Μπαρτσελόνα: Εφιάλτης δίχως τέλος
- Η απόλυση – παρωδία του Βαλβέρδε
- Σοκ και δέος: Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 2-8!
- Μέσι: «Αφήστε με να φύγω»
- Χρέος – μαμούθ και περικοπές
- Το μαύρο μέλλον
Το 2020 υπήρξε η χειρότερη χρονιά στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Στον μικρόκοσμο της Μπαρτσελόνα, όμως, ο ιός Covid-19 ήταν απλώς μια από τις πολλές πληγές στο βασανισμένο της κορμί.
Ο καταλανικός σύλλογος μετράει αισίως 121 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1899), αλλά στο τελευταίο φάνηκε σαν να βίωσε μαζεμένα όσα κακά δεν τον είχαν βρει στα προηγούμενα 120. Και, το χειρότερο, με δική του ευθύνη κατά κύριο λόγο...
Η απόλυση – παρωδία του Βαλβέρδε
Και, επειδή η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, οι αναποδιές ενός ούτως ή άλλως διάτρητου πρότζεκτ ξεκίνησαν με το «καλημέρα» του 2020, προτού καν εμφανιστεί στον ορίζοντα ο ιός Covid-19.
Η ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στα ημιτελικά του Σούπερ Καπ Ισπανίας που διεξήχθη στην Σαουδική Αραβία έφερε την απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε, στον οποίο δεν είχε ανακοινωθεί καν η λύση της συνεργασίας, όταν ο εκτελεστικός διευθυντής Όσκαρ Γράου και ο τεχνικός γραμματέας Ερίκ Αμπιντάλ ταξίδεψαν στο Κατάρ, προκειμένου να πείσουν (ανεπιτυχώς) τον Τσάβι να διαδεχθεί τον άλλοτε προπονητή του Ολυμπιακού!
Στην θέση του νοικοκύρη (αλλά αποδεδειγμένα με ταβάνι) Ερνέστο, η διοίκηση του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου επέλεξε τον απελπιστικά «λίγο» Κίκε Σετιέν, ο οποίος δεν μπορούσε βεβαίως να σώσει μια σεζόν που έμοιαζε (και αποδείχθηκε πως ήταν) καταδικασμένη στο απόλυτο μηδέν. Για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, η Μπάρτσα έκλεισε μια αγωνιστική περίοδο χωρίς ούτε έναν τίτλο...
Σοκ και δέος: Μπαρτσελόνα – Μπάγερν 2-8!
Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός και η σπατάλη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (και βάλε) σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών που δεν ταίριαζαν στο πλάνο (στο ποιο;) και την φιλοσοφία του συλλόγου ή ήταν απλώς «λίγοι», είχαν ως αποτέλεσμα τους κατά σειρά ταπεινωτικούς αποκλεισμούς από Γιουβέντους, Ρόμα και Λίβερπουλ τις προηγούμενες τρεις σεζόν στο Champions League.
Ο πάτος του βαρελιού, όμως, δεν είχε φανεί ακόμα. Στον μονό προημιτελικό στη «φούσκα» της Λισσαβόνας, η Μπαρτσελόνα άντεξε μόλις είκοσι λεπτά κόντρα στην ποδοσφαιρική μηχανή της Μπάγερν Μονάχου, η οποία δεν σταμάτησε και, σεβόμενη την ιστορία της αλλά και αυτή των αντιπάλων της (και όμως...), διέλυσε τους Μπλαουγκράνα με ένα σκορ που, απλώς, δεν θα ξεχαστεί ποτέ: 8-2.
Αυτή ήταν η απόλυτη ξεφτίλα των Καταλανών, οι οποίοι έχουν πάψει προ πολλού να είναι φουλ ανταγωνιστικοί στο υψηλότερο επίπεδο. Η ιστορική οκτάρα, όμως, επιβεβαίωσε ότι θα χρειαστούν χρόνια σκληρής δουλειάς και σωστού προγραμματισμού, για να θυμίσουν και πάλι ομάδα πρώτης γραμμής...
Μέσι: «Αφήστε με να φύγω»
Είχε φροντίσει να στείλει τα μηνύματα δυσαρέσκειάς του και νωρίτερα μέσα στη σεζόν. Αρχικά, απαντώντας δημοσίως στον άλλοτε συμπαίκτη του (και τεχνικό γραμματέα τότε, προτού παραιτηθεί και αυτός) Ερίκ Αμπιντάλ, για τις υπόνοιες του Γάλλου ότι οι ποδοσφαιριστές ήταν ουσιαστικά αυτοί που «έφαγαν» τον Βαλβέρδε με την αδιαφορία τους στις προπονήσεις.
Στη συνέχεια, διαρρέοντας την (εύλογη) ενόχλησή του για το «Barçagate», μια (ακόμα) πολύ σκοτεινή υπόθεση με την πρόσληψη εταιρείας από την διοίκηση για να κάνει πόλεμο μέσω των social media σε αντιπάλους του Μπαρτομέου, αλλά ακόμα και σε σημαντικούς ποδοσφαιριστές της ίδιας της ομάδας!
Στις 25 Αυγούστου, όμως, ήρθε η απόλυτη έκρηξη του Λιονέλ Μέσι. Ο πρώτος σκόρερ και πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου, έφτασε στο σημείο να στείλει burofax στον σύλλογο, ζητώντας να τον αφήσει να φύγει ως ελεύθερο, αφού άλλωστε αυτό φέρεται να του είχε υποσχεθεί ο Μπαρτομέου.
Ο Μέσι ήταν αποφασισμένος να φύγει, αλλά λίγες ημέρες αργότερα έκανε πίσω, εξηγώντας ότι δεν ήθελε να βάλει τέλος στην διαδρομή ζωής στη Μπάρτσα μέσω των δικαστικών αιθουσών. Σε λίγες ώρες, ο Αργεντινός σούπερ σταρ θα έχει δικαίωμα, βάσει συμβολαίου που λήγει τον Ιούνιο, να διαπραγματευτεί το μέλλον του. Και αυτό δείχνει να είναι μακριά από το «Καμπ Νόου» για τα επόμενα χρόνια.
Χρέος – μαμούθ και περικοπές
Ο συνήθως λιγομίλητος και χαμηλών τόνων Μέσι ξέσπασε (εύλογα) και στο θέμα των περικοπών των μισθών λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Ο σύλλογος, όπως συνήθιζε άλλωστε επί εποχής Μπαρτομέου, διέρρεε στα συστημικά ΜΜΕ ότι οι παίκτες δεν δέχονταν τις περικοπές που τους ζητήθηκαν, με τους ποδοσφαιριστές να κλείνουν στόματα, αφού όχι μόνο δέχθηκαν δύο μειώσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά ανέλαβαν να καλύψουν μέρος του μισθού των υπαλλήλων του συλλόγου, ώστε να μην τους λείψουν χρήματα.
Η κάκιστη διαχείριση και οι τεράστιες απώλειες λόγω Covid-19 διόγκωσαν πολύ επικίνδυνα τα χρέη του συλλόγου, αφού πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό που αγγίζει πλέον τα... 800 εκατομμύρια ευρώ (!), με αποτέλεσμα βεβαίως να «παγώσει» και η (απαραίτητη) ανακαίνιση του γερασμένου «Καμπ Νόου».
Ο Μπαρτομέου, υπό την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης και προτού τεθεί η διοίκησή του στην διαδικασία ψηφοφορίας μέσω πρότασης μομφής, παραιτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου, αφήνοντας όμως πίσω του καμένη γη για τον διάδοχό του, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσω των εκλογών της 24ης Ιανουαρίου...
Το μαύρο μέλλον
Για να μειώσει τα κόστη σε μισθούς, η Μπαρτσελόνα ξεπούλησε το καλοκαίρι Ιβάν Ράκιτιτς, Αρτούρο Βιδάλ και Ραφίνια, χάρισε επί της ουσίας στην Ατλέτικο Μαδρίτης τον πρώτο σκόρερ της φετινής La Liga, Λουίς Σουάρες και έκανε μια ακατανόητη ποδοσφαιρικά ανταλλαγή (Αρτούρ – Πιάνιτς) για να καλύψει οικονομικές «τρύπες», χωρίς να φροντίσει να καλύψει τα χτυπητά κενά ενός ρόστερ που στερείται ποιότητας και, κυρίως, προσωπικότητας.
«Ο σύλλογος είναι σε πολύ, πολύ άσχημη κατάσταση» παραδέχθηκε τις προάλλες ο Μέσι, ο οποίος πιθανότατα διάγει τους τελευταίους μήνες του σε μια ομάδα που καθοδηγείται από έναν προπονητή με ημερομηνία λήξης (Ρόναλντ Κούμαν) και βρίσκει μικρές αφορμές για να σκάει ένα χαμόγελο, μόνο από τις εμφανίσεις ταλαντούχων 18χρονων, τύπου Ανσού Φατί και Πέδρι.
Το παρακάτω μοντάζ με το διαλυμένο «Καμπ Νόου» εμφανίστηκε στην ταινία «Δεύτερη προέλευση», το σενάριο της οποίας κινείται γύρω από την καταστροφή του πλανήτη. Και σίγουρα φαντάζει υπερβολή, αλλά αυτή την στιγμή, η Μπαρτσελόνα είναι αυτό ακριβώς: Ένα ερείπιο...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.