Ο Ντιν Καρνάζης στο gazzetta.gr

Δήμος Μπουλούκος
Ο Ντιν Καρνάζης στο gazzetta.gr

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος συνάντησε τον Ντιν Καρνάζη και μεταφέρει μέσω του gazzetta.gr τα εκπληκτικά μηνύματα του Ελληνοαμερικάνου υπερμαραθωνοδρόμου, για τη ζωή, την άθληση, την υγιεινή διατροφή και την Ελλάδα.

Όταν έμαθα ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα ο κορυφαίος ίσως υπεραμαραθωνοδρόμος του κόσμου, ο Ντιν Καρνάζης για να πάρει μέρος στο Navarino Challenge ομολογώ ότι αμέσως έκανα την σκέψη να τον συναντήσω. Ηθελα να γνωρίσω από κοντά αυτόν τον… τρελό που τρέχει από το πρωϊ ως το βράδυ και έχει πετύχει μερικά απίστευτα ρεκόρ, επεκτείνοντας τα ανθρώπινα όρια εκεί που δεν πάει άλλο!

Εχει διανύσει απόσταση 560 χιλιομέτρων σε 80 ώρες χωρίς ύπνο και έχει τρέξει μαραθώνιο σε κάθε μία από τις 50 Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών σε 50 συνεχόμενες ημέρες. Έχει τρέξει και στις επτά ηπείρους, μερικές φορές υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως στους -25 βαθμούς Κελσίου στον Νότιο Πόλο ή στους 49 βαθμούς Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου, ενώ διέσχισε 4.800 χιλιόμετρα από τη δυτική ως την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια ως τη Νέα Υόρκη σε 75 μέρες. Μετά από όλα αυτά, είναι φυσικό να έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Τη συνάντηση με τον Καρνάζη την κανόνισε ο διοργανωτής του Navarino Challenge, Ακης Τσόλης, στο περιθώριο του αγώνα που περιλάμβανε διαδρομές 15 χιλιομέτρων στην Καλαμάτα και ημιμαραθωνίου, 5 χιλιομέτρων και 1 χιλιομέτρου στην Costa Navarino, με συμμετοχές από άτομα κάθε ηλικίας.

Όταν είδαν τον Καρνάζη από κοντά, του έριξα μια διερευνητική ματιά από πάνω μέχρι κάτω. Ενας 52χρονος που δεν δείχνει καθόλου την ηλικία του, αδύνατος και ηλιοκαμένος. Του έσφιξα το χέρι και τότε είδα να διαγράφονται οι εντυπωσιακοί μύες του, σε ένα σώμα που δεν θα έχει ούτε 5% λίπους.

Την πρώτη ερώτηση την είχα πολλές μέρες στο μυαλό μου.

Ντιν, γιατί το κάνεις;

«Ολοι με ρωτάνε αυτό το πράγμα (γελάει). Στην αρχή το έκανα για πλάκα αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι αποφάσισα να ζήσω μια αντισυμβατική ζωή ακολουθώντας έναν εναλλακτικό δρόμο. Έχω συνειδητοποιήσει τελικά πως μου προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερη χαρά από ό, τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, για αυτό και το συνεχίζω. Πλέον βλέπω ότι έχει ανταπόκριση στον κόσμο και μπορώ να στέλνω μηνύματα που εγώ θεωρώ ότι είναι σωστά.»

Και ποια είναι αυτά;

«Η υγεία είναι ο πλούτος μας. Πρέπει να κάνουμε την υγεία κορυφαία προτεραιότητά μας και να μην την παραμελούμε, αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διατηρούμαστε σε καλή κατάσταση. Τώρα με την ευκαιρία του Νavarino Challenge μιλάω και για την παιδική παχυσαρκία, καθώς έμαθα ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο πρόβλημα αυτό. Λέγοντας αυτά που πιστεύω ίσως να ευαισθητοποιηθούν περισσότερα παιδιά και κυρίως οι γονείς.»

Σημασία έχει δηλαδή το οικογενειακό περιβάλλον;

«Μα φυσικά! Οσα βιβλία και να διαβάσουν τα παιδιά, ότι και να ακούσουν στην τηλεόραση, εάν δεν δουν τους γονείς τους, να εφαρμόζουν στην πράξη απλούς κανόνες διατροφής και άσκησης, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Δεν μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για άσκηση και υγιεινή διατροφή εάν δεν τους δώσεις το παράδειγμα.»

Και εσύ τι τρως;

«Αποφεύγω ότι κατασκευάζει ο άνθρωπος και ότι είναι πολύ ωραίο. Η φύση μας παράγει τόσα σπουδαία πράγματα που δεν έχουμε δικαιολογία να μην τα καταναλώνουμε και να στρεφόμαστε σε τεχνητές τροφές!»

Κάθε μέρα κι ένας μαραθώνιος

Όταν τον ρώτησα για το καθημερινό πρόγραμμα του, δαγκώθηκα! «Δεν κοιμάμαι πολλές ώρες, περίπου 4-5 ώρες μου είναι αρκετές. Ξυπνάω ως τις 5 τα ξημερώματα και τρέχω έναν μαραθώνιο κάθε μέρα! Στις 8 παίρνω πρωϊνό με τα παιδιά μου και μετά πάω στο γραφείο. Επιστρέφω σπίτι το απόγευμα, τρέχω άλλα 15-20 χιλιόμετρα και μετά τρώω με τα παιδιά μου για βράδυ!»

Μιλάς σοβαρά του είπα, αν και κινδύνευα να τον προσβάλω. Ο Ντιν, όμως, απάντησε και πάλι χαμογελαστός. «Φυσικά και μιλάω. Αυτό είναι το πρόγραμμα μου και ειλικρινά μου αρέσει. Δεν ζητάω από τον κόσμο να κάνει το ίδιο, απλώς τους προτείνω να βάλουν την άθληση στη ζωή τους.»

Και τι σκέφτεσαι όταν τρέχεις; Μετράς αντίστροφα για τον τερματισμό;

«Ποτέ δεν το κάνω αυτό, για μένα το τρέξιμο είναι χαρά και δεν με προβληματίζει πότε θα φτάσω στο τέλος της διαδρομής. Εάν μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, απλώς απολαμβάνω όσα βλέπω και νιώθω. Άλλες φορές ακούω και audiobooks. Toν τελευταίο καιρό μάλιστα ακούω ελληνική ιστορία…»

Και ποιες είναι οι ρίζες σου με την Ελλάδα;

«Ο πατέρας μου είναι από την Αρκαδία και η μητέρα του από την Ικαρία, ενώ εγώ γεννήθηκα στο Λος Αντζελες. Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο σαν την Ελλάδα. Υπάρχει μια μαγεία που τη νιώθεις από τη στιγμή που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο. Και τη μαγεία αυτή θέλω να διαδώσω σε όλο τον κόσμο.»

Κάπου εκεί η συζήτηση μας έφτασε στο τέλος της. Αλλωστε ήταν περιζήτητος, καθώς όλοι ήθελαν μια φωτογραφία μαζί του ή μια κουβέντα. Και ο Ντιν, πάντα ευγενικός και χαμογελαστός, δεν χάλασε το χατίρι κανενός… Απομακρύνθηκα κι εγώ από κοντά του, χαμογελώντας. Μόλις είχα συνειδητοποιήσει ότι γνώρισα έναν εκπληκτικό αθλητή, έναν ζεστό άνθρωπο, αλλά κυρίως έναν σπουδαίο τύπο που επιβεβαιώνει τρέχοντας, πολλές από τις αξίες που πρέπει να έχουμε όλοι μας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα