«To 4o για τον Σαμπτάϊ!»
Οι αρμοδιότητες του Στράτου Κωσταλά
«Ο ρόλος μου άλλαξε αρκετά μετά τον θάνατο του προέδρου της ομάδας, τον περασμένο Νοέμβριο... Για όσους δεν τον γνώριζαν ο Σαμπτάϊ φον Καλμάνοβιτς γεννήθηκε στο Κάουνας της Λιθουανίας, αλλά ήταν μισός Ρώσος και μισός Ισραηλινός. Ήταν πρόεδρος στην Ζαλγκίρις Κάουνας όταν κατέκτησε τους δύο συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους, το Saporta Cup (1998) και την Ευρωλίγκα (1999), ίδρυσε τη σχολή μπάσκετ του Σαμπόνις και το λιθουανικό κράτος τίμησε την προσφορά του στο άθλημα, δίνοντας του τον τίτλο τιμής “φον”! Στη συνέχεια διατέλεσε πρόεδρος της γυναικείας ρωσικής ομάδας, Εκατερίνμπουργκ και το 2006 οπότε και με προσέλαβε, έφτιαξε από το μηδέν την Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων... Οι αρμοδιότητές μου είχαν να κάνουν από τις βολιδοσκόπηση των παικτριών που ήθελε ο εκάστοτε προπονητής, τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με τους ατζέντηδες και την κατάθεση προσφορών, πάντα όμως τον τελευταίο λόγο τον είχε ο πρόεδρος. Από 'κει και πέρα, στη διάρκεια της χρονιάς ο πρώην ιδιοκτήτης αναλάμβανε ένα κομμάτι με το οποίο ασχολούνταν προσωπικά και όλη η υπόλοιπη λειτουργία του συλλόγου, από την οργάνωση των ταξιδιών έως την επίλυση όλων των καθημερινών θεμάτων που προκύπτουν σε μία επαγγελματική ομάδα μπάσκετ... Μετά τη δολοφονία του, ο κυβερνήτης των Περιχώρων της Μόσχας που μέχρι τότε είχε το 50% των μετοχών και πλέον κατέχει το 70%, μου ανέθεσε εν λευκώ τη λειτουργία της ομάδας... Μπορεί να πλέον να διευθύνω την Σπαρτάκ, οι τελικές αποφάσεις όμως λαμβάνονται από τον κυβερνήτη. Μέχρι τώρα, πάντως, ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχει απορρίψει καμία εισήγησή μου...»
Η δολοφονία του Καλμάνοβιτς και τα παρεπόμενά της
«Ο Σαμπτάϊ δολοφονήθηκε το μεσημέρι της 2ας Νοεμβρίου του 2009, στο κέντρο της Μόσχας, όπου και του είχαν στήσει ενέδρα... Χτυπήθηκε από περισσότερες από 30 σφαίρες, πιθανότατα από πληρωμένους δολοφόνους που είχαν “προσληφθεί” για να τον σκοτώσει από τους ανταγωνιστές του. Η εταιρία του, βλέπετε, μέχρι τότε τροφοδοτούσε με φάρμακα το 90% των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων της ρωσικής πρωτεύουσας και τώρα αυτή η τροφοδοσία έχει πέσει στο 30%. Πιστεύω ότι ο φον Καλμάνοβιτς είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στο μπάσκετ... Απίστευτος γνώστης του αθλήματος και δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο μόνος παράγοντας που έχει κατακτήσει όλους τους ευρωπαϊκούς τίτλους σε ανδρικό και γυναικείο επίπεδο! Από τον περασμένο Νοέμβριο, πρόεδρος είναι η γυναίκα του και πρώην αρχηγός της Εθνικής Ρωσίας, Άννα Αρχίποβα φον Καλμάνοβιτς... Η ομάδα λειτουργεί με αυτόματο πιλότο με ουσιαστικό αφεντικό τον στρατηγό Μπορίς Γκρόμοφ που ήταν επικεφαλής της ρωσικής στρατιάς στο Αφγανιστάν και επειδή δεν είχε καμία απώλεια, μόλις επέστρεψε στη Ρωσία ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας και από τότε εκλέγεται συνέχεια κυβερνήτης των Περιχώρων της Μόσχας που έχουν πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους... Ο Γκρόμοφ είναι μέγας λάτρης του αθλητισμού και παράλληλα στηρίζει οικονομικά τις ανδρικές ομάδες της Κίμκι και της Τριούμφ. Μετά το θάνατο του Σαμπτάϊ, ο προϋπολογισμός έπρεπε να μειωθεί κατά 30% κι έτσι αναγκαστήκαμε να πάρουμε μία σκληρή απόφαση και να κόψουμε το συμβόλαιο της Λορίν Τζάκσον (σ.σ.: άγγιζε τις 600 χιλιάδες δολάρια) που είναι μία από τις κορυφαίες παίκτριες στον κόσμο και στη συνέχεια ενημερώσαμε τις υπόλοιπες, ότι πρέπει να προβούμε σε περικοπές από 10% έως και 30%, ανάλογα με το ύψος του συμβολαίου. Όλες τους είχαν εκπληκτική και συνάμα συγκινητική αντίδραση και δέχθηκαν ασυζητητί την απόφασή μας, γιατί ήθελαν να κατακτήσουν τον εφετινό ευρωπαϊκό τίτλο μόνο και μόνο για τον Σαμπτάϊ. Αυτή τη στιγμή το budget για τη συνολική λειτουργία της πρώτης ομάδας αγγίζει τα 8 εκατομμύρια δολάρια...»
Για τον ανταγωνισμό με την Εκατερινμπουργκ
«Η πρώην ομάδα του Καλμάνοβιτς, που είναι και ο μεγάλος ανταγωνιστής μας, έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε προϋπολογισμό ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων! Παρ' όλα αυτά, εμείς έχουμε κατακτήσει τα δύο τελευταία ρωσικά πρωταθλήματα και τα τέσσερα τελευταία χρόνια την Ευρωλίγκα, ενώ φέτος την κερδίσαμε εκτός έδρας με 14 πόντους και πήραμε το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέϊ-οφ! Εκεί δεν υπάρχει καμία οικονομική κρίση, γιατί πολύ απλά η χορηγός εταιρία είναι αυτή που παράγει το 50% της παραγωγής χαλκού παγκοσμίως.»
Για το μέλλον της Σπαρτάκ
«Η δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής γυναικών είναι τόσο οργανωμένη, που αυτή τη στιγμή όλες οι μικρές Εθνικές ομάδες του ρωσικού γυναικείου μπάσκετ, ενισχύονται κατά κύριο λόγο από παίκτριές μας! Ειδικότερα στην Εθνική Ρωσίας κάτω των 17 ετών, που είμαι εγώ υπεύθυνος, έχουμε 8 από τις 12 παίκτριες... Το μεγαλύτερο ταλέντο είναι η Εξούσια Τιχονένκο που είναι ανιψιά του μεγάλου Βαλέρι και στον τελικό του πρωταθλήματος νεανίδων πέτυχε 28 πόντους, μάζεψε 18 ριμπάουντ, μοίρασε 10 ασίστ κι έκανε και 10 τάπες! Τώρα, όσον αφορά την επαγγελματική ομάδα και την επόμενη χρονιά, θα έχουμε μεγάλη μείωση! Στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον κυβερνήτη με ενημέρωσε ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα budget της τάξεως των 3 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τις παίκτριες, που είναι ένα ποσό το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε μία αρκετά ανταγωνιστική ομάδα, που θα έχει ως στόχο να φτάσει και πάλι στο φάϊναλ-φορ και να κυνηγήσει και πάλι το θαύμα... Όσους περισσότερους χορηγούς βρούμε, τόσο περισσότερο θα βελτιώσουμε τις πιθανότητές μας...»
Για την προσπάθεια του Αθηναϊκού
«Για τα έως τώρα δεδομένα του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα, η προσπάθεια και η επιτυχία της ομάδας του Βύρωνα να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο, ξεπερνάει κάθε προσδοκία! Σαν Έλληνας που εργάζεται στο υψηλότερο επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ στον κόσμο, είμαι πολύ περήφανος που επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος με μεγάλο όραμα. Ο κ. Χαρδαλιάς έφτιαξε μία εξαιρετική ομάδα συνεργατών κι έκανε πολύ καλές επιλογές προπονητή (Τζωρτζής Δικαιουλάκος) και manager (σ.σ.: Σωκράτης Ηλιάδης) και χαίρομαι που και ο κ. Βασιλακόπουλος και η ομοσπονδία έσκυψαν πάνω σε αυτή την προσπάθεια και προσέφεραν χείρα βοηθείας... Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, η οποία εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί πάνω σε ακόμη πιο ισχυρές βάσεις... Τώρα, αν ο Αθηναϊκός αποφασίσει να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, πιστεύω ότι έτσι όπως είναι μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς, να φτάσει στους “16”, πιθανόν και στους “8” της διοργάνωσης. Από ΄κει και πάνω, τα μεγέθη αλλάζουν, αφού η διαφορά με τις ομάδες που έχουν ως στόχο το φάϊναλ-φορ, είναι τεράστια... Για να καταλάβετε, τις δύο ρωσικές ομάδες που κέρδισε ο Αθηναϊκός στον ημιτελικό και τον τελικό, την Ντινάμο Κούρσκ και τη Ναντέζντα, εμείς τις κερδίζουμε με 30 πόντους διαφορά! Καμία φορά είναι τι θα επιλέξεις... Θέλεις να κατακτήσεις το Κύπελλο Κυπελλούχων ή να έχεις μία αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρωλίγκα... Πάντως είναι πολύ ελπιδοφόρο πρώτο βήμα...»
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.