Οδηγούμε το νέο Fiat Panda (vid & pics)

Πέτρος Πιτσίνης
Οδηγούμε το νέο Fiat Panda (vid & pics)
Τριάντα χρόνια φούρναρης είναι το Fiat Panda, ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης και το AutoGazzetta σας παρουσιάζει το νέο TwinAir των 85 ίππων.

Ακόμη όμως και το πιο επιτυχημένο μοντέλο ολοκληρώνει κάποτε τον κύκλο του και στην περίπτωση του Panda θα συμβεί αυτό περί τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε θα κυκλοφορήσει ο διάδοχός του. Οι παραγγελίες για το Panda τρίτης γενιάς θα ξεκινήσουν πάντως έναν μήνα νωρίτερα και αφού ανακοινωθούν προηγουμένως οι τιμές του, οι οποίες θα είναι -σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία- εξαιρετικά ανταγωνιστικές.

Οι άνθρωποι της Fiat μάς ανακοίνωσαν στη Νάπολι, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε στην παγκόσμια παρουσίαση του αυτοκινήτου, ότι οι τιμές εκκίνησης για το μοντέλο των 69 ίππων θα βρίσκονται κάτω από τις 10.000 ευρώ και ευελπιστούμε ότι πάνω-κάτω θα κυμαίνονται και στην Ελλάδα. Η παρουσίαση του νέου Panda δεν έγινε τυχαία στη Νάπολι, καθώς μεταφέρθηκε εκεί η μονάδα παραγωγής του από το Τιχί της Πολωνίας, όπου θα κατασκευάζεται πλέον η νέα Lancia Ypsilon και για ένα μικρό διάστημα το σημερινό Panda.

Το νέο αρκουδάκι σε γοητεύει αμέσως με το νεανικό ντιζάιν του, το οποίο όμως δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο με το παρελθόν, καθώς διατηρούνται οι κάθετες γραμμές και οι χαρακτηριστικές γωνίες του αμαξώματος. Σήμα κατατεθέν του αποτελούν τα σύγχρονα φωτιστικά σώματα, που μοιάζουν τρισδιάστατα και το ελαφρά κυρτό καπό του κινητήρα, ενώ αυξήθηκε το μήκος του αμαξώματος κατά 11 εκατοστά σε σύγκριση με το απερχόμενο Panda.

Οδηγώντας το νέο ιταλικό μίνι στους άθλιους δρόμους περιμετρικά της Νάπολι εντυπωσιαστήκαμε από την ακαμψία του, καθώς δεν έτριζε τίποτα και έδειχνε σαν να βγήκε ολόκληρο από ένα καλούπι. Η υπερυψωμένη θέση οδήγησης, οι ελεγχόμενες διαστάσεις και το πρόγραμμα City, με το οποίο γίνεται ακόμη ελαφρύτερο το τιμόνι, διευκολύνουν αφάνταστα τους επιτόπιους ελιγμούς και κάνουν το παρκάρισμα παιχνιδάκι.

Οι χώροι κρίνονται αξιοπρεπέστατοι για 4 έως 5 επιβάτες μαζί με έναν λογικό αριθμό αποσκευών, καθώς ο όγκος του πορτ-μπαγκάζ κυμαίνεται μεταξύ 225 και 870 λίτρων, ενώ τα πίσω καθίσματα είναι κυλιόμενα και διαιρούνται ή τριχοτομούνται. Στον πρόσθετο εξοπλισμό του αυτοκινήτου περιλαμβάνεται και το αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού για τη μεταφορά μακρόστενων αντικειμένων με μήκος έως 2 μέτρα! Κουκλίστικος και συνάμα λειτουργικός είναι ο σχεδιασμός του πίνακα οργάνων, όπου προβλέπονται συνολικά 14 θήκες για μικροαντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο ντουλαπάκι συνοδηγού με ανοιχτή θήκη στο πάνω μέρος, όπως ακριβώς και στο Panda πρώτης γενιάς.

