Ο Αλεξάντερ Ισάκ ΔΕΝ είναι ο νέος Ιμπραΐμοβιτς. Ε και, πειράζει;
Η «κατάρα των πρώην» κυνηγούσε μια ζωή την Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2004, ο πρώην Φερνάντο Μοριέντες απέκλεισε την Βασίλισσα στα ημιτελικά του Champions League με την Μονακό του Άκη Ζήκου και, έντεκα χρόνια αργότερα, ο Άλβαρο Μοράτα το επανέλαβε, φορώντας την φανέλα της Γιουβέντους.
Δεν ήταν, όμως, οι μοναδικοί πρώην ή δανεικοί από την Ρεάλ σε άλλες ομάδες που έχουν τιμωρήσει κατά καιρούς τους Μαδριλένους. Σαμουέλ Ετό, Ρομπέρτο Σολδάδο και Άνχελ ντι Μαρία, μεταξύ άλλων, έβλεπαν ως κόκκινο πανί την λευκή φανέλα και εφορμούσαν ως ταύροι. Όπως, δηλαδή, έκανε και το βράδυ της Πέμπτης (06/02) ο Μάρτιν Όντεγκααρντ, παρατείνοντας την κατάρα του Ζινεντίν Ζιντάν με την διοργάνωση του Κυπέλλου.
Δανεικός από την Ρεάλ στην Σοσιεδάδ για μια διετία, ο Νορβηγός μπαλαδόρος άνοιξε το σκορ για τον θρίαμβο – πρόκριση των Βάσκων μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (4-3), το οποίο τους έδωσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας.
Σεβόμενος την ομάδα στην οποία ανήκει, ο Όντεγκααρντ δεν πανηγύρισε το γκολ του. Κάτι που, βεβαίως, έκανε για τα δύο δικά του και μάλιστα έξαλλα, ο Αλεξάντερ Ισάκ, παρ' ότι προ διετίας βρίσκονταν με τα αεροπορικά εισιτήρια στο χέρι για να πάει στην Μαδρίτη και να υπογράψει!
Το «όχι» στην Βασίλισσα
Η οικογένεια του Αλεξάντερ έφτασε στην Στοκχόλμη από την Ερυθραία πριν από δύο δεκαετίες. «Βρήκαν ένα ωραίο μέρος για να μείνουν. Μπορείς να κάνεις τα πάντα και η Στοκχόλμη είναι μια απίστευτη πόλη» εξηγεί ο Ισάκ για το πως οι δικοί του εγκαταστάθηκαν στην βόρεια Ευρώπη, άντεξαν το κρύο και μεγάλωσαν έναν νεαρό που μπορεί να γράψει την δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο.
Σε ηλικία έξι ετών, ο Αλεξάντερ μπήκε στα τμήματα υποδομής της αγαπημένης του ομάδας, της ΑΪΚ Στοκχόλμης, από τα οποία βγήκε, ως επαγγελματίας πλέον, στα 17 του. Η Ρεάλ τον παρακολουθούσε, τον φλέρταρε και τον έπεισε να ντυθεί στα λευκά, στο πλαίσιο του παιδομαζώματος που κάνει τα τελευταία χρόνια.
Ο σύλλογος της Μαδρίτης του είχε κλείσει εισιτήρια για την ισπανική πρωτεύουσα, δωμάτιο σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων και ετοίμαζε τα διαδικαστικά για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του, αφού δύο μήνες νωρίτερα, ο νεαρός είχε επισκεφτεί και το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Λίγες μέρες, όμως, προτού αυτή γίνει πραγματικότητα, μπήκε στο κάδρο η Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Μια ομάδα που είναι εξπέρ στο να παίρνει ημί – άγνωστους παίκτες σε νεαρή ηλικία και να εκτοξεύει την μετοχή τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, κάτι που περιέργως δεν κατάφερε με τον Ισάκ.
«Όταν υπογράφεις με μια ομάδα, το κάνεις με αυτή που έχεις το καλύτερο «feeling». Γι' αυτό πήγα στη Ντόρτμουντ, γιατί ήταν ο σύλλογος που μου έκανε την καλύτερη εντύπωση» εξήγησε αργότερα ο Σουηδός για το «όχι» στην Ρεάλ και το «ναι» στη Ντόρτμουντ, η οποία έδωσε για χάρη του στην ΑΪΚ οκτώ εκατομμύρια ευρώ.
«Η εφημερίδα «Marca» θεωρούσε κλεισμένη την μεταγραφή στην Ρεάλ, αλλά η ΑΪΚ και ο Αλεξάντερ Ισάκ σας εξέπληξαν για ακόμα μια φορά» έλεγε τότε για την ανατροπή των εξελίξεων, και με αρκετή δόση ειρωνείας, ο αθλητικός διευθυντής του σουηδικού συλλόγου, Μπιόρν Βέστρομ.
«Ο νέος Ιμπραΐμοβιτς»
Ο Ισάκ, παρ' ότι έχει ύψος 1.90, απέχει πολύ από τον σέντερ φορ – φουνταριστό. Εξαιρετικά κινητικός και με προνομιακή τεχνική κατάρτιση, ακούει σχεδόν από τότε που βγήκε στο προσκήνιο, έναν χαρακτηρισμό πολύ βαρύ και συνάμα άδικο: «Ο νέος Ιμπραΐμοβιτς».
Μια ταμπέλα που μόνο κακό μπορεί να κάνει σε έναν 20χρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος θέλει (και μπορεί) να διαγράψει την δική του πολύ αξιόλογη πορεία, χωρίς να χρειάζεται να βαδίσει στα χνάρια του, δεδομένα, κορυφαίου επιθετικού που έβγαλε ποτέ η σκανδιναβική χώρα.
Κοινά χαρακτηριστικά, βεβαίως, διαθέτουν, τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και έξω από αυτό, αφού και οι δύο υπήρξαν παιδιά μεταναστών, αμφότεροι αντιμετώπισαν τον ρατσισμό στα παιδικά τους χρόνια και οι δυο τους έχουν... εμμονή με το γκολ.
Ως χαρακτήρες, πάντως, δεν έχουν καμία σχέση. «Είναι λίγο ντροπαλός και πολύ ταπεινός» λέει για τον Ισάκ ο άλλοτε προπονητή του στην Κ17 της Σουηδίας, Μάγκνους Βίκμαν, ο οποίος εξαίρει την ωριμότητα και την εξυπνάδα του «νέου Ιμπραΐμοβιτς» μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.
«Η σύγκριση με τον Ζλάταν δεν είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα» ξεκαθαρίζει ο ίδιος. «Έχω το δικό μου στιλ παιχνιδιού και θα ήθελα να είμαι ο Αλεξάντερ Ισάκ και να μην με συγκρίνουν πολύ. Δεν με ενοχλεί. Παίζω για εμένα και γι' αυτό που θέλω να γίνω» επισημαίνει, την ώρα που δεν περιλαμβάνει τον Ίμπρα μεταξύ των ινδαλμάτων του: Μέσι, Νεϊμάρ, Πογκμπά (;), Ρονάλντο το φαινόμενο, Ανρί και Ροναλντίνιο. Ούτε Ζλάταν, ούτε και Κριστιάνο Ρονάλντο.
Η βασκική Ιθάκη
Στη Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο του. Πέρυσι τέτοια εποχή δόθηκε δανεικός στην ολλανδική Βίλεμ όπου, με συμπαίκτες τον Μάριο Βρουσάι και τον Βαγγέλη Παυλίδη, τα... έσπασε σε ένα πεντάμηνο, με 14 γκολ και εφτά ασίστ σε 18 ματς!
Το καλοκαίρι, οι προτάσεις κατέκλυσαν τα γραφεία της Μπορούσια. Επέλεξε την Ρεάλ Σοσιεδάδ, παράγοντες της οποίας είχε γνωρίσει στην Μαδρίτη (πάλι αυτή...), σε ένα ταξίδι του με την εθνική ομάδα.
Με τους Βίκινγκ, με τους οποίους μετράει έντεκα συμμετοχές και τέσσερα γκολ, έχοντας αντιμετωπίσει ήδη και ρατσιστικές επιθέσεις (δεν τον απασχολούν, ξέρει πως να τις αντιμετωπίζει), έχει ήδη δύο ρεκόρ: Αυτό του νεότερου που κάνει ντεμπούτο τα τελευταία 106 χρόνια (!), σε ηλικία 17 ετών και 109 ημερών, αλλά και αυτό του νεότερου σκόρερ όλων των εποχών, αφού βρήκε δίχτυα τέσσερις ημέρες αργότερα, σε φιλικό με την Σλοβακία. Ο Ζλάταν ήταν είκοσι ετών όταν έβαλε το πρώτο από τα 62 του γκολ με την φανέλα με το εθνόσημο...
Η Ντόρτμουντ δεν τον πίστεψε τόσο, ώστε να τον παραχωρήσει δανεικό και επέλεξε να τον δώσει με μεταγραφή στην Ρεάλ Σοσιεδάδ, βγάζοντας μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ κέρδος, σε σχέση με όσα είχε δώσει.
Στο πανέμορφο Σαν Σεμπαστιάν, ο Ισάκ έχει βρει την ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) Ιθάκη του. Σκοράρει ένα γκολ σχεδόν ανά 90 λεπτά συμμετοχής (έχει 13 σε 27 παιχνίδια), σκόραρε εις βάρος Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, ο κόσμος τον λατρεύει και ο ίδιος δέχεται συνεχώς αιτήματα από φίλους του για να πάνε να τον επισκεφτούν στην χώρα των Βάσκων.
Καλύτερός του φίλος στα αποδυτήρια, αυτός με τον οποίο συνεννοείται με κλειστά μάτια και μέσα στο γήπεδο. Ο Όντεγκααρντ, ο οποίος μιλάει σαφώς καλύτερα τα ισπανικά από τον πρωτάρη Ισάκ, του μεταφράζει ό, τι δεν καταλαβαίνει.
Σύντομα, πάντως, ο δεδηλωμένος φαν του ΛεΜπρόν Τζέιμς (όχι του ΝΒΑ, του ΛεΜπρόν Τζέιμς) είναι δεδομένο ότι θα τα καταφέρνει μια χαρά και στα ισπανικά. Κάνει μαθήματα και έχει έφεση στις γλώσσες, αφού μιλάει μια από τις τοπικές διαλέκτους της Ερυθραίας που μιλούν οι γονείς του, τα σουηδικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.
Αυτή που κατέχει περισσότερο, όμως, είναι αυτή του γκολ, η οποία είναι σίγουρο πως σύντομα θα του ανοίξει και πιο μεγάλες πόρτες από αυτή την Σοσιεδάδ. Υπομονή και επιμονή διαθέτει σε περίσσευμα. Αγαπημένη του σειρά, άλλωστε, είναι το Game of Thrones και ξέρει καλά ότι, για να γίνεις βασιλιάς, θέλει δουλειά πολλή.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.