Φανή Τζέλη στο gazzetta: Η 19χρονη που έβαλε το τάε κβον ντο ξανά στον Ολυμπιακό χάρτη

Gazzetta team
Φανή Τζέλη στο gazzetta: Η 19χρονη που έβαλε το τάε κβον ντο ξανά στον Ολυμπιακό χάρτη

bet365

Η πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο, Φανή Τζέλη μιλά στο Gazzetta.gr, για την τεράστια πρόκριση που πήρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Για κάθε αθλητή η πρώτη πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ένα επίτευγμα που μένει χαραγμένο για πάντα στη ζωή του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα νέο παιδί όπως η 19χρονη πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο, Φανή Τζέλη.

Και το επίτευγμα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, όταν έχει έρθει μέσα από συμπληγάδες. Αυτό το προολυμπιακό τουρνουά που έγινε -επιτέλους- στη Σόφια το περασμένο τριήμερο, χρειάστηκε να αναβληθεί τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. τρεις φορές οι αθλητές του τάε κβον ντο χρειάστηκε να κάνουν προετοιμασία για έναν αγώνα στόχο. Έφαγαν τα αεροδρόμια με το… κουτάλι και πολλές φορές δεν ήξεραν καν αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μένοντας με την βαλίτσα στο χέρι. Και την ίδια ώρα να έχουν και το άγχος μην προκύψει κάποιο κρούσμα και δεν καταφέρουν καν να αγωνιστούν μετά από όλα όσα πέρασαν.

Μέσα σε όλα αυτά, η Φανή και η υπόλοιπη ομάδα πήγε στη Σόφια με σκοπό να μην πάει όλη αυτή η προσπάθεια και η αγωνία χαμένη. Και τελικά η πολυπόθητη πρόκριση ήρθε από την 19χρονη Τρικαλινή αθλήτρια, που θα είναι η μοναδική εκπρόσωπος του τάε κβον ντο στο Τόκιο και η πρώτη μετά τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη από το 2012 στο Λονδίνο.

 

Και το επίτευγμά της αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν έχει αποκλείσει κατά σειρά την «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης και την «χάλκινη» στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (την Ιρανή Αλιζάντε που αγωνίζεται σαν πρόσφυγας πλέον).

Γι’ αυτό το επίτευγμα, η Φανή Τζέλη, μίλησε στο gazzetta.gr…

- Αν και νεαρότερη και πιο άπειρη σε σχέση με τις αντιπάλου σου, κατάφερες να πάρεις την πρόκριση. Γνωρίζοντας ποιες είχες να αντιμετωπίσεις, αγωνίστηκες με άγχος λόγω και της σημασίας της διοργάνωσης;

Σίγουρα σε ένα τέτοιο τουρνουά έχεις άγχος γιατί όλες ήταν αθλήτριες υψηλού επιπέδου. Είναι μεγαλύτερες και πιο έμπειρες αθλήτριες από μένα με μεγαλύτερες διακρίσεις. Κάποιες της είχα κερδίσει ήδη σε άλλα τουρνουά και από άλλες έχασα. Δεν με προβλημάτισαν αυτά όμως στο προολυμπιακό τουρνουά. Εβλεπα ξεχωριστά τον κάθε αγώνα και ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένη.

- Πώς προέκυψε το τάε κβον ντο; Πώς το ξεκίνησες;

Ξεκίνησα 6 χρονών το τάε κβον ντο. Έβλεπα την αδερφή μου, που είναι 3 χρόνια μεγαλύτερή μου να πηγαίνει στις προπονήσεις. Έβλεπα κι εγώ της προπονήσεις και άρχισε να μου αρέσει. Έτσι ξεκίνησα.

- Πότε συνειδητοποίησες όμως ότι μπορείς να κάνεις το κάτι παραπάνω;

Στην αρχή το έκανα γιατί μου άρεσε σαν άθλημα. Οσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισα να κατεβαίνω σε αγώνες και πρωταθλήματα. Όταν έφτασα στην κατηγορία των νεανίδων συνειδητοποίησα ότι είχα πιθανότητες να κάνω κάτι καλό όσο περνούσε ο καιρός.

- Είσαι μια αθλήτρια που σπουδάζει και παράλληλα καλείται να κάνει προπονήσεις στην Περιφέρεια όπου δεν υπάρχουν οι ίδιες ευκολίες που υπάρχουν σε μια μεγάλη πόλη.

Ναι, είμαι στο δεύτερο έτος της γυμναστικής ακαδημίας στα Τρίκαλα. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Στα Τρίκαλα γυμνάζομαι με τον πρώτο μου προπονητή, τον κ. Παϊταρίδη και εδώ και 1,5 χρόνο με την εθνική ομάδα είμαι με τον κ. Ζηνέλη και τον κ. Αλμασίδη.

- Εδώ και 1,5 χρόνο έχετε ταλαιπωρηθεί πολύ γι’ αυτή την ολυμπιακή πρόκριση εν μέσω πανδημίας με συνεχόμενα ταξίδια. Πόσο κουράζει αυτό ψυχολογικά έναν αθλητή λίγο πριν τον αγώνα στόχο;

Υπήρχαν διαστήματα που φεύγαμε να προπονηθούμε με άλλους αθλητές στο εξωτερικό. Δεν μείναμε σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα. Κυνηγούσαμε αυτόν τον στόχο και περάσαμε αυτό το διάστημα με μια βαλίτσα στο χέρι. Κάποια στιγμή άρχισε να κουράζει ψυχολογικά, αλλά δεν είναι κάτι που μετανιώνω. Μου έχει προσφέρει τόσα πολλά όλο αυτό…

- Τώρα είσαι πλέον στο Τόκιο… Πώς σκέφτεσαι την πρώτη σου συμμετοχή; Βάζεις κάποιο «ταβάνι»; Υπάρχει ένας μίνιμουμ στόχος που θες να πετύχεις;

Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι προκρίθηκα στο Τόκιο. Θα είναι η πρώτη μου εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, αλλά έχω ζήσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων (σ.σ.: είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην διοργάνωση). Το ιδανικό για μένα θα είναι να είμαι στα μετάλλια, αλλά όλα γίνονται βήμα βήμα. Μέχρι να έρθει η στιγμή να αγωνιστώ θα τα δούμε αυτά. Θα πάω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό το μόνο σίγουρο.

- Πώς αντέδρασαν οι δικοί σου μόλις συνειδητοποίησαν ότι τα είχες καταφέρει;

Πετούσαν από χαρά. Ούτε αυτοί το έχουν πιστέψει ακόμη στο 100%. Με έχουν βοηθήσει πολύ με κάθε τρόπο. Και ψυχολογικά. Ποτέ δεν στάθηκαν εμπόδιο σε αυτό που ήθελα να κάνω. Το αντίθετο μάλιστα με παρότρυναν. Ο πατέρας μου υπήρξε αθλητής καθώς έπαιζε ποδόσφαιρο.

- Πού θα ήθελες να αφιερώσεις αυτή την πρόκριση;

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το τιμ και τους αθλητές που είμαστε μαζί 1,5 χρόνο τώρα. Και η ομοσπονδία μας έχει στηρίξει πάρα πολύ και μας κάλυψε τα έξοδα όλο αυτό το διάστημα που είναι σημαντικό. Και εμένα προσωπικά και ο προπονητής μου και ο σύλλογός μου που με βοηθά σημαντικά παρά το γεγονός ότι είμαι μακριά όλο αυτό το διάστημα. Και φυσικά την οικογένειά μου.

Θοδωρής Ζηνέλης: Παρακαταθήκη για τα υπόλοιπα παιδιά η πρόκριση της Τζέλη

Ο επικεφαλής προπονητής της αποστολής της ομάδας του τάε κβον ντο στην Σόφια, Θοδωρής Ζηνέλης, δεν μπορούσε επίσης να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Μιλώντας στο gazzetta.gr, ανέφερε όλα όσα πέρασαν αθλητές και προπονητικό τιμ για να φτάσουν να αγωνιστούν στη Σόφια, αλλά και το τι σηματοδοτεί η πρόκριση της Τζέλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Υπάρχει ακόμη υπερένταση από την χαρά που πήραμε. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, αλλά παράλληλα και μια μεγάλη ευθύνη αυτό που πετύχαμε. Τρέχουμε 16 μήνες για μια πρόκριση που αναβλήθηκε τρεις φορές. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τρεις προετοιμασίες λόγω της κατάστασης» περιγράφει ο κ. Ζηνέλης.

«Εχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από όλους στην ομοσπονδία για να μπορέσουν οι αθλητές να είναι σε βαθμολογούμενους αγώνες και πρωταθλήματα. Ετσι ανεβάζαμε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και φτάσαμε να έχουμε 7 αθλητές σε γκραν πρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε καλά πλασαρίσματα. Είχαμε και την στήριξη της ολυμπιακής επιτροπής σε όλο αυτό. Λέγαμε ότι υπάρχουν 4 παιδιά που μπορούν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να διεκδικήσουν ακόμη και μετάλλιο. Σε αυτό το επίπεδο βέβαια, οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Θα μπορούσαμε να έχουμε τέσσερις προκρίσεις ή και καμία».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, αναφερόμενος στην Τζέλη, τόνισε πως πρόκειται για μια αθλήτρια που παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι απόλυτα συνεργάσιμη και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους έφεραν αυτή την πρόκριση.

«Η Φένια έκανε μια καταπληκτική πορεία. Είμαι περήφανος γιατί είχαμε τρομερή συνεργασία. Είναι μια αθλήτρια που μπορείς να της έχεις εμπιστοσύνη. Είχαμε καλή χημεία και συνεργαστήκαμε άψογα. Είχαμε διαβάσει τις αντιπάλους και αγωνίστηκε τόσο όσο, προκειμένου να κερδίσουμε. Έπρεπε να βάλουμε τακτική στους αγώνες και το κάναμε με αφοσίωση και συγκέντρωση. Εχω την Φένια 1,5 χρόνο τώρα με την εθνική ομάδα. Είναι μια σεμνή αθλήτρια με τρομερά αθλητικά χαρακτηριστικά που μπορούν να την κάνουν να κερδίζει. Είναι ένα συνειδητοποιημένο κορίτσι που μπορείς να συνεργαστείς μαζί της. Κάνει κατά γράμμα τα όσα της λέμε. Νοιώθεις όμορφα και μεγάλη χαρά όταν βλέπεις ότι υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη».

Ο κ. Ζηνέλης στάθηκε και στις δυσκολίες που είχε η αποστολή αυτόν τον 1,5 χρόνο κυνηγώντας αυτή την πρόκριση, η οποία πέρασε από τρεις… αναβολές.

«Περάσαμε μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό για προετοιμασία. Δεν ήταν όλα ρόδινα. Το αθλητικό κομμάτι ορισμένες φορές περνούσε σε δεύτερη μοίρα λόγω της πανδημίας. το μετάλλιο αυτό, θέλω να το αφιερώσουμε και στην εξάδα των αθλητών, αλλά και του προπονητικού επιτελείου γιατί περάσαμε μαζί 1,5 χρόνο μοναχικό, με δύσκολες στιγμές. Ακυρώθηκαν αγώνες πρόκρισης, υπήρχαν στιγμές που λόγω πρωτοκόλλων βρισκόμασταν σε αεροδρόμια και δεν ξέραμε που και αν θα ταξιδέψουμε ορισμένες φορές… Είχαμε πολλά να αντιμετωπίσουμε συν το άγχος μην υπάρχει κρούσμα στην ομάδα λίγο πριν τους αγώνες. Φανταστείτε να είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Ολη η προσπάθεια θα είχε πάει στον βρόντο», ανέφερε και κατέληξε: «Η πρόκριση της Φένιας είναι μια παρακαταθήκη για τα υπόλοιπα παιδιά. Θα βγει το αποτέλεσμα της δουλειάς με τον χρόνο. Το φθινόπωρο έχουμε και παγκόσμιο πρωτάθλημα… Χτίστηκε κάτι και η πρόκριση δίνει ώθηση και ερεθίσματα και σε άλλους αθλητές».

ΦΑΝΗ (ΦΕΝΙΑ) ΤΖΕΛΗ

ΗΜ. ΓΕΝ.: 20 Νοεμβρίου 2001

ΣΥΛΛΟΓΟΣ : ΣΟΑΤ Τρικάλων

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ : Νίκος Παϊταρίδης

Ranking

No-41 στην Ολυμπιακή κατάταξη των -57 κιλών (1/1/2020), Νο-22 στην Παγκόσμια κατάταξη των -57 κιλών (Μάιος 2021)

Σπουδαιότερες διακρίσεις

3η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες το 2018 (-55κ.)

3η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων το 2018 (-55κ.).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα