Εδώ Παρίσι. Αλλά... πού είναι οι Παριζιάνοι;

Εδώ Παρίσι. Αλλά... πού είναι οι Παριζιάνοι;

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης στέλνει το πρώτο μπιλιετάκι από το Παρίσι, όπου κυριαρχεί ο φόβος και οι ντόπιοι μιλούν για εφιάλτη.

To Παρίσι υποδέχθηκε τον απεσταλμένο σας ηλιόλουστο, και με ευγένεια στα όρια της δουλικότητας. Παντού εθελοντές πρόθυμοι να βοηθήσουν, παντού πολύγλωσσοι υπάλληλοι με τρία-τέσσερα σημαιάκια στη στολή, παντού αστυνομικοί για να εμπνέουν το αίσθημα της ασφάλειας.

Δεν χρειάζεται όμως να είναι κάποιος βετεράνος των πέντε Ολυμπιάδων, όπως η αφεντιά μου, για να καταλάβει ότι κάτι σημαντικό λείπει. Οι δρόμοι είναι περίεργα άδειοι, το μετρό αραιοκατοικημένο, τα τραπεζάκια στα κουκλίστικα καφέ μισογεμάτα. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θα λάμψουν διά της απουσίας τους οι Παριζιάνοι.

Φαίνεται, άλλωστε, και στις στατιστικές. Το 81,4% της πληρότητας των δωματίων είναι ποσοστό ολόιδιο με το αντίστοιχο περυσινό. Οι πτήσεις που καταφτάνουν στο Παρίσι -και από την Αθήνα- έχουν κενά καθίσματα. Ο εθνικός αερομεταφορέας δήλωσε όχι κέρδη, αλλά απώλειες 180 εκ ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2024.

«Η εικόνα της πόλης μού θυμίζει τις μέρες της πανδημίας», μου έλεγε η Ιταλιάνα σπιτονοικοκυρά μου στο κουκλίστικο AirBnb της ακόμα πιο κουκλίστικης Μπελβίλ. «Σε αφήνω τώρα, πάω διακοπές στη Νορμανδία. Κανένας κάτοικος με τα σύγκαλά του δεν θέλει να ζήσει την τρέλα των Ολυμπιακών Αγώνων».

 

Καμία πόλη στον κόσμο δεν δέχεται ετησίως περισσότερους επισκέπτες από τα 44 εκατομμύρια του Παρισιού. Παραμένει απροσδιόριστος ο στόχος για τον οποίο η μαμά Γαλλία επένδυσε 7,5 δις στο Ολυμπιακό όραμα. Τι έχει να κερδίσει η οικοδέσποινα αν όχι αύξηση του τουρισμού και της «ορατότητας»;

Η Πόλη του Φωτός υποφέρει όχι από κάποια έλλειψη επισκεψιμότητας, αλλά από τον υπερτουρισμό. Ο φιλόδοξος προϋπολογισμός καλύφθηκε κουτσά στραβά από τις βαθιές τσέπες των φίλων του καθεστώτος Μακρόν (όπως του μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό), αλλά ο μέσος Παριζιάνος νιώθει αποκλεισμένος από τη συνάθροιση των λαών. Ξένος στην ίδια του την πόλη.

Τα μέτρα ασφαλείας αγγίζουν τα όρια της υστερίας, αφού το αίμα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2015 είναι ακόμη ζεστό. Στην αστυνομία δεν άρεσε ποτέ το σχέδιο για διεξαγωγή της Τελετής Έναρξης στην καρδιά της πόλης, με 200.000 θεατές. Τα πλάνα αναπροσαρμόστηκαν αρκετές φορές προς το μετριοπαθέστερο, αλλά ο κίνδυνος παραμένει υψηλότατος και οι ύποπτοι για «σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις» οδηγούνται στα κρατητήρια για ψύλλου πήδημα ή και χωρίς να πηδήξει ψύλλος.

Αίφνης, είναι σχεδόν αδύνατη η κυκλοφορία στην πόλη για τους μη έχοντες εργασίαν. Οι κάτοικοι του κέντρου του Παρισιού μπορούν να περάσουν τα μπλόκα μόνο αν έχουν λάβει ειδικό κωδικό QR στο κινητό τους (ή κάρτα διαπίστευσης). «Χρειαζόμαστε κωδικούς για να πάμε στα σπίτια μας», διαμαρτύρονται. Όσοι έρχονται από άλλες πόλεις ή χώρες είναι αποκλεισμένοι από τα σημεία όπου θα περάσει η παρέλαση των αθλητών και η κουστωδία των επισήμων.

«Ανυπομονούσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ώστε να βγάλουμε κέρδος, αλλά τελικά θα βγούμε ζημιωμένοι», διαμαρτύρεται στα social media ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου New York στην όχθη του Σηκουάνα. «Χθες είχα πάνω 56 κρατήσεις, αλλά εμφανίστηκαν μόνο 24 πελάτες. Οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν, διότι τους έδιωχναν οι αστυνομικοί. Και αυτό θα ισχύσει σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Αυτό που ζούμε δεν είναι φιέστα, αλλά εφιάλτης. Ευχαριστούμε Γαλλία, ευχαριστούμε μαντάμ Ινταλγκό, για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Η παράνοια έχει αντίκτυπο και στις πωλήσεις των εισιτηρίων, αφού πολλά έχουν μείνει στα αζήτητα, ένεκα και των ακριβών τιμών. Οι Γάλλοι βγάζουν καινούρια «πακέτα» κάθε Πέμπτη μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα, όπου το «ανάρπαστο» αποδεικνύεται άγνωστη λέξη.

Φίλος αγόρασε τις προάλλες εισιτήρια για τον τελικό του Τεντόγλου, ενώ αναμένεται ομοβροντία τις επόμενες ημέρες, αφού οι ημιεπίσημες ιστοσελίδες μεταπώλησης έχουν πέσει έξω στους υπολογισμούς. Ποιος θα γεμίσει τα γήπεδα, εάν ο μέσος Παριζιάνος βρίσκεται στην Πάρο για μακροβούτια ή στα Πυρηναία για πεζοπορία;

Δεν είναι ακριβώς φιάσκο, αλλά η ατμόσφαιρα φαίνεται δυσοίωνη και πάντως δεν θυμίζει γιορτή. Οι σκόρπιες απειλές φανατικών Ισλαμιστών στο διαδίκτυο, ενάντια «σε όσους υποστηρίζουν τον παγκόσμιο Σιωνισμό και χύνουν το αίμα των αληθινών πιστών» στοιχειώνουν τον ύπνο των διοργανωτών εν όψει της Τελετής Έναρξης.

Η παρουσία δεκάδων αρχηγών κρατών και ο ανοιχτός ορίζοντας πάνω από τον Σηκουάνα, σε συνδυασμό με την τρομακτική κληρονομιά του Charlie Hebdo, δεν αφήνουν κανέναν να κοιμηθεί ξέγνοιαστος. Πολλοί Παριζιάνοι έφυγαν για την εξοχή ή κλείστηκαν στα σπίτια τους για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.