Τζόρνταν vs Πίστονς: Οι μάχες που τον προετοίμασαν για τον «θρόνο»! (vids)
Νέα παιχνίδια για ακόμα περισσότερη διασκέδαση στο καζίνο της Vistabet! (21+)
Tην προηγούμενη εβδομάδα την τιμητική της είχε η κόντρα των Πέισερς με τους Νικς στα 90s, εστιάζοντας στην σχέση... αγάπης του Ρέτζι Μίλερ με τον σκηνοθέτη Σπάικ Λι.
Το gazzetta.gr και αυτή την εβδομάδα συνεχίζει να παρουσιάζει κλασικές μάχες του παρελθόντος στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.
Σίγουρα όταν κάποιος σε ρωτάει ποιοι ήταν οι δυσκολότεροι αντίπαλοι για τον Μάικλ Τζόρνταν, μία είναι η απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό. Το bad boys από το Ντιτρόιτ με μπροστάρηδες τους Αϊζάια Τόμας, Τζο Nτούμαρς στην περιφέρεια και τους Μπιλ Λαϊμπίρ και Ρικ Μαχόρν να ρίχνουν... ξύλο στη ρακέτα.
Είναι το σύνολο που χρησιμοποίησε τους δικούς του κανόνες πάνω στον Air και τον... προετοίμασε για να φτάσει στην κορυφή του ΝΒΑ.
Αφού οι ήττες στα playoffs από το Ντιτρόιτ, τον έκαναν πιο σκληρό, πιο έτοιμο, πιο τρελαμένο για την κορυφή.
Το πρώτο χαστούκι στον Μάικλ
H μεγάλη κόντρα ξεκίνησε τη σεζόν 1987-88. Οι Πίστονς είχαν χτίσει ένα ρόστερ που έπαιξε φοβερή άμυνα, πολλές φορές στα όρια του... βρώμικου, του πολύ σκληρού. Ο θρυλικός προπονητής τους, Τσακ Ντέιλι ήθελε μια ομάδα πολύ physical να πηγαίνει στις επαφές, να παίζει στα όρια του φάουλ. Οι Πίστονς είχαν φυσικά και το περίφημο παρατσούκλι «Βad Boys». Ο τρόπος παιχνιδιού τους ξεχώριζε από όλες τις υπόλοιπες ομάδες.
Οι Μπουλς από την πλευρά τους βρισκόντουσαν σε μεταβατική περίοδος και έψαχναν τρόπο για να πλησιάσουν στην κορυφή. To 1988 o Τζόρνταν ήταν ο MVP και ο καλύτερος αμυντικός με 3 κλεψίματα και 1 μπλοκ ανά ματς. Όλος ο κόσμος αναρωτιόταν να θα μπορέσει να βρει και τους κατάλληλους συμπαίκτες (εκτός του σπουδαίου Πίπεν) για να κάνει το βήμα παραπάνω.
Ο Τσακ Ντέιλι που είδε τον Τζόρνταν να του δημιουργεί προβλήματα σε ματς της regular season και να ξεπερνά ξανά τους 40 πόντους, άρχισε να εφαρμόζει τους περίφημους «Jordan Rules». Ήταν ένα physical game στα όρια του αντιαθλητικού, ήταν ο τρόπος για να αντιμετωπίσουν αμυντικά τον Air. Άλλαζε τις άμυνες με σκοπό να κουράσει τον Μάικλ και προσπαθούσε να τον φθείρει, να τον εξοντώσει σωματικά και ψυχικά. Οι Πίστονς καθάρισαν με 4-1 τους Μπουλς και στη συνέχεια έφτασαν στους τελικούς, εκεί όπου ηττήθηκαν από τους Λέικερς.
Τα πράγματα άλλαξαν την επόμενη σεζόν. Οι Πίστονς έγιναν πιο αποφασιστικοί πιο… βίαιοι από ποτέ. Σκούπισαν στους 2 πρώτους γύρους των playoffs, ενώ το Σικάγο βελτιωνόταν, αλλά ακόμα ήταν μια νέα ομάδα. Πέταξαν εκτός το Κλίβελαντ με το περίφημο winning shot του Τζόρνταν πάνω στον Έλο. Οι Μπουλς κατάφεραν να προηγηθούν με 2-1 στη σειρά κόντρα στους Πίστονς. Όμως το Ντιτρόιτ ήταν αποφασισμένο! Έμειναν στο πλάνο, έπαιξαν σκληρά και άρχιζαν να ταράζουν Μπουλς και Τζόρνταν. Τα Bad Boys πήραν τα επόμενα 3 ματς, έκαναν την ανατροπή και στη συνέχεια έφτασαν στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.
Η αντεπίθεση με Τζάκσον και η τριγωνική επίθεση
Στο ξεκίνημα των 90s οι Μπουλς ήξεραν πως το Ντιτρόιτ ήταν η μόνη ομάδα που μπορούσε να τους απειλήσει. Ο Φιλ Τζάκσον έγινε πρώτος προπονητής και δούλεψε έτσι ώστε να αντιμετωπίζει την «Jordan Rules» άμυνα των Πίστονς. Έχοντας δίπλα του τον Τεξ Γουίντερ (assistant coach τότε στους Μπουλς) είχε και το τεράστιο... όπλο. Την τριγωνική επίθεση. Ο Γουίντερ είχε πει στον Φιλ Τζάκσον πως με αυτή την επίθεση οι Μπουλς θα κατακτήσουν πρωτάθλημα. Και στο μέλλον πήραν 6 και όχι μόνο 1.
Πέντε παίκτες στο παρκέ που έπαιρναν συγκεκριμένες θέσεις. Σχημάτιζαν ένα τρίγωνο με τον σέντερ στο low post, ένα φόργουορντ στο ‘«φτερό» και ένα γκαρντ στη γωνία. Οι άλλοι δύο της πεντάδας, ένας περιφερειακός στην κορυφή και ένας φόργουορντ στο high post. Το σύστημα απαιτούσε η μπάλα να περάσει από όλους, να υπάρχουν τέλειες αποστάσεις και να δίνει ίσες πιθανότητες πάσας στους 4 άλλους παίκτες ή σουτ. Ο στόχος ήταν να υπάρχει καλό spacing στην επίθεση και η επιλογή στον χειριστή της μπάλας να πασάρει σε οποιονδήποτε από τους 4 συμπαίκτες του.
To Σικάγο πήρε 55 ματς η σεζόν 1989-90 και έφτασε στους τελικούς Ανατολής, ενώ το Ντιτρόιτ είχε 59 νίκες. Το rivalry στα καλύτερα του. Το Ντιτρόιτ προηγήθηκε με 2-0, αλλά το Σικάγο απάντησε για το 2-2, με τον Τζόρνταν να έχει 36 πόντους. Όμως στο Game 7 του Ντιτρόιτ, πάλι στο τέλος πανηγύρισαν οι Πίστονς, φράζοντας ξανά τον δρόμο του Μάικλ που είχε 31 πόντους, αλλά δεν έφτασαν. Στη συνέχεια πήραν το 2ο σερί τίτλο τους. Ο Πίπεν δεν έπαιξε σε αυτό το ματς, αφού υπέφερε από τρομερή ημικρανία, κάτι που έφερε πολλά ερωτηματικά στον κόσμο του ΝΒΑ, αφού το διακύβευμα του ματς ήταν τεράστιο. Οι Μπουλς μπορεί να έχασαν τη μάχη, όμως ήξεραν πως ήταν θέμα χρόνου να υποτάξουν τους σκληρούς Πίστονς, έχοντας την τριγωνική επίθεση, εξαιρετική ομάδα και φυσικά τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη, τον Τζόρνταν.
Το πρώτο του Τζόρνταν και το walkout των Πίστονς
Το 1991 οι Μπουλς ήξεραν πως θα έπρεπε να μπει ένα τέλος σε αυτό το θέμα με τους Πίστονς. Έψαχναν τον τρόπο να τους αποκλείσουν. Ήθελαν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να πάρουν την εκδίκηση τους. Οι ταύροι τελείωσαν με ρεκόρ 61-21 και πάλι στους τελικούς περιφέρειας είχαν να αντιμετωπίσουν τους Πίστονς του Τομας, του Ντούμαρς και του Λαϊμπίρ. Για πρώτη φορά το Σικάγο θα ήταν η ομάδα με το πλεονέκτημα έδρας.
Οι Πίστονς χρησιμοποίησαν την κλασική τους σκληρή άμυνα, ωστόσο η τριγωνική επίθεση των Μπουλς έδινε λύσεις. Ο Τζόρνταν είχε πολλές επιλογές είτε σκοράροντας αυτός, είτε δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του. Ο Πίπεν ήταν κλειδί, μετρώντας 22 πόντους μέσο όρο στη σειρά. Οι Μπουλς σκούπισαν με 4-0 και ξόρκισαν την κατάρα, σκοτώνοντας τους κακούς τους δαίμονες. Ήταν η στιγμή που όλοι κατάλαβαν πως θα δημιουργηθεί μια δυναστεία. Το Σικάγο έφτασε σε 2 three-peat από εκείνη τη στιγμή και μετά, αφού στο μεσοδιάστημα ο Τζόρνταν το γύρισε για λίγο στο μπέιζμπολ για τον πατέρα του. Όταν έπαιζες σε τελικό κόντρα στους Μπουλς του Τζόρνταν, ήξερες πως είσαι καμμένο χαρτί.
Στο Game 4 όπου ήρθε η σκούπα το 1991 οι Πίστονς, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να συγχαρούν τους αντιπάλους του. Αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το παρκέ στα 7.9 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ενώ έχασαν για 21. Έφυγαν όλοι σε ένα από τα μεγαλύτερα unfair play χωρίς να δώσουν τα χέρια στην ομάδα που τους νίκησε. Μόνο ο Τζο Ντούμαρς και ο Τζον Σάλεϊ έμειναν για να δώσουν συγχαρητήρια.
Δημοσιεύματα εκείνης της εποχής ανέφεραν πως στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, ο Μάικλ Τζόρνταν έθεσε βέτο για να μην υπάρχει ο Τόμας στην Dream Team, λόγω της τεταμένης σχέσης των 2 ανδρών. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν το παραδέχθηκε.
Εκείνες οι μάχες του Τζόρνταν με τους Πίστονς και οι αποκλεισμοί των προηγούμενων χρόνων έκαναν καλό στον GOAT. Τον προετοίμασαν, τον έκαναν πιο σκληρό, τον έμαθαν να αντέχει και τον… έκαναν πρωταθλητή. Αφού κατάφερε να… εκτελέσει τελικά εκείνη την πολύ σκληρή ομάδα που του γκρέμισε τα όνειρα αρκετές φορές, τότε στη συνέχεια όλα θα ήταν πιο εύκολα για εκείνον. Ο Μάικλ πήρε το μάθημα του, πείσμωσε και γύρισε νικητής. Τα ματς... αίμα και άμμος κόντρα στο Ντιτρόιτ τον έκαναν πρωταθλητή, τον έφτιαξαν με τον καλύτερο τρόπο για τις μελλοντικές δοκιμασίες που θα ακολουθούσαν. Τον έκαναν κορυφαίο στο είδος του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.