Champions League: Αυτή θα είναι η νέα μορφή του

Champions League: Αυτή θα είναι η νέα μορφή του

bet365

Στον απόηχο της «διάλυσης» της European Super League, το PlanetFootball εστιάζει στο ολοκαίνουριο Champions League που λανσάρει η UEFA από το 2024. 100 περισσότερα παιχνίδια, 4 επιπλέον εισιτήρια, το «παράθυρο των 12», οι αλλαγές και τα ερωτηματικά.

Μέσα στο «καυτό» διήμερο που το ποδόσφαιρο σειόταν από τις αλυσιδωτές εξελίξεις της European Super League, η UEFA έστειλε τη δική της απάντηση, ανακοινώνοντας τη νέα μορφή που θα πάρει το Champions League από τη σεζόν 2024/25. Μία ανακοίνωση που μπορεί να «παράπεσε» για αρκετούς, πράγμα φυσιολογικό, αφού όλοι περίμεναν να δουν την έκβαση του «μορφώματος» των 12 «μεγάλων», το οποίο και απέτυχε παταγωδώς.

Η προχειρότητα του project και η σύντομη περίοδος «ζωής» του, όμως, δεν αναιρούν την πραγματικότητα ότι το ποδόσφαιρο αλλάζει. Και μαζί του αλλάζει και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με την επόμενη τριετία να αποτελεί τη μετάβαση προς τη νέα εποχή. Σε μια εποχή που οι λέξεις «όμιλοι» και «32» δεν θα υπάρχουν πια στο λεξιλόγιο του Champions League, έτσι όπως το είχαμε «αποστηθίσει» τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, αναλυτικά το νέο φορμάτ που επικύρωσε η UEFA:

36 ΟΜΑΔΕΣ, ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Το φορμάτ που προόριζαν οι 12 ιδρυτές-μέλη για τη Super League, ως προς την φύση του έχει αρκετά κοινά σημεία με το νέο Champions League. Βασικότερο όλων η κατάργηση των ομίλων. Από 32, οι ομάδες γίνονται 36 και καθεμία θα δίνει μίνιμουμ 10 αγώνες (5 εντός-5 εκτός έδρας). Τέσσερις περισσότερους, δηλαδή, σε σχέση με το τρέχον φορμάτ, όπου οι αγώνες είναι έξι με ματς εντός-εκτός έδρας.

 

Στο νέο Champions League, όμως, τα 10 ματς αντιστοιχούν σε 10 ξεχωριστούς αντιπάλους! Αυτό είναι και το λεγόμενο «ελβετικό μοντέλο», που υιοθετεί η UEFA. Με δεδομένο ότι οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, κάθε ομάδα θα κοντράρεται με δύο ομάδες από το 1ο, τρεις από το 2ο, τρεις από το 3ο και δύο από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας (2+3+3+2).

Έτσι, αντί για δύο ομάδες που προκρίνονταν από κάθε όμιλο, οι 36 ομάδες θα πλασάρονται σε ενιαία κατάταξη, από την 1η ως την 36η θέση.

PLAY-OFFS ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «16»

Αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, οι πρώτοι 8 της κατάταξης εξασφαλίζουν το εισιτήριό τους για τους «16». Η κύρια διαφορά στο νέο φορμάτ έγκειται στο ότι οι υπόλοιπες 8 ομάδες θα προκύπτουν από μία ενδιάμεση φάση play-offs. Σε αυτήν θα συμμετέχουν οι ομάδες που τελείωσαν τον πρώτο γύρο από την 9η ως την 24η θέση.

  • Οι ομάδες των θέσεων 9-16 θα τοποθετούνται ως «ισχυροί» στην κλήρωση και θα διασταυρώνονται με τις ομάδες των θέσεων 17-24, έχοντας, δηλαδή, το πλεονέκτημα έδρας στη ρεβάνς.
  • Από κει και πέρα, οι τελευταίες 12 ομάδες της κατάταξης (25-36) θα μένουν οριστικά εκτός Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει ως τώρα με τις 3ες των ομίλων, δεν θα «υποβιβάζονται» ομάδες στο Europa League.

Από τη φάση των «16» και μετά, η εξέλιξη της διοργάνωσης θα είναι ίδια κι απαράλλακτη, όπως ισχύει από τη σεζόν 2003/04.

Ουσιαστικά, ο «χαμός» θα γίνεται μέχρι αυτό το στάδιο, εκεί που θα λάβουν χώρα, δηλαδή, οι 100 περισσότεροι αγώνες, με περισσότερες εμβόλιμες αγωνιστικές, σε ένα αν μη τι άλλο ασφυκτικό καλεντάρι, αν προσθέσει κανείς και τις εγχώριες διοργανώσεις (Κύπελλα, Λιγκ Καπ).

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

  • 36 από 32 ομάδες
  • Κατάργηση ομίλων, ενιαία βαθμολογία
  • 10 ματς μίνιμουμ για κάθε ομάδα, αντί για 6
  • 10 ξεχωριστοί αντίπαλοι, κατάργηση του εντός-εκτός έδρας στον πρώτο γύρο
  • Play-offs πριν από τους «16»
  • 100 περισσότερα παιχνίδια

ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 4 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Στην ουσία, αυτή είναι η μεγάλη δομική αλλαγή του Champions League. Πέραν του ελβετικού μοντέλου, το Champions League επεκτείνεται κατ’ αριθμό ομάδων, «ανοίγει» και θα παρέχει τέσσερα επιπλέον εισιτήρια. Όπως ανακοίνωσε η UEFA, αυτά θα διαμοιραστούν ως εξής:

  • 1ο έξτρα εισιτήριο: Στη Λίγκα που βρίσκεται στο Νο5 του coefficient ranking της UEFA (Γαλλία για τη σεζόν 2020/21)
  • 2ο έξτρα εισιτήριο: Στον πρωταθλητή της χώρας με την υψηλότερη θέση στο ranking, από όσες δεν έχουν εγγυημένη θέση μέσω των πρωταθλημάτων τους. Αυτό το εισιτήριο αφορά χώρες όπως η Ελλάδα, που ο πρωταθλητής δηλαδή ξεκινάει από τα προκριματικά.
  • 3ο και 4ο έξτρα εισιτήριο: Στις ομάδες με την υψηλότερη θέση στο club coefficient της πενταετίας, που δεν έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους από το πρωτάθλημα, ΑΛΛΑ έχουν τουλάχιστον κερδίσει θέση στο Europa ή το Conference League. Δηλαδή, η ομάδα που μένει εκτός Ευρώπης από τις εγχώριες διοργανώσεις της, δεν θα έχει αυτό το δικαίωμα.

Παράδειγμα: Για τη σεζόν 2020/21, Άρσεναλ και Τότεναμ ήταν οι δύο με την υψηλότερη θέση στο ranking, που είχαν μείνει εκτός Champions League. Και οι δύο βγήκαν στο Europa League, η Άρσεναλ μέσω FA Cup και η Τότεναμ από τον 2ο προκριματικό. Ωστόσο, αν η Άρσεναλ δεν κατακτούσε το Κύπελλο, η 8η θέση της στην Premier League της σεζόν 2019/20 δεν θα της έδινε το δικαίωμα να πάρει το έξτρα εισιτήριο.

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ… SUPER LEAGUE

Κάπου εδώ… ‘’Enter’’ Super League! Μπορεί οι επιδιώξεις για κλειστή Λίγκα να μην ευοδώθηκαν (προς το παρόν), αλλά το νέο φορμάτ παρέχει «δίχτυ προστασίας» στους 12 «αποστάτες» για να έχουν σχεδόν εγγυημένη την παρουσία τους, έτσι όπως ακριβώς σκόπευαν. Το μίνιμουμ που πρέπει να κάνουν είναι να μη χάσουν το τρένο της Ευρώπης από το πρωτάθλημα, να κερδίζουν δηλαδή τουλάχιστον την 7η θέση στην Αγγλία, την 6η στην Ισπανία κ.ο.κ. Κι αυτό διότι οι κορυφαίοι σύλλογοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν σταθερά τα δύο έξτρα εισιτήρια που μοιράζονται μέσω του ranking πενταετίας των συλλόγων.

Βέβαια, στο ζήτημα των κριτηρίων για τα τέσσερα έξτρα εισιτήρια θα ήταν σοφό να κρατάμε «μικρό καλάθι». Μετά από όσα διαδραματίστηκαν ανάμεσα σε Super League και UEFA, η ECA (Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων), από την οποία αποχώρησαν οι 12 «μεγάλοι», πιέζει τη διοργανώτρια αρχή να πάρει πίσω τις δύο επιπλέον θέσεις στις ομάδες με το υψηλότερο ranking. Αντ’ αυτού, εισηγείται τα εισιτήρια να μοιραστούν σε δύο ακόμη πρωταθλητές από ομάδες υποδεέστερων χωρών, που δεν έχουν εξασφαλισμένη είσοδο από τις Λίγκες τους. Το «μπρα-ντε-φερ» στη συγκεκριμένη περίπτωση θα συνεχιστεί και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ως τα τέλη του 2021.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Μέχρι το τέλος του έτους, η UEFA αναμένεται να προσδιορίσει με περισσότερες λεπτομέρειες τα διαδικαστικά του «ανασχηματισμού»: τις ώρες και μέρες διεξαγωγής, τις ημερομηνίες των πρόσθετων αγωνιστικών, το «rebalancing» της access list στις προδιαγραφές 36 ομάδων και ΦΥΣΙΚΑ: τον διαμοιρασμό των εσόδων στις 36 ομάδες και τις οικονομικές απολαβές.

Ως προς αυτό, θα γίνει… πόλεμος. Ιδίως μετά τα επεισόδια της Super League, αφού η επιστροφή των 12 στον δρόμο της UEFA προϋποθέτει ως ζητούμενο την αύξηση των εγγυημένων εσόδων.

Το σίγουρο είναι ότι με 100 περισσότερα ματς και με την αύξηση του συνολικού μπάτζετ στα 4,5 ως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη νέα συνέργεια που «κλείνει» η UEFA με αγγλικό fund, η αξία του προϊόντος «Champions League» θα αυξηθεί, των τηλεοπτικών συμβολαίων (περισσότερες «μάχες» των κορυφαίων κλαμπ) και των εισιτηρίων για κάθε ομάδα επίσης (2 περισσότερα εντός έδρας ματς για καθεμία) και οι σύλλογοι έχουν όλα τα φόντα για να εκτοξεύσουν το «λαμβάνειν» τους.

Αρκεί να καταλάβει κανείς ότι για τη σεζόν 2019-20, το μπάτζετ της UEFA για Champions League και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ανήλθε στα 2,09 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υποδιπλάσιο από το μίνιμουμ που προβλέπει η επικείμενη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα