Η Μπάγερν νίκησε και τον κορονοϊό (pics & vids)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Η Μπάγερν νίκησε και τον κορονοϊό (pics & vids)

bet365

Εκεί που τα πάντα στη ζωή οπισθοχώρησαν, η Μπάγερν Μονάχου έκανε πέντε βήματα μπροστά. Οι Βαυαροί του Χάνσι Φλικ σάρωσαν Γερμανία, Ευρώπη, καραντίνες, Covid και κατόρθωσαν να συνθέσουν την… πεμπτουσία τους στην εποχή του κορονοϊού μέσα σε 100 ημέρες. Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης.

Το ημερολόγιο δείχνει 8 Μαρτίου του 2020. Η πρωτοπόρος της Bundesliga, Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται την Άουγκσμπουργκ και η «Allianz Arena» έχει φορέσει τα γιορτινά της. Ο κύκλος ζωής της «ρέκορντμαϊστερ» συμπληρώνει 120 χρόνια, οι οπαδοί έχουν σχηματίσει το φανταστικό τους κορεό, το «Mia San Mia» αντηχεί ρυθμικά από τις εξέδρες, παράλληλα με το «Forever Number One» από τα μεγάφωνα και η αναδυόμενη αρμάδα του Χάνσι Φλικ ανταποδίδει την ονειρική ατμόσφαιρα με μία άνετη νίκη στην τοπική βαυαρική «μονομαχία» (2-0). Τα πάντα αποπνέουν ενθουσιασμό, υγεία και προμηνύουν μόνο ευχάριστες στιγμές, για μια ομάδα που ξεκίνησε θεόστραβα τη χρονιά και είχε ήδη προλάβει να ισορροπεί με μαεστρία. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε, ακόμη κι ο πιο ευφάνταστος συνωμοσιολόγος στις τάξεις των υποστηρικτών της, να φανταστεί ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία φορά που βλέπει από κοντά την αγαπημένη του Μπάγερν για το υπόλοιπο του έτους;

Η έξαρση της πανδημίας ανέτρεψε κάθε βραχυπρόθεσμο πλάνο των Βαυαρών σε επίπεδο διοίκησης κι ομάδας. Ένας «αόρατος» εχθρός παγκόσμιας εμβέλειας μπήκε αναπόφευκτα εμπόδιο στη δική της αντεπίθεση και την υπέβαλε σε μια δίμηνη αποχή από τη δράση, συνέπεια που για κάποια club θα μπορούσε να αποδειχθεί «μοιραία». Όχι, όμως, για αυτή τη Μπάγερν Μονάχου.

Το έτος που φεύγει αφήνει πίσω του ανοιχτές «πληγές», αλλά στην εξίσωση της καλύτερης ποδοσφαιρικής ομάδας μέσα στις 365 μέρες του, η λύση είναι οι Βαυαροί. Χάρη σε μία εκδοχή της που μπήκε αμέσως στη σύγκριση όχι μόνο με τη «χρυσή» τρεμπλούχο ομάδα του Γιουπ Χάινκες, αλλά και με τα κορυφαία σύνολα που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η Μπάγερν σαγήνευσε, κυριάρχησε, κατασπάραξε ρεκόρ, αντιπάλους, τον ίδιο της τον κακό εαυτό, με βάση το πώς ξεκίνησε στις αρχές της σεζόν 2019/20. Χωρίς να καταγράψει ούτε μία ήττα ως το καθυστερημένο φινάλε της περιόδου, έφτιαξε το ευρύτερο νικηφόρο σερί από ομάδα των Top-5 πρωταθλημάτων ever με 23 παιχνίδια, ξεπερνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης του Κάρλο Αντσελότι από το 2014, και παρέδωσε μαθήματα… crisis management, σπάζοντας το ταβάνι της εν μέσω πανδημίας.

Περισσότερο από όλους η δυστυχής συγκυρία με τίτλο «Covid-19» στοίχισε στους δεκάδες χιλιάδες θαμώνες της «Allianz Arena», στο κοινό των Βαυαρών που δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν ότι θα αναπλήρωναν την εμπειρία μιας εκ των μυθικότερων πορειών στην ιστορία του συλλόγου από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Μπορεί εκείνοι να έχασαν όλο το «πάρτι» ελέω «λουκέτου» στα γήπεδα, η Μπάγερν, όμως, νίκησε τους πάντες και τα πάντα στο διάβα της. Ακόμα και τον κορονοϊό, σκαλίζοντας με χρυσή πένα το 2020 στο γεμάτο της πάνθεον.

 

Το μυθικό πενταρέ σε 95 ημέρες

Λίγες μέρες μετά τη νίκη επί της Άουγκσμπουργκ, η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για το (αθλητικό) lockdown «φρενάρει» τη Μπάγερν, που ‘χει ξεκινήσει το 2020 με το πόδι στο «γκάζι» και ρεκόρ 10-1-0 σε όλες τις διοργανώσεις. Το σύνολο του Χάνσι Φλικ περνάει σε καθεστώς καραντίνας και εκγύμνασης εξ αποστάσεως και στα μέσα Μαΐου, καλείται με τις υπόλοιπες ομάδες της Bundesliga να πατήσουν το restart στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Κι όμως, η ομάδα προ κορονοϊού, έχει μόνο να ζηλέψει από εκείνη που εμφανίστηκε στα άδεια γήπεδα το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου.

Οι Βαυαροί παρουσιάζονται σε άψογη φυσική κατάσταση και συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν. Σπάνε κάθε κοντέρ και πρώτα σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα σκήπτρα εντός συνόρων. Με highlight το «Klassiker» του Γιόσουα Κίμιχ, που κρίθηκε από την υψηλής ευφυΐας λόμπα του στον Ρόμαν Μπούρκι, η Μπάγερν δεν βρίσκει αντίπαλο να της στερήσει βαθμούς και στις 16 Ιουνίου, «σφραγίζει» την 8η σερί σαλατιέρα δύο στροφές πριν από το φινάλε, μέσα στην έδρα της πάλαι ποτέ ανταγωνίστριάς της, Βέρντερ Βρέμης. Ένα γκολ του Λεβαντόφσκι από το πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετό. Έντεκα μέρες αργότερα, η συλλογή αρχίζει.

27 Ιουνίου. Φιέστα στη «Volkswagen Arena» με τεσσάρα απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, συνολική «100άρα» τερμάτων και η πρώτη απονομή τίτλου είναι γεγονός. Έστω και με αποστάσεις, έστω και με διαδικασία self-service στην παραλαβή των μεταλλίων, τα αστέρια της Μπάγερν σηκώνουν την «πιατέλα» και κλικάρουν το πρώτο σημάδι στη θερινή τους εκστρατεία.

4 Ιουλίου. Οκτώ ημέρες αργότερα είναι η ώρα του νταμπλ. Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον ημιτελικό, «κερνάει» νέα τεσσάρα την Μπάγερ Λεβερκούζεν (2-4) που θέλησε να την παίξει στα ίσα και στο τέλος της βραδιάς στήνει ακόμη ένα «πάρτι». Το 20ο DFB-Pokal και το 13ο νταμπλ της ιστορίας της είναι γεγονός κι έτσι ολοκληρώνει ιδανικά τα ενδότερα και πάει διακοπές για να επιστρέψει για την ευρωπαϊκή συνέχεια έναν μήνα μετά.

Το «έπος» της οκτάρας και η κορυφαία επέλαση όλων των εποχών στα «αστέρια»

Με «προίκα» τη Νο1 πορεία σε φάση ομίλων στην ιστορία του Champions League (6/6 και καλύτερη διαφορά τερμάτων από τη Ρεάλ που κρατούσε το ρεκόρ), συν μια επίδειξη ανωτερότητας στο «Στάμφορντ Μπριτζ» προτού ξεσπάσει η πανδημία (0-3, βραδιά καταξίωσης του Αλφόνσο Ντέιβις), η Μπάγερν παίρνει και πάλι θέση στην ευρωπαϊκή «αρένα». Έχοντας αποδείξει και με το παραπάνω στο διάστημα του restart ότι αποτελεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα, μοναδικός σκοπός είναι να φτάσει μέχρι τέλους. Και θα τα καταφέρει, αφού πρώτα αποδομήσει εκ βαθέων την κορυφαία ενδεχομένως ομάδα του 21ου αιώνα, με την πιο «ηχηρή» νίκη-γιατί όχι-στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το 8-2 απέναντι στη Μπαρτσελόνα θα μείνει χαραγμένο εις το διηνεκές, περισσότερο ως σημείο-τομή στην εξέλιξη του Champions League, ως τέλος εποχής των Μπλαουγκράνα σε όλα τα επίπεδα και λιγότερο ως μία πρόκριση στον δρόμο για την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Η παντοδυναμία των Βαυαρών στο ματς της 14ης Αυγούστου δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο ματς και συνιστά σχεδόν αυτόνομο γεγονός ανάμεσα στα κατορθώματά τους στον θεσμό. Συνιστά, βέβαια, και το αποκορύφωμα της καλύτερης πορείας όλων των εποχών στη διοργάνωση.

23 Αυγούστου. Η Μπάγερν περνάει με τη μίνιμουμ ενέργεια που της άφησε η οκτάρα τόσο το εμπόδιο της Λυών στα ημιτελικά και πράττει ανάλογα και στο ματς της χρονιάς, στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε ο Λεβαντόφσκι, ούτε ο Κίμιχ, ούτε ο Μίλερ, ούτε ο Τιάγκο, ούτε καν ο Κίνγκσλεϊ Κομάν με το καθοριστικό γκολ της αναμέτρησης. Το «MVP» γίνεται συνώνυμο του Μάνουελ Νόιερ, που βάζει με τις αποκρούσεις του το πιο πολύτιμο λιθαράκι για το 11/11, την πρώτη περίπτωση στα χρονικά που μια ομάδα ολοκληρώνει μόνο με νίκες μια σεζόν στο Champions League. Κι αν κάποιοι έχουν να προτάξουν το επιχείρημα των μονών αγώνων στο «Final-8», η παγίδα στην οποία έπεσαν Μάντσεστερ Σίτι και Ατλέτικο Μαδρίτης δίνει να καταλάβουν ότι δεν τίθεται θέμα ποσότητας αγώνων, αλλά ποιότητας και μόνο.

Το παλμαρέ γεμίζει με το 6ο βαρύτιμο τρόπαιο, ή διαφορετικά με το πρώτο τρεμπλ έπειτα από επτά χρόνια. Ο μαγνήτης κυπέλλων, όμως, δεν σταματά εδώ.

Υπέρ-Κυπελλούχος

24 Σεπτεμβρίου. Η σεζόν αλλάζει, ο λογαριασμός, όμως, του Σούπερ Καπ περιμένει ανοιχτός. Ούτε σε αυτή την περίπτωση ο αντίπαλος θα της «κλέψει» τον τίτλο. Η Σεβίλλη πλησίασε όσο (δεν) πήγαινε, πήγε τον τελικό της Βουδαπέστης στην παράταση, αλλά η αρμάδα του Φλικ ξελάσπωσε χάρη σε έναν ξεχασμένο «στρατιώτη». Ο Χάβι Μαρτίνεθ, παρά τα σενάρια επαναπατρισμού στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, λυτρώνει τους Βαυαρούς ως αλλαγή και προσθέτει το 4ο αστέρι στη χρονιά. Ήταν, παράλληλα και το τελευταίο ορόσημο στο σπουδαίο νικηφόρο σερί των 23 αγώνων, αφού λίγες μέρες αργότερα αυτό θα έληγε «εκκωφαντικά» από τη Χόφενχαϊμ (4-1).

30 Σεπτεμβρίου. Παρά την τεσσάρα από το σύνολο του Σεμπάστιαν Χένες, η Μπάγερν ανασυντάσσεται για το «Klassiker» τίτλου κόντρα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και εν τέλει θριαμβεύει. Το 3-2 σηματοδοτεί την 5η κούπα μέσα σε 95 ημέρες. Ασύλληπτο, ασυναγώνιστο και 100% ρέκορντμαϊστερ. Μια επίδοση που δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει υπό άλλες συνθήκες κι ένας λόγος για να αντιμετωπίζει με ευγνωμοσύνη τις συνέπειες της πανδημίας στην αγωνιστική περίοδο.

Κεφάλαιο Φλικ: Μεταμόρφωση-εξπρές, στα χέρια ενός «μάγου»

Για να εκτιμήσει κανείς ακριβώς την αξία των όσων πέτυχε η Μπάγερν, πρέπει να ανατρέξει στο καλεντάρι του περασμένου έτους. Στις αρχές Νοεμβρίου, η μετέπειτα πρωταθλήτρια έχει υποστεί συντριβή με 5-1 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, βρίσκεται 4η στο -4 από την κορυφή και προχωρά σε άμεση αντικατάσταση του Νίκο Κόβατς, με έναν άπειρο σε επίπεδο πρώτης ομάδας τεχνικό. Ο Χανς-Ντίτερ Φλικ αναδύεται ως υπηρεσιακός, αναλαμβάνοντας μια ομάδα απαξιωμένη, που ακόμη και τώρα οι απανταχού φίλαθλοι θυμούνται πως την αποκαλούσαν «χειρότερη Μπάγερν όλων των εποχών».

Τι άλλαξε o 55χρονος coach; Τίποτα μα και τα πάντα. Δεν ενισχύθηκε μεταγραφικά, δεν ξεσκάρταρε το σύνολο. Απλά χρησιμοποίησε το «μαγικό ραβδί» του, μεταλλάσσοντας με ανεπανάληπτο και ανεξήγητο σε μεγάλο βαθμό τρόπο ένα γκρουπ αψυχολόγητων, χωρίς κίνητρο παικτών σε υπέρ-ομάδα.

Ο Χάνσι Φλικ πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της ολοκληρωτικής επιτυχίας των Βαυαρών, επειδή εκείνος έγραψε τη συνταγή της. Στην προπονητική του φιλοσοφία, δεσπόζει το τρίπτυχο πίστη-εμπιστοσύνη και μια στάνταρ δόση ποιότητας. Αφού κατείχε και με το παραπάνω το τελευταίο, έχτισε πάνω στα πρώτα δύο και το αποτέλεσμα φάνηκε στο χορτάρι. Ο Νόιερ δήλωσε ότι ποτέ πριν δεν είχε απολαύσει σε τέτοιο βαθμό το να παίζει για τη Μπάγερν. Ο Μίλερ, από μεσόκοπος βετεράνος υπό τη διαχείριση του Κόβατς, μετατράπηκε στον πιο πολυδιάστατο και ιδιόμορφο επιθετικό play-maker των τελευταίων χρόνων. Ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να προσδώσει όλες τις αρετές όπως το πέτυχε ο Φλικ και να γευτεί τους καρπούς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε κάθε διοργάνωση που συμμετείχε η ομάδα του. Από υπηρεσιακός, ο Φλικ έγινε ξεκάθαρο πολύ σύντομα ότι είναι γεννημένος για να ηγηθεί στον ξεχωριστό οργανισμό της Μπάγερν και η ανανέωσή του ως το 2023 αποτελεί το Νο1 εχέγγυο για τη… διαιώνιση της βαυαρικής κυριαρχίας.

Τα ρεκόρ της Μπάγερν του Φλικ:

  • Η πρώτη ομάδα που κερδίζει όλα τα παιχνίδια της σε μία σεζόν Champions League
  • Το καλύτερο 2ο μισό στην ιστορία της Bundesliga (49 από τους 51 βαθμούς, με διαφορά τερμάτων-ρεκόρ +44)
  • Μέσος όρος 3.1 τερμάτων στη Bundesliga
  • Ρεκόρ αήττητου σερί (30 ματς)
  • Υψηλότερο ποσοστό νικών από προπονητή στην πρώτη του σεζόν στη Bundesliga (88%)
  • Τόμας Μίλερ, περισσότερες ασίστ σε μία σεζόν στη Bundesliga (21)
  • Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, περισσότερα γκολ από μη Γερμανό στη Bundesliga (34)
  • Γιόσουα Κίμιχ, περισσότερα χιλιόμετρα σε μία σεζόν (397,9, 12,7 ανά αγώνα)

2020: Η χρονιά του Λεβαντόφσκι

Δεν ήταν μόνο η χρονιά του Λεβαντόφσκι. Το break-out δεύτερο μισό στη σεζόν του Μίλερ και το κοντράστ σε σύγκριση με το πρώτο θα έπρεπε να τιμηθεί με κάποιο βραβείο. Ο Νόιερ ήταν πανταχού παρών ως φύσει αρχηγός, ο Γιόσουα Κίμιχ απέδειξε πόσο έτοιμος είναι για να διαδεχτεί το χρίσμα και είναι ίσως ο πιο σημαντικός παίκτης των Βαυαρών τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Γκνάμπρι συνεπήρε με τις εμφανίσεις του και τη συνέπειά του, το δίδυμο Τιάγκο-Γκορέτσκα ήταν η ραχοκοκαλιά της «μηχανής» που παρουσίασε ο Φλικ στο 2020, μέχρι ο Ισπανός να μετακομίσει στο «Άνφιλντ». Ο τίτλος του κορυφαίου παίκτη στον πλανήτη, όμως, ανήκει μόνο σε έναν ποδοσφαιριστή, πώς να το κάνουμε. Κι αυτός είναι με κάθε επισημότητα, πλέον, ο Λέβα.

Στα 32 του, η μεταμόρφωση επί Φλικ τον αναγέννησε και του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει πως δεν είναι μόνο ο καλύτερος φορ της γενιάς του, αλλά με απτά επιχειρήματα πια ο κορυφαίος μετά την ξεχωριστή σφαίρα των Μέσι-Κριστιάνο. Τα 15 γκολ στο Champions League, τα 34 στη Bundesliga (ατομικό ρεκόρ) ήταν οι αριθμοί που πιστοποίησαν ότι το 2020 έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του. Και παρ’ ότι η «Χρυσή Μπάλα» τον αδίκησε δια της ματαίωσής της, τα «The Best» τον επιβράβευσαν στον βαθμό που του άξιζε, δίνοντάς του κάθε δικαίωμα να καλεί από δω και στο εξής στο… τραπέζι του τους μόνιμους Greatest της 10ετίας.

30 Δεκεμβρίου. Το «χρυσό» έτος της Μπάγερν μένει πίσω στον χρόνο, μαζί με τα αμέτρητα κατορθώματά της. Ο Χάνσι Φλικ και οι παίκτες του απολαμβάνουν από την κορυφή της Bundesliga το συμπυκνωμένο χειμερινό τους διάλειμμα, λίγες μέρες πριν να επιστρέψουν στη «μάχη» της υπεράσπισης κάθε τίτλου. Μπορεί οι παρενέργειες του πιεσμένου προγράμματος να την επηρέασαν εμφανώς, μπορεί να μην θέλγει όσο στα πρώτα τρία τέταρτα του έτους με την απόδοσή της, ένα όμως είναι σίγουρο. Όσο η πανδημία περιορίζει τα κομφόρ του ποδοσφαίρου, η Μπάγερν Μονάχου θα συνεχίσει να είναι σταθερά η κατεξοχήν ανίκητη ομάδα της Ευρώπης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα