Μα διαδήλωση κατά του προέδρου που τους ανέβασε στην Primera;
Θεωρητικά, στην κανονικότητα που προστάζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο προβιβασμός της ομάδας από τη δεύτερη κατηγορία στην πρώτη είναι μάλλον αρκετή για τον μέσο υποστηρικτή προκειμένου να κρίνει έναν πρόεδρο και μια διοίκηση επιτυχημένη. Ίσως το καλοκαίρι που μεσολάβησε να καθυστέρησε την μεταγραφική ενίσχυση, αλλά στο τέλος έκανε αρκετές ενδιαφέρουσες κινήσεις, οπότε η ομάδα θα δώσει φέτος τη μάχη της και οι χειρισμοί της διοίκησης θα κριθούν στο τέλος, εξασφαλίζοντας κάποιους μήνες ανοχής. Αν την πάρει τελικά η μπάλα της κριτικής, καθώς συνήθως φταίνε οι προπονητές, οι τεχνικοί διευθυντές, οι παίκτες, ίσως οι αντίπαλοι, η Ομοσπονδία, η κυβέρνηση και ούτω κάθε εξής.
Στο «Γαλατικό χωριό» της Μαδρίτης όμως δεν υπάρχει κανονικότητα που να προκύπτει από το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Και το Σάββατο, την ώρα που ήταν κανονικά προγραμματισμένο το ματς της Ράγιο Βαγιεκάνο με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και πήρε αναβολή, εκατοντάδες οπαδοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βαγιέκας, έχοντας στο πλάι τους και Βάσκους που έκαναν το ταξίδι, παρότι η αναμέτρηση δεν θα γινόταν. Άτομα κάθε ηλικίας και φύλου διαδήλωσαν και το κεντρικό πανό εξέφραζε την τάση που εδώ και χρόνια δονεί το γηπεδάκι της περιοχής και είχε αποδέκτη τον πρόεδρο-ιδιοκτήτη της ομάδας. «Πρέσα φύγε».
H σπίθα που κλιμάκωσε και πάλι την κόντρα ήταν το γήπεδο. Οι οπαδοί εδώ και αρκετούς μήνες φωνάζουν συνθήματα ότι το «σπίτι» τους είναι ένα μάτσο συντρίμμια, δίνοντας στη δημοσιότητα και φωτογραφίες. Ρήγματα στα τσιμέντα, μηδενική καθαριότητα στις τουαλέτες, καθίσματα γεμάτα βρόμα και κουτσουλιές, σκουριασμένα σίδερα και μια αίσθηση εγκατάλειψης σε όλο το χώρο. Η διοίκηση κώφευε. Ώσπου ήρθε η ώρα για την πρεμιέρα στη La Liga με αντίπαλο τη Σεβίλλη. Ο κόσμος έμπαινε στις θύρες και έβλεπε σκαλωσιές και μερεμέτια αφημένα στη μέση. Η κερκίδα που κάθονταν οι φιλοξενούμενοι ταλαντευόταν επικίνδυνα και ένα παιδάκι τεσσάρων ετών χτύπησε σε μια σκαλωσιά. Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι.
Η δημοτική αρχή έκρινε το γήπεδο ακατάλληλο και τα βελτιωτικά έργα βασική προϋπόθεση για να ξαναπατήσουν οι «φρανχιρόχος» το χορτάρι του. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι τότε αναζητείται λύση για τα παιχνίδια του συλλόγου. Το πρώτο αναβλήθηκε. Η σιωπή των μηνών όταν οι οπαδοί προειδοποιούσαν έσπασε με τρεις επίσημες ανακοινώσεις μέσα σε δύο ώρες. Ο Πρέσα έριχνε τις ευθύνες στην κοινότητα, η οποία όμως έχει παραχωρήσει το γήπεδο στην ομάδα με βασική προϋπόθεση την ευθύνη συντήρησής του. Οι γονείς του παιδιού έκαναν επίσημη καταγγελία, με αποτέλεσμα να οριστεί πραγματογνώμονας, ο οποίος έκρινε ότι ολόκληρη η κερκίδα που κάθονται οι φιλοξενούμενοι είναι επικίνδυνο να δέχεται κόσμο. Αποδείχθηκε επίσης ότι από το 2012 το γήπεδο του Βαγιέκας δεν έχει περάσει τον καθιερωμένο έλεγχο που οφείλει να περάσει για να κριθεί κατάλληλο. Το ότι μόνο χτύπησε ένα παιδάκι ελαφρά και δεν υπήρξε μεγαλύτερη τραγωδία, είναι μάλλον θαύμα.
El Rayismo lo denunció y ya es oficial. Casi 15.000 personas estuvieron en peligro hace apenas una semana. #PresaVeteYa pic.twitter.com/RfYWmj8QeK
— Bukaneros (@bukaneros92) August 27, 2018
Σε μια ομάδα με έντονη κοινωνική δράση, σε μια εργατική γειτονιά και σε μια οπαδική βάση με κινηματικό χαρακτήρα, ήταν δεδομένο ότι θα υπάρξουν για μια ακόμα φορά μεγάλες αντιδράσεις. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο κόσμος βρίσκεται απέναντι στον Ραούλ Μαρτίν Πρέσα. Και δεν είναι μόνο οι Bukaneros, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ράγιο, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι των υποστηρικτών της, που κρίνει τους χειρισμούς του απαράδεκτους. Οι αιτίες είναι πολλές, με την βασική κατηγορία να είναι σχεδόν πάντα ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις αρχές και τις αξίες που ιστορικά καθιστούν το σύλλογο της Μαδρίτης διαφορετικό και ότι δεν ακούει ποτέ την κοινότητα. Κατά καιρούς, έκανε κάποιες πράξεις ως διοίκηση στη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η φανέλα με το ουράνιο τόξο στη ρίγα, στην οποία κάθε χρώμα αντιστοιχούσε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα που θα ενισχυόταν με ένα ευρώ από κάθε πώληση. Ή επίσης όπως η οικονομική στήριξη στην 86χρονη που η κυβέρνηση της έκανε έξωση, αν και αυτή η πρωτοβουλία προήλθε από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ωστόσο, ακόμα και γι' αυτές οι οπαδοί βλέπουν υστεροβουλία, εξαπολύοντας κατηγορίες για τη διαχείριση των εσόδων από τις φανέλες και το κατά πόσο πήγαν στις κοινωνικές ομάδες. Και παρά τα ερωτήματα, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση ή αποδεικτικά.
Από εκεί πέρα, υπάρχουν κι άλλα. Για την ακρίβεια, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή και τις αρκετές γκρίζες ζώνες στη μεταβίβαση από την αμφιλεγόμενη διοίκηση Ρουίς Ματέος στον Πρέσα. Κάποιοι, ακόμα και σήμερα, θεωρούν ότι απλά η ομάδα έγινε δώρο στον νέο ιδιοκτήτη χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους. Άμεσα αύξησε τις τιμές και στο ματς με τη Ρεάλ Mαδρίτης το 2012 που ξεκίνησε την μεγάλη κόντρα, έβαλε τους κατόχους διαρκείας να πληρώσουν κανονικά εισιτήριο. Άγνωστοι έκοψαν κάποια καλώδια ηλεκτροδότησης και το ματς διεκόπη λόγω ελλιπούς φωτισμού, με τον Πρέσα να κάνει λόγο για «τρομοκράτες». Αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε σπίτια και χώρους εργασίας οπαδών, συλλαμβάνοντάς τους για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση», δηλαδή στο ultra group των Bukaneros, μιας και γι' αυτούς έγινε καταγγελία για τη συσκότιση με τη Ρεάλ, παρότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη. Ανάμεσά στους 13 συλληφθέντες ήταν, βέβαια και άτομα που δεν άνηκαν στους Bukaneros! Οι οργανωτές της κερκίδας που δίνουν συνθήματα κατά του προέδρου, έχουν δεχθεί επίσης «επισκέψεις». Όχι από αστυνομικούς...
Οι πράξεις που για τον κόσμο ήταν προκλήσεις συνεχίστηκαν. Η εγκατάλειψη των ακαδημιών και της γυναικείας ομάδας, η μη επένδυση των χρημάτων από πωλήσεις πίσω στο σύλλογο και γενικά η κακοδιαχείριση και η συρρίκνωση του προσωπικού, το φιάσκο με τη δημιουργία ομάδας στις ΗΠΑ με το όνομα Ράγιο Οκλαχόμα, όταν η «κανονική» Ράγιο φυτοζωούσε, τα «ναι σε όλα» στις προτάσεις του πρόεδρου της Λίγκας. Είτε αυτές έβαζαν τη Ράγιο να παίζει νωρίς το μεσημέρι, είτε απαγορεύοντας στους οπαδούς να φτιάχνουν χορογραφίες πριν τους αγώνες, είτε ποινικοποιώντας την ελεύθερη έκφραση. Η απόφαση του Πρέσα να υπογράψει τον δηλωμένο φασίστα Ζοζούλια ανέβασε ξανά τη θερμοκρασία πέρυσι το καλοκαίρι και τελικά οι αντιδράσεις του κόσμου ακύρωσαν την μεταγραφή. O Τεμπάς έκανε καταγγελία, ζητώντας ποινική δίωξη για εκείνους που χάλασαν τη μεταγραφή και «χάλασαν την εικόνα της Λίγκας και της Ισπανίας» και ο πρόεδρος τον στήριξε. Σε όλα αυτά οι οπαδοί απαντούν με έξυπνες χορογραφίες (δείτε μερικές στο τέλος του κειμένου), με ανακοινώσεις, συνθήματα και κινητοποιήσεις. Όσο βλέπουν την διοίκηση να μην εκφράζει την κοινότητα και τις αξίες της, θα αντιδρούν.
Οι αντιδράσεις για το γήπεδο λοιπόν αποτελούν απλά την τελευταία αφορμή. Και η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία δεν κάνει τον κόσμο να ξεχνά. Για μια ομάδα άλλωστε που δηλώνει «μικρή στο γήπεδο, μεγάλη στις αξίες», που ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει σημασία η κατηγορία» στην οποία αγωνίζεται και που πάνω από το κεντρικό πανό που καλεί τον Πρέσα σε παραίτηση φιγουράρει το «ο πιο σημαντικός αγώνας μας», είναι το απολύτως φυσιολογικό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ Η ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.