«Εμφύλιος» στη Μπαρτσελόνα: Οι διαμάχες, οι παίκτες, ο Βαλβέρδε και οι εκλογές
Ακόμα και επί εποχής κορονοϊού, η Μπαρτσελόνα λειτουργεί σε πολύ υψηλά στάνταρ στο κομμάτι της φυσικής προετοιμασίας της για όταν, Θεού θέλοντος και ιού Covid-19 επιτρέποντος, επιστρέψει η αγωνιστική δράση.
Σε διοικητικό επίπεδο, όμως, η μια γκάφα διαδέχεται την άλλη, η συμπεριφορά των παραγόντων εκθέτει τους ίδιους αλλά, κυρίως, τον σύλλογο, ο οποίος θυμίζει ελάχιστα σοβαρό αθλητικό σωματείο και παραπέμπει περισσότερο στο «κλουβί με τις τρελές», μια απολαυστική γαλλική ταινία του 1978 (όσοι δεν την έχετε δει, ψάξτε τη).
Αν, όμως, στο συγκεκριμένο φιλμ ο Μισέλ Σερό και ο Ούγκο Τονιάτσι πρόσφεραν άφθονο γέλιο και τροφή για σκέψη, υποδυόμενοι ένα γκέι ζευγάρι σε μια κωμωδία καταστάσεων, τα όσα συμβαίνουν φέτος στην Μπαρτσελόνα προκαλούν θλίψη και ερωτηματικά για την (αν)ικανότητα των ανθρώπων που την διαχειρίζονται.
Η αποχώρηση έξι μελών του ΔΣ, αφού πρώτα ο πρόεδρος Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου είχε ζητήσει την παραίτηση τεσσάρων εξ’ αυτών (Εμίλι Ρουσό, Ενρίκε Τόμπας, Σίλβιο Ελίας και Τζουσέπ Ποντ), επιβεβαίωσε ότι στο εσωτερικό της Μπάρτσα υπάρχει κάτι (πολύ) σάπιο.
Σε ένα χρόνο, ο σύλλογος θα πάει σε εκλογές και ο Μπαρτομέου θα αποχωρήσει, αφού βάσει καταστατικού δεν μπορεί να κάνει πάνω από δύο θητείες. Ο ίδιος ήθελε ο τελευταίος του χρόνος να κυλήσει ομαλά από διοικητικής πλευράς και πολύ θετικά από αγωνιστικής.
Στο πρώτο σκέλος, προς το παρόν, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με την διοίκηση να παραμένει πλέον με έντεκα μέλη, αν και ο Εμίλι Ρουσό, ο οποίος έβαλε φωτιά με δηλώσεις για πιθανή κατάχρηση και κινδυνεύει με μηνύσεις από τον σύλλογο, υποστηρίζει ότι και άλλα τρία μέλη σκέφτονται πολύ σοβαρά να παραιτηθούν.
Ακόμα και έτσι, πάντως, βάσει καταστατικού το τωρινό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο είχε 19 μέλη και πλέον έχει 13, πρέπει να έχει τουλάχιστον 14 για να μην προκύψει θέμα πρόωρων εκλογών, με τον Μπαρτομέου να έχει ήδη έτοιμους τρεις.
ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ... ΣΕΙΣΜΟΙ
Και, επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και όσα συμβαίνουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι αλληλένδετα με την διοίκηση, τα ζόρια για τον Μπαρτομέου και το επιτελείο του ξεκίνησαν μετά το τέλος των μεταγραφών.
«Δεν ξέρω αν ο σύλλογος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να φέρει πίσω τον Νεϊμάρ» είπε σε συνέντευξή του ο Λιονέλ Μέσι, προκαλώντας τον πρώτο «σεισμό», με τον Ζεράρ Πικέ να ασκεί κριτική για την προετοιμασία και να «φωτογραφίζει» τον Τύπο που είναι φίλα προσκείμενος στην διοίκηση.
Μετά τα Χριστούγεννα, όμως, το… τσουνάμι ήταν πρωτοφανών διαστάσεων. Ο αποκλεισμός στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ από την Ατλέτικο Μαδρίτης, οδήγησε στην απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον σύλλογο να αποτυγχάνει να προσλάβει έναν εκ των Τσάβι ή Ρόναλντ Κούμαν, καταφεύγοντας στην τελευταία λύση, τον Κίκε Σετιέν.
Οι ατυχείς δηλώσεις του τεχνικού γραμματέα Ερίκ Αμπιντάλ περί «ποδοσφαιριστών που δεν δούλευαν όσο έπρεπε», προκαλoύν την έκρηξη του Μέσι, ο οποίος ζητάει με ανάρτηση από τον παλιό του συμπαίκτη να μιλήσει με διευθύνσεις και ονόματα.
Ο Γάλλος παλαίμαχος αμυντικός δεν το κάνει και, παρ’ ότι βρέθηκε μια ανάσα από την απόλυση, ο Μπαρτομέου μεσολαβεί, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Μέσι και Αμπιντάλ και τον κρατάει στην θέση του. Προς το παρόν, τουλάχιστον…
Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ «BARCA GATE»
Η (σχετικά) καλή πορεία της ομάδας, η οποία διατηρούνταν σταθερά στην πρώτη δυάδα της βαθμολογίας της La Liga και βρίσκονταν στους «16» του Champions League, βοηθούσε στο να σβήνουν τέτοιες, πολύ επικίνδυνες φωτιές.
Τον Φεβρουάριο, όμως, ήρθε η πιο μεγάλη πυρκαγιά, τα… αποκαΐδια της οποίας εξακολουθούν να κάνουν αφόρητη την ατμόσφαιρα στα γραφεία του «Καμπ Νόου», στις εξέδρες του οποίου εμφανίστηκαν λευκά μαντίλια και αποδοκιμασίες κατά της διοίκησης.
Έρευνα του ραδιοφωνικού σταθμού «Cadena SER» αποκαλύπτει ότι η εταιρεία «Big Data» (I3 Ventures), την οποία είχε προσλάβει ο σύλλογος, επιτίθεται μέσω ψεύτικων λογαριασμών στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε προσωπικότητες που σχετίζονται με την Μπάρτσα.
Από σημαντικότατους ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας, όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Ζεράρ Πικέ, μέχρι πιθανούς υποψήφιους αντιπάλους της «παράταξης Μπαρτομέου» στις εκλογές του μεθεπόμενου (;) καλοκαιριού.
Το «Barça Gate», όπως έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Μπαρτομέου, ο οποίος όμως αποδείχθηκε καλός στις… ντρίμπλες, αφού απενεργοποίησε τον σύμβουλό του (όχι διοικητικό μέλος) Τζάουμε Μασφερέρ, ο οποίος φέρεται να έκανε την συγκεκριμένη συμφωνία.
«Κάποιος που δεν είναι στην διοίκηση έβαλε χέρι στο ταμείο και δεν ξέρω ποιος μπορεί να το έκανε, αλλά έχω μια ιδέα. Όταν πληρώνεις ένα εκατομμύριο ευρώ για κάτι που στοιχίζει εκατό χιλιάδες (σ.σ. τόσο κοστολογήθηκε η συμφωνία με την «Big Data»), τότε κάτι δεν πάει καλά» είπε ο Εμίλι Ρουσό, «φωτογραφίζοντας» τον Μασφερέρ και αποκαλύπτοντας ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ δεν είχαν ιδέα για την συγκεκριμένη συμφωνία.
Και, από εκεί που ο Ρουσό εμφανίζονταν ως το φαβορί για να είναι ο επικεφαλής της κίνησης που θα είχε τις πλάτες του Μπαρτομέου στις επόμενες εκλογές, έφυγε προδομένος όπως είπε, από τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα.
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ «ΜΠΑΜ»
Για να φτάσουμε στην τελευταία εξέλιξη, όμως, μεσολάβησε και ένα ακόμα φλέγον ζήτημα, αυτό της συμφωνίας με τους ποδοσφαιριστές για την περικοπή των μισθών τους, λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Στον Τύπο διέρρευσαν «διαφωνίες» των παικτών και μια στάση που προκαλούσε το κοινό αίσθημα, με τους ποδοσφαιριστές να «απαντούν» με συμφωνία για γενναία περικοπή, βάζοντας μάλιστα από την τσέπη τους για να μην γίνουν περικοπές στους υπαλλήλους του συλλόγου!
Ο Μπαρτομέου, παρ’ ότι είναι εκ των βασικών… υπόπτων για τις συγκεκριμένες διαρροές, κάλεσε σε παραίτηση τα τέσσερα προαναφερθέντα μέλη, αποδίδοντας σε αυτά τις διαρροές εις βάρος των παικτών, αλλά και ότι μιλούσαν άσχημα για παράγοντες και υπαλλήλους.
«Ο Μπαρτομέου μου ζήτησε να παραιτηθώ, με την δικαιολογία ότι είχα διαρρεύσει στον Τύπο πράγματα για τους παίκτες, αλλά και ότι μιλούσα άσχημα για άλλα μέλη της διοίκησης. Αμφότερα είναι ψέματα» υποστήριξε ο Ρουσό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Marca».
Τι ακολουθεί; Ο Μπαρτομέου φέρεται να έχει ήδη βρει αντικαταστάτες για να καλύψει κάποια από τα κενά που δημιουργήθηκαν και δεν δείχνει καμία διάθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κάτι που του είχαν ζητήσει μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο Ρουσό, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο «Barça Gate».
Και δεν θέλει να το κάνει γιατί ξέρει ότι, σε αντίθεση με το 2015, όταν οι εκλογές έγιναν λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του τρεμπλ, τώρα δεν θα είχε καμία τύχη να επικρατήσει ο υποψήφιος που θα στήριζε για να συνεχίσει το «έργο» του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.