Γκολ, γκολ, κι άλλα γκολ: Το «φεστιβάλ τερμάτων» της Premier League έχει εξήγηση
Είχαν περάσει 6'' από τη συμπλήρωση και του 4ου λεπτού των καθυστερήσεων, όταν ο Γκάμπριελ Ζέσους άνοιγε λογαριασμό στη σεζόν και έδινε το τελειωτικό «χτύπημα» στη Γουλβς (1-3), σφραγίζοντας την επίδοση ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτι με 10 σερί νικηφόρες πρεμιέρες. Με αυτό το φαινομενικά εκπρόθεσμο γκολ, όμως, ο Βραζιλιάνος είχε επίσης μετατρέψει το τριήμερο της 2ης αγωνιστικής της νέας περιόδου σε ορόσημο στην ιστορία της Premier League.
Ήταν το υπ' αριθμόν 44 γκολ που σημειώθηκε ανάμεσα στα 10 παιχνίδια, καταρρίπτοντας την μέχρι πρότινος κορυφαία επίδοση των 43 από την 26η αγωνιστική της σεζόν 2010/11, το Σαββατοκύριακο που η Νιούκαστλ είχε γίνει η πρώτη ομάδα που επιστρέφει από 0-4 σε 4-4, απέναντι στην Άρσεναλ.
Τότε ήταν Φεβρουάριος και οι ομάδες είχαν ξεπεράσει τα μισά της σεζόν. Πλέον, τα 20 κλαμπ βρίσκονται να έχουν συνδιαμορφώσει την συναρπαστικότερη δυνατή εκκίνηση σε ένα πρωτάθλημα που άρχισε Σεπτέμβριο μήνα, με ελάχιστη προετοιμασία και που (θα) εξελίσσεται σε άδεια γήπεδα, πολύ μακριά από την κανονικότητα που χαρακτήριζε το ποδόσφαιρο μέχρι την έλευση των «double '20s».
The most ever goals in a 20-team Premier League round is 43: matchday 24 of 2010/11.
We’re currently on 31 goals from six games, so 12 needed from the last four to equal the record. pic.twitter.com/cx2kq1Aloa— GoalScorer Challenge (@GoalscorerC) September 20, 2020
Τα προγνωστικά έκαναν πράγματι λόγο για μια σεζόν-υπερθέαμα, λίγοι, όμως, θα περίμεναν ένα τόσο δυναμικό «μπάσιμο» με το... καλημέρα, μόλις ενάμιση μήνα μετά το φινάλε της περασμένης περιόδου. Πώς ερμηνεύεται αυτό σε αριθμούς;
Ήδη στα πρώτα δύο τους ματς στη σεζόν:
- Πέντε ομάδες, το 1/4 της Λίγκας δηλαδή, έχουν νικήσει ένα παιχνίδι με 3 γκολ διαφορά.
- Από τα 18 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, τα ματς που έληξαν στο μίνιμουμ του 1-0 είναι τέσσερα, τόσα όσα έληξαν με επτά τέρματα: η Λίβερπουλ νίκησε τη Λιντς με 4-3, η Λιντς ανταπέδωσε κόντρα στη Φούλαμ, η Έβερτον νίκησε 5-2 τη Γουέστ Μπρομ, η Τότεναμ απέδρασε επίσης με 5-2 από την έδρα της Σαουθάμπτον.
- Κανένα ματς δεν ολοκληρώθηκε στην ισοπαλία.
Ο αριθμός, όμως, στον οποίο πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση από κάθε άλλον είναι το «χρυσό» 3.72. Αυτός είναι ο μέσος όρος τερμάτων στις αναμετρήσεις που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο κορυφαίο πρωτάθλημα την κόσμου. Μέχρι τώρα, χρειάστηκε να περάσουν έξι δεκαετίες για να καταγραφεί ανάλογος μέσος όρος σε οποιοδήποτε σημείο της σεζόν στην πρώτη κατηγορία. Για να αντιληφθούμε το πόσο υψηλός είναι, αρκεί να γνωρίζει κανείς ότι η πιο παραγωγική χρονιά της Premier League ήταν το 2018/19 και έφτασε τα 2.82.
Είναι προφανές ότι δεν γίνεται να κυλήσει όλη η σεζόν σε τόσο δυσθεώρατα επίπεδα από άποψη σκοραρίσματος. Πτώση θα υπάρξει σε βάθος χρόνου, ωστόσο, πολύ δύσκολα θα είναι τόσο μεγάλη για να χαθεί το νέο ρεκόρ, που πιθανώς θα σπάσει το φράγμα των 3 γκολ. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να υποστηρίξουν αυτή την εικασία, όπως και το γιατί διεξάγεται το «φεστιβάλ γκολ» που αντικρίζουμε στις 2 πρώτες αγωνιστικές. Κι όχι, δεν είναι οι... κακές άμυνες.
Συχνότερα πέναλτι
Μέχρι τη φετινή σεζόν, ο μέσος όρος των πέναλτι που δίνονταν ανά αγώνα στην Premier League ήταν 0,29. Στα πρώτα 18 παιχνίδια, ο αριθμός έχει εκτοξευτεί στο 0,72, με σύνολο 13 εκτελέσεις. Αυτό έρχεται να κουμπώσει λογικά με τους νέους κανονισμούς για το «χέρι» που έχουν εισαχθεί από το VAR, σύμφωνα με τους οποίους αν το χέρι βρίσκεται σε αφύσικη θέση και γίνει επαφή με τη μπάλα μετά από κόντρα σε μέρος του σώματός του, τότε το πέναλτι καταλογίζεται κανονικά. Έτσι την «πάτησε» ο Ρόμπιν Κοχ στη ματσάρα Λίβερπουλ-Λιντς για τους φιλοξενούμενους, έτσι και ο επιρρεπής στα λάθη, Βίκτορ Λίντελοφ στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Κρίσταλ Πάλας.
Η ευκολία, λοιπόν, με την οποία ο VAR δίνει τη σύμφωνη γνώμη για να σφυριχτεί πέναλτι, προκαλεί αυτόματα περισσότερες ευκαιρίες για γκολ στις ομάδες.
Απουσία φιλάθλων, μειωμένη πίεση
Το φαινόμενο των άδειων εξέδρων στα παραδοσιακά γεμάτα αγγλικά γήπεδα ακόμη προκαλεί αμηχανία, όμως, οι ομάδες έχουν σίγουρα προσαρμοστεί μετά και την πρόβα του «Project Restart» την περασμένη σεζόν. Κάπως έτσι, η πίεση που προκαλεί στον ποδοσφαιριστή η αύρα και η ατμόσφαιρα των φιλάθλων, ένα μαζικό «γιουχάρισμα» ή απλά η αίσθηση του να έχεις «καρφωμένους» πάνω σου 20 και 40 χιλιάδες κόσμου, έχει πάει περίπατο και ομολογουμένως δείχνει να λύνει τα πόδια τους. Αυτό λειτουργεί αυτονόητα περισσότερο προς όφελος των φιλοξενούμενων, αλλά συνολικά κάθε ομάδα παρουσιάζεται πιο απελευθερωμένη σε αυτό το σκηνικό από προπονητικό «δίτερμα» που θυμίζουν τα ματς χωρίς οπαδούς. Με δεδομένο ότι μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, η απαγόρευση φιλάθλων από τα γήπεδα θα κρατήσει τουλάχιστον ως τον Νοέμβριο, η κατάσταση θα παραμείνει το ίδιο ωφέλιμη για να μένει γεμάτος ο πίνακας του σκορ και στα υπόλοιπα ματς.
Η ροπή προς την επίθεση
Ναι, οι άμυνες των 20 συλλόγων μοιάζουν να «σιγοντάρουν» τη ραγδαία αύξηση των γκολ, όμως, στην πραγματικότητα η επιθετική τάση που κυριαρχεί έτσι κι αλλιώς στην Premier League είναι έτι πιο ενισχυμένη στη φετινή περίοδο. Λίβερπουλ και Σίτι διαθέτουν ήδη «μηχανές» στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, ενώ οι μεταγραφές στη γραμμή κρούσης έχουν κυριαρχήσει για ένα ακόμη παζάρι. Η Τσέλσι τα «σάρωσε» όλα με Βέρνερ-Χάβερτς, η Τότεναμ πρόσθεσε την «πολυτέλεια» του Μπέιλ στο σούπερ δίδυμο των Σον-Κέιν που έγραψε ιστορία με το «4Χ4» επί της Σαουθάμπτον, ο Γουίλιαν μοίρασε τρεις ασίστ στο ντεμπούτο του με την Άρσεναλ και ο Χάμες Ροντρίγκες αναμόρφωσε επιθετικά την Έβερτον με την παρουσία του. Σε συνδυασμό με τις αδύναμες τακτικά άμυνες των νεοφώτιστων (Λιντς, Φούλαμ, Γουέστ Μπρομ), τα σκορ ξεφεύγουν συχνά γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.
4.9 - There were 39 goals scored across eight games this weekend at an average of 4.9 per game; this is the highest goals per game rate on a Saturday + Sunday of Premier League football (min. 5 games). Festival. pic.twitter.com/PFn6npSwba
— OptaJoe (@OptaJoe) September 20, 2020
Αν θα υπάρξουν ακόμη πιο «θεότρελα» παιχνίδια ουδείς μπορεί να το πει με σιγουριά. Αν πρόκειται απλά για ένα ρεκόρ που δεν θα επεκταθεί σε κλίμακα ολόκληρης σεζόν, θα φανεί στην πορεία. Το σίγουρο και πιο συμφέρον για την ίδια την Premier League και τους απανταχού λάτρεις της είναι ότι με τα γήπεδα να παραμένουν άδεια, οι ομάδες αντισταθμίζουν την έλλειψη παλμού, τη «γαρνιτούρα» του Νο1 αθλήματος με το καλύτερο δυνατό «κυρίως πιάτο», αμιγώς μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.