Παπαθανασίου: «Η ελληνική ιστιπλοΐα έχει αστραφτερό παρελθόν και λαμπρό μέλλον»

Αντώνης Πατσούρας
Παπαθανασίου: «Η ελληνική ιστιπλοΐα έχει αστραφτερό παρελθόν και λαμπρό μέλλον»

bet365

Ο Ολυμπιονίκης Αιμίλιος Παπαθανασίου μιλάει για το δικό του ταξίδι αλλά και για την καθαρή ελληνική ιστιπλοΐα.

Γεννημένος το 1973 συνεχίζει ακόμη να είναι στις επάλξεις και να κερδίζει μετάλλια σε διεθνείς αγώνες.

Το τελευταίο του τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν το ασημένιο στη διεθνή ρεγκάτα στη Νίκαια της Γαλλίας, πάντα στη κλάση του Σταρ.

Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου μίλησε στο gazzetta.gr για το δικό του ταξίδι στις θάλασσες του κόσμου αλλά και για το άθλημα στην Ελλάδα και το μέλλον του.

Από το 1996 έως το 2012 συμμετείχε 5 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παρότι τα χρόνια πέρασαν νιώθει πως μπορεί να το κάνει ξανά στο μέλλον: «Μου λείπει όλη αυτή η διαδικασία. Να δουλεύεις τέσσερα χρόνια για ένα τόσο μεγάλο σκοπό όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πολλές φορές δεν μετράει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Το ταξίδι προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μοναδική εμπειρία».

Το 2020 δεν θα τον βρει στο Τόκιο για να "τρέξει" στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά στα 43 του συνεχίζει να βάζει νέους στόχους: «Το 2019 έκλεισε μ' ένα μετάλλιο σ' ένα σημαντικό αγώνα. Έχω νέο πλήρωμα και αυτό δυσκολεύει πιο πολύ τα πράγματα. Θα παλέψουμε για βαθμούς για το Star Sailor League. Είναι εφικτό να έρθουν και άλλα μετάλλια. Μέσα στο 2020 έχουμε το Ευρωπαϊκό αλλά και το Παγκόσμιο. Θα φτιάξουμε το πλάνο μας. Εντάξει ο μεγάλος στόχος είναι να είμαστε στον τελικό τον Δεκέμβριο του 2020».

Χρόνια και χρόνια "υπηρέτησε" τα Φινν αλλά έχει περάσει πλέον στα Σταρ και το απολαμβάνει: «Το Σταρ είναι πολύπλοκο και να σου πω την αλήθεια δεν το αλλάζω πλέον. Κάθε αγώνας σ' αυτή την κλάση είναι ένας αγώνας μπλόφας.Έτσι είναι το παιχνίδι.Στην κλάση αυτή έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι Ολυμπιοπνίκες.

Έζησα το Φινν πολλά χρόνια και είναι πανεπιστήμιο για το άθλημα μας. Όλοι οι Ολυμπιονίκες του Φινν είναι στα Σταρ. Έχει εξελιχθεί πολύ αυτή η κλάση. Υπάρχει τρομερή οργάνωση. Τώρα Σταρ ή Φινν; Θα πω ότι η Μέκκα στα διθέσια είναι το Σταρ και στο μονοθέσιο το Φινν».

Σε πέντε μήνες στο Τόκιο αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλοι οι Έλληνες περιμένουν μετάλλιο ξανά από την ιστιπλοΐα! Το τελευταίο ήταν του Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή στα 470 στο Ρίο το 2016. Τι λέει ο "γερόλυκος" του αθλήματος για τις πιθανότητες μεταλλίου στο Τόκιο; «Η ελληνική ιστιπλοΐα είναι σαν έναν ελεύθερο σκοπευτή ο οποίος έχει μπλοκάει τον στόχο και είναι έτοιμος να τραβήξει τη σκανδάλη και να κερδίσει το μετάλλιο. Το άθλημα μας έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες και η διάρκεια είναι αυτή που σε καταξιώνει.

Η ελληνική ιστιπλοΐα είναι πάντα με το χέρι στη σκανδάλη. Υπάρχει μια πολύ καλή γενιά που πρωταγωνιστεί σήμερα αλλά έχουμε και νέα παιδιά που θα έχουν μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον», σημειώνει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου.

Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού αρέσκεται να ασχολείται με το διεθνές κέντρο ιστιπλοΐας στην Μαρίνα της Καλλιθέας ενώ προσφέρει τις συμβουλές του, χωρίς να λαμβάνει χρήματα, στον πρόεδρο της ΕΙΟ κ. Δημητρακόπουλο. Ζει τόσα χρόνια στο άθλημα και μας εξηγεί που οφείλονται κατά ένα μεγάλο βαθμό οι επιτυχίες: «Η ομοσπονδία έχει την ίδια διοίκηση για πολλά χρόνια. Η ΕΙΟ θέλει δυνατούς ομίλους. Αυτή είναι η δύναμη της. Ο όμιλος. Το κύτταρο του αθλητισμού. Οι όμιλοι δουλεύουν και βγάζουν συνεχώς νέα παιδιά που γίνονται πρωταθλητές.

Η ΕΙΟ έχει κάνει σοβαρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχει σημασία που το λέω εγώ. Το μαρτυρούν από μόνα τους τα αποτελέσματα. Αυτά δεν τα αμφισβητεί κανείς. Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής ιστιπλοΐας.Εγώ θα σταθώ και σε κάτι άλλο. Αυτή η ομοσπονδία θα πρέπει να πάρει και ένα ειδικό βραβείο.

Ξέρετε γιατί; Έχει να επιδείξει τόσες επιτυχίες χωρίς αναβολικά. Το σημαντικότερο είναι να παίζεις σε καθαρούς αγώνες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της ιστιοπλοϊας. Κάτι ακόμη σπουδαίο είναι το διεθνές κέντρο στις Τζιτζιφιές. Ας δούμε στις λίστες των νικητών των μεγάλων αγώνων πόσοι από τους αθλητές που προετοιμάζονται εκεί είναι σ' αυτές... ».

 

Τελευταία Νέα