Επικεφαλής ιατρός ελληνικής αποστολής στο Gazzetta: «Αυστηρά πρωτόκολλα από τους Ιάπωνες για τον covid-19»
- «Το μεγάλο πρόβλημα με τα πρωτόκολλα»
- «Οι δυο εφαρμογές στο κινητό»
- «Είναι ελάχιστα τα κρούσματα»
- «Οι αθλητές μας συνεργάζονται άψογα»
- «Προσοχή σε γυμναστήριο και εστιατόριο»
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μείνουν στην ιστορία για την μετάθεση τους κατά ένα χρόνο και φυσικά για την πανδημία του covid-19.
Ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα, δεν επέτρεψε στους αθλητές να προετοιμαστούν κατάλληλα για το "Τόκιο 2020" ενώ άδειασε και τις εξέδρες στην Ιαπωνία.
Οι Ιάπωνες έχουν πάρει πολύ αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι από το Ολυμπιακό χωριό δεν θα μεταδοθεί ο covid-19 στο Τόκιο και τα πρωτόκολλα τους είναι πολύ αυστηρά.
Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Ολυμπιακής ομάδας της Ελλάδος στο Τόκιο και επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γιώργος Μαρίνος, μίλησε στο Gazzetta από το Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του covid-19.
«Το μεγάλο πρόβλημα με τα πρωτόκολλα»
Ο Γιώργος Μαρίνος θεωρεί ότι τα πρωτόκολλα των Ιαπώνων για τον covid-19 είναι πολύ αυστηρά: «Είναι πολύ τυπικοί και γραφειοκράτες οι Ιάπωνες. Δεν αλλάζουν με τίποτα τον σχεδιασμό τους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα πρωτόκολλα τα οποία δεν μπορεί να είναι τα ίδια για πολίτες και αθλητές. Εδώ εάν έχεις covid-19 είσαι 14 ημέρες σε καραντίνα.
Στην Ελλάδα αυτό ισχύει στα σχολεία. Στην εργασία μετά από 5 ημέρες εάν έχεις αρνητικό τεστ επιστρέφεις. Στο νοσοκομείο που είμαι στην Ελλάδα σε 3-5 ημέρες εάν έχεις 2 αρνητικά τεστ επιστρέφεις. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην υπάρξει μετάδοση του covid-19 στο Τόκιο.
Υπάρχει φόβος από τους διοργανωτές και όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν ευλαβικά τα πρωτόκολλα γιατί τα έχουν υπογράψει».
«Οι δυο εφαρμογές στο κινητό»
Ο γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας μας εξηγεί πως υπάρχουν δυο εφαρμογές στα κινητά κάθε μέλους της αποστολής που βοηθούν να μην ξεφύγει η κατάσταση με τον κορονοϊνό. «Είναι δυο εφαρμογές. Η μια εφαρμογή έχει να κάνει με τα υγειονομικά κριτήρια.
Η δεύτερη έχει έχει να κάνει με την ιχνηλάτιση. Εάν κάποιος βρεθεί θετικός μπορούν να δουν ποιος ήρθε σε επαφή με το κρούσμα. Καταγράφουν τα πάντα. Μπορεί να έχεις συναντήσει κρούσμα στο ασνανσέρ, στο φαγητό. Αυτοί τα βλέπουν όλα», σημειώνει.
«Είναι ελάχιστα τα κρούσματα»
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από την ημέρα που άνοιξε το Ολυμπιακό χωριό έχουν παρουσιαστεί γύρω στα 200 κρούσματα covid-19 όχι φυσικά μόνο σε μέλη των εθνικών ομάδων αλλά και στο προσωπικό.
Τι θα γίνει όμως εάν βρεθεί κάποιος θετικός; «Εάν βρεθεί κάποιος θετικός πάει αμέσως στην πολυκλινική. Να πω ότι τεστ κάνουν όλοι κάθε πρωί με σάλιο. Εάν βρεθεί θετικός πάει στην πολυκλινική και επαναλαμβάνει το τεστ. Μετά ξεκινάει μέσα από την εφαρμογή η αυτόματη ιχνηλάτιση.
Πάντως τα κρούσματα είναι ελάχιστα σε σχέση πάντα με τον κόσμο που είναι στο Ολυμπιακό χωριό. Επίσης να πω ότι εάν υπάρξει ένα θετικό κρούσμα στο αεροπλάνο στην πτήση για Τόκιο μπαίνουν σε καραντίνα οι επιβάτες που είναι στην ίδια σειρά και εκείνοι που είναι δυο σειρές μπροστά και δυο σειρές πίσω. Καραντίνα 14 ημερών», μας λέει ο Γιώργος Μαρίνος.
«Οι αθλητές μας συνεργάζονται άψογα»
Ο Γιώργος Μαρίνος συμμετέχει ως γιατρός για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 2012, 2016, 2021) και είχε την τιμή να παρελάσει μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο στην τελετή έναρξης.
«Είναι πολύ σπουδαίο για εμένα και τους συνεργάτες μου να είμαστε εδώ στο Τόκιο με την Ελλάδα. Ήταν μοναδική εμπειρία η παρέλαση στην τελετή έναρξης. Αυτό που δεν αρέσει σε κανένα είναι οι άδειες εξέδρες. Ως Ελλάδα είμαστε πολύ οργανωμένοι.
Πρώτο μέλημα μας είναι να τηρούμε τα πρωτόκολλα και όλοι οι αθλητές μας συνεργάζονται. Δεν πρέπει να κολλήσει κανένας αθλητής και να χάσει τους αγώνες.
Υπάρχει άριστη συνεργασία. Οι πιο παλιοί αθλητές που έχουν συμμετάσχει ξανά βιώνουν λίγο παράξενα αυτούς τους περιορισμούς. Οι πρωτάρηδες νιώθουν μεγάλη χαρά και τιμή που εκπροσωπούν την Ελλάδα έστω και κάτω απο αυτές τις συνθήκες. Μίλησα για παράδειγμα με Τσιτσιπά και Σάκκαρη και είναι ενθουσιαμένοι από την εμπειρία», υπογραμμίζει ο γιατρός.
«Προσοχή σε γυμναστήριο και εστιατόριο»
Ο Γιώργος Μαρίνος μας μιλάει και για τα σημεία στο Ολυμπιακό χωριό που θέλουν προσοχή: «Πρέπει να φοράς παντού μάσκα. Αυτό που λέμε στους αθλητές είναι να προσέχουν ιδιαίτερα στο εστιατόριο και να αποφεύγουν το γυμναστήριο σε ώρες αιχμής.
Υπάρχουν και αθλητές που δεν φορούν μάσκα. Θέλει μεγάλη προσοχή. Ευτυχώς ως Ελλάδα δεν είχε ιδαίτερα θέματα. Βέβαια μας στεναχώρησε η περιπέτεια της πρωταθλήτρια μας της συγχρονισμένης η οποία πριν φύγει από την Αθήνα είχε θετικό τεστ. Είχε πέντε αρνητικά στη σειρά. Με πήρε τηλέφωνο να μου πει για το ένα θετικό, την έστειλα για μοριακό και ήταν θετικό.
Γενικά όλα είναι καλά εδώ στο Τόκιο για την Ελλάδα. Τα κορίτσια της συγχρονισμένης που ήταν σε καραντίνα ξεκινούν προπονήσεις και θα μεταφέρονται στην πισίνα με ειδικό πούλμαν. Θέματα τραυματισμών δεν έχουμε. Η αλήθεια είναι ότι ως Ελλάδα έχουμε μεταφέρει στο Τόκιο τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα από τα καλύτερα που υπάρχουν σε όλες τις αποστολές. Το φυσιοθεραπευτήριο μας είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί έως αργά το βράδυ».
Η Ελλάδα με τον Γιώργο Μαρίνο και τους συνεργάτες του συμμετέχει σε ιατρικά μίτιγκ με όλες τις χώρες και αναλύονται τα δεδομένα για τον covid-19. Συμμετέχουν περισσότεροι από 150 γιατροί.
Ο Γιώργος Μαρίνος μας μιλάει και για τους Ιάπωνες: «Είναι πολύ πειθαρχημένος και ευγενικός λαός. Σέβονται. Στο Ολυμπιακό χωριό κυριαρχεί η καθαριότητα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.