Ακέ, ο «γιος του Γκούλιτ» και το μισό δισ. ευρώ της Σίτι
Από τα δώδεκα του χρόνια έκανε κοτσιδάκια τα μαλλιά του. Είναι Ολλανδός, έγινε γνωστός στον ποδοσφαιρικό πλανήτη χάρη στην Φέγενορντ και παίζει με το κεφάλι ψηλά και με αρχοντικό στιλ στην μεσαία γραμμή.
Όχι, δεν είναι ο Ρούουντ Γκούλιτ, αν και θα μπορούσε. Από μικρός, ο Νέιθαν Ακέ ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαι ο νέος Γκούλιτ» και η εξέλιξη της καριέρας του τον δικαίωσε. Ο θρύλος της Μίλαν, άλλωστε, ήταν γνωστός για τις επελάσεις και τα γκολ του, ενώ ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι (προσεχώς) βγάζει πλέον το ψωμί του αποσοβώντας τα γκολ, εκκινώντας από το κέντρο της άμυνας.
Στην Τσέλσι, η οποία τον «ψάρεψε» στα 17 του, ο αριστεροπόδαρος από την Χάγη με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού έπαιζε ως επί το πλείστον ως αμυντικός μέσος, αφού σε αυτή την θέση τον χρησιμοποιούσαν Ράφα Μπενίτεθ, Ζοσέ Μουρίνιο και Αντόνιο Κόντε. Τα καταφέρνει καλά και ως αριστερό μπακ, παρ' ότι παραδέχεται ότι είναι μια θέση που δεν του αρέσει.
Η πολύπλευρη προσφορά και ικανότητά του έπεισαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα να εισηγηθεί την απόκτησή του, για την οποία η Σίτι συμφώνησε με την (υποβιβασμένη) Μπόρνμουθ σε ένα ποσό κοντά στα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Why Nathan Ake?
— City Chief (@City_Chief) July 30, 2020
-He's homegrown
-He's 25 and has lots of PL experience
- Fee is around £40m, which is reasonable for a HG player.
-He is left footed so he would be a great back up for Laporte
- He can play LB as well.
- ZERO errors leading directly to a goal in 117 PL games. pic.twitter.com/U91zznsVER
Το πακέτο «Ολλανδός κεντρικός αμυντικός» έχει γίνει εσχάτως πολύ ελκυστικό, όπως φάνηκε με την περίπτωση του Φίρχιλ Φαν Ντάικ στην Λίβερπουλ και του Ματάις ντε Λιχτ στην Γιουβέντους. Ο πρώτος άλλαξε την σύγχρονη ιστορία των Κόκκινων και ο δεύτερος δείχνει ικανός να εξελιχθεί στον νέο ηγέτη της (απαιτητικής) άμυνας των Μπιανκονέρι.
Θα ήταν άδικο για τον 25χρονο Ακέ να περιμένουν οι Πολίτες κάτι ανάλογο, αλλά δεδομένα πείθει περισσότερο από τον Τζον Στόουνς (φευγάτος για μια εκ των Άρσεναλ ή Γουέστ Χαμ) και ενδεχομένως να μπορέσει να «δέσει» με τον (επίσης αριστεροπόδαρο) Αϊμερίκ Λαπόρτ, ώστε να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα των Πολιτών στα μετόπισθεν, ειδικά όταν απουσίαζε ο Βενσάν Κομπανί, αλλά και μετά την αποχώρηση του Βέλγου.
23 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ, 577,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!
Την τελευταία δεκαετία, αν συνυπολογίσουμε και την (ουσιαστικά δεδομένη) μεταγραφή του Ακέ, η Μάντσεστερ Σίτι έχει δώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ (577,5 εκατομμύρια για την ακρίβεια) για την ενίσχυση της αμυντικής της γραμμής, με 24 ποδοσφαιριστές να προσγειώνονται στο «Etihad», αν και υπήρξαν αρκετοί που περιορίστηκαν σε προπονήσεις ή έφυγαν κατευθείαν δανεικοί.
Τα στόπερ, βεβαίως, έχουν την τιμητική τους, αφού αποτελούν το 54% της λίστας (13), αλλά και το 52% του συνολικού ποσού (304,4 εκατομμύρια ευρώ). Ο Αϊμερίκ Λαπόρτ με 65 εκατομμύρια ευρώ στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, τον Ιανουάριο του 2018, παραμένει η πιο ακριβή μεταγραφή για τα μετόπισθεν.
Ο Ακέ (45,5) θα μπει στην «χρυσή» τριάδα, πίσω και από τον Στόουνς (55,6) και λίγο πιο μπροστά από τον... Ελιακίμ Μανγκαλά (45), ο οποίος κλείνει την πεντάδα με τον Νικολάς Οταμέντι (44,5).
Την λίστα συμπληρώνουν ποδοσφαιριστές που, στην πλειοψηφία τους, αγωνίστηκαν από ελάχιστα έως καθόλου με την γαλάζια φανέλα των Πολιτών, μην καταφέρνοντας βεβαίως να λύσουν τα αμυντικά τους προβλήματα.
Από τον Ματίγια Νάστασιτς (15,2), τον Ζερόμ Μπόατενγκ (12,5) και τον Στέφαν Σάβιτς (12), μέχρι τον Μαρτίν Ντεμικέλις (5) και τους ημί – άγνωστους Φίλιπ Σάντλερ (2,5), Κο Ιτακούρα (1,1), Φλοριάν Λεζέν (300 χιλιάδες ευρώ) και Πάμπλο Μαρί (200). Ναι, ο τελευταίος είναι ο Ισπανός που απέκτησε φέτος η Άρσεναλ.
Από εκεί και πέρα, για την θέση του δεξιού μπακ τα αφεντικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ξοδέψει 169,4 εκατομμύρια ευρώ, με Ζοάο Κανσέλο (65) και Κάιλ Γουόκερ (52,7) να έχουν στοιχίσει σχεδόν όλο το... χαρτί, μπροστά από Ντανίλο (30), Πέδρο Πόρο (12), Γιαν Κόουτο (6) και Μαϊκόν (3,7).
Στην θέση του αριστερού μπακ (103), τέλος, κυριαρχεί ο Μπενζαμέν Μεντί (57,5) και τον ακολουθούν πολύ μακριά οι Αλεκσάντερ Κολάροφ (23,8), Ανχελίνιο (12), Γκαέλ Κλισί (7,7) και Αλεξάντερ Ζιντσένκο (2).
Αν δεν έχετε ζαλιστεί με τα νούμερα (μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ, όχι για... πασατέμπο), ρίξτε μια δεύτερη πιο προσεκτική ματιά στην λίστα και ξεχωρίστε ποιοι εδραιώθηκαν και κατάφεραν να δικαιολογήσουν τα λεφτά τους. Δεν είναι και πολλοί, έτσι δεν είναι;
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.