαντική επισήμανση:

«Η οδήγηση υπό την επήρεια φαρμάκων δεν είναι κάτι που απαγορεύεται ούτε και μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί θα μοιάζει σαν να βρίσκονται πολλοί ασθενείς σε ατέλειωτη καραντίνα και να κοιτούν τη ζωή μέσα από μία κλειδαρότρυπα. Γι αυτό και είναι ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η ενημέρωση για κάθε φάρμακο που λαμβάνουμε, ώστε να είναι η ζωή μας καλύτερη, αλλά και ασφαλέστερη».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!