Νικόλας Χατζηγεωργίου: Ο 17χρονος ξιφομάχος από την Μεσσαρά που κατέκτησε την κορυφή με το σπαθί του
Ο Μεσσαρίτης αθλητής, στην πρώτη του συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση εκτός Ελλάδας, κατάφερε να κάνει έναν φανταστικό πρώτο γύρο στο ξίφος μονομαχίας με 5 νίκες και μία ήττα, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στον όμιλό του και να περάσει έτσι απευθείας στους «64» της διοργάνωσης (91 αθλητές συνολικά η συμμετοχή).
Ο Νικόλας Χατζηγεωργίου κατάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από την Μεσσαρά. Εκεί το 2008, ιδρύθηκε η αθλητική λέσχη ξιφασκίας Μεσσαράς. Οι προπονήσεις γινόταν τότε στο κλειστό γυμναστήριο του ιστορικού γυμνασίου Πόμπιας και από το 2016 σε κλειστό χώρο πού παραχωρήθηκε στην Α.Λ.Μ. από το Αγροτικό συνεταιρισμό Πόμπιας. Οι διακρίσεις πολλές όλα αυτά τα χρόνια, με τελευταία την πρώτη θέση σε ατομικό επίπεδο με τον Χατζηγεωργίου και ομαδικό στο τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων.
Παρά τις δυσκολίες λόγω του απομακρυσμένου από το ΟΑΚΑ σημείου αναφοράς της Α.Λ.ΜΕΣΣΑΡΑΣ, καθώς και οι συχνές αλλά και μετακινήσεις με υψηλό κόστος για αγώνες, σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, οι αθλητές έφερναν πάντα θετικά αποτελέσματα. Βρισκόμενοι στην 2Η δεκαετία ζωής του σωματείου, ήδη έχει διοργανώσει 10 κύπελλα στην Μεσσαρά. με την επωνυμία "faistos cup" που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και πλέον έχει γίνει θεσμός στα Ελληνικά δρώμενα.
Το σωματείο έχει φιλανθρωπική και κοινωνική δράση σε όλο το χώρο της Μεσσαράς. Εγγεγραμμένο στο μητρώο της Γ.Γ.Α., απασχολεί δυο επίσημους προπονητές ξιφασκίας τον κο Φουστανάκη Δημήτρη και την κα Ξαγοραράκη Φανή. Στο σωματείο διδάσκονται και τα τρία όπλα, ενώ στο δυναμικό του έχει περί τους 50 αθλητές ηλικίας από 5 ετών και άνω. Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια ο κος Σφακιανάκης Μιχάλης.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι κυρίως προβλήματα ενός επαρχιακού σωματείου. Η μετακόμιση αθλητών τους για σπουδές σε μεγαλουπόλεις, μόλις τελειώσουν το σχολείο, οι μετακινήσεις αποστολών σχεδόν κάθε εβδομάδα για αγώνες στην Αθήνα, η αποστολή σε εξωτερικό και το υπερβολικό κόστος. Φιλοδοξία του σωματείου η διοργάνωση 15νθημερου camp το καλοκαίρι με την συμμετοχή ξιφομάχων απ' όλο τον κόσμο που λόγω πανδημίας δεν έγινε πραγματικότητα το 2020.
Ο Νικόλας Χατζηγεωργίου μίλησε στο gazzetta.gr για την εκκίνηση της καριέρας του αλλά και πως κατάφερε σε τόση μικρή ηλικία να κάνει περήφανη όχι μόνο την Κρήτη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα με τα επιτεύγματα του στον χώρο της ξιφασκίας.
Νικόλα είσαι μόλις 17 ετών, θα ήθελα να μας πεις πόσο καιρό ασχολείσαι με το άθλημα της ξιφασκίας και τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο συγκεκριμένο άθλημα.
«Ξεκίνησα την ξιφασκία στη Β’ Δημοτικού. Ο προπονητής μου ήταν δάσκαλος φυσικής αγωγής στο σχολείο μου και πρότεινε στους γονείς μου να το δοκιμάσω. Από την πρώτη στιγμή, η ξιφασκία μου άρεσε, ενώ τα ταξίδια, οι εμπειρίες και η βελτίωση που έβλεπα στον εαυτό μου με κράτησαν στο άθλημα».
Είναι δύσκολο το άθλημα της ξιφασκίας; Τι δεξιότητες απαιτούνται για να γίνει κάποιος ξιφομάχος;
«Όλα τα αθλήματα είναι εύκολα και δύσκολα. Τα χαρακτηριστικά που έχει ένας ξιφομάχος είναι κυρίως επίκτητα και αφορούν την ευστροφία, την προσαρμογή στο στυλ του αγώνα αλλά και την αγάπη για την ξιφασκία. Η τεχνική και η καλή φυσική κατάσταση δουλεύονται διαρκώς».
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισες ως αθλητής ξιφασκίας στην Ελλάδα;
«Ως Έλληνας ξιφομάχος, ειδικά από νησί, αντιμετωπίζω πολλές δυσκολίες. Εκτός από το κουραστικό ταξίδι που απαιτείται για τη μετακίνηση σε αγώνες, το άθλημα δεν είναι διαδεδομένο, πράγμα που σημαίνει ότι για να αποκτήσω εμπειρίες, πρέπει να ταξιδέψω εκτός Κρήτης, αν όχι εκτός Ελλάδας, όλα με προσωπικό μόχθο και έξοδα».
Πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδος σε οδήγησαν στην πρώτη θέση της πανελλήνιας κατάταξης. Τι σημαίνει αυτό για σένα;
«Είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια να βρίσκομαι στην κορυφή της πανελλήνιας κατάταξης εφήβων, ανάμεσα σε τόσους δυνατούς αθλητές. Ήταν ένας στόχος που κατέκτησα μετά από πολλή δουλειά».
Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κάιρο. Πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις αυτή την απόφαση εν μέσω πανδημίας και με την ανάλογη αποχή από προπονήσεις και αγώνες;
«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, λόγω του κινδύνου, της έλλειψης προπονήσεων και της οικονομικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, δέχτηκα να συμμετέχω με ευκολία διότι ήταν μία μοναδική ευκαιρία και εμπειρία».
Πώς ήταν η διεξαγωγή των αγώνων; Τα αυστηρά πρωτόκολλα πώς και πόσο σε επηρέασαν;
«Οι αγώνες ήταν καλά οργανωμένοι και τα πρωτόκολλα πολύ αυστηρά, γεγονός που με επηρέασε πολύ ψυχολογικά και αγωνιστικά, αφού δυσκόλευε την επικοινωνία μου με τους αθλητές και εμπόδιζε τον ερχομό των δικών μου ατόμων εκεί».
18ος λοιπόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι κάτι που το περίμενες;
«Ήμουν πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και αρχικά είχα ως ανώτατο στόχο τους 64. Όμως εκτίμησα λάθος τις δυνάμεις μου και ,τελικά, κατάφερα να φτάσω υψηλότερα».
Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή των προπονητών σου, σε αυτά τα αποτελέσματα;
«Οι προπονητές μου συνέβαλαν σημαντικά στην προετοιμασία μου, τεχνικά και ψυχολογικά και με στήριξαν όσο μπορούσαν σε αυτή την αποστολή».
Πώς βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον στην Παγκόσμια κατάταξη; Είναι κάτι που θα κυνηγήσεις;
«Έχω αρχίσει να θέτω ήδη νέους στόχους. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες, αλλά είναι κάτι που αγαπώ και θα κυνηγήσω».
Οι προσδοκίες σου θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν μέχρι και τους Ολυμπιακούς αγώνες;
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ύψιστη τιμή και όνειρο για κάθε αθλητή, όπως και για μένα».
Ποιοι είναι οι βασικοί αρωγοί της προσπάθειάς σου έως τώρα;
«Στην πορεία μου μέχρι τώρα εξαιρετικά έχει συμβάλλει, πρωταρχικά, η οικογένειά μου, η οποία με στηρίζει οικονομικά και ψυχολογικά, ενώ είναι πάντα δίπλα μου. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι και οι προπονητές μου, Δημήτρης Φουστανάκης και Φανή Ξαγοραράκη που με προετοιμάζουν για τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζω αλλά και οι φίλοι μου, που με συμβουλεύουν συνεχώς. Ειδικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πασσά που με συνόδευσε ως προπονητής όταν κανείς άλλος δεν είχε τη δυνατότητα και όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Κάιρο. Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξε η Phaistos Networks, χωρίς τη βοήθεια της οποίας αθλητές σαν κι εμένα δε θα μπορούσαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».
Ο προπονητής του, Δημήτρης Φουστανάκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Νικόλα Χατζηγεωργίου όπως και η προπονήτρια του, Φανή Ξαγοραράκη.
«Ο Νίκος ήρθε στην ομάδα μας μαθητής Β' Δημοτικού και από την αρχή φάνηκε ότι ήταν ένα διαφορετικό παιδί. Συνεπής, εργατικός, τακτικός σέ όλα του. Αγάπησε από νωρίς τη ξιφασκία και έδειχνε να θέλει να φτάσει ψηλά. Μεγάλωσε δίπλα στην προηγούμενη γενιά ξιφομάχων της ομάδας Α.Λ.Μ., που είχαν φτάσει μέχρι την εθνική ομάδα. Η βοήθεια τους, του δόθηκε απλόχερα. Φυσικό επακόλουθο ήταν ο Νίκος να τους φτάσει γρήγορα και με την πρώτη του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να τους ξεπεράσει. Πάντα ακούραστος στην προπόνηση και με τη βοήθεια της οικογένειας του παρών σε κάθε αγώνα εντός Ελλάδος. Ο Νίκος είναι παιδί που θέλει ο κάθε προπονητής, ο κάθε δάσκαλος, ο κάθε γονέας. Να είναι πάντα γερός και να μη σταματά να κάνει τον εαυτό του ευτυχισμένο», δήλωσε αρχικά ο Δημήτρης Φουστανάκης ενώ από την πλευρά της η Φανή Ξαγοραράκη τόνισε:
«Με τον Νίκολα έχω τη χαρά να δουλεύω τα τελευταία 4 χρόνια. Από τις πρώτες κιόλας προπονήσεις κατάλαβα ότι είναι ένας ταλαντούχος αθλητής που ξέρει να πετυχαίνει τον στόχο του. Εκτός από τα πλούσια αθλητικά προσόντα του, ο Νικόλας είναι ένας χαρακτήρας επίμονος, που εξελίσσετε πολύ γρήγορα με υψηλή ικανότητα προσαρμογής. Αξιολογεί και επανεξετάζει τα δεδομένα συνεχώς, σχεδιάζοντας την αθλητική του πορεία με υπευθυνότητα, ζητώντας πάντα ανατροφοδότηση από τους προπονητές του. Ένας ευφυής νέος που τον διακατέχει ένα υψηλό εσωτερικό κίνητρο, η μεγάλη του αγάπη για την ξιφασκία. Ευγενικός και φιλόδοξος αποτελεί πρότυπο ξιφομάχου».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.