Μάς άρεσε επίσης η ποιότητα των υλικών, η τοποθέτηση του επιλογέα ταχυτήτων ψηλά στο ταμπλό και η άνεση των καθισμάτων, αν και υστερούν σε πλευρική στήριξη (λεπτομέρεια για ένα μοντέλο με πεδίο δράσης την πόλη).
Εκτός από τον προαναφερθέντα κινητήρα 1.2 Fire με τους 69 ίππους, θα υπάρχουν ντιζελοκίνητες εκδόσεις 1.3 Multijet με 75 ίππους και δύο εκδοχές του γνωστού δικύλινδρου μοτέρ TwinAir των 875 κ.εκ. με 65 άλογα στην ατμοσφαιρική και με 85 στην υπερτροφοδοτούμενη τούρμπο.

Στο τεστ ντράιβ είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το Panda TwinAir των 85 ίππων και το πετρελαιοκίνητο των 75 και ομολογούμε, ότι και τα δύο είναι ικανά -καθένα με τον τρόπο του- να ταράξουν τα νερά της κατηγορίας τους. Ο κινητήρας ντίζελ είναι πιο ελαστικός, αλλά όχι τόσο σπιρτόζος ψηλά, ενώ θορυβεί λιγότερο από τον TwinAir. Ο τελευταίος αποτελεί σίγουρα τη νεανικότερη και πιο σπορτίφ επιλογή, ξεδιπλώνει μεσογειακό ταμπεραμέντο, πρέπει όμως να διατηρεί ο οδηγός τις στροφές αρκετά ψηλά για να το πετύχει.

Σύμφωνα με τη Fiat, αρκείται το Panda TwinAir 85 PS σε μόλις 4,2 λίτρα αμόλυβδη ανά 100 χλμ., ενώ συνδυάζεται στάνταρ με σύστημα αυτόματης διακοπής και επανεκκίνησης του κινητήρα σε κάθε στάση (Start and Stop) και υπάρχει ένα πρόσθετο πρόγραμμα Eco για ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μειώνεται η ισχύς του μοτέρ στους 77,5 ίππους από τους 85, ενουχίζεται όμως σε σημαντικό βαθμό η σπιρτάδα του.

Εξαιρετικές εντυπώσεις αποκομίσαμε από την οδική συμπεριφορά του ιταλιάνικου μίνι, το οποίο παντρεύει με μαεστρία την αποτελεσματική απόσβεση των κραδασμών με υψηλή περιθώρια πρόσφυσης. Μάς άρεσαν επίσης τα φρένα, θα θέλαμε όμως ένα λίγο πιο άμεσο τιμόνι και να περιλαμβάνεται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του το σύστημα ευστάθειας (θα γίνει λίγο αργότερα).

Η Fiat ποντάρει πολλά στο δημοφιλές μοντέλο της και έτσι θα είναι το πρώτο μίνι, που θα διατίθεται με σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος σε ταχύτητες κάτω από τα 30 χλμ./ώρα, ενώ στον βασικό εξοπλισμό του θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 4 αερόσακοι, αιρ-κοντίσιον, ηλεκτρ. παράθυρα κλπ. Εννοείται, ότι και το νέο Panda παραμένει πιστό στις παραδόσεις, οπότε θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά με πεντάθυρο αμάξωμα, ενώ το φθινόπωρο θα λανσαριστεί και το μοντέλο 4Χ4.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Fiat Panda TwinAir 85 PS
Δικύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας, 875 κ.εκ., μεγίστη ισχύς 85 ίπποι στις 5.500 σ.α.λ., μεγίστη ροπή στρέψης 145 Nm στις 1.900 σ.α.λ., κιβώτιο πέντε σχέσεων, μετάδοση κίνησης εμπρός, μήκος/πλάτος/ύψος 3.653/1.643/1.882 χιλιοστά.
Επιδόσεις
Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα: 11,2"
Τελική ταχύτητα: 177 χλμ./ώρα
Μέση κατανάλωση: 4,2 lt/100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 99 γρ./χλμ. (απαλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας)

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!