Το μυστήριο με Γκέτσε
Τα νέα προκάλεσαν σοκ. Από το πουθενά η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι ο Μάριο Γκέτσε διακόπτει τις προπονήσεις για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς πάσχει από «διαταραχή στον μεταβολισμό». Τις επόμενες ημέρες γράφτηκαν πολλά. Η Μπορούσια, όμως, όπως και ο 24χρονος προτίμησαν να μην αποκαλύψουν το πρόβλημα.
Διότι, ο όρος που ανακοινώθηκε είναι πολύ γενικός. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπήρξε και μία αίσθηση ανακούφισης για όλες τις πλευρές. Πλέον, υπάρχει εξήγηση για το ανεξήγητο. Η πτώση στην καριέρα του ήταν τόσο εντυπωσιακή, που δεν μπορούσε να εξηγηθεί με συμβατικό τρόπο. Τώρα που υπάρχει λόγος όμως, τα ερωτήματα είναι πιο πολλά από τις απαντήσεις.
Τα συμπτώματά του έφεραν την πιο πιθανή εξήγηση. Süddeutsche και Bild έσπευσαν όχι να αποκαλύψουν, αλλά να εικάσουν ότι μιλάμε για μία μορφή μυοπάθειας. Και πάλι ο όρος είναι πολύ γενικός. Η υποσημείωση σε αμφότερα τα ρεπορτάζ είναι ότι δεν μιλάμε για βαριάς μορφής μυοπάθεια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το πρόβλημα του Γκέτσε δεν είναι γενετικό, καθώς θα το κουβαλούσε από μικρή ηλικία, ενώ αφορά την καύση του λίπους και τη σωστή λειτουργία των μυών. Αυτά, μόνο αν η ακριβής διάγνωση ταιριάζει απόλυτα με την υπόθεση των δύο εφημερίδων.
«Σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι βραχυπρόθεσμο», τόνισε ο Βάτσκε στην Bild, δίνοντας το πρώτο στίγμα. Φυσικά, δεν φέρνει φως στην υπόθεση ούτε ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Ο παίκτης και ο σύλλογος αποφάσισαν να κρατήσουν κρυφό αυτό που ταλαιπωρεί τον Γκέτσε. Κατανοητό, καθώς μιλάμε για κάτι πολύ προσωπικό. «Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μάριο Γκέτσε, όμως θα πρέπει να σεβαστούμε την προσωπική του ζωή», τόνισε ο Σάσα Φλίγκε, υπεύθυνος επικοινωνίας των Βεστφαλών.
Αν αυτή η τακτική είναι σωστή, δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα, καθώς έχει ήδη οδηγήσει σε συμπεράσματα, που βασίζονται αποκλειστικά σε υποθέσεις. Και η Μπορούσια δεν έχει μπει στον κόπο να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει οτιδήποτε από αυτά που έχουν γραφτεί. «Ησυχία, ησυχία, ησυχία», ήταν το σχόλιο του Τόμας Τούχελ, όταν ρωτήθηκε για τον 24χρονο μέσο πριν το ματς με την Λεβερκούζεν.
Οι λεπτομέρειες που έρχονται στην επιφάνεια δείχνουν ότι υπήρξαν σημαντικές παραλήψεις. Ο Γκέτσε έκανε συχνά εξετάσεις αίματος τόσο στην Μπάγερν όσο και στην Ομοσπονδία. Για να βρεθεί, όμως, το πρόβλημα στον μεταβολισμό απαιτείται ειδική εξέταση, την οποία πρότεινε ο γιατρός της Ντόρτμουντ Μάρκους Μπράουν. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Γκέτσε θα χρωστάει τα περισσότερα αν και όταν ξεπεράσει το πρόβλημά του.
Παρά τη δημόσια εικόνα για το αντίθετο και όσα είχαν γραφτεί τα τελευταία τρία χρόνια, ο ήρωας του Μουντιάλ του 2014 έκανε κάθε προσπάθεια να ξαναβάλει την καριέρα του στο σωστό δρόμο. Όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον έβλεπε εξαντλημένο μετά τις προπονήσεις της Μπάγερν, συμφώνησε μαζί του σε ένα πράγμα: ότι πρέπει να πιέσει τον εαυτό του. Και ο Γκέτσε το έκανε. Προπονούταν πιο σκληρά από τους άλλους, στις διακοπές του είχε μαζί προσωπικό γυμναστή, ενώ έκανε τη διατροφή που είχε προτείνει η Μόνα Νέμερ, τηρώντας την στο ακέραιο.
Αν όλοι γνώριζαν το πρόβλημα, οι κινήσεις τους θα ήταν πολύ διαφορετικές. Στο τέλος, ο οργανισμός του επιβαρύνθηκε τόσο, που το πρόβλημα εντάθηκε. Ξανά και ξανά μυϊκοί τραυματισμοί, ξανά και ξανά φήμες για τα κιλά του και την εξωγηπεδική του ζωή. Και εκείνος να βρίσκεται στην ψυχολογική κατάσταση, στην οποία δεν μπορούσε να ξέρει τι φταίει.
Όλες και όλες 9 φορές βρέθηκε φέτος στην αρχική ενδεκάδα της Ντόρτμουντ, στην οποία υπέγραψε το καλοκαίρι, μήπως και καταφέρει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Ο Γκέτσε βρίσκεται ήδη σε ειδική κλινική στη νότια Γερμανία, όπου θα μείνει για 5-6 εβδομάδες, προκειμένου να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας. Είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα διατροφής, όμως το πρόβλημα θα ξεκινήσει από το αν θα χρειαστεί να τη συνδυάσει με φαρμακευτική αγωγή και αν θα πρέπει να κατεβάσει ρυθμό στις προπονήσεις, προκειμένου να προστατευθεί ο ίδιος από τους πόνους και να προστατεύσει τους μύες του από τραυματισμούς.
Μέχρι στιγμής, πάντως, όλοι οι γιατροί, που συμβουλεύθηκαν τα γερμανικά μέσα, συνηγορούν σε κάποια πράγματα. Η απουσία του Γκέτσε αναμένεται να διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες. Αν, όντως, μιλάμε για κάποια ελαφρά μορφή μυοπάθειας, τότε μπορεί να μην είναι θεραπεύσιμη, αλλά σαφώς είναι διαχειρίσιμη. Για έναν