Από το ΒREXIT στο… VAR-exit;
Το απόγευμα της Κυριακής στο γραφείο σχολιάζαμε την πόση ώρα… έφαγαν ο διαιτητής και οι VARίστες για να υποδείξουν γκολ στην πρώτη φάση και μη γκολ στην δεύτερη στην αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Γουλβς στο Άνφιλντ.
Το πρωινό της Δευτέρας με βρήκε να διαβάζω την είδηση πως στην Αγγλία μαζεύουν υπογραφές για την κατάργηση του VAR. Στο Νησί που χωρίς πολλές-πολλές σκέψεις αποφάσισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ άσχετα που με την χαρτούρα όλο… φεύγουν και όλο εδώ είναι), καμία πλέον ενέργειά τους δεν μου προκαλεί εντύπωση. Μη σας πω ότι με τα όσα είχαν προηγηθεί για το VAR, μάλλον αναμενόμενο μου φάνηκε κάτι τέτοιο όσο κι αν στα μάτια των πολλών φαντάζει ως… γραφικό. Από την αρχή δεν είδαν με καλό μάτι οι Άγγλοι το «μπάσιμο» της τεχνολογίας στο «ποδόσφαιρό τους».
Γράφω «ποδόσφαιρό τους», καθώς φουσκώνουν σαν παγόνια τονίζοντας και θυμίζοντας με κάθε τρόπο ότι ο Βασιλιάς των Σπορ είναι δική τους… εφεύρεση οπότε έχουν ένα λόγο παραπάνω. Στην εξέλιξή του ή όχι… Ο τρόπος που η Γουλβς δεν πανηγύρισε τελικά το γκολ κόντρα στην Λίβερπουλ, καθώς με… μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης υπήρξε οφσάιντ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ακόμη και ο ίδιος ο Γίργκεν Κλοπ είπε πως τον εξέπληξε το γεγονός ότι το γκολ δεν μέτρησε. Μερικά 24ωρα νωρίτερα ο Πεπ Γουαρδιόλα είχε κάνει λόγο για το «απόλυτο χάλι».
Ο Νούνο Εσπίριτο, τεχνικός της Γουλβς μίλησε για οπαδούς που πανηγύρισαν απόφαση του VAR πιο δυνατά από γκολ. Η λίστα δηλώσεων και αντιδράσεων, μεγάλη και καθημερινά μεγαλώνει περισσότερο.
Αν μιλήσουμε με την γλώσσα της δικαιοσύνης σωστά ακυρώθηκε το γκολ, αφού αυτός είναι και ο στόχος της τεχνολογικής παρέμβασης. Η απονομή δικαιοσύνης και να εκλείψουν όσο το δυνατό περισσότερο περιπτώσεις αλλοίωσης αποτελεσμάτων.
Αν όμως επικρατήσει η γλώσσα του ποδοσφαίρου το VAR του κάνει και κακό με την τόσο λεπτομερή χρήση του. Έτσι τουλάχιστον λένε στο Νησί όπου έχει χαθεί η μαγεία της στιγμής, όταν για τα πάντα χρειάζεται… χάρακας και υποδεκάμετρο. Στον χορό των αντιδράσεων για το VAR εκτός από απλούς οπαδούς, μπήκαν και παλιοί μύθοι του αθλήματος με τον Γκάρι Λίνεκερ να μην λείπει ούτε από αυτό το… πανηγυράκι.
Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, κάτι που με τα προβλήματά του αποδέχεται όλος ο πλανήτης οι Άγγλοι… ελαφρά την καρδία να το απαξιώσουν και να το αποβάλλουν. Όπως «κοσμογονία» έφερε όταν μπήκε στο ποδόσφαιρο το καλοκαίρι του 2018 στο Μουντιάλ της Ρωσίας, κάτι ανάλογο θα γινόταν κι αν… αποχωρούσε από το μεγαλύτερο και πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου που είναι η Πρέμιερ Λιγκ.
Όμως επειδή άρχισε η κουβεντούλα να ανοίγει όλα είναι πιθανά. Ποιος ξεχνάει πως ξεκίνησε άλλωστε και το ΒREXIT;
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.