«Σάμπα» στο Καμπ Νου
Ο «μάγος» το αποφάσισε. Αν και ουσιαστικά είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώθηκε το «αντίο» του Ροναλντίνιο από τα γήπεδα. Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος άσος, που έκανε το κοινό να... παραμιλά με τα ζογκλερικά του, αποχωρεί οριστικά, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη, με πλούσια highlights! Εκεί που άφησε το αποτύπωμά του περισσότερο από οπουδήποτε αλλού ήταν στο Καμπ Νου, την πενταετία 2003-2008. Ο «Ρόνι» συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαίους συμπατριώτες του, που έκαναν «πράγματα και θαύματα» με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Συνολικά, 33 Βραζιλιάνοι έχουν φορέσει τα «μπλαουγκράνα», όμως δεν άφησαν όλοι το στίγμα τους. Μόνο οι παρακάτω το έκαναν, με πρώτο και καλύτερο – φυσικά – τον Ροναλντίνιο!
Εβαρίστο
Ένας από τους πρώτους Βραζιλιάνους, που αγωνίστηκαν στην Μπαρτσελόνα. Το 1957, ο 24χρονος – τότε – φορ έφευγε από την πατρίδα του, με προορισμό την Βαρκελώνη. Στην Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε πέντε χρόνια, σημειώνοντας συνολικά 78 τέρματα στο πρωτάθλημα, όμως το γκολ που έμεινε αξέχαστο ήταν στο κύπελλο πρωταθλητριών, τη σεζόν 1960-61, απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, που υποχρέωσε τη «βασίλισσα» στην πρώτη ήττα της ιστορίας της στη διοργάνωση. Ο Εβαρίστο Ντε Μασέδο, πάντως, αποχώρησε το 1962 από την Μπαρτσελόνα, πηγαίνοντας στην Ρεάλ!
Ρομάριο
Πραγματική «μηχανή των γκολ» με την Αϊντχόφεν, πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα το 1993. Στην πρώτη του σεζόν στην Ισπανία, ο Ρομάριο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με 30 γκολ, σημειώνοντας χατ-τρικ σε clasico, απέναντι στην Ρεάλ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού η “dream team” του Γιόχαν Κρόιφ ηττήθηκε με το βαρύ 4-0 από την Μίλαν στον τελικό της Αθήνας. Ο Βραζιλιάνος δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον προπονητή του, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ξαφνικά από την ομάδα, τον Ιανουάριο του ’95 και να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Ρονάλντο
Την ίδια πορεία με τον Ρομάριο ακολούθησε το «φαινόμενο». Σε δύο σεζόν στην Ολλανδία με τη φανέλα της Αϊντχόφεν σημείωσε 54 γκολ σε 58 αγώνες. Έτσι, το 1996 πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, με την οποία εκτοξεύθηκε. Σημείωνε γκολ με κάθε τρόπο, περνούσε όλη την αντίπαλη άμυνα πριν σκοράρει και μόλις στα 20 του κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα», ενώ ήταν αυτός που οδήγησε τους «μπλαουγκράνα» στην κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων. Η διοίκηση των Καταλανών ήθελε να του προτείνει συμβόλαιο 10ετούς (!) διάρκειας, όμως οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν και ο παίκτης αποχώρησε το 1997 για την Ίντερ. Ωστόσο, μέσα σε μία σεζόν είχε προλάβει να πετύχει 47 γκολ σε 49 αγώνες και να γίνει πραγματικό «φαινόμενο», που αν δεν τραυματιζόταν σοβαρά αργότερα, κανείς δεν ξέρει που θα είχε φτάσει.
Ζιοβάνι
Η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε από την Σάντος το 1996, με τον Ζιοβάνι να είναι βασικός υπό τις οδηγίες του Μπόμπι Ρόμπσον, κερδίζοντας και το κύπελλο κυπελλούχων στην πρώτη του χρονιά. Ωστόσο, η έλευση του Λουίς Φαν Χααλ στο Καμπ Νου άλλαξε τα δεδομένα για τον Βραζιλιάνο άσο, παρά το γεγονός πως ο ίδιος σημείωνε κρίσιμα τέρματα, ενώ είχε έφεση στο σκοράρισμα, απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο παραγκωνισμός του από τον «Χίτλερ για τους Βραζιλιάνους» (έτσι αποκάλεσε τον Φαν Χααλ μετά από χρόνια) αποδείχθηκε το καλύτερο δώρο για τον Ολυμπιακό, που τον έκανε δικό του το 1999.
Ριβάλντο
Ένα χρόνο μετά την έλευση του Ζιοβάνι και το ίδιο καλοκαίρι που αποχώρησε ο Ρονάλντο, έγινε κάτοικος Καμπ Νου ένας ακόμη σπουδαίος Βραζιλιάνος. Στις δύο πρώτες του σεζόν ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα (19 και 24 γκολ), όμως την τρίτη χρονιά είχε κόντρα με τον Φαν Χααλ, ο οποίος τον χρησιμοποιούσε στο αριστερό άκρο, ενώ ο Ριβάλντο ήθελε να παίζει ως 10άρι. Η αποχώρηση του Ολλανδού τεχνικού το 2000 απελευθέρωσε αγωνιστικά τον «Ρίμπο» που επέστρεψε στα γνωστά στάνταρ απόδοσης. Highlight εκείνης της χρονιάς το ανάποδο ψαλίδι κόντρα στην Βαλένθια, που έδωσε στην Μπαρτσελόνα το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, η επιστροφή του Φαν Χααλ στο Καμπ Νου το 2002 οδήγησε σε ταυτόχρονη αποχώρηση τον Ριβάλντο.
Τζουλιάνο Μπελέτι
Τι μπορεί να θέλει στην ίδια λίστα με τον Ριβάλντο, τον Ρονάλντο και τον Ρομάριο ένας δεξιός μπακ, που δεν ξεχώριζε ιδιαίτερα για τις ικανότητές του και δεν ήταν καν βασικός στην Μπαρτσελόνα; Κι όμως, ο Τζουλιάνο Μπελέτι, που ήταν αναπληρωματικός ακόμη και του Ολεγκέρ, κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία των «μπλαουγκράνα». Κι αυτό γιατί στα τρία χρόνια παρουσίας του στο Καμπ Νου (2004-2007) σημείωσε ένα και μοναδικό γκολ, το οποίο όμως ήταν σκέτο «χρυσάφι». Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2006, ο Βραζιλιάνος μπακ πέτυχε το νικητήριο τέρμα, στο 2-1 επί της Άρσεναλ. Αυτό και μόνο αρκεί για να έχει θέση στο «πάνθεον» των κορυφαίων Βραζιλιάνων των Καταλανών.
Ντάνι Άλβες
Αντίθετα με τον Μπελέτι, ο Ντάνι Άλβες είναι ο κορυφαίος δεξιός μπακ στον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με την Σεβίλλη του έδωσαν ένα «εισιτήριο» για την Μπαρτσελόνα το 2008. Βασικός και αναντικατάστατος για μία οκταετία, ο Ντάνι Άλβες ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές (παρά τη θέση που αγωνιζόταν) στην κατάκτηση τριών Τσάμπιονς Λιγκ, έξι πρωταθλημάτων, τεσσάρων κυπέλλων και πολλών άλλων τίτλων. Αν και δεξιός μπακ, είχε μεγάλη συμμετοχή στο επιθετικό κομμάτι των «μπλαουγκράνα», οι οποίοι το 2016 έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Έκριναν ότι στα 33 του ο Ντάνι Άλβες δεν είχε κάτι άλλο να προσφέρει και τον άφησαν ελεύθερο. Από τότε, η Μπαρτσελόνα αναζητά ακόμη δεξί μπακ, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να εντυπωσιάζει (πέρσι με την Γιουβέντους, φέτος με την Παρί Σεν Ζερμέν).
Νεϊμάρ
Ο τελευταίος των σπουδαίων Βραζιλιάνων, που αγωνίστηκαν στο Καμπ Νου. Το 2013, η Μπαρτσελόνα αποκτούσε από την Σάντος το “next big thing” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που ήταν τότε 21 ετών. Ένα χρόνο μετά αφίχθη ο Σουάρες στην Βαρκελώνη και μαζί με τον Μέσι, οι τρεις τους συνέθεσαν μία από τις κορυφαίες τριπλέτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το MSN. Τη σεζόν 2014-15 κατέκτησαν το τρεμπλ, όμως ο Νεϊμάρ δεν άντεχε να ζει άλλο στη «σκιά» του Λιονέλ Μέσι. Ήθελε εκείνος να είναι το Νο1 στην ομάδα που αγωνίζεται, όμως γνώριζε ότι στην Μπαρτσελόνα δε θα γινόταν ποτέ αυτό (όχι όσο παίζει ο Μέσι). Έτσι, όταν εμφανίστηκε η Παρί Σεν Ζερμέν το περασμένο καλοκαίρι, πίεσε κι αυτός με τη σειρά του για να γίνει η μεταγραφή. Οι Άραβες της Παρί «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα», πληρώνοντας τη ρήτρα των 222 εκατομμυρίων ευρώ, στην πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας και ο Νεϊμάρ άφησε την Βαρκελώνη για το Παρίσι.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.