Τα οκτώ βήματα της οδήγησης στο χιόνι! (vid)

Gazzetta team
Τα οκτώ βήματα της οδήγησης στο χιόνι! (vid)
Μέσα από οκτώ απλές κινήσεις, η οδήγηση στο χιόνι θα είναι άνετη και ασφαλής ώστε η βόλτα μας να συνεχίσει να είναι ευχάριστη και να μη μετατραπεί σε... Οδύσσεια!

Τα Χριστούγεννα έχουν ήδη φτάσει και πολλοί από εμάς θα «αποδράσουμε» σε προορισμούς με χιόνι, για διακοπές ή μια απλή μονοήμερη εκδρομή.

Δυστυχώς, το χιόνι για τους περισσότερους Έλληνες είναι κάτι που το συναντούν μετά βίας μια εβδομάδα το χρόνο για αυτό και οι περισσότεροι, δεν έχουμε εμπειρία από το πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Μέσα από δέκα απλές συμβουλές, μαθαίνουμε τα βασικά ώστε οι διακοπές μας να πάνε βάσει προγράμματος και να περάσουμε καλά. Γιατί η «στραβή» στο χιόνι και τον πάγο δεν αργεί να γίνει, αν είμαστε επιπόλαιοι και σκεπτόμαστε βιαστικά.

1) Οδηγούμε με ωριμότητα. Δεν τρέχουμε, δεν αλλάζουμε απότομα την κινητική κατάσταση του αυτοκινήτου μας, δεν κάνουμε γρήγορες «τιμονιές» και κρατάμε σταθερό ρυθμό, που είναι το παν για συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει σύστημα τετρακίνησης θα μας βοηθήσει, ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε πως δεν είμαστε άτρωτοι σε καμία περίπτωση και είναι απλώς ένα βοήθημα σε αυτή την κατάσταση, όχι η απόλυτη λύση για το χιόνι και τον πάγο που μας επιτρέπει να κάνουμε ο,τι θέλουμε.

 

2) Ένας ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας από την τετρακίνηση στο χιόνι είναι τα ελαστικά μας. Τα θερινά ελαστικά δεν μπορούν να βοηθήσουν όταν ο δρόμος έχει πάγο ή φρέσκο χιόνι και «παραιτούνται» γρήγορα. Αν δεν διαθέτετε χειμερινά ή χιονολάστιχα μην ακυρώσετε την εκδρομή σας, έχετε όμως οπωσδήποτε ένα ζεύγος αντιολισθητικών αλυσίδων στο πορτμπαγκάζ για παν ενδεχόμενο και προσέχετε όσα γράφουμε στο παραπάνω βήμα δύο φορές περισσότερο. Στο βίντεο παρακάτω, θα δείτε έναν τρόπο τοποθέτησής τους, αν και συνήθως συνοδεύονται από οδηγίες με κατατοπιστικά σκίτσα.

3) Όταν μας συμβαίνει κάτι απροσδόκητο στο δρόμο (σκάει ένα λάστιχο, για παράδειγμα) υπάρχουν δύο εκδοχές: ή θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα λύσουμε το πρόβλημα σε ένα τέταρτο της ώρας, ή θα είμαστε απροετοίμαστοι και θα φάμε ώρες ατελείωτες, μαζί με ταλαιπωρία, μέχρι να ξεμπερδέψουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα χιόνια. Αν τυχόν κολλήσουμε, ο εξοπλισμός μας θα μας βοηθήσει να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση σε λίγα λεπτά. Μαζί με τις αλυσίδες, τοποθετήστε στο χώρο αποσκευών ένα ζευγάρι καλά γάντια εργασίας, ένα φακό μαζί με εφεδρικές μπαταρίες, αδιάβροχο μπουφάν και γαλότσες. Τέλος, ένας φορτιστής αυτοκινήτου για το κινητό μας είναι επίσης απαραίτητος για να καλέσουμε βοήθεια, αν δεν μπορούμε να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση μόνοι μας και δεν έχουμε και μπαταρία. Τέλος, μη ξεχνάτε να έχετε πάντα φουλαρισμένο ρεζερβουάρ, για να έχετε τουλάχιστον θέρμανση σε περίπτωση κάποιου αποκλεισμού.

4) Κατά την οδήγηση, επιλέγουμε μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε το σπινάρισμα και τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας λιγότερο πιθανές, η οδήγηση γίνεται ομαλά και δεν κινδυνεύουμε από απροσδόκητες εκπλήξεις.

5) Κρατάμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, για πολλούς λόγους. Η απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου μας γίνεται πολύ μεγαλύτερη από το φυσιολογικό και αν χρειαστούμε να φρενάρουμε απότομα, δεν θα το καταφέρουμε χωρίς τον απαραίτητο χώρο. Επίσης, ενδέχεται (σε κάποια ανηφόρα, για παράδειγμα) να ακινητοποιηθεί το προπορευόμενο όχημα, ακόμη και να αρχίσει να τσουλάει προς τα πίσω, αν πατά σε πάγο.

6) Έχουμε πάντα τα μάτια μας στο δρόμο και ελέγχουμε για «ύποπτα» σημεία «μαύρου πάγου», ένα συνηθισμένο φαινόμενο όταν έχει πολύ κρύο. Συνήθως δημιουργείται από την υγρασία που παγώνει πάνω στην άσφαλτο και εμφανίζεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Είναι το ίδιο πράγμα με την οδήγηση στον πάγο οπότε όπως σωστά μαντέψατε, γλιστράει πολύ!

7) Δεν οδηγούμε ποτέ με πολλά ρούχα, μπουφάν, γάντια, κασκόλ, σκουφιά και ο,τι άλλο θα φορέσουμε όταν κατεβούμε από το αυτοκίνητο. Περιορίζει την ελευθερία των κινήσεών μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σωστές αντιδράσεις αν μας συμβεί κάτι απροσδόκητο. Επιπλέον, δεν αφήνει τη ζώνη ασφαλείας να κάνει σωστά τη δουλειά της αφού απέχει αρκετά από το σώμα μας και δεν αποκλείεται σε περίπτωση σύγκρουσης να γλιστρήσει ολόκληρος ο επιβάτης μέσα από αυτήν. Για αυτό ρυθμίζουμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου μας στην επιθυμητή θερμοκρασία και αφήνουμε τα χοντρά ρούχα για την ώρα που θα αποβιβαστούμε.

8) Τσεκάρουμε την «υγεία» του αυτοκινήτου μας. Εκτός από τα σημεία επαφής με την άσφαλτο (ελαστικά), ελέγχουμε τη λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων για να είμαστε εύκολα αντιληπτοί στο δρόμο που κινούμαστε, ακόμη και σε συνθήκες βαριάς χιονόπτωσης. Επίσης δεν ξεχνάμε να δούμε αν λειτουργούν σωστά τα υπόλοιπα φώτα του αυτοκινήτου (φλας, αλάρμ) και βέβαια τα φώτα ομίχλης, αν υπάρχουν. Απαραίτητο αξεσουάρ είναι και η ξύστρα πάγου, που θα μας λύσει τα χέρια και θα μας καθαρίσει το παρμπρίζ αμέσως, αν χρειαστεί.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!