Τα Πουλάρια της Ευρώπης καταρρίπτουν κάθε σύμπτωση

Τα Πουλάρια της Ευρώπης καταρρίπτουν κάθε σύμπτωση

bet365

Η Γκλάντμπαχ ξεμάκρυνε από το μοτίβο των σερί ισοπαλιών με Ίντερ-Ρεάλ Μαδρίτης, πολλώ δε μάλλον της ευρωπαϊκής αφάνειας και με την εξάρα επί της Σαχτάρ απέδειξε ότι δεν αποτελεί σύμπτωση. Το PlanetFootball γράφει για τα Πουλάρια του Μάρκο Ρόζε που εντυπωσιάζουν στο φετινό Champions League.

Τη λένε Γκλάντμπαχ. Μπορούσια (Μένχεν)Γκλάντμπαχ. Και η φετινή της παρουσία στο Champions League, σε έναν όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ίντερ και Σαχτάρ Ντόνετσκ φάνταζε ως μία πολύ επικίνδυνη αποστολή. Τα Πουλάρια με το ένδοξο παρελθόν, του ενός (χαμένου) τελικού σε επίπεδο Κυπέλλου Πρωταθλητριών και την εξελικτική πορεία στη Bundesliga, κόντρα στα μεγαθήρια και τους «θαμώνες» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Σε έναν ιδανικό κόσμο χωρίς τις «ταμπέλες» του φαβορί και του αουτσάιντερ, το όνομά της θα ήταν ικανό από μόνο του να της χαρίσει περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης, από αυτές που της αναλογούσαν στην εκκίνηση της τρέχουσας σεζόν στον θεσμό. Σε έναν ιδανικό κόσμο χωρίς πανδημία, η δύναμη της έδρας που μπορεί να αντιπαραβάλει κάθε γερμανικό κλαμπ που σέβεται τον εαυτό του, θα της έδινε την πιο ισχυρή ώθηση για να παλέψει με αξιώσεις απέναντι σε κάθε μία εκ των αντιπάλων που της έλαχαν στην κληρωτίδα της 1ης Οκτωβρίου. Ήδη, όμως, στα μισά του νέου Champions League η πραγματικότητα μοιάζει πέρα για πέρα ευνοϊκή, χωρίς ίχνος εξιδανίκευσης, βγαλμένη από τα ρητά του ανθρώπου που γέννησε την ορίτζιναλ κατασκοπική νουβέλα της ιστορίας.

Ο Ίαν Φλέμινγκ, ο δημιουργός του «James Bond» το είχε πει επακριβώς: «Την πρώτη φορά είναι τυχαίο, τη δεύτερη φορά είναι σύμπτωση, την τρίτη, εχθρική ενέργεια». Και χωρίς να το υπολογίζουν, ο Μάρκο Ρόζε και οι ποδοσφαιριστές επιβεβαίωσαν πανηγυρικά το τρίπτυχο με την ιστορική τους νίκη στην έδρα της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Αν η ισοπαλία απέναντι στην Ίντερ με γκολ ισοφάρισης που δέχθηκε στις καθυστερήσεις ήταν τύχη και το «Χ» που της απέσπασε και πάλι στο φινάλε η Ρεάλ Μαδρίτης μια εβδομάδα αργότερα, με το ίδιο σκορ και με τα χίλια ζόρια ήταν όντως σύμπτωση, τότε σίγουρα, το ξέσπασμα κόντρα στους Ουκρανούς ήχησε εμφατικά, σχεδόν «εκρηκτικά».

Για την ακρίβεια, δεν ήταν ξέσπασμα. Ήταν μια καλά οργανωμένη απόπειρα από μεριάς Γκλάντμπαχ για να μην πέσει θύμα βαθμολογικής απώλειας, άδικης ή μη, για τρίτη συναπτή φορά. Η… φαρμακερή της. Με το 6-0 που πέτυχαν στο «Ολιμπίνσκι» οι εκπρόσωποι της Κάτω Ρηνανίας, σημείωσαν νίκη στο καλεντάρι τους στο Champions League μετά από 1.476 ημέρες κι ένα 2-0 κόντρα στη Σέλτικ τη σεζόν 2016/17. Ήταν η μεγαλύτερη νίκη τους στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα και η πιο ευρεία που εξασφάλισαν μακριά από το «Borussia Park» μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Aπό τη δεκαετία των ‘70s, τότε που η ομαδάρα του Ούντο Λάτεκ και των Χάινκες, Φογκτς, Σίμονσεν, Βίμερ είχε γράψει την πιο ιστορική σελίδα της Μπορούσια στην πρώτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση μέχρι και σήμερα. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η νέα Γκλάντμπαχ βρίσκεται στο ήμισυ της διαδρομής για να γράψει την αμέσως επόμενη, σε κλίμακα σημαντικότητας.

Το παρόν που διανύει στη φετινή περίοδο η Γκλάντμπαχ έχει δύο εκδοχές. Στη Bundesliga, παραμένει στην πρώτη πεντάδα, ξεκίνησε κάπως νωθρά, με βαριά ήττα από την έτερη Μπορούσια με 3-0 και σιγά-σιγά βρίσκει πατήματα, με δεδομένη την προίκα της 4ης θέσης την περασμένη σεζόν και του να θεωρείσαι, ως ένα σημείο, συνδιεκδικήτρια της σαλατιέρας. Η δεύτερη, ευρωπαϊκή της βερσιόν είναι, όμως, αυτή που την κάνει να λάμπει. Στα τρία ματς με Ρεάλ, Ίντερ, Σαχτάρ, το σύνολο του Μάρκο Ρόζε έχει σκοράρει ένα παραπάνω τέρμα από όσα σε έξι παιχνίδια πρωταθλήματος (10-9). Το εκ των κορυφαίων και πιο φρέσκων δίδυμων της περασμένης σεζόν στα Top-5 πρωταθλήματα, των Αλεσάν Πλεά και Μάρκους Τιράμ, σιγεί τα Σαββατοκύριακα (1 γκολ έκαστος) και βγάζει τον καλύτερο εαυτό του μεσοβδόμαδα, με τον δεύτερο να κάνει προσωπική υπόθεση το ματς απέναντι στη Βασίλισσα και τον πρώτο να ανακηρύσσεται ομόφωνα MVP στο Κίεβο με χατ-τρικ (+ ασίστ), μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ Γάλλων στράικερ που το πέτυχαν σε σύλλογο εκτός της πατρίδας τους, το οποίο περιλαμβάνει παίκτες όπως ο Ανρί (Άρσεναλ), ο Μπενζεμά (Ρεάλ), ο Ζιρού (Άρσεναλ).

Αυτοί, όμως, ήταν απλά οι κύριοι πρωταγωνιστές. Τα πρόσωπα στη βιτρίνα, που μαζί με τον Μπενσεμπαϊνί, τον αρχηγό Στιντλ και τον Χόφμαν, διαφήμισαν το «πολύκροτο» 0-6 και επικέντρωσαν τον απόηχο. Το καλύτερο για αυτή τη Γκλάντμπαχ, είναι ο τρόπος που κατόρθωσε να σκαρώσει τέτοιον θρίαμβο, έστω κι απέναντι σε μία Σαχτάρ που ήταν θέμα χρόνου να ξεφουσκώσει ελέω λειψανδρίας, αν κάποιος ασχολούνταν μεθοδικά για να το εκμεταλλευτεί. Οι δηλώσεις του εξτρέμ των Ουκρανών, Ζούνιορ Μοράες, φανερώνουν αυτολεξεί ότι ο Μάρκο Ρόζε πέτυχε διάνα.

«Μπλόκαραν τις επιθέσεις μας. Έκλεισαν τους χώρους για να ανεβούμε μπροστά. Όπως φάνηκε προετοιμάστηκαν πολύ καλά και διάβασαν εξαιρετικά το παιχνίδι μας. Το γκολ που δεχθήκαμε νωρίς δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν οι νεαροί παίκτες μας κι έπειτα διαλυθήκαμε πνευματικά. Συγχαρητήρια στον αντίπαλό μας, που έκανε ένα πάρα πολύ καλό ματς».

Ζιντάν και Κόντε δεν μπόρεσαν, ή δεν επιχείρησαν ιδιαίτερα να σπάσουν τον κώδικα και μάλιστα στην έδρα τους. Πίστεψαν ότι με το μίνιμουμ της προσπάθειας και της φανέλας, η δουλειά θα γίνει. Ο Γερμανός τεχνικός, όμως, δεν είχε κανέναν λόγο να ακολουθήσει την πεπατημένη τους. Έδωσε σαφή οδηγία για υψηλό, αποπνικτικό πρέσινγκ ψηλά, ανεβασμένες τις γραμμές και η ομάδα του Λουίς Κάστρο παρέλυσε, ταυτόχρονα με την ψυχρολουσία των διαδοχικών τερμάτων που δέχθηκε από νωρίς. Ακόμη και με το σκορ στο 0-5, ο Ρόζε έκανε την πρώτη του αλλαγή στο 70’, δεν θέλησε να χαλάσει αυτό που έβλεπε, που ήταν η απόλυτη κυριαρχία, η προσήλωση και η «σπίθα» σε κάθε οργανωμένη (αντ)επίθεση. Ο απολογισμός ήταν μια νίκη που μπαίνει σε περίοπτη θέση στο βιογραφικό του, μια νίκη που συνοψίζει όλα τα κριτήρια που τον έφεραν στη θέση του προπονητή της Γκλάντμπαχ από τη Ζάλτσμπουργκ, το καλοκαίρι του 2019. Συμπτωματικά, το κοντέρ στο ματς των Ταύρων απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, έφτασε επίσης τα έξι γκολ λίγες ώρες αργότερα.

Οι 5 βαθμοί σε τρία παιχνίδια και η κορυφή του πιο ανοιχτού ομίλου στο φετινό Champions League αποτελούν ήδη σημαντικό παράσημο. Η δική της απόδοση και εμφάνιση, άλλωστε, είναι που εν πολλοίς άνοιξε τον όμιλο, σε σημείο που πλέον να είναι αμφίβολο το ποιες δύο ομάδες έχουν το πάνω χέρι για την πρόκριση. Το βασικότερο για τη Γκλάντμπαχ, όμως, είναι πως με τις φετινές παραστάσεις της δείχνει ότι η 4η θέση στην περασμένη Bundesliga είχε πράγματι αντίκτυπο, πως εξελίσσεται διαρκώς την τελευταία δεκαετία. Στα ίχνη που άφησε ο Λουσιέν Φαβρ και τα πρώτα Πουλάρια που έπαιξαν σε Champions League, ο Αντρέ Σούμπερτ με το προπονητικό του masterclass τη σεζόν 2015-16, έστω κι ο Ντίτερ Χέκινγκ σε μια πτωτική περίοδο πριν έρθει ο Ρόζε. Οι Πρώσοι είναι εδώ και σαλπίζουν μετά από μεγάλη αναμονή την ευρωπαϊκή τους προέλαση. Κι αυτό δεν είναι σύμπτωση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα