Οι τρελές επιδόσεις του Champions League την εποχή του κορονοϊού
Ο κορονοϊός μπήκε για τα... κακά στις ζωές μας στο διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος και, έκτοτε, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, τα γήπεδα άδειασαν. Και, δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι θα αργήσουν να γεμίσουν και πάλι, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό Covid-19.
Η αναφορά της τεχνικής επιτροπής της UEFA με την στατιστική πλευρά του περυσινού Champions League, όμως, αποδεικνύει ότι, μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, η διοργάνωση νίκησε κατά κράτος ακόμα και τον ιό.
Παρακάτω, εν προκειμένω, οι αριθμοί λένε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια:
- Σημειώθηκαν 386 γκολ σε 119 παιχνίδια, η δεύτερη καλύτερη επίδοση από την σεζόν 2003-04, όταν και εδραιώθηκε το τωρινό φορμάτ. Μοναδική καλύτερη αυτή της σεζόν 2017-18 (401 γκολ), αλλά η περυσινή είχε τον καλύτερο μέσο όρο, με 3,24 γκολ ανά αγώνα, με την πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου να είναι η πιο παραγωγική με 43 τέρματα (3,91 ανά αγώνα).
- Σημειώθηκαν περισσότερα γκολ στα δεύτερα ημίχρονα (216). Το 42% των γκολ (162) μπήκαν στο τελευταίο 15λεπτο του κάθε ημιχρόνου.
- Κλειδί το πρώτο γκολ: Το 69,6% των ομάδων που προηγήθηκαν στο σκορ, έφτασαν εντέλει και στη νίκη, ενώ το 86,1% απέφυγαν την ήττα. Στο Final-8 του Champions League, μόνο η Παρί Σεν Ζερμέν στον προημιτελικό με την Αταλάντα, κατάφερε να νικήσει, αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ.
- Σε τρία παιχνίδια, μια ομάδα που έχανε με δύο γκολ έφτασε εντέλει στη νίκη (Μπορούσια Ντόρτμουντ – Ίντερ 3-2, Τότεναμ – Ολυμπιακός 4-2, Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-3) και σε οκτώ πήρε ισοπαλία.
- Συνολικά υπήρξαν έντεκα ματς όπου μια ομάδα νίκησε με 4+ γκολ, αριθμός κατώτερος σε σχέση με τις σεζόν 2014-15 (15) και 2016-17 (14).
- Ήταν η σεζόν με τα λιγότερα 0-0 (τέσσερα), όσα και την σεζόν 1998-99 και ένα λιγότερο από ην σεζόν 2012-13.
- Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου ήταν ο πρώτος σκόρερ με 15 γκολ, δύο λιγότερα από το απόλυτο ρεκόρ, το οποίο διατηρεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 17, από την σεζόν 2013-14, με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Πολωνός επιθετικός σημείωσε όλα τα γκολ του πλην ενός μέσα στην περιοχή, τέσσερα από τα οποία με κεφαλιά.
- Ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ (Ζάλτσμπουργκ – Μπορούσια Ντόρτμουντ), παρ' ότι τερμάτισε δεύτερος στον πίνακα των σκόρερ με δέκα γκολ, ήταν ο πιο αποτελεσματικός μεταξύ όσων πέτυχαν 5+ γκολ, με ένα τέρμα ανά 55,4 λεπτά και 47,6% από τις τελικές του προσπάθειες, έναντι 41,7% του Μάουρο Ικάρντι της Παρί Σεν Ζερμέν. Λιγότερο αποτελεσματικός σε αυτή την λίστα των 5+ γκολ ο Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης, με μόλις 16,1% ποσοστό ευστοχίας.
- Ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) και ο Γάλλος Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης) έγιναν οι πρώτοι που σκόραραν σε 15 διαδοχικές σεζόν του Champions League (ο Λέο έφτασε ήδη τις 16).
- Απίστευτο και όμως αλήθινο: Ο Πάουλο Ντιμπάλα της Γιουβέντους ήταν ο μοναδικός που σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ!
- Η πίεση ψηλά αποτυπώνεται στα κλεψίματα, τα οποία «γέννησαν» 217 σουτ εντός εστίας και τριάντα γκολ, τέσσερα από τα οποία πέτυχε η Μάντσεστερ Σίτι, ένα περισσότερο από τις φιναλίστ Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν.
- Ο φύλακας άγγελος της πρωταθλήτριας Μπάγερν Μονάχου, Μάνουελ Νόιερ, κράτησε το μηδέν σε έξι παιχνίδια, ένα περισσότερο από τον Κέιλορ Νάβας της Παρί Σεν Ζερμέν και δύο από τον Γιάν Όμπλακ της Ατλέτικο Μαδρίτης.
- Ο Αντρέ Ονανά του Άγιαξ ήταν και πάλι ο τερματοφύλακας που περισσότερα γκολ απέτρεψε, με 5,27 ανά αγώνα, αλλά και αυτός με το καλύτερο ποσοστό αποκρούσεων (82%)
- Η Λίβερπουλ ήταν η ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο κατοχής της μπάλας (67%), ενώ την ακολούθησαν Μπάγερν Μονάχου (64%), Μάντσεστερ Σίτι (62%), Γιουβέντους, Μπάγερ Λεβερκούζεν (από 59%), Λειψία και Μπαρτσελόνα (από 57%). Η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα είχε το ρεκόρ κατοχής σε έναν αγώνα, με 80,1% (!) στην φάση ομίλων κόντρα στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ.
- Η Λίβερπουλ ήταν η ομάδα που έκανε περισσότερες σέντρες στην περιοχή από τα ακραία της μπακ (Κώστα Τσιμίκα, ακούς;), με 19,2 ανά αγώνα, έναντι 18,6 της Γιουβέντους. Ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ είχε συνολικά 77 (25 μόνο στην ρεβάνς της φάσης των «16» με την Ατλέτικο Μαδρίτης!), έναντι 74 του Γιόσουα Κίμιχ της Μπάγερν, από σέντρα του οποίου ο Κίνγκσλεϊ Κομάν πέτυχε το γκολ που έδωσε την κούπα στους Βαυαρούς.
- Δύο παίκτες της Σλάβια Πράγας, ο Πετρ Σέβτσικ (13,47) και ο Τόμας Σούτσεκ (12,69), κάλυψαν την μεγαλύτερη απόσταση ανά αγώνα, μπροστά από τον Μαρσέλο Μπρόζοβιτς της Ίντερ (12,48) και τους Σαούλ Νίγεθ (12,24) και Κόκε (12,04) της Ατλέτικο Μαδρίτης.- Ο Πίτερ Ολαγίνκα της Σλάβια Πράγας είχε μέσο όρο 60,33 σπριντ ανά αγώνα, όντας μπροστά από τους συμπαίκτες του Πετρ Σέβτσικ (59,40) και Λούκας Μάζοπουστ (56,67), αλλά και τον Κόκε της Ατλέτικο (56,44).
- Ο Κιλιάν Μπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν πρωταγωνίστησε στο πιο γρήγορο σπριντ, με ταχύτητα 33,98 χιλιόμετρα την ώρα, στο 73ο λεπτό του τελικού με την Μπάγερν Μονάχου. Τον ακολουθούν στην λίστα Λούκας Κλόστερμαν (Λειψία, 33,82), Χανς Χάτεμπερ (Αταλάντα, 33,71), Ασράφ Χακίμι (Μπορούσια Ντόρτμουντ, 33,46) και Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερν Μονάχου, 33,37). Όλοι, κατά σύμπτωση, κόντρα στην Παρί!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.