Ροσονέρο... κύριοι

Ροσονέρο... κύριοι

bet365

Μίλαν εναντίον Γιουβέντους απόψε και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο ομάδων.

Υπό... νορμάλ συνθήκες, ο Λεονάρντο Μπονούτσι θα ήταν το πρόσωπο της αποψινής αναμέτρησης της Μίλαν με την Γιουβέντους. Ωστόσο, ο Ιταλός αμυντικός, που το καλοκαίρι μετακινήθηκε από το Τορίνο στο Μιλάνο, δε θα αγωνιστεί κόντρα στην πρώην του ομάδα, καθώς τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές, για την κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι με την Τζένοα. Το σημερινό ντέρμπι του Σαν Σίρο μπορεί να χάσει το «αλατοπίπερό» του, όμως ο Μπονούτσι δεν παύει να βρίσκεται στη λίστα των παικτών, που έχουν αγωνιστεί και στις δύο κορυφαίες ιταλικές ομάδες. Όπως οι παρακάτω δέκα ποδοσφαιριστές.

Έντγκαρ Ντάβιντς
Ήταν ένα από τα «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ στον Άγιαξ, που έφυγε το 1996 από το Άμστερνταμ, με προορισμό την Ιταλία και την Μίλαν. Το πέρασμα του Ντάβιντς από τους «ροσονέρι» δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο, με τον Ολλανδό μέσο να μην μπορεί να καθιερωθεί στην ενδεκάδα και τον Δεκέμβριο του 1997 να αποχωρεί, παίρνοντας μεταγραφή για την Γιουβέντους, έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Τορίνο ήταν και πάλι πραγματικό «πίτμπουλ», παίζοντας στο πλευρό του Ζινεντίν Ζιντάν. Στην «Κυρία» έμεινε για έξι χρόνια (243 συμμετοχές), κερδίζοντας τρία πρωταθλήματα Ιταλίας.

Πίπο Ινζάγκι
Για κάποιους δεν ήταν ποτέ του σπουδαίος επιθετικός, όμως οι αριθμοί αποδεικνύουν το αντίθετο, με τον «σούπερ Πίπο» να είναι πάντα στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Από την Αταλάντα, πήγε στην Γιουβέντους το 1997 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποτελούσε επιθετικό δίδυμο με τον Ντελ Πιέρο. Αν και μέσα σε αυτό το διάστημα, σημείωσε 89 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις (ο πρώτος που πέτυχε δύο χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ), έγινε αναπληρωματικός του Τρεζεγκέ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το 2001, για λογαριασμό της Μίλαν. Στους «ροσονέρι» ολοκλήρωσε και την καριέρα του το 2012, με τον Ινζάγκι να κατακτά δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ (2003,2007) και πολλούς ακόμη τίτλους. Μάλιστα, στον τελικό της Αθήνας, το 2007, πέτυχε και τα δύο γκολ της Μίλαν, στο 2-1 επί της Λίβερπουλ.

 

Ρομπέρτο Μπάτζιο
Η μεταγραφή του το 1990 στην Γιουβέντους από την Φιορεντίνα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Φλωρεντία από τους φίλους των «βιόλα». Ο «μικρός Βούδας» έμεινε για πέντε χρόνια στο Τορίνο, όμως σιγά-σιγά η προτίμηση των «μπιανκονέρι» στον Ντελ Πιέρο, οδήγησε το 1995 τον Μπάτζιο στην πόρτα της εξόδου, αφού η διοίκηση του πρότεινε συμβόλαιο με μείωση αποδοχών κατά 50%. Παρά τις διαμαρτυρίες των φίλων της Γιουβέντους, ο Ιταλός μεσοεπιθετικός αποχώρησε και μάλιστα πήρε μεταγραφή για την Μίλαν, απορρίπτοντας προτάσεις από Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Μιλάνο έμεινε για δύο χρόνια, σημειώνοντας μόλις 19 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, με τον ίδιο να αποχωρεί το 1997, καθώς δε βρισκόταν στα πλάνα του Φάμπιο Καπέλο.

Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
16 εκατομμύρια ευρώ έδωσε το 2004 η Γιουβέντους στον Άγιαξ, προκειμένου να κάνει δικό της τον 23χρονο – τότε – Σουηδό επιθετικό. Ο Ζλάταν έμεινε δύο χρόνια στο Τορίνο (κέρδισε δύο πρωταθλήματα, που αφαιρέθηκαν λόγω του Calciopolis), πετυχαίνοντας συνολικά 26 τέρματα σε 92 συμμετοχές. Μετά την Ίντερ και την Μπαρτσελόνα, ο Ιμπραϊμοβιτς φόρεσε το 2010 τη φανέλα της Μίλαν, ως δανεικός από τους «μπλαουγκράνα». Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2011 (το τελευταίο της Μίλαν), ο Σουηδός αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τους «ροσονέρι». Έμεινε για μία ακόμη σεζόν στο Μιλάνο (2011-12) και μάλιστα ήταν ο πρώτος σκόρερ στη Serie A, με 28 γκολ.

Αντρέα Πίρλο
Τη δεκαετία 2001-2011 κατέκτησε τα πάντα με την Μίλαν, μεταξύ άλλων και δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν το «μυαλό» της ομάδας στη μεσαία γραμμή και ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, οι «ροσονέρι» εκτίμησαν πως στα 32 του χρόνια, ο Πίρλο δεν είχε να προσφέρει κάτι περισσότερο, αποφασίζοντας να μην ανανεώσουν το συμβόλαιο του Ιταλού χαφ. Έτσι, ο «μαέστρος» έμεινε ελεύθερος, με την Γιουβέντους να μην αφήνει ανεκμετάλλευτο αυτό... το δώρο. Τον απέκτησε, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, με τον Πίρλο να γίνεται ο ηγέτης των «μπιανκονέρι». Μέσα σε τέσσερα χρόνια, κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα Ιταλίας, αποχωρώντας στα 36 του από το Τορίνο.

Τζιανλούκα Τζαμπρότα
Το 1999 έγινε ο πρώτος παίκτης της Μπάρι μετά από 50 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Ιταλίας και λίγους μήνες αργότερα έγινε παίκτης της Γιουβέντους. Από την πρώτη του σεζόν βασικός στους «μπιανκονέρι», με τον Τζαμπρότα να κατακτά τέσσερα πρωταθλήματα, μέχρι το 2006 (τα δύο τελευταία αφαιρέθηκαν, λόγω του Calciopolis). Ο υποβιβασμός της Γιουβέντους τον έφερε στην Μπαρτσελόνα, με τον Ιταλό μπακ να επιστρέφει στη χώρα του, μετά από δύο χρόνια, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Μίλαν. Στους «ροσονέρι» κατέκτησε ένα πρωτάθλημα σε τέσσερα χρόνια, με τον Τζαμπρότα να αποχωρεί από το Σαν Σίρο το 2012, ολοκληρώνοντας την καριέρα του σε υψηλό επίπεδο.

Κριστιάν Βιέρι
Αν εξαιρέσει κανείς την εξαετία 1999-2005, που «ρίζωσε» στην Ίντερ, ο «Μπόμπο» ήταν ένα από τους μεγαλύτερους γυρολόγους των γηπέδων, αφού δεν έμενε σε καμία ομάδα για πάνω από μία χρονιά. Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή του ήταν το 1996 στη Γιουβέντους, με τον Ιταλό να κατακτά ένα πρωτάθλημα και να αγωνίζεται στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1997. Στη συνέχεια, ακολούθησαν Ατλέτικο Μαδρίτης, Λάτσιο και Ίντερ, με τον Βιέρι να γίνεται ποδοσφαιριστής της Μίλαν το 2005. Ωστόσο, στους «ροσονέρι» δεν κατάφερε να... πιάσει, αποχωρώντας μετά από έξι μήνες και μόλις οκτώ συμμετοχές, με ένα γκολ.

Άλντο Σερένα
Στο μεγαλύτερο μέρος στην καριέρα του αγωνίστηκε με την Ίντερ, όμως φόρεσε τη φανέλα τόσο της Γιουβέντους, όσο και της Μίλαν. Και στους «ροσονέρι», μάλιστα, βρέθηκε δύο φορές. Την πρώτη, ως δανεικός τη σεζόν 1982-83 και τη δεύτερη τη διετία 1991-1993, όταν και αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, μετά από δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα. Ενδιάμεσα, τη διετία 1985-1987, φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους, με τον Ιταλό επιθετικό να κατακτά ένα πρωτάθλημα και να σημειώνει 21 τέρματα, σε 51 εμφανίσεις στη Serie A.

Πατρίκ Βιεϊρά
Ίσως ελάχιστοι να θυμούνται πως ο Γάλλος μέσος ήταν ποδοσφαιριστής της Μίλαν τη σεζόν 1995-96, όμως αγωνίστηκε μόλις σε δύο παιχνίδια, αποχωρώντας στη συνέχεια για την Άρσεναλ. Μετά από εννέα χρόνια στους «κανονιέρηδες», ο Πατρίκ Βιεϊρά επέστρεψε στην Ιταλία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Γιουβέντους. Ωστόσο, και στη «Μεγάλη Κυρία» έμεινε μόλις για μία σεζόν, αφού ο υποβιβασμός της το 2006, λόγω του Calciopolis, τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τους «μπιανκονέρι» και να συνεχίζει την καριέρα του στην Ίντερ.

Τζουζέπε Μεάτσα
Ο άνθρωπος, του οποίου το όνομα έχει το γήπεδο, που αγωνίζονται Μίλαν και Ίντερ. Φυσικά, το «στίγμα» του το άφησε με τους «νερατζούρι», καθώς αγωνίστηκε από το 1927 έως το 1940. Τότε, ο «θρύλος» της Ίντερ πήρε μεταγραφή για την Μίλαν και έγινε ο πρώτος παίκτης, που αγωνίστηκε και στους δύο συλλόγους. Μετά από δύο χρόνια στους «ροσονέρι» και 9 γκολ σε 37 συμμετοχές, ο Τζουζέπε Μεάτσα μετακινήθηκε στην Γιουβέντους, στην οποία έμεινε για μια σεζόν. Με τη «Μεγάλη Κυρία» αγωνίστηκε σε 27 παιχνίδια, σημειώνοντας 10 τέρματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα