Παύλος Καγιαλής – Γιάννης Ορφανός: Οι «Unstoppables» της ιστιοπλοΐας αποκλειστικά στο Gazzetta

Νατάσσα Σχοινά
kayalis-orfanos
Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας, με το νέο του πρόγραμμα «The Unstoppables», το efood ενισχύει Έλληνες αθλητές στην προσπάθειά τους να βρεθούν στην κορυφή του κόσμου.

«Ο αντίπαλος έξω στην θάλασσα είναι ο εαυτός σου και τα στοιχεία της φύσης», μας είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Καγιαλής για να περιγράψει την ιστιοπλοΐα, το άθλημα που τον κέρδισε από τότε που η ηλικία του ήταν ακόμη μονός αριθμός. Ο Ολυμπιονίκης στην κατηγορία 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες RIO 2016 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον απόφοιτο της Γυμναστικής Ακαδημίας και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος στην ιστιοπλοΐα Γιάννη Ορφανό και μαζί πρόκειται να διαγωνιστούν σε μία εντελώς καινούρια και για τους δύο κατηγορία, αυτήν των 49er.

Οι δύο ιστιοπλόοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «The Unstoppables» του efood που λειτουργεί ως μέρος της συνολικής στρατηγικής κοινωνικής συνεισφοράς της εταιρείας, η οποία αποτυπώνεται στο διευρυμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης “Love Delivered” και δημιουργήθηκε για τη στήριξη των αθλητών που θέτουν και κατακτούν συνεχώς υψηλότερους στόχους και που με τη μεθοδική τους προσπάθεια και την απαραίτητη στήριξη, μπορούν να γίνουν ασταμάτητοι στην εκπλήρωσή τους.

Εμείς μιλήσαμε με το αγωνιστικό δίδυμο και στη συνέχεια θα διαβάσεις όλα όσα μας είπαν.

unstoppables

Τόσο ο Παύλος όσο και ο Γιάννης ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με την ιστιοπλοΐα από όταν ήταν ακόμη παιδιά. «Είναι αυτό που λέμε 'θυμάμαι από πάντα τον εαυτό μου να ασχολείται με την Ιστιοπλοΐα'. Ξεκίνησα σε ηλικία 7 ετών στον τότε Ναυτικό Όμιλο Πόρτο Καρρά στην Χαλκιδική. Ήταν τυχαίο γεγονός που είδα κάτι μικρά σκαφάκια στην θάλασσα και με ενθουσιασμό ήθελα να πάω και εγώ να δω τι είναι αυτό. Μια βόλτα στον όμιλο έφτασε να μείνω για πάντα σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της ιστιοπλοΐας», λέει χαρακτηριστικά ο Παύλος Καγιαλής, με τον Γιάννη Ορφανό να σημειώνει: «Ήμουν πολύ δραστήριος ως παιδί και είχα περάσει από πολλά αθλήματα. Ο ιστιοπλοϊκός όμιλος είναι πολύ κοντά στο πατρικό μου σπίτι, οπότε και έβλεπα τα σκάφη απ’ το μπαλκόνι. Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα στα 10 μου και θυμάμαι ακόμα αυτό το συναίσθημα που είχα λέγοντας στον εαυτό μου 'οδηγάω σκάφος' και το οποίο συνοδευόταν από μία αίσθηση ελευθερίας. Ε, αυτό ήταν! Από εκεί και πέρα ήταν μονόδρομος για εμένα. Είναι μοναδικό πως μέχρι σήμερα αυτά τα συναισθήματα επικρατούν ΑΚΡΙΒΩΣ στον ίδιο βαθμό!».

Όπως κάθε αθλητής, οι δύο ιστιοπλόοι προπονούνται σκληρά πριν τους μεγάλους αγώνες. Αυτό δεν τους βοηθάει μόνο στην καλύτερη προετοιμασία για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και στο να είναι πιο ήρεμοι ψυχολογικά. «Η προετοιμασία ενός πρωταθλητή είναι βασικό στοιχείο για την πορεία του, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ο πρωταθλητισμός είναι απαιτητικός και χρειάζεται στοχευμένο πλάνο που πρέπει να υλοποιείται με ακρίβεια. Σωματικά η προετοιμασία είναι πολύ επίπονη με πολλές ώρες στην θάλασσα και μετά κατευθείαν στο γυμναστήριο. Όσο περισσότερες ώρες 'φορτώσεις' πριν τους αγώνες τόσο πιο εύκολος σού φαίνεται ο αγώνας, γιατί εκεί πρέπει να είσαι έτοιμος να διαχειριστείς πολύπλευρες καταστάσεις. Όσο για την ψυχολογική προετοιμασία, ο κάθε αθλητής έχει τον δικό του τρόπο να ετοιμάζεται για την μάχη. Εμένα με βοηθάει η προπόνηση στην ψυχολογία. Όσο περισσότερο δουλεύω πριν, τόσο πιο ήρεμος είμαι στον αγώνα», λέει ο Παύλος. Όσο για τον Γιάννη, εκείνος αναφέρει: «Προσπαθώ να κλείσω όλες τις εκκρεμότητες και ό,τι κενά υπάρχουν και να ‘διπλοσιγουρευτώ’ γι’ αυτά. Αυτό με βοηθάει να είμαι ήρεμος, μου καθαρίζει το μυαλό και μου δίνει έξτρα αυτοπεποίθηση».

Πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχημένης τους συνεργασίας και πορείας παίζει η εξαιρετική σχέση που έχουν μεταξύ τους. Αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να δει κανείς ακόμα κι από τις αναρτήσεις που κάνουν στον λογαριασμό τους στο Instagram, τον οποίο τροφοδοτούν συχνά με updates από τα κατορθώματά τους. Ο Παύλος λέει για τη σημασία της ομαδικότητας και της καλής σχέσης με τον συναθλητή του: «Στη δική μας κατηγορία, η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι 'λέξεις-κλειδιά' για την τελική επιτυχία στους αγώνες. Το αποτέλεσμα βασίζεται και στους δύο αθλητές μέσα στη θάλασσα. Μετά από καιρό προετοιμασίας και συνεργασίας, αποκτάς κοινά στοιχεία με τον συναθλητή του, έχεις κοινούς στόχους και όραμα. Η ζωή μας στο νερό έχει συνεχώς ποικιλόμορφα συναισθήματα. Θέλουμε ο κόσμος να έχει πλήρη εικόνα για το άθλημά μας, για αυτό κιόλας ανεβάζουμε υλικό από τις προπονήσεις μας. Ναι, περνάμε όσο ωραία φαίνεται και στο Instagram, γιατί το κάνουμε με πολύ πάθος και αγαπάμε το άθλημά μας». Παράλληλα, ο Γιάννης συμπληρώνει: «Αν δεν υπήρχε αυτή η ενέργεια στην ομάδα μας, δε θα μπορούσαμε να αντέξουμε ούτε ένα μήνα με τις αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η σημασία της ομαδικότητας είναι τέτοια που, αν δεν την είχαμε, θα ήμασταν σαν μηχανή χωρίς γρανάζια».

Το αγωνιστικό δίδυμο διαγωνίζεται σε μία εντελώς καινούρια και για τους δύο κατηγορία, αυτή των 49er. Τα 49er είναι σκάφη ταχύτητας και υψηλών επιδόσεων. Πρόκειται για σκάφη δύο ατόμων όπου και τα δυο μέλη είναι κρεμασμένα έξω από το σκάφος για καλύτερη ισορροπία και επίδοση. Ο Παύλος λέει για αυτήν την αλλαγή: «Η προετοιμασία μας στην νέα κατηγορία 49er, ίσως αποτελεί από τις πιο δύσκολες και challenging μεταβάσεις που έχουμε κάνει στο διάστημα της καριέρας μας, και με βάση τα ελληνικά δεδομένα της ιστιοπλοΐας. Είναι μια εξαιρετική εμπειρία, αρκετά μεταβατική κυρίως για εμένα, ιδίως μετά την πολυετή συνεργασία μου με τον Παναγιώτη Μάντη στην Ολυμπιακή κατηγορία 470 που έληξε με τις καλύτερες προδιαγραφές και αμέτρητες επιτυχίες με αποκορύφωμα το Ολυμπιακό μετάλλιο το 2016 στο Ρίο και την 8η θέση το 2021 στο Τόκιο. Μαθαίνουμε μέσα από τις νέες τεχνικές που απαιτεί το 49er. Ξεκινάς κυριολεκτικά από το μηδέν και ξαναδουλεύεις πάνω στις ανάγκες του σκάφους, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο γρήγορα των Ολυμπιακών κατηγοριών. Απαιτείται τέλειος συγχρονισμός με τον συναθλητή σου, άριστη φυσική κατάσταση και προσήλωση». Σε αυτό συμπληρώνει ο Γιάννης: «Είναι κάτι τόσο καινούριο και διαφορετικό που ούτε κι εμείς δεν το περιμέναμε. Το σκάφος είναι πολύ διαφορετικό από το 470. Είναι αλήθεια, όμως, πως μετά από όλα αυτά τα χρόνια στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα, ξέρουμε πώς να προσαρμοστούμε και σίγουρα έχουμε τη μεθοδολογία για να αναπτύξουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται στο 49er».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η ομάδα του Παύλου Καγιαλή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Τότε, όμως, συνέβη και κάτι που εμείς από τις οθόνες μας ποτέ δεν είδαμε και ο κορυφαίος ιστιοπλόος το μοιράζεται τώρα μαζί μας. «Το θυμάμαι σαν εχτές. Όταν τερματίσαμε τον τελικό και ουσιαστικά 'χάσαμε' το ασημένιο σε ισοβαθμία και κερδίσαμε το Χάλκινο στον τερματισμό της ιστιοδρομίας, ήμασταν απλώς παγωμένοι πάνω στο σκάφος και λέω στον Τάκη (Μάντη) 'έλα σήκω, ΠΡΕΠΕΙ να πανηγυρίσουμε μας βλέπει όλη η υφήλιος, κερδίσαμε το Χάλκινο'. Και έτσι τα πρώτα λεπτά πανηγυρίσαμε όπως λέμε με το ζόρι. Μετά φυσικά από λίγη ώρα, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έχουμε καταφέρει, τα χαμόγελα δεν έσβησαν για πολλά, πολλά 24ωρα», σημειώνει.

unstoppables

Ο αθλητισμός, ειδικά όταν μιλάμε για τέτοια επίπεδα, ενέχει πολλές προκλήσεις. Για τον Παύλο, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει βιώσει ήταν όταν το 2012 όντας πρωταθλητές Ευρώπης, 1οι στην Παγκόσμια κατάταξη και φαβορί για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες, έχασαν την πρόκριση από άλλο Ελληνικό δίδυμο. «Ήταν η στιγμή που η ομάδα μας διαλύθηκε και έπρεπε να βρω τρόπο να την ξαναφτιάξω και να συνεχίσουμε να φέρνουμε επιτυχίες, γιατί ήμασταν σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και δεν μπορούσα να δεχτώ ότι θα πετάξουμε όλη αυτήν την προσπάθεια στα σκουπίδια και ότι θα τα παρατούσαμε», σχολιάζει. Από την άλλη, για τον Γιάννη, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αλλαγή της κατηγορίας, κάτι που ωστόσο βλέπει ως μέρος της εξέλιξής του: «Το να κληθούμε να αλλάξουμε κατηγορία μετά από τόσες επιτυχίες και να ξεκινήσουμε απ’ το μηδέν ήταν πολύ κομβικό σημείο για εμένα. Αλλά είμαστε μαθημένοι σε νέες προκλήσεις. Άλλωστε, κάθε μέρα είναι μια καινούρια πρόκληση για εμάς και αυτό είναι το ωραίο του αθλήματος. Μπορώ να πω πως αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξέλιξης. Προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις, δουλεύουμε πάρα (μα ΠΑΡΑ) πολύ. Βάζουμε όλο μας το μεράκι και προσπαθούμε να φορτώσουμε τους εαυτούς μας με όσο παραπάνω υπομονή μπορούμε. Σημασία πάντα έχει πως κάνουμε πραγματικά αυτό που αγαπάμε και αντλούμε όλη μας τη δύναμη».

Οι δύο ιστιοπλόοι φυσικά λατρεύουν το άθλημα και όλα όσα το κάνουν ξεχωριστό. Γι' αυτό και εκτιμούν ότι με τον δικό τους τρόπο φέρνουν τον κόσμο -και ειδικά τη νέα γενιά- πιο κοντά σε αυτό. «Μέσα από την καθημερινή μας ενασχόληση φέρνουμε τον κόσμο πιο κοντά στο άθλημα μας, αφού θέλουμε να δίνουμε ερεθίσματα σε μικρούς και μεγάλους να μαθαίνουν τις αξίες της ιστιοπλοΐας και να έρχονται σε επαφή με την θάλασσα. Είναι ένα άθλημα μοναδικό και ξεχωριστό, γιατί ο αντίπαλος έξω στην θάλασσα είναι ο εαυτός σου και τα στοιχεία της φύσης. Υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό στην ιστιοπλοΐα και έχουν καταφέρει περίφημα αποτελέσματα σε όλες τις κατηγορίες της. Αυτό είναι ελπιδοφόρο και εμείς οι παλαιότεροι αθλητές οφείλουμε να τα βοηθάμε και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Αυτό με γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία για το μέλλον», λέει σχετικά ο Παύλος.

unstoppables

Και για τους δύο αθλητές, η ιστιοπλοΐα είναι πηγή πολλών διδαχών. Στην ερώτηση ποιες είναι αυτές, ο Παύλος απαντάει: «Να επιμένω και να δουλεύω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου. Οι επιτυχίες δεν έρχονται γρήγορα, θέλουν πολύ κόπο και περνάς από πολλές κακουχίες για να πετύχεις. Επίσης, στον πρωταθλητισμό έχουμε μάθει να γίνονται όλα βάσει προγράμματος και με απόλυτη πειθαρχία, όποτε στην ζωή μου με βοηθάει να έχω μια τάξη, να πειθαρχώ και να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται». Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης σημειώνει: «Τσαμπουκάς, συνέπεια, δουλειά χωρίς όρια, ταπεινότητα, επιμονή μέχρι τέλους σε ότι κάνουμε. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις μικρά παιδάκια βγαίνουν για ιστιοπλοΐα με αέρα και κρύο και παρόλα αυτά να εκτελούν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να πάνε καλύτερα το σκάφος τους».

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 να πλησιάζουν, ο Παύλος Καγιαλής νιώθει ρίγος: «Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη μου προκαλεί ρίγος. Η πρόκληση να προκριθούμε στην νέα κατηγορία και η 3η για εμένα συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι ο ωραιότερος τρόπος να κλείσω την Ολυμπιακή μου καριέρα». Για τον Γιάννη Ορφανό, οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι συνδέονται με ενθουσιασμό και ανυπομονησία.

Η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς είναι πυρετώδης και σε αυτόν τον αγώνα είναι μεγάλης σημασίας η ύπαρξη προγραμμάτων, όπως οι Unstoppables του efood. Το αγωνιστικό δίδυμο πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία τους και μιλάει για τη σημασία που έχουν τέτοιες ενέργειες. «Η συνεργασία μας με το efood είναι 'σταθμός' για την πορεία και προετοιμασία μας για τους αγώνες πριν τους Ολυμπιακούς του 2024. Ο όρος 'Unstoppables' ξεκάθαρα αποτυπώνει τη δική μας καθημερινή προσπάθεια παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα προβλήματα, τις σωματικές κακουχίες, αλλά και τη θέληση να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Η στήριξη του efood στον αθλητισμό μόνο θετικό αντίκτυπο έχει για την ομαλή συνέχεια των πρωταθλητών σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η στήριξη των επιχειρήσεων και οργανισμών είναι βασικό κομμάτι για την βιωσιμότητα του πρωταθλητισμού στην χώρα μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την συνεργασία αυτή, καθώς υπάρχουν αμοιβαίοι στόχοι με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας», λέει ο Παύλος, με τον Γιάννη να υπογραμμίζει: «Μόνο με τέτοιες ενέργειες μπορεί να υπάρχει πρωταθλητισμός και να έρθουν μετάλλια στη χώρα μας».

unstoppables

Με αφορμή την πρωτοβουλία του efood, οι κορυφαίοι ιστιοπλόοι τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα των χορηγιών των λιγότερο δημοφιλών αγωνισμάτων και στις δυσκολίες που τα τελευταία αντιμετωπίζουν. Ο Παύλος λέει χαρακτηριστικά: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής είναι πολύπλευρες και καλείται ο ίδιος τις περισσότερες φορές να βρει λύσεις για να μπορέσει να συνεχίσει σε υψηλότερο επίπεδο. Γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες για παράδειγμα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για στήριξη και βοήθεια. Να αναφέρω εδώ το πρόγραμμα 'Υιοθέτησε έναν Αθλητή' που υλοποιήθηκε από τον κ. Καπράλο το 2014. Βοηθήθηκαν πολλοί αθλητές και ήρθαν Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές διεθνείς επιτυχίες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχουν επιτευχθεί σημαντικές συνέργειες ιδιωτών και επιχειρήσεων προς την στήριξη αθλητών που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η κουλτούρα μας έχει αλλάξει ως προς την συνολική αντιμετώπιση των πρωταθλητών στην Ελλάδα, γιατί ο πρωταθλητισμός υψηλού επιπέδου είναι κάτι τελείως διαφορετικό». Το θέμα σχολιάζει περαιτέρω ο Γιάννης: «'Γολγοθάς' είναι! Το καλό είναι πως τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός σε λιγότερο δημοφιλή αθλήματα και οι αθλητές έχουν εκπαιδεύονται όλο και περισσότερο να προωθούν την προσπάθεια τους. Η αλήθεια είναι πως το internet και τα social media έχουν κάνει πολύ καλό σε αυτό».

Advertorial

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα