Σαμποτάζ στα τρένα, «η Γαλλία δέχεται επίθεση»

 Σαμποτάζ στα τρένα, «η Γαλλία δέχεται επίθεση»

bet365

Νυχτερινό σαμποτάζ δέχθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει το Παρίσι με πόλεις της βόρειας, δυτικής και ανατολικής Γαλλίας. Φόβοι για οργανωμένο σχέδιο παράλυσης του συστήματος.


Χαoτική είναι η κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει το Παρίσι με την υπόλοιπη Γαλλία, αφού μέσα στη νύχτα έγιναν βανδαλισμοί στις γραμμές των τρένων TGV, την ημέρα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αρχές μιλούν επίσημα για «σαμποτάζ» και υπαινίσσονται τρομοκρατική ενέργεια, αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση. Ατυχήματα δεν αναφέρθηκαν, αφού νυχτερινά δρομολόγια δεν υπάρχουν.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για «βανδαλισμούς» και για μαζικές ακυρώσεις ή πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ στον σταθμό Μονπαρνάς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από επιβάτες. Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει προβληματική όλο το Σαββατοκύριακο και ίσως τις επόμενες ημέρες, αφού -σύμφωνα με την εταιρία SNCF, υπεύθυνη για τα τρένα TGV- θα χρειαστεί να γίνουν επισκευές σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου, όπου άγνωστοι άναψαν φωτιές γύρω στις 4 τη νύχτα τη νύχτα.

Ο γενικός διευθυντής της SNCF, Ζαν-Πιερ Φαραντού, δήλωσε ότι τουλάχιστον 800.000 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν από το σαμποτάζ. «Η Γαλλία δέχεται επίθεση. Πληρώνουμε τις πράξεις μίας συμμορίας τρελών», πρόσθεσε.

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Κασταρά, περιέγραψε το σαμποτάζ ως «ξεκάθαρα αποκρουστικό» και τόνισε ότι γίνεται εκτίμηση της ζημιάς και του αντίκτυπου που αυτή θα έχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πατρίς Βεργκρίτ, υπουργός Μεταφορών, μίλησε για «εγκληματικές ενέργειες». Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική ενέργεια ούτε ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

Σημειώνεται ότι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει σιδηροδρομικώς από τη Λιλ προς το Παρίσι για την Τελετή Έναρξης το απόγευμα της Παρασκευής, μαζί με τους περισσότερους αθλητές της Εθνικής μπάσκετ. Η απόσταση των 200 χιλιομέτρων καλύπτεται από τις υπερταχείες του δικτύου TGV σε 1 ώρα και και 10 λεπτά περίπου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.