Μπαπέ - Χάαλαντ: Οι διάδοχοι είναι εδώ! (pics & vids)
- 2020: Η γέννηση μιας άτυπης «μονομαχίας»
- 2021: Τα «Golden Boys» στο κυνήγι της «Ballon D’Or»
- Δίπολο «εχθρών» ή φίλων;
«Παιδί-Θαύμα». «Die Wunderkind». «El Nino Maravilla». Η εκφορά αλλάζει ανά χώρα, η έννοια, όμως, παραμένει ίδια. Τα Wonderkids, στην πιο διαδεδομένη κλητική τους προσφώνηση, κατακτούν χρόνο με τον χρόνο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και εντός του ιδιαίτερου από όλες τις απόψεις 2020 κατάφεραν να αφήσουν φαρδιά-πλατιά το «αστραφτερό» τους αποτύπωμα. Ήταν η χρονιά του Αλφόνσο Ντέιβις, που στα 19 του κέρδισε Champions League, σήκωσε πέντε συνολικά τρόπαια με τη Μπάγερν Μονάχου μέσα σε 100 ημέρες και βρέθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του πλανήτη. Του Τζέιντον Σάντσο, που έσπασε τα κοντέρ σε συνδυασμό εκτέλεσης-δημιουργίας με τη Ντόρτμουντ και έκανε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να… εκτεθεί εις μάτην, προσπαθώντας για μήνες να τον κάνει δικό της. Του Ζοάο Φέλιξ που «έγινε άνδρας» υπό την απαιτητική φιλοσοφία του Τσόλο Σιμεόνε, ή των Γκρίνγουντ και Φατί, των εφήβων που έπεισαν περισσότερο από κάθε άλλον ανάμεσα σε κυρίους. Του εκ γενετής «βράχου» Ουπαμεκανό και του «εγκεφαλικού» Φόντεν.
Άπαντες μας έδειξαν τι είναι ικανοί να προσφέρουν και φιγουράρουν σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα του μέλλοντος. Ωστόσο, το χρίσμα των ηγετών σε αυτή την «στρατιά» των ανερχόμενων σούπερ σταρ ανήκει μόνο σε δύο. Σ’ εκείνους που περνούν τη λεπτή διαχωριστική γραμμή του wonderkid με τον επίδοξο νικητή της «Χρυσής Μπάλας», του πιτσιρικά στα «χαρτιά» με τον κυρίαρχο παικταρά που η δυναμική του συγκρίνεται από τώρα, στα ίσα με τους κορυφαίους του αθλήματος.
Ο Κιλιάν Μπαπέ συνήθισε τον ρόλο του απόλυτου prodigy για τη μετά Μέσι-Κριστιάνο εποχή, όμως, το 2020 τού χάρισε με σφραγίδα βεβαιότητας το αντίπαλο δέος που θα ανταγωνίζεται για χρόνια, στο πρόσωπο ενός «αγγέλου» με «φονικό ένστικτο»: του Έρλινγκ Χάαλαντ. Οι δυο τους «έκλεψαν» κι άλλο μερίδιο της προσοχής από τους υποψήφιους GOAT, κάνοντας πολλαπλά και σταθερά step-ups στην κούρσα της διαδοχής τους.
Μέσα στη χρονιά που φεύγει, ο Λίο και ο «CR7» είδαν το πλήρωμα του χρόνου να πλησιάζει και να τους φέρνει πιο κοντά στην παράδοση των σκήπτρων. Ο Αργεντίνος έχασε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια το βραβείο «Αλφρέδο Ντι Στέφανο» για τον «MVP» της La Liga από τον Καρίμ Μπενζεμά, παραδομένος στη μετριότητα της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Πορτογάλος φίλος-εχθρός του είδε την πλάτη του συμπαίκτη του στη Γιουβέντους, Πάουλο Ντιμπάλα για το «MVP» της Serie A και του Τσίρο Ιμόμπιλε για τον «Capocanonniere» την περασμένη σεζόν. Αμφότεροι δέχτηκαν την ανωτερότητα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι σε όλα τα επίπεδα και τον είδαν στο από διπλανά παράθυρα στη βιντεοκλήση να γίνεται μόλις ο 2ος παίκτης από το 2008 (μετά τον Λούκα Μόντριτς) που σπάει την εναλλασσόμενη πρωτοκαθεδρία τους. Συν τοις άλλοις, Νεϊμάρ και Πολ Πογκμπά, δύο υποψήφια «next big thing» του παρελθόντος, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχουν αγγίξει το peak τους και δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στους νέους διεκδικητές. Υπάρχει, άραγε, καλύτερη συνθήκη για τον 22χρονο Κιλιάν Μπαπέ Λοτέν και τον 20χρονο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, ώστε να τιτλοφορήσουν με τα πλήρη ονόματά τους την εποχή που ξεδιπλώνεται μπροστά μας;
2020: Η γέννηση μιας άτυπης «μονομαχίας»
Το έτος της πανδημίας έβαλε σε παύση τη ζωή και το ποδόσφαιρο. Όχι, όμως, και τη δική τους δράση. Μπαπέ και Χάαλαντ διένυσαν μια διαρκώς ανοδική πορεία, με ξεχωριστές κορυφώσεις έκαστος. Ο Νορβηγός βρέθηκε από την αφετηρία του 2020 στο επίκεντρο της προσοχής. Μετά το θαυμάσιο τρίμηνο με τη Ζάλτσμπουργκ σε Αυστρία και Champions League, εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του παίρνοντας προαγωγή για τη Bundesliga και τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπου και συνέχισε σαν στο σπίτι του να λειτουργεί ως «φαινόμενο»: πρώτος στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος με 5 γκολ στα πρώτα του δύο ματς, σκόρερ 33 τερμάτων σε 32 εμφανίσεις μέχρι το τέλος του έτους, συντηρώντας το «εξωφρενικό» 100% στη Bundesliga (23/23) για έναν ολόκληρο χρόνο.
Από την άλλη, ο Κιλιάν Μπαπέ έμεινε πιστός σε όσα μας είχε συνηθίσει, δεν σταμάτησε να σκοράρει μέχρι την κήρυξη του «λουκέτου» στο πρωτάθλημα (12 γκολ ως τις αρχές Μαρτίου, όσα και ο Χάαλαντ) και προς το τέλος του έτους έπιασε και την ιστορική «100άρα» με τη φανέλα της Παρί, ανεβαίνοντας 4ος στη λίστα των all-time σκόρερ της.
Η «σύγκλιση» των αστέρων τους, όμως, συντελείται για πρώτη φορά στο κοινό πεδίο του Champions League. Στην «αρένα» από την οποία θα κληθούν να αποδείξουν ένας εναντίον ενός την ανωτερότητά τους τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη πράξη μιας λαμπρής διαφαινόμενης κόντρας που τα έχει όλα, σημειώθηκε στη φάση των «16» της περασμένης περιόδου. Εκεί που ο ανερχόμενος Χάαλαντ συνάντησε τον Μπαπέ της 4ης σερί σεζόν στα «αστέρια» και αμφότεροι έζησαν στο έπακρο την πρώιμη εμπειρία του συσχετισμού τους. Ο 19χρονος τότε Χάαλαντ άφησε άφωνη την Ευρώπη στην αναμέτρηση του «Signal Iduna Park» (2-1), σκόραρε και τα δύο γκολ με περίσσεια στυλ, κινείτο, ντρίμπλαρε, εκτελούσε με δεινότητα που τον κατέστησε «εξωγήινο» στα μάτια των απανταχού φιλάθλων. Η 18η Φεβρουαρίου ήταν, με άλλα λόγια, η βραδιά της καριέρας του, μέχρι εκείνες που θα ακολουθούσαν.
Ωστόσο, η ρεβάνς άνηκε στον Μπαπέ και την παρέα του, οι οποίοι τον απέκλεισαν από το πρώτο Champions League της καριέρας του και για… κερασάκι, τον πίκαραν αντιγράφοντας τη στάση διαλογισμού-σήμα κατατεθέν του Νορβηγού στον πανηγυρισμό του από το πρώτο ματς. Αν, λοιπόν, το δίπολο Μπαπέ-Χάαλαντ αποκτά υπόσταση χάρη στην προηγμένη αγωνιστική τους απόδοση, τότε τα σκηνικά της πρώτης μεταξύ τους «μονομαχίας» πρόσθεσαν και το «αλατοπίπερο» του «beef», όπως εννοείται η «κόντρα» στην αργκό της γενιάς τους, στοιχείο, μάλλον, απαραίτητο για να αντέξει στον χρόνο.
Ο Μπαπέ ταξίδεψε στη «φούσκα» της Λισαβόνας, προερχόμενος από τραυματισμό, ο Χάαλαντ έμεινε στη Βεστφαλία. Ο Γάλλος ήταν ο «game changer» στον προημιτελικό με την Αταλάντα, συνολικά καταλυτικός για την πορεία των Παριζιάνων ως τον τελικό, αλλά η Μπάγερν τον άφησε διψασμένο στην πηγή. Έτσι, οι δυο τους εξακολουθούν να προχωρούν παράλληλα με τον αστερίσκο της κούπας με τα μεγάλα αυτιά στη μέση. Ήδη στη φάση των ομίλων της φετινής περιόδου, δήλωσαν καθείς με το δικό του all-time ρεκόρ πως το μέλλον του θεσμού περιστρέφεται γύρω τους. Σε ηλικία 21 χρονών και 355 ημερών, ο Μπαπέ έγινε ο νεότερος παίκτης που φτάνει τα 20 γκολ, 277 ημέρες νωρίτερα από την αντίστοιχη επίδοση του Λιονέλ Μέσι. Στον αντίποδα, ο ανεπανάληπτος Χάαλαντ έφτασε πρώτος από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία του Champions League τα 15 γκολ, σε μόλις 12 αναμετρήσεις, επτά λιγότερες από Φαν Νίστελροϊ και Σολδάδο. Κι ο επίλογος στο 2020 τους βρίσκει αμφότερους στο Top 10 των σκόρερ της Ευρώπης (Νο7 και Νο5 αντίστοιχα).
2021: Τα «Golden Boys» στο κυνήγι της «Ballon D’Or»
Η βραδιά της απονομής τον βρήκε να ποζάρει αγκαλιά με τον πρώτο μείζονα ατομικό τίτλο της καριέρας του, με φόντο το νυχτερινό Τορίνο. Η νίκη του Έρλινγκ Χάαλαντ στο καθιερωμένο βραβείο του «Tuttosport» για το «Χρυσό Αγόρι» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ήταν το μόνο πράγμα από την ως τώρα καριέρα του που δεν εξέπληξε κανέναν. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και πριν 3 χρόνια, όταν ο 19χρονος τότε Κιλιάν Μπαπέ είχε αναδειχθεί σε κορυφαίο νεαρό σταρ της Ευρώπης, μετά τα κατορθώματά του ως παίκτης της Μονακό. Ωστόσο, μαζί με το επισφράγισμα της κυριαρχίας τους στον κόσμο των «μικρών», πάει και η υποχρέωση να γίνουν το Νο1 των Ανδρών.
Από το 2017 που ο Μπαπέ κέρδισε το βραβείο και παρά τη «μαγική» του παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, δεν έχει βρεθεί ποτέ στην τριάδα υποψηφίων για τη «Χρυσή Μπάλα». Πρόσφατα, τερμάτισε 7ος στη λίστα των The Best της FIFA, παρά την πορεία της Παρί Σεν Ζερμέν ως τον τελικό του Champions League και το τρεμπλ εντός συνόρων. Η ώρα για την ουσιαστική προσπέραση στην κορυφή ταυτίζεται με την έλευση του νέου έτους.
Τόσο ο Μπαπέ, όσο και ο Χάαλαντ, ξεχωρίζουν, συναρπάζουν και αποδεικνύουν αγωνιστικά ότι δεν έχουν όρεξη να κατεβάσουν «σκάλα». Παίζουν διαρκώς στα «κόκκινα», ανεξαρτήτως αντιπάλου και διοργάνωσης, δείγμα ότι προέρχονται από παρόμοια σπάνιο χαρμάνι. Πλέον, καλούνται να διαχειριστούν την απόλυση του προπονητή που έμαθαν να τους καθοδηγεί στην ομάδα που βρίσκονται, των Τόμας Τούχελ και Λουσιέν Φαβρ αντίστοιχα. Πολύ περισσότερο, να προσαρμοστούν υπό τις οδηγίες ενός νέου coach, με διαφορετικές αιχμές και απαιτήσεις στα πρόσωπά τους.
Πέρα από όλα τα άλλα, είναι δύο αντίθετες μεταξύ τους προσωπικότητες. Δύο παιδιά του Instagram, των video-games, τα απόλυτα είδωλα στον ψηφιακό κόσμο. Ο Κιλιάν φιγουράρει ακόμη ως το ονειροπόλο παιδί, με τις αφίσες του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ζινεντίν Ζιντάν πάνω από το δωμάτιό του. Ο Χάαλαντ εξελίσσεται στην πιο fun-to-watch περσόνα, μέσα από τις συνεντεύξεις του, τις αναρτήσεις του, τις ατάκες του, την ειρωνία-αμηχανία του απέναντι στις νόρμες που πρέπει να τηρήσει ένας σταρ. Ένας αθλητής-«κροίσος» κι ένας εν δυνάμει, «in the making» όπως θα έλεγαν στον τόπο γέννησής του, το Λιντς.
Τα χορηγικά συμβόλαια του Μπαπέ με την EA για το FIFA 21, με τη Nike που έχει λανσάρει εδώ και έναν χρόνο το δικό του «Mercurial», την κατασκευαστική πολυτελών ρολογιών, Hublot, της οποίας έγινε ο πρώτος ενεργός ποδοσφαιριστής ambassador, γεμίζουν τον τραπεζικό του λογαριασμό, πέρα από τα 17,5 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ετησίως από την Παρί Σεν Ζερμέν. Κι από την άλλη ο Χάαλαντ, ο οποίος αμειβόταν με 3.500 ευρώ τον χρόνο στη Μόλντε το 2018 και πλέον, μόνο μία εβδομάδα του στη Ντόρτμουντ αξίζει 206 χιλιάδες.
Δίπολο «εχθρών» ή φίλων;
Το status quo του Μπαπέ και του Χάαλαντ έχει αναβαθμιστεί. Το δικαιολογούν μέσω των εμφανίσεών και της συμπεριφοράς τους, το «επιβάλλει» η κοινή γνώμη, που προσπαθεί να οραματιστεί τους παίκτες για τους οποίους θα (αξίζει να) «κολλάει» στην οθόνη και μετά την απόσυρση των Μέσι-Κριστιάνο. Μπορεί η μεταξύ τους «αψιμαχία» να αναπτύσσεται στις τάξεις της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει άρδην μέσα στο 2021.
Ο Μπαπέ το καλοκαίρι μπαίνει στην τελευταία σεζόν του συμβολαίου του και παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλ-Κελάϊφι για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, προς το παρόν δεν υπάρχει χειροπιαστή ανανέωση. Περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά, στο κέντρο της Βεστφαλίας, ο Χάαλαντ θα κάνει πρωτοχρονιά ως… δευτεροετής στην ομάδα, όμως, ήδη έχει πείσει τους κορυφαίους του αθλήματος ότι είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Το δήλωσε ξεκάθαρα πριν από λίγες μέρες, άλλωστε κι ο Λόταρ Ματέους, ο εκ των κορυφαίων μέσων όλων των εποχών στην Dream-Team του «France Football». Έτσι κι αλλιώς, από το καλοκαίρι του 2022, ενεργοποιείται η ρήτρα αγοράς των 75 εκατ. ευρώ, ποσό που «ματσάρει» και με το παραπάνω την κλάση του.
Πώς θα σας φαινόταν, επομένως, το δίπολο Μπαπέ-Χάαλαντ, να εξελιχθεί σε μια σχέση συμπαικτών;
Το κοινό σημείο σύνδεσης, έστω και σε επίπεδο υποθέσεων, είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Μια Βασίλισσα που ψάχνει εναγωνίως τους Πρίγκιπες της νέας εποχής, που δεν ξόδεψε σεντ το καλοκαίρι της πανδημίας και κάνει αποταμίευση για τους σοβαρούς πόθους που την απασχολούν. Και σε αυτούς ανταποκρίνεται πρωτίστως ο Κιλιάν Μπαπέ και πιο πρόσφατα, ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Το «φλερτ» με τον Γάλλο αδιάκοπο τα τελευταία δύο χρόνια και είτε έχει ανανεώσει ως το καλοκαίρι είτε όχι, πιθανώς να είναι ο πρώτος που θα μετακομίσει στο ανακαινισμένο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Κι αν το πρώτο deal πετύχει, ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν θα διστάσει να κινηθεί και για τον Νορβηγό ανταγωνιστή του Γάλλου. Απόφαση που φυσικά θα εξαρτηθεί και από το πού θα παίζει το καλοκαίρι του 2022 ο 22χρονος Χάαλαντ κι αν στο μεσοδιάστημα θα έχει αλλάξει σύλλογο και τόπο κατοικίας.
Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το σίγουρο είναι ένα. Οι δύο υπέρλαμπροι, πιο φρέσκοι αστέρες του σήμερα, ετοιμάζονται για την απόλυτη απογείωση στο αύριο που επιφυλάσσει το 2021. Αφού δήλωσαν «παρών» ως οι επίδοξοι διάδοχοι, μέσα από τη φαντασμαγορική τους πορεία στο έτος που ολοκληρώνεται, ζεσταίνουν τις μηχανές για την απόλυτη απογείωση. Κι όλα τα παραπάνω, αποτελούν σημάδια των καιρών που έρχονται. Μια εικόνα από το μέλλον, όπου οι φιγούρες των Μπαπέ και Χάαλαντ στέκονται στην υψηλότερη κορυφή και χτίζουν τη δική τους αντιμαχόμενη δυναστεία.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.