Μορφέσης: Αυτός που θέλουν οι πολίστριες!

Μορφέσης: Αυτός που θέλουν οι πολίστριες!

bet365

Ο Γιώργος Μορφέσης μιλάει στο gazzetta.gr για τις παλιές και τις νέες περιπέτειες της εθνικής πόλο γυναικών της Ελλάδος.

Το όνομα του έχει συνδεθεί με δυο ομάδες. Τον Εθνικό Πειραιώς και την εθνική γυναικών. Η ιστορία του ελληνικής υδατοσφαίρισης τον έχει καταγράψει ως τον άνθρωπο που ήταν πάντα εκεί.

Το 2004, στην Αθήνα, στο ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο, ως συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη. Το 2005 στο χρυσό στο World League στην ίδια θέση. Το 2010 στο ασημένιο στο Ευρωπαϊκό ως πρώτος προπονητής πλέον. Το 2011 το χρυσό στο Παγκόσμιο της Σανγκάης. Το 2012 και το 2018 στα ασημένια στα Ευρωπαϊκά.

Αυτές είναι κάποιες από τις επιτυχίες του Γιώργου Μορφέση. Όταν ήταν νεαρός είχε οδηγήσει τον Εθνικό (άνδρες) στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος σ' έναν τελικό θρίλερ.

Στον Γιώργο Μορφέση δεν αρέσουν τα θρίλερ. Του αρέσουν οι μηχανές και το καλό κρασί. Τώρα τελευταία μάλιστα έχει αρχίσει και μαθαίνει πολλά για το κρασί. Είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει όσο κανείς άλλος το όνομα του μ' όλη αυτή την μαγική πορεία της εθνικής γυναικών που έχει ξεκινήσει από το 2003 και συνεχίζεται...

Έχει βρει την κατάλληλη χημεία με τις γυναίκες και τώρα στη Γκουανζού της Νοτίου Κορέας είναι εκεί μαζί με τις γυναίκες του.

Μετά από μια "σκληρή" εβδομάδα στις ΗΠΑ η ομάδα έφτασε στη Σεούλ και από εκεί οδικώς στην πόλη που θα "φιλοξενεί" από τις 12 έως τις 28/7 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου.

Η Ελλάδα είναι στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία, την Κούβα και το Καζακστάν. Όλα τα λεφτά είναι η πρεμιέρα με την Ισπανία. Εάν τα κορίτσια την κερδίσουν θα είναι στην οχτάδα!

Ο "μαέστρος" Γιώργος Μορφέσης μίλησε στο gazzetta.gr για αυτά που θα δούμε από την Κυριακή στην Γκουανζού από την εθνική μας ομάδα.

«Με προβληματίζουν οι κανονισμοί»

Εδω και λίγους μήνες το πόλο έχει μπει σε νέα εποχή. Νέοι κανονισμοί. Το παιχνίδι είναι πιο ελκυστικό. Πιο γρήγορο. Αν και η Ελλάδα έχει τεράστιες επιτυχίες στο άθλημα όλα έτσι και αυτοί (οι κανονισμοί) φτάνουν τελευταίοι στη χώρα.

«Με προβληματίζουν οι κανονισμοί. Παίξαμε λίγο στο World League και ως εκεί. Άλλαξε το πόλο. Στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία οι νέοι κανονισμοί ισχύουν καιρό», μας λέει αρχικά ο Γιώργος Μορφέσης και συνεχίζει: «Αυτό που ήθελα με το ταξίδι στην Αμερική είναι να δουλέψουμε την τακτική και τη φυσική κατάσταση.

Παίξαμε με την καλύτερη ομάδα στον κόσμο, με μια ομάδα που έχει να χάσει χρόνια και στόχος ήταν να μοντάρουμε την ομάδα. Δουλέψαμε. Τώρα μένει να το δούμε και στην πράξη στο Παγκόσμιο».

«Με την Ισπανία παίζουμε τελικό»

Για τον έμπειρο κόουτς από τον Πειραιά ο τελικός για την Ελλάδα είναι στις 14/7! Στην πρεμιέρα. «Όλα τα λεφτά είναι αυτό το ματς με την Ισπανία. Για εμάς και για εκείνους. Όποια ομάδα κερδίζει πάει απευθείας οχτάδα και θα έχει ένα παιχνίδι για να εισέλθει στην τετράδα.

Όποια χάσει έμπλεξε. Ο δεύτερος πάει σε χιαστί είτε με Κίνα, είτε με Ιταλία, είτε με Αυστραλία για μια θέση στην οχτάδα. Ο μεγάλος στόχος λοιπόν είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι με την Ισπανία», σημειώνει ο κόουτς.

«Οι ΗΠΑ έχουν ξεφύγει»

Σ' ένα παγκόσμιο με 12 ομάδες όλοι ξέρουν τα πάντα για τους άλλους. Τι θα δούμε λοιπόν εκεί; «Οι ΗΠΑ έχουν ξεφύγει έχουν να χάσουν από το 2015. Έχουν πάρει ήδη και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς.

Μετά δυνατές ομάδες είναι η Ολλανδία, η Ιταλία και η Αυστραλία. Βλέπω σε πολύ καλή κατάσταση την Αυστραλία. Παίζει με νέο στυλ. Όλες μπορεί να παίξουν φουνταριστές. Φυσικά και εμείς ως Ελλάδα πάμε με υψηλές βλέψεις εκεί αλλά πρώτος στόχος είναι η οχτάδα και βλέπουμε», τονίζει ο έμπειρος προπονητής.

«Δεν είναι 100αρι αλλά μαραθώνιος»

Μεγάλος στόχος της Ελλάδος είναι να επιστρέψει μετά από 12 χρόνια απουσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020.

«Ναι αυτός είναι ο στόχος. Είναι όμως πολύ μακρυνός. Στο Παγκόσμιο θα δοθεί ένα εισιτήριο μόνο. Μετά έχουμε το ευρωπαϊκό και το προ ολυμπιακό. Εντάξει δεν θέλω να τα σκεφτόμαστε όλα αυτά. Όλα θα έρθουν στην ώρα τους.

Αυτό που θέλω να ξέρουν όλες οι παίκτριες που είναι και δεν είναι στην Κορέα είναι αυτή η διαδικασία δεν είναι σαν ένας αγώνας 100 μέτρων αλλά είναι μαραθώνιος. Εκεί θα χρειαστεί υπομονή και πολλές επιλογές. Όλες οι παίκτριες πρέπει να δείχνουν κάθε ημέρα το καλύτερο τους πρόσωπο και να προσπαθούν για παίξουν για την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο», σημειώνει ο κόουτς των επιτυχιών.

«Εμπειρία και νιάτα»

Η φετινή εθνική είναι ένα μείγμα εμπειρίας και νιάτων. Εκεί είναι οι "μπαρουτοκαπνισμένες" Ασημάκη, Αβραμίδου και Τσουκαλά που κέρδισαν και το χρυσό στο Παγκόσμιο του 2011 αλλά εκεί είναι και η Νίνου που είναι μόλις 17 ετών.

Μεγάλη είναι η απώλεια της Χρυσής Διαμαντοπούλου στο τέρμα (λόγω εγχείρησης) αλλά γι' αυτό υπάρχουν οι προπονητές για να βρίσκουν λύσεις.

«Ναι, έχουμε μια ομάδα που έχει και τα δυο αυτά στοιχεία. Η εμπειρία των τριών κοριτσιών θα μετρήσει πολύ και θα βοηθήσει και τις άλλες παίκτριες. Τα υπόλοιπα θα τα δείξουμε στο νερό. Το παν είναι να είμαστε καλά, αφού είχαμε κάποιους μικροτραυματισμούς αλλά και να δείξουμε ότι θέλουμε πολύ να πετύχουμε.», μας τονίζει ο Μορφέσης.

«Κάθε χρόνο και χειρότερα»

Τα παράπονα πολλά και δικαιολογημένα. Η Ελλάδα με τόσες επιτυχίες δεν έχει το δικό της "σπίτι" για τα αθλήματα του υγρού στίβου. Οι κυβερνήσεις αδιαφορούν και μένουν στις υποσχέσεις μετά από κάθε επιτυχία.

«Σ' αυτό τον τομέα είμαστε κάθε πέρσι και καλύτερα. Οι άλλοι πάνε με F-16 και εμείς με τα σπαθιά στο χέρι, είχε πει ο Βλάχος και είχε δίκαιο. Μετά από τόσες επιτυχίες σ' όλες τις ηλικίες το ελληνικό πόλο είναι άστεγο.

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να ασχοληθεί κάποιος; Ευτυχώς που κράτησαν κάποιοι ανθρωποι ανοιχτό το κολυμβητήριο του Πειραιά για να κάνουμε προπονήσεις όλες οι ομάδες. Τους ευχαριστούμε», μας λέει με παράπονο ο Γιώργος Μορφέσης και θυμάται το 2011 στο τέλος της κουβέντας μας: «Μαγική στιγμή. Κερδίσαμε την Κίνα μέσα στο σπίτι της. Αυτό που έκαναν τα κορίτσια είναι υπέροχο και έδειξε πως στον αθλητισμό όλα είναι πιθανά και τίποτα όμως δεν έρχεται χωρίς δουλειά».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα