Ο δισέγγονος του Μουσολίνι υπέγραψε στη Λάτσιο και έχει πρότυπο τον Αλέξαντερ - Αρνολντ

Ο δισέγγονος του Μουσολίνι υπέγραψε στη Λάτσιο και έχει πρότυπο τον Αλέξαντερ - Αρνολντ

Βασίλης Τεμπέλης
Ο δισέγγονος του Μουσολίνι υπέγραψε στη Λάτσιο και έχει πρότυπο τον Αλέξαντερ - Αρνολντ

bet365

Το επώνυμό του προκαλεί συνειρμούς. Ο δισέγγονος του Μπενίτο Μουσολίνι, Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Λάτσιο και η σύνδεση... μοιάζει αναπόφευκτη.

O 18χρονος Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι υπέγραψε την Τρίτη (23/3) το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη href="https://www.gazzetta.gr/teams/lazio">Λάτσιο, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι το 2024. Και για όσους αναρωτιέστε διαβάζοντας το επώνυμο «Μουσολίνι» href="https://www.gazzetta.gr/football/serie-a/article/1560703/latsio-ypegrapse-symvolaio-o-diseggonos-toy-moysolini">δεν είναι απλή συνωνυμία με τον Ιταλό δικτάτορα. Είναι ο δισέγγονός του.

Αγωνίζεται ως δεξιός μπακ και είναι από τους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει με την Primavera των «μπιανκοτσελέστι». Τον ξεχώρισε ο διευθυντής της ακαδημίας της ομάδας της Αιώνιας Πόλης, Μάουρο Μπιανκέσι και είναι το τρίτο παιδί των Μάουρο Φλοριάνι και της Αλεσάντρα Μουσολίνι.

id="head-0">ME ΘΕΙΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΛΟΡΕΝ ΚΑΙ ΙΝΔΑΛΜΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ-ΑΡΝΟΛΝΤ

 

Παππούς του Ρομάνο Φλοριάνι ήταν ο Ρομάνο, τέταρτο παιδί του «Ντούτσε» και της Ρακέλε Γκουίντι. Θεία του είναι η 86χρονη κορυφαία Ιταλίδα ηθοποιός (βραβευμένη με Όσκαρ), Σοφία Λόρεν. Η σύνδεση με τον Μπενίτο Μουσολίνι αναπόφευκτη λόγω του επωνύμου του. Ο ίδιος σύμφωνα με τη μητέρα του, Αλεσάντρα, δεν θέλει να ακούει για πολιτική.

Κοιτάζει μόνο τη Λάτσιο και το σχολείο του. Το ποδοσφαιρικό ίνδαλμά του, ωστόσο, δεν προέρχεται από την Ιταλία. Είναι ο Αλεξάντερ-Άρνολντ της href="https://www.gazzetta.gr/teams/liverpool">Λίβερπουλ.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Ο href="https://www.gazzetta.gr/tag/moysolini-mpenito">Μπενίτο Μουσολίνι γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1883 στο Πρεντάπιο της Εμίλια-Ρομάνα και ήταν ο ηγέτης του Φασιστικού Κόμματος που κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943. Ο «Ντούτσε», όπως αποκαλείτο, υπήρξε ο πρώτος χρονολογικά από τους φασίστες δικτάτορες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

Ο Μπενίτο μόλις τελείωσε το σχολείο έγινε δάσκαλος, ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας του. Δεν ταυτίστηκε από τα πρώτα του βήματα με το φασισμό. Η πολιτική του πορεία ξεκίνησε από το σοσιαλισμό, ένθερμος υποστηρικτής του οποίου ήταν και ο πατέρας του.

Όταν ενηλικιώθηκε μετανάστευσε στην Ελβετία, από την οποία όμως απελάθηκε. Η επιστροφή στην Ιταλία δεν έφερε και επιστροφή στην ομαλότητα στη ζωή του. Οι μπελάδες με την αστυνομία συνεχίστηκαν και κατέφυγε στην Αυστρία. Ούτε εκεί στέριωσε και πήγε στο Φορλί.

Σε ηλικία 27 ετών έγινε γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Kόμματος, ενώ όταν η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία φυλακίστηκε. Το 1919 ίδρυσε το κόμμα «Ιταλικοί Πυρήνες της Μάχης», το οποίο αποτελείτο από τις μονάδες κρούσης του ιταλικού στρατού και το οποίο καταποντίστηκε στις εκλογές που διεξήχθησαν το ίδιο έτος.

Το Μάιο του 1921 ο Μουσολίνι εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής εκμεταλλευόμενος την άνοδο των φασιστών στην Ιταλία. Η δύναμη που αποκτά τον κάνει να ξεπεράσει κάθε όριο, αλλά και να αποδώσει στον εαυτό του όλο και περισσότερες εξουσίες.

Στις 28 Οκτωβρίου 1922 ο Μουσολίνι μπήκε στη Ρώμη και στις 29 σχημάτισε κυβέρνηση. Οι εξουσίες που απολάμβανε πολλαπλασιαζόταν, οι ατομικές και πολιτικές ελευθερίες ακολουθούσαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Πολιτικοί του αντίπαλοι δολοφονούνται, η λογοκρισία στον Τύπο εγκαθιδρύεται, τα πογκρόμ συνεχίζονται, η θανατική ποινή εισάγεται. Το 1936 υποστήριξε τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία και συμμάχησε με τον Αδόλφο Χίτλερ. Το 1940 έβαλε την Ιταλία του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον ελληνικό στρατό να αντιστέκεται περήφανα στα βουνά της Πίνδου.

Στις 24 Ιουλίου 1943, αμέσως μετά την απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία, παύθηκε από τα καθήκοντά του. Στις 27 Απριλίου 1945 κατά την απόπειρα διαφυγής του στην Αυστρία μεταμφιεσμένος σε Γερμανό στρατιώτη, αναγνωρίστηκε από κομμουνιστές παρτιζάνους και συνελήφθη. Την επομένη, 28 Απριλίου 1945, ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελέστηκε στο Κόμο. Τόσο το πτώμα του ιδίου, όσο και της ερωμένης του εκτέθηκαν σε κοινή θέα σε κεντρική πλατεία του Μιλάνο.

H ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Σύμφωνα με μελέτες στην Ιταλία δεν ήταν ξεκάθαρο ποια ομάδα υποστήριζε ο Μουσολίνι. Υπάρχουν αναφορές για τη href="https://www.gazzetta.gr/teams/roma">Ρόμα, αναφορές και για τη Λάτσιο. Είχε παρακολουθήσει και το ντέρμπι του 1930 ανάμεσα στις δύο ομάδες της πρωτεύουσας, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Βοήθησε τον στρατιωτικό, Τζόρτζιο Βακάρο, στην αποστολή του να μην απορροφηθεί η Λάτσιο από τη Ρόμα κόντρα στις φωνές που επικρατούσαν και ήθελαν τη Ρώμη να έχει μόνο μία ισχυρή ομάδα. Φαίνεται όμως ότι πιο κοντά ήταν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στη Λάτσιο.

Έχει φωτογραφηθεί με παίκτες της, ενώ αποδέχθηκε και την πρόταση του τότε προέδρου Ετόρε Βαρίνι να είναι ο «Νο 1 φίλαθλος της ομάδας».

Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ

Δεν είναι «κοινό μυστικό» ότι ο πυρήνας των οργανωμένων οπαδών της Λάτσιο έχει ακροδεξιά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Τόσο τα συνθήματα, όσο και οι φασιστικοί χαιρετισμοί στο «Ολίμπικο» έχουν κάνει το γύρο του κόσμου στα media σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όπως και ο πανηγυρισμός του Πάουλο Ντι Κάνιο με φασιστικό χαιρετισμό το 2005 στην Κούρβα Νορντ στο ντέρμπι με τη Ρόμα. Τότε, μάλιστα, είχε δηλώσει: «Είμαι φασίστας, όχι ρατσιστής».

Το αντισημιτικό περιστατικό στην εντός έδρας αναμέτρηση της Λάτσιο με την Κάλιαρι (3-0) τον Οκτώβριο του 2017 για την αγωνιστική της Serie A θορύβησε, όπως είναι φυσιολογικό, όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οπαδοί της ομάδας της ιταλικής πρωτεύουσας κόλλησαν αυτοκόλλητα της Άνα Φρανκ, τα οποία απεικόνιζαν το θύμα του Ολοκαυτώματος και της κτηνωδίας των ναζί να φορά τη φανέλα της Ρόμα, σε κερκίδα όπου συνήθως κάθονται οπαδοί των "τζαλορόσι" στο «Ολίμπικο».

Αμέσως μετά το φυσιολογικό θόρυβο που δημιουργήθηκε στη γειτονική χώρα, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλάουντιο Λοτίτο και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, Φελίπε Άντερσον και Ουάλας, επισκέφτηκαν συναγωγή στη Ρώμη για να ζητήσουν συγγνώμη για την πράξη των οπαδών της.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλάουντιο Λοτίτο, ανακοίνωσε ότι η διοίκηση θα οργανώσει επίσκεψη νεαρών ultras της στο Άουσβιτς (στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας όπου βασανίστηκαν και βρήκαν φρικτό θάνατο εκατομμύρια άνθρωποι) για να μάθουν την ιστορία.

«Θέλω να ανακοινώσω ότι η Λάτσιο ξεκινά μια ετήσια πρωτοβουλία, από την οποία 200 νεαροί οπαδοί της ομάδας θα ταξιδέψουν στο Άουσβιτς για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν για γεγονότα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν», είχε υποστηρίξει τότε.

ΤΟ «ΜΑΤΙ» ΤΟΥ ΠΑΣΤΟΡΕΛΟ

Επιστρέφοντας στον Ρομάνο Φλοριάνι, ο ίδιος ζήτησε να μην κριθεί από το επώνυμό αλλά με ό,τι κάνει μέσα στο γήπεδο. Τον εκπροσωπεί ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία στην Ιταλία. Αυτό των αδελφών, Φεντερίκο και Αντρέα Παστορέλο.

Περίοπτη θέση στο πελατολόγιό τους έχουν οι Ρομελού Λουκακού (Ίντερ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Φραντσέσκο Ατσέρμπι (Λάτσιο), Πάτρικ Κουτρόνε (Βαλένθια). Είναι ένα όνομα γνωστό στο ελληνικό κοινό καθώς είναι οι εκπρόσωποι του Κροάτη πρώην επιθετικού της ΑΕΚ, Μάρκο Λιβάγια.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει την εξέλιξη του Ρομάνο Φλοριάνι. Αν θα καταφέρει να φορέσει τη φανέλα της πρώτης ομάδας της Λάτσιο, αν δικαιώσει τις ποδοσφαιρικές προσδοκίες που δημιουργεί. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποκρούσει τις συνδέσεις και τους συνειρμούς που δημιουργούνται ως δισέγγονος του Μπενίτο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα