Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μακρόν θα βουτήξει στον Σηκουάνα;
Έναν αιώνα μετά όχι μόνο τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά και την απαγόρευση κολύμβησης που θεσπίστηκε τότε, η ιδέα της έγκαιρης απολύμανσης του ποταμού έχει ενώσει τη γαλλική πολιτική σκηνή: 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν. Τα αποτελέσματα όμως δεν πείθουν...
Ο Ολυμπιονίκης Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι, ο διάσημος Ιταλός κολυμβητής στα 10 χλμ. Open water δεν έχει πειστεί πως μπορεί να κολυμπήσει σε αυτό τον ποταμό. H ομάδα της Ιταλίας μπορεί να πήρε το πράσινο να προπονηθεί στον Σηκουάνα, ωστόσο προτίμησε την ασφάλεια της πισίνας. Οπως και αρκετοί άλλοι συναθλητές του. Αθλήτριες του τριάθλου αρρώστησαν μετά τις βουτιές στον Σηκουάνα, ενώ άλλες δεν θέλησαν να σκέφτονται αυτά που αντίκρισαν. Το Βέλγιο αποσύρθηκε από τους αγώνες του μεικτού τριάθλου. Είναι αλήθεια πως οι Γάλλοι πίεσαν πολύ για να γίνει ο ποταμός φιλόξενος, αλλά όταν βρέχει πολύ το αποτέλεσμα είναι φρικτό.
Τη δεδομένη στιγμή η αμηχανία εκείνων που μπαίνουν στον Σηκουάνα για να... ψαρέψουν ένα μετάλλιο και όχι για να βρουν μπουκάλια και άλλα απορρίμματα είναι μεγάλη. Για πολλούς, η ιδέα να γίνουν οι κολυμβητικοί αγώνες με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, πηγάζει ακριβώς από την επιθυμία να επιστρέψει ο Σηκουάνας στους κατοίκους του, από την επόμενη χρονιά.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν έτσι η μεγάλη ευκαιρία για όλους τους τοπικούς άρχοντες να εξυγιάνουν εγκαίρως τον Σηκουάνα και τον κύριο παραπόταμό του, τον Μάρνη. Έως και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ μοιράστηκαν. Μια επένδυση που για πρώτη φορά έφερε όλους μαζί: την κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, τη συντηρητική, Βαλερί Πεκρές και τη σοσιαλίστρια Δήμαρχο, Αν Ινταλγκό. Καθώς επίσης και την οργανωτική επιτροπή, η οποία ήταν τόσο σίγουρη για το αποτέλεσμα που δεν έβαλε στο τραπέζι κανένα εναλλακτικό σχέδιο.
Ούτε καν σε περίπτωση καταιγίδων, οι οποίες συνήθως προκαλούν υπερχείλιση των δεξαμενών με τα λύματα, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο των επιβλαβών βακτηρίων.
Θα πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το κολύμπι στον Σηκουάνα ήταν μια υπόσχεση που έδωσε στους συμπολίτες του ο συντηρητικός Ζακ Σιράκ, δήμαρχος του Παρισιού και μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας, πριν από 40 χρόνια.
Ο Σιράκ πέθανε το 2019 χωρίς να βουτήξει ποτέ ούτε το μικρό του δάχτυλο στον υδάτινο δρόμο της πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, όμως, η υπόσχεσή του έχει γίνει εμμονή. Ειδικά από το 2002, όταν ο σοσιαλιστής Δήμαρχος, Ρομπέρ Ντελονέ εφηύρε το... Paris-Plage, μετατρέποντας τις όχθες του ποταμού σε μια μεγάλη παραλία το καλοκαίρι, με άμμο και ομπρέλες. Μια τουριστική επιτυχία, αλλά και πάλι εφήμερη, αφού κανείς δεν μπορούσε τότε να κάνει βουτιά στο νερό.
Τελικά έγινε στις αρχές Ιουλίου από τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό, η οποία ήταν αντιδήμαρχος του Ντελονέ και ανέλαβε την κληρονομιά του. Και έτσι, για όλους τους Γάλλους, ο μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε, ολοκληρώνοντας το έργο μιας Ολυμπιάδας που δεν είχε ποτέ ξανά εμπλέξει με τέτοιο τρόπο την καρδιά μιας πρωτεύουσας.
Και λίγη σημασία έχει το γεγονός ότι οι αθλητές προειδοποιούνται μέσα στη νύχτα για το αν θα μπορέσουν να αγωνιστούν στον Σηκουάνα ή όχι. Το σημαντικό ήταν να κολυμπήσουν και πάλι εκεί, όπως έκανε και η υπουργός Αθλητισμού, υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστερά Όχι όμως και ο Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα βουτήξει μόνο «μετά τους αθλητές». Θα θυμηθεί την υπόσχεσή του;
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.