Οι πρωταγωνιστές του χθες και του σήμερα στο open της κολύμβησης!
Το διήμερο (5-6/8) θα διεξαχθεί σε Αθήνα (ΟΑΚΑ) και Θεσσαλονίκη (Ποσειδώνιο) το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ανδρών-γυναικών, το γνώστο σ' όλους πρωτάθλημα open.
Φέτος λόγω του covid-19 η ΚΟΕ αποφάσισε να διεξαχθεί σε δυο πόλεις. Συνολικά θα συμμετάσχουν 486 αθλητές-τριες από 73 σωματεία. Από αυτούς οι 337 θα κολυμπήσουν στην Αθήνα (50 σωματεία) και οι 149 στην Θεσσαλονίκη (23).
Αυτό θα είναι το 89ο πρωτάθλημα της ιστορίας. Το πρώτο διεξήχθη το 1927 στον Πειραιά. Ο σύλλογος με τους περισσότερους τίτλους είναι ο Ολυμπιακός Πειραιώς που έχει 60 και είναι φαβορί για το 61ο.
Έτοιμος για το 61ο ο Ολυμπιακός
Ο πρώτος των πρώτων, Σπύρος Γιαννιώτης
Τα 37 χρυσά της Μαριάννας Λυμπερτά
Θεοδωρακάκης: Ο μεγάλος παράγοντας
Η εποχή του "μπέμπη"
Ο Χαράλαμπος, η Έλλη και τα άλλα παιδιά
Γέμελος: Συλλέκτης τίτλων
Το φαινόμενο Κριστιάν Γκολομέεβ
Ο παγκόσμιος Άρης Γρηγοριάδης
Τα νέα και... παλιά παιδιά της κολύμβησης
Ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία. Κατέκτησε το 1ο το 1929 στον Πειραιά και το 60ο το 2019 στον Άλιμο.
Από το 1969 έως το 2019 έχει χάσει μόνο δυο τίτλους. Ο πρώτος το 1987 στην Καλαμάτα όπου κέρδισε ο ΠΑΟΚ και ο δεύτερος το 1995. Τότε το ΑΣΕΑΔ έκρινε πως η κολυμβήτρια του Ολυμπιακού Άνασον δεν είχε δικαίωμα να κολυμπήσει και ο τίτλος πήγε στον ΑΝΟ Γλυφάδας.
Έκτοτε ο Ολυμπιακός κερδίζει σερί κούπες. Το 2009 έφτασε τις 50. Η κολύμβηση το 1929 χάρισε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό ο οποίος ιδρύθηκε το 1925.
Το 1981 το πρωτάθλημα διεξήχθη για τελευταία φορά στο Ζάππειο το οποίο σήμερα ρημάζει. Έχει διεξαχθεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας.
Δεύτερος σε τίτλους είναι ο Παναθηναϊκός. Έχει συνολικά 12 και τη δεκαετία του 60' κέρδισε 5 και την προηγούμενη 7.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης όσο κολυμπούσε στον Ολυμπιακό από το 1999 έως και το 2016 όπου και ολοκλήρωσε με το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες την καριέρα του δεν είχε χάσει πρωτάθλημα.
Ο Κερκυραίος πρωταθλητής που γεννήθηκε στο Λίβερπουλ είναι και ο πρώτος σε ατομικούς τίτλους στην ιστορία της διοργάνωσης. Έχει κερδίσει 32 χρυσά μετάλλια.
Στα 1500μ, στα 800μ, στα 400μ... Είναι πρώτος και τον ακολουθούν ο Βαγγέλης (29) και ο Κώστας Κοσκινάς (28).
Ο Σπύρος Γιαννιώτης τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στο πρωτάθλημα και ως προπονητής του Πανελληνίου ΓΣ.
Η Μαριάννα Λυμπερτά είναι η μεγάλη κυρία της ελληνικής κολύμβησης.
Ξεκίνησε πιτσιρίκα από τον Εθνικό Αθηνών και κατέκτησε τίτλους με τον Ολυμπιακό στον οποίο και έκλεισε την καριέρα της.
Σε ατομικό επίπεδο έχει το ρεκόρ χρυσών μεταλλίων (37). Έχει κερδίσει χρυσά μετάλλια σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις με το σκουφάκι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού αλλά και του ΑΝΟΓ.
Στη 2η θέση είναι η Τόνια Μαχαίρα με 32 και ακολουθούν η Σοφία Δάρα και η Κάτια Σαρακατσάνη με 26.
Σήμερα η Μαριάννα είναι προπονήτρια στις Ακαδημίες του ΑΝΟΓ.
Γεννήθηκε το 1929 τη χρονιά που ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Αυτό της κολύμβησης.
Το 1963 ανέλαβε έφορος στο κολυμβητικό τμήμα και πάντα ήθελε να έχει στον Ολυμπιακό τους καλύτερους κολυμβητές.
Κορυφαίος παράγοντας που κατέστρωνε σχέδια για να έχει πάντα την "αφρόκρεμα" και να κερδίζει τίτλους. Έζησε τις μεγάλες "μάχες" με τον Παναθηναϊκό στη δεκαετία του '60 και έγραψε ιστορία.
Πάντα είχε ως παιδιά του τους κολυμβητές. Έζησε για να δει τον Ολυμπιακό να κατακτά το 50ο πρωτάθλημα που ήταν το μεγάλο του όνειρο.
Το 60ο δεν το είδε δια ζώσης αφού λόγω προβλήματος υγείας ήταν στο σπίτι του. Το φετινό θα είναι το πρώτο μετά από πολλές δεκαετίες που δεν θα μάθει εάν ο σύλλογος του κατέκτησε την κούπα αφού έφυγε από την ζωή στις 9 Μαρτίου 2020.
Μαζί του για πολλά χρόνια ως έφορος ο αειθαλής Γιώργος Παπαδόπουλος.
Τι εποχή και αυτή. Δεκαετία του '60. Ο "μπέμπης" κατά κόσμον Δημήτρης Καρύδης ο οποίος κατέβηκε τα 100μ το λεπτό (58.08) και πολλοί τον είπαν "Γκάλη της πισίνας".
Κυριάρχησε στην εποχή του Ζαπείου. Υπήρξε και προπονητής του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια αλλά και προπονητής της Έλλης Ρουσσάκη.
Στην εποχή του κολυμπούσε μαζί με τους αδελφούς Κοσκινά, την Μπαξεβανέλη, την Λομβάρδου (ΠΑΟ), τον Κουτουμάνη, τον Παπαδάκη και άλλους.
Σήμερα είναι στην Κύπρο και εργάζεται ως προπονητής στην Πάφο ενώ σχεδόν κάθε καλοκαίρι θα πεταχτεί στο κολυμβητήριο για να δει το πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Ο Δημήτρης Καρύδης έχει 20 χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση. O Καρύδης ψηφίστηκε "αθλητής της χρονιάς" το 1965 και το 1966.
Μετά από την εποχή του "μπέμπη" είχαμε την εποχή της Σοφίας Δάρα, της Ελένης Αυλωνίτου και πιο μετά κυριάρχησε ο Χαράλαμπος Παπανικολάου και η Έλλη Ρουσσάκη.
Οι δυο τελευταίοι έβγαλαν με τις επιδόσεις τους στον... αφρό για πολλά χρόνια την ελληνική κολύμβηση. Εκεί μαζί τους και ο Κρις Στίβενσον, ο Ηλίας Μάλαμας, ο Δημήτρης Αλφατζής.
Έπειτα η Τόνια Μαχαίρα, η Κάτια Σαρακατσάνη και μετά σπουδαίοι κολυμβητές όπως ο Δημήτρης Μαγγανάς, ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Μαριάννα Λυμπερτά, ο Γιάννης Κοκκώδης, η Νέρι Νιαγκουάρα, ο Άρης Γρηγοριάδης, ο Γιάννης Δρυμωνάκος και άλλοι...
Ακόμη η Δημοσχάκη, η Εξάρχου, η Αγγελοπούλου, η Δράκου (εν ενεργεία).
Ο Παπανικολάου ψηφίστηκε αθλητής της χρονιάς το 1985 και η Ρουσσάκη "αθλήτρια της χρονιάς" το 1986 και το 1987.
Εάν ρωτήσεις τον Νίκο Γέμελο πόσους τίτλους έχει με τον Ολυμπιακό δύσκολα θα θυμηθεί να σου πει.
Πρέπει να βγάλει χαρτί και μολύβι και να μετρήσει. Κατέκτησε πρωταθλήματα ως κολυμβητής, ως βοηθός προπονητή και τις δυο τελευταίες δεκαετίες ως προπονητής.
Σήμερα συνεχίζει να είναι αρχιπροπονητής του Ολυμπιακού. Όσο θυμάται τον εαυτό του κατακτά τίτλους με τον Ολυμπιακό και με όλες τις ιδιότητες έχει περισσότερα από 30!
Ως πιτσιρικάς έζησε ως θεατής τις μεγάλες κόντρες στο Ζάππειο τόσο στην κολύμβηση όσο και στο πόλο και δεν είχε φανταστεί πως μια μέρα θα κατακτούσε τις κούπες τη μια μετά από την άλλη.
Έχει 18 πανελλήνιες νίκες και σίγουρα εάν συνεχίσει σ' αυτό το ρυθμό θα φτάσει στο top-5 και γιατί όχι και στο top-3 και στην κορυφή που είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης με 32.
Ο Κριστιάν είχε την τιμητική του στο περσινό πρωτάθλημα αφού διεξήχθη λίγες ημέρες μετά από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κορέας όπου και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο.
Ο 27χρόνος επέστρεψε από τις ΗΠΑ όπου διαμένει μόνιμα και θα είναι μεγάλος πρωταγωνιστής και στο φετινό πρωτάθλημα.
Κάμερες δεν θα έχει να τον καταγράψουν αλλά δεν τον πολυενδιαφέρει... Αγωνίζεται με τα χρώματα του Εθνικού Πειραιώς.
Είναι ο μοναδικός Έλληνας κολυμβητής που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στην πισίνα σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Ο Άρης Γρηγοριάδης τίμησε για χρόνια την πόλη του και την ομάδα του, τον Άρη Θεσσαλονίκης και είναι μέσα στους κορυφαίους σε νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα αφού έχει ξεπεράσει τις 20!
Σπεσιαλίστας στο ύπτιο κέρδισε το χρυσό στο Μόντρεαλ το 2005 στα 50μ. Του άρεσε να "σπάει" το ένα μετά από το άλλο τα πανελλήνια ρεκόρ.
Το εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης επιστρέφει μετά από το 2017 στο ΟΑΚΑ και μέσα από αυτό θα λάμψουν τα αστέρια του αθλήματος.
Εκτός από τον Κριστιάν Γκολομέεβ θα δούμε τον Απόστολο Χρήστο, ο οποίος στα ... νιάτα του έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, τον Ανδρέα Βαζαίο που σάρωσε τα πάντα το 2019 στην 25αρα, την "παλιά" Νόρα Δράκου και τον "παλιό" Στέφανο Δημητριάδη, την έμπειρη Κέλυ Αραούζου, την Άννα Ντουντουνάκη η οποία περσι είχε αναδειχθεί κορυφαία στο open μαζί με τον Χρήστου.
Την "παλιά" Μάρθα Μάτσα.
Επίσης τον "παγκόσμιο" Απόστολο Παπαστάμου, τον Θανάση Κυνηγάκη, τον Δημήτρη Νέγρη. Ακόμη τους Σαμιλίδη, Εγγλεζάκη, Γεωργακόπουλο.