O Έλληνας που αλλάζει τις μεταγραφές στη Bundesliga!
Τα τελευταία χρόνια η έμφαση στη λεπτομέρεια αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ελίτ του ποδοσφαίρου. Η εκτόξευση της εθνικής Γερμανίας την προηγούμενη δεκαετία, το «θαύμα» της Λέστερ, αλλά και αρκετά ακόμα παραδείγματα κρύβουν πίσω τους εντατική δουλειά από ομάδες σε τμήματα όπως το σκάουτινγκ, η ανάλυση, η επιστήμη του αθλητισμού. Υπάρχουν ωστόσο, ακόμα και σήμερα, επιστημονικές προσεγγίσεις και προγράμματα που εφαρμόζονται σε έναν κλειστό κύκλο συλλόγων. Ένας από αυτούς είναι η Στουτγκάρδη, η οποία έδωσε την ευκαιρία στον Γιώργο Συριανό να εξελίξει την προσέγγιση και την μεθοδολογία στη διαδικασία των μεταγραφών.
Ο Γιώργος Συριανός μεγάλωσε στην Ελλάδα και είχε από μικρός το μικρόβιο του πρωταθλητισμού, όντας κολυμβητής στον Ολυμπιακό και μέλος της εθνικής ομάδας. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην Αγγλία και στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά του για το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Εκεί, η εξειδίκευσή του στα Analytics πήρε σάρκα και οστά. Ο Συριανός εκπόνησε μια προσέγγιση με επιστημονική βάση, η οποία όμως συνδυάζεται με τις παραδοσιακές μεθόδους στην εξεύρεση ταλέντων και αναζήτησε ομάδες στην Ευρώπη που θα μπορούσε να εφαρμόσει στην πράξη το πλάνο του. Η Στουτγκάρδη ήταν εκείνη που τον έπεισε και έτσι ανέλαβε δράση ως Head of Data Analytics.
Στους Σουηβούς είναι αθλητικός διευθυντής ο Μίκαελ Ρέσκε, ο οποίος πριν δούλευε στη Λεβερκούζεν και τη Μπάγερν Μονάχου και βρίσκεται πίσω από τον εντοπισμό και την ανάδειξη μιας σειράς ταλέντων που αγωνίστηκαν και στις δύο ομάδες. Το πρότζεκτ της Στουτγκάρδης τον έπεισε και ήδη στην ομάδα που πέρυσι έφτασε, παρότι νεοφώτιστη, μια ανάσα από την έξοδο στην Ευρώπη, βρίσκονται αρκετά και σημαντικά ταλέντα, όπως ο Παβάρ, ο Ασκασίμπαρ και φυσικά ο «δικός μας» Τάσος Δώνης.
Σημαντικό ρόλο όμως στην όλη διαδικασία διαδραμάτισε ο Γιώργος Συριανός, ο οποίος μίλησε στο ελληνικό FourFourTwo του gazzetta.gr για τον τρόπο δουλειάς, τη διαδικασία και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το ποδόσφαιρο!
Γιώργο, αρχικά μίλησε μας για το background σου. Σπούδασες στην Αγγλία και στο Κολούμπια, αλλά όχι με ειδίκευση στην ανάλυση, αν δεν κάνω λάθος. Πώς ήρθε στη ζωή σου η Στουτγκάρδη;
Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο και στη συνέχεια Sports Management με έμφαση σε Analytics στο Πανεπιστήμιο Columbia (Νέα Υόρκη). Ο πρωταθλητισμός και το ποδόσφαιρο πάντα με ενδιέφεραν, ιδιαίτερα η σύγχρονη, επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση παικτών, που συνίσταται στο συνδυασμό αντικειμενικών, στατιστικών μεθόδων ανάλυσης με τις παραδοσιακές μεθόδους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου εργάστηκα ήδη ως σύμβουλος στον τομέα Scouting/Analytics για δυο ομάδες της Bundesliga. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου, διερεύνησα ποιες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (μεταξύ των οποίων ήταν η Στουτγκάρδη) είχαν άμεσο ενδιαφέρον εφαρμογής μιας αναλυτικής αξιολόγησης παικτών και επιστημονικής σύνθεσης της ομάδας. O Jan Schindelmeiser (τότε διευθυντής) είχε το πιο ξεκάθαρο όραμα για το που κατευθυνόταν η ομάδα - με έπεισε αμέσως - και η Στουτγκάρδη ήταν σίγουρα η σωστή απόφαση.
Τι περιλαμβάνει το recruitment analysis σε ένα κλαμπ της Μπουντεσλίγκα και από πόσα τελικά στάδια περνά ένας μεταγραφικός στόχος;
-Για μένα, η ανίχνευση και ένταξη παικτών σε ομάδες της Bundesliga έχει τρεις πυλώνες: Την στατιστική ανάλυση, την ανάλυση βιντεοσκοπήσεων και τέλος το live scouting. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία αυτή λειτουργεί διαδοχικά. Αφού έχεις πρώτα καθορίσει ένα σαφές και συγκεκριμένο προφίλ θέσης, ξεκινάς μία λεπτομερή ανάλυση στατιστικών που συμπεριλαμβάνει την παγκόσμια αγορά των παικτών. Ας υποθέσουμε ότι ψάχνεις για ένα δεξί μπακ (U24 με συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού και χαρακτηριστικά) και ότι το σύνολο παικτών σε όλα τα πρωταθλήματα είναι περίπου 200 παίκτες. Τα στατιστικά σου επιτρέπουν να εξαιρέσεις μέχρι και το 90 έως 95% των παικτών. Οι εναπομείναντες 15-20 παίκτες ελέγχονται με λεπτομερή ανάλυση βίντεο – με στόχο περαιτέρω κατηγοριοποίηση των παικτών για να διαπιστωθεί εάν θα επιδιωχθεί ή όχι το ζωντανό Scouting κάποιων παικτών. Στη συνέχεια ανατίθεται στους Scouts να παρακολουθήσουν τα 5 έως 10 δεξιά Back περιστροφικά, τόσο στα παιχνίδια όσο και στις προπονήσεις.
Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες και συμπληρωθούν όλες οι τυποποιημένες αναφορές, το τελικό βήμα και η απόφαση ανήκει στον manager και στους προπονητές της ομάδας που καθορίζουν εάν ο παίκτης ταιριάζει στο προφίλ θέσης και ικανοποιεί την ανάγκη του ρόστερ που είχε καθοριστεί.
Αυτή είναι ακριβώς η διαδικασία που ακολουθήσαμε όταν συνέστησα για πρώτη φορά τον Πάμπλο Μάφεο από τη Τζιρόνα. Το στατιστικό προφίλ του προφίλ ταίριαζε απόλυτα αυτό που ψάχναμε, οι Scout επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση και στο τέλος είμαστε τυχεροί που ο Michael Reschke (ο αθλητικός διευθυντής της Στουτγκάρδης) είχε το δίκτυο που έχει, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υπογραφή του στην ομάδα.
Τελικά, τι είναι αυτό που κάνει μια μεταγραφή επιτυχημένη;
Νομίζω ότι μια μεταγραφή είναι επιτυχής αν η οργάνωση που στηρίζει τη λειτουργία επιλογής και ένταξης παικτών εργάζεται αναλυτικά και ολοκληρωμένα. Στο τέλος της ημέρας ασχολούμαστε με ανθρώπους και με πολλές απρόβλεπτες περιστάσεις. Αλλά εάν διαθέτεις μια αναλυτική διαδικασία που περιλαμβάνει αντικειμενικές στατιστικές μεθόδους καθώς και τυποποιημένες παραδοσιακές μεθόδους, εξαλείφεις ορισμένες από τις γνωστικές προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν πολλές ομάδες στις υπάρχουσες διαδικασίες τους.
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις παικτών που να λες αναλύοντάς τους ότι «αυτός δεν γίνεται να αποτύχει» και τελικά η πραγματικότητα να σε διαψεύδει;
-Υπάρχουν δυο, τρεις αλλά είναι ακόμα νέοι – οπότε θα περιμένω να δω αν έκανα λάθος. Ρώτησέ με σε μερικά χρόνια πάλι!
Το γερμανικό ποδόσφαιρο, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, δίνει νομίζω πολλή σημασία σε τομείς όπως το sport science και η ανάλυση. Αισθάνεσαι ότι δουλεύεις σε ένα περιβάλλον που η δουλειά σου αναγνωρίζεται;
Οι σύλλογοι της Bundesliga φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι το προσωπικό και η σύγχρονη οργάνωση είναι εξίσου σημαντικά για την επιτυχία των συλλόγων - έτσι αισθάνομαι ότι η σπουδαιότητα της ανάλυσης, η συμβολή της αθλητικής επιστήμης και η ανάλυση στατιστικών θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν ακόμα πολλά πεδία που μπορούν να βελτιωθούν, όπως η πρόληψη των τραυματισμών μέσω της ανάλυσης στατιστικών, η ανάλυση της προπόνησης μέσω Tracking Data ή ακόμα και η ανάλυση τακτικής μέσω του Machine Learning. Είναι σίγουρα συναρπαστικό να εργάζεσαι στην Bundesliga σήμερα.
Πόσο σημαντικά είναι τα μη αγωνιστικά στοιχεία για την προσαρμογή του παίκτη σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό οργανισμό; Ασχολείστε και με πληροφορίες μη αθλητικές;
Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί - η προσωπικότητα είναι προφανώς πολύ σημαντική και ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας συσχετίζονται καλύτερα με την επιτυχία από άλλα χαρακτηριστικά. Έχουμε την τάση να τα αναζητούμε - αλλά είμαι ο πρώτος που παραδέχομαι ότι για να προσδιορίσεις αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελεσματικά πρέπει να συγκεντρώσεις πολλές επιπλέον πληροφορίες. Αυτό ξεκινά με τις συνεντεύξεις των παικτών, περιλαμβάνει την ανάλυση των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων και τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις συνήθειες του παίκτη έξω από το γήπεδο.
Θεωρείς ότι η τεχνολογία έχει μόνο θετικά στο ποδόσφαιρο; Πιστεύεις ότι όσο περνάνε τα χρόνια θα έχει όλο και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο;
Ναι. Δεν βλέπω προβλήματα από τη χρήση της τεχνολογίας. Η τεχνολογία βελτιώνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων - το ποδόσφαιρο είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ - και είναι μόνο πλεονέκτημα για τις ομάδες να λαμβάνουν τέτοιες σημαντικές αποφάσεις στη βάση των βέλτιστων διαθέσιμων πληροφοριών και μεθόδων. Νομίζω η χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο μόλις ξεκίνησε. Το NBA ή το Μπέιζμπολ είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς στην εξέλιξη, γι 'αυτό πιστεύω, ότι η χρήση της τεχνολογίας θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν ήδη ομάδες στην Ευρώπη που έχουν επενδύσει σημαντικά σε αυτούς τους τομείς (Liverpool, Man City, Arsenal, Fulham, Stuttgart, Leipzig κτλπ.) και έχουν δει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Ο αθλητικός σας διευθυντής Mίκαελ Ρέσκε βρίσκεται πίσω από αρκετά ταλέντα που πήγαν στη Λεβερκούζεν και στη Μπάγερν. Το γεγονός ότι άφησε τους Βαυαρούς για να έρθει στη Στουργκάρδη στα μάτια ενός παρατηρητή δείχνει ένα πολύ οργανωμένο πλάνο στο recruiting και το talent scouting. Είναι έτσι τα πράγματα; Πώς είναι η συνεργασία μαζί του;
Η συνεργασία με ανθρώπους που έχουν επιτύχει τα πάντα σε αυτόν τον κλάδο - όπως ο Μίκαελ Ρέσκε - είναι εξαιρετική. Για τον σύλλογο είναι μια ευλογία γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τεράστιο δίκτυο και την τεχνογνωσία του για να δεσμεύσουμε τους καλύτερους παίκτες και να ολοκληρώσουμε το έργο που χτίζουμε σήμερα. Είναι πολύ ανοιχτός σε νέες μεθόδους και απαιτεί πολλές πληροφορίες για κάθε παίκτη και εξελίσσουμε πολλά νέα πρότυπα έτσι.
Στην ομάδα σου βρίσκεται και ένας Έλληνας, ο Τάσος Δώνης. Τι στοιχεία ήταν αυτά που ξεχωρίσατε στην περίπτωσή του;
Ο Τάσος είναι ένας νέος παίκτης με πολύ υποσχόμενο ταλέντο. Το προφίλ στατιστικών του στη Nις ήταν πολύ καλό. Έχουμε αναπτύξει μερικές μετρήσεις όπως «progressive runs» και «progressive passes» στα οποία ήταν φανταστικός. Αυτά τα στατιστικά προσπαθούν να μετρήσουν πόσο αποτελεσματικά οδηγεί την κατοχή της μπάλας στην αντίπαλη περιοχή του πέναλτι σε διάφορες φάσεις του παιχνιδιού. Στη Nις, ήταν επίσης πολύ καλός στη δημιουργία ποιοτικών ευκαιριών για τον εαυτό του. Συνήθως σούταρε από κοντινή απόσταση σε αντεπιθέσεις και επέλεγε τις γωνίες του προσεκτικά. Στο βίντεο επιβεβαιώσαμε πολλά υποσχόμενα του ταλέντου του - είχαμε επίσης έναν Scout που τον είχε δει δυο φορές όταν έπαιζε ακόμα στην Ελβετία - γι 'αυτό είχαμε και κάποιες πληροφορίες από το Live Scouting που ήταν επίσης πολύ θετικές.
Για έναν άνθρωπο σαν εσένα, που έχεις ζήσει το γερμανικό ποδόσφαιρο εκ των έσω αλλά και πριν, ως παρατηρητής, τι είναι αυτό που σε χαλάει περισσότερο από την Ελλάδα; Θα σκεφτόσουν να δουλέψεις σε ελληνική ομάδα;
Είναι μεγάλη πρόκληση να προσδιορίσεις τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, να διακρίνεις και να προτείνεις τις βέλτιστες λύσεις, αλλά και να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις συναίνεσης με απώτερο στόχο να βελτιώσεις το επίπεδο οργάνωσης και απόδοσης, ώστε να προσεγγίσουμε ισότιμα το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ισως σαν πρώτο στόχο θα πρέπει οι σύλλογοι να βελτιώσουν την κουλτούρα των φιλάθλων και οπαδών τους γύρω από τα περισσότερα αθλήματα - όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Θα ήθελα κάποια στιγμή να παρακολουθήσω ποδόσφαιρο ή μπάσκετ στην Ελλάδα μεταξύ αντίπαλων ομάδων με τους φιλάθλους τους στην ίδια πλευρά της κερκίδας. Είμαι πολύ ευχαριστημένος στη Στουτγκάρδη, έχουμε ένα εξαιρετικό team, καλή οργάνωση και δουλεύουμε πάνω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Την ίδια στιγμή αγαπάω πολύ τη χώρα μας και μπορώ να εργασθώ ευχαρίστως στην Ελλάδα. Προέρχομαι από οικογένεια με παράδοση στο πρωταθλητισμό, ο πατέρας μου στη κωπηλασία, εγώ στη κολύμβηση και μια μέρα θα συμβάλλω στο σχεδιασμό και την οργάνωση για τη διεθνή διάκριση ενός ελληνικού συλλόγου.
Γενικώς νομίζω στη Γερμανία βλέπουμε μια πολύ διαφορετική σχέση του κόσμου με τους συλλόγους, καθώς και με την τοπική κοινωνία. Είναι θέμα κουλτούρας; Θεωρείς ότι ο κανόνας του 50+1 παίζει το ρόλο του;
Ναι. Ο κανόνας 50 + 1, δηλαδή η πλειοψηφία στους φιλάθλους, είναι πολύ σημαντικός για τους Γερμανούς φίλους του ποδοσφαίρου και τη σχέση που έχουν οι σύλλογοι με το fanbase τους. Στη Στουτγκάρδη η Fanbase μας είναι τεράστια - λειτουργούσαμε σχεδόν με γεμάτο το γήπεδο κατά τη διάρκεια της εποχής μας στην 2η Bundesliga. Η μέση συμμετοχή μας ήταν υψηλότερη από κάποιες από τις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Φοβούμαι όμως ότι εάν το γερμανικό ποδόσφαιρο θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικό στη διεθνή σκηνή, ο κανόνας των 50 + 1 θα χρειαστεί τελικά να καταργηθεί για να επιτρέψει την είσοδο νέων κεφαλαίων στο γερμανικό πρωτάθλημα. Επί του παρόντος είναι αδύνατον να προσδιορίσεις τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους φιλάθλους, αλλά τείνω προς το να μην έχει σημαντικά επιζήμια αποτελέσματα. Οι τιμές εισιτηρίου πρέπει να παραμείνουν προσιτές όμως, αν και - νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι γερμανικοί σύλλογοι έχουν καταλάβει και αυτό τους αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο υπάρχει για τους φιλάθλους, αλλά είναι και μια σημαντική επιχείρηση.
Πώς ήταν η εμπειρία του Columbia; Πιστεύεις ότι όλα αυτά τα παιδιά που μπαίνουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα όπως το δικό σου θα έχουν αντίκτυπο στην MLS και γενικά στο ρόλο του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ;
Η εμπειρία μου στο πανεπιστήμιο Columbia ήταν απόλυτα θετική, έμαθα πολλά. Ο αμερικανικός αθλητισμός είναι μια μεγάλη βιομηχανία και η μεταφορά και προσαρμογή κάποιων από τις καλές ιδέες και τις διαδικασίες των Αμερικανών πίσω στην Ευρώπη αποτελούν επαγγελματική πρόκληση. Πολλοί συνάδελφοι απόφοιτοι και φίλοι μου εργάζονται στο ΝΒΑ, στο MLS ή στο MLB. Νομίζω ότι το MLS αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ώστε οι νέοι απόφοιτοι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Όποιος έχει δει ένα παιχνίδι του NYCFC ή του Portland Timbers γνωρίζει ότι το MLS είναι εδώ για να μείνει. Θα χρειαστούν έξυπνους πτυχιούχους για να επανδρώσουν αυτές τις θέσεις, έτσι πιστεύω ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα οδηγεί με κάποιο τρόπο το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχής.
Θα πρότεινες σε ένα παιδί στην Ελλάδα που ψάχνεται σε κλάδους γύρω από το ποδόσφαιρο να επενδύσει σε ανάλογες σπουδές;
Ναι - εξαρτάται όμως από το πεδίο απασχόλησης. Εάν θέλεις να εργαστείς στο ποδόσφαιρο έχοντας απευθείας δραστηριότητα στο αναλυτικό κομμάτι του ποδοσφαίρου τότε αυτά τα προγράμματα είναι υπέροχα. Εάν θέλεις να εργαστείς στην εμπορική ή επιχειρηματική πλευρά του αθλητισμού, θεωρώ τα πιο παραδοσιακά προγράμματα σπουδών του μάρκετινγκ και της διοίκησης επιχειρήσεων πιο κατάλληλα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.