«Κανόνια» με την εθνική τους ομάδα
Γιαν Κόλερ
Μπορεί να ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από τη θέση του τερματοφύλακα (λόγω ύψους), όμως στη συνέχεια μετακινήθηκε στην επίθεση, όπου έκανε καριέρα. Για μία δεκαετία ήταν η «κολώνα» στην επιθετική γραμμή της εθνικής Τσεχίας και ένας από τους πρωταγωνιστές της «χρυσής» φουρνιάς του τσεχικού ποδοσφαίρου. Η συνεισφορά του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντικατοπτρίζεται από το γεγονός πως είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του ομάδας, με 55 τέρματα σε μόλις 91 συμμετοχές. Έφεση στο γκολ είχε και στους συλλόγους που αγωνίστηκε (κορυφαία ομάδα στην καριέρα του η Ντόρτμουντ), όμως η συχνότητα στο σκοράρισμα και η γενικότερη επιρροή στο παιχνίδι δεν ήταν ίδια με αυτή που είχε φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο.
Ασαμόα Γκιαν
Είναι πιθανότατα ο κορυφαίος Γκανέζος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, με μέσο όρο ένα γκολ κάθε δύο παιχνίδια. Τα 51 τέρματα που έχει σημειώσει με την εθνική ομάδα της χώρας του τον καθιστούν πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Γκάνας. Έχει αγωνιστεί σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (2006, 2010, 2014) και με τα συνολικά έξι γκολ του είναι ο πρώτος Αφρικανός σκόρερ της διοργάνωσης. Παράλληλα, ήταν παρών σε οκτώ (!) Κόπα Άφρικα, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός πως φορούσε το Νο3 στη φανέλα. Αντίθετα, σε συλλογικό επίπεδο, τα δεδομένα ήταν πάντα εκ διαμέτρου αντίθετα. Δεν κατάφερε ποτέ του να αγωνιστεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο, φτάνοντας μέχρι το επίπεδο της Ουντινέζε, της Ρεν και της Σάντερλαντ.
Μίροσλαβ Κλόζε
Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε σπουδαίες ομάδες, με αποκορύφωμα την Μπάγερν Μονάχου, με την οποία κατέκτησε όλους τους εγχώριους τίτλους. Ωστόσο, σε κανένα σύλλογο δεν ήταν αναντικατάστατος, στο βαθμό που ήταν στην εθνική ομάδα της χώρας του. Ο – πιθανότατα αδικημένος λόγω χαμηλού προφίλ – Μίροσλαβ Κλόζε έβρισκε την «Ιθάκη» του κάθε φορά, που αγωνιζόταν με τη «νασιοναλμανσάφτ», με τα νούμερα να μιλούν από μόνα τους. Με συνολικά 71 τέρματα είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γερμανίας, ξεπερνώντας ακόμη και το θρυλικό Γκερντ Μίλερ. Παράλληλα, είναι και πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καθώς έχει σημειώσει 16 γκολ, έναντι 15 του Βραζιλιάνου Ρονάλντο.
Εντουάρντο Βάργκας
Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των επιτυχιών της Χιλής την τελευταία δεκαετία. Ο Βάργκας ήταν ο πρώτος σκόρερ σε δύο σερί Κόπα Αμέρικα (4 γκολ το 2015, 6 γκολ το 2016), στα οποία το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του κατέκτησε ισάριθμες φορές το τρόπαιο. Είναι παρών σε όλα τα μεγάλα ραντεβού της Χιλής με 38 γκολ σε 91 συμμετοχές, όμως η καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο δεν είναι αντίστοιχη. Μπορεί να έχει αγωνιστεί στα τέσσερα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, φορώντας τις φανέλες της Νάπολι, της Βαλένθια, της ΚΠΡ και της Χοφενχάιμ, ωστόσο τα νούμερά του ήταν απογοητευτικά. Κάποτε, με μία τεράστια δόση ειλικρίνειας είχε πει πως «δεν ξέρω γιατί παίζω καλύτερα με την εθνική ομάδα».
Άγγελος Χαριστέας
Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή που έχουν στο μυαλό και στην καρδιά τους όλοι οι Έλληνες. Ο Άγγελος Χαριστέας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και πρώτος σκόρερ της «γαλανόλευκης» στην πορεία προς την κατάκτηση του Euro 2004, με τρία τέρματα. Άνοιξε λογαριασμό στους ομίλους απέναντι στην Ισπανία και πέτυχε τα νικητήρια γκολ στον προημιτελικό με τη Γαλλία και – φυσικά – στον τελικό με την Πορτογαλία. Σε συλλογικό επίπεδο, ο νυν τεχνικός διευθυντής του Άρη έκανε καριέρα σε Γερμανία και Ολλανδία (κατέκτησε νταμπλ με τη Βέρντερ και κύπελλο με Σάλκε και Άγιαξ), όμως η παρουσία του δεν ήταν ποτέ τόσο καταλυτική, όσο στην εθνική μας ομάδα. Εκτός από την καθοριστική συνεισφορά του στο Euro 2004, ο Χαριστέας είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών της Ελλάδας, με 25 τέρματα, πίσω μόνο από τον Αναστόπουλο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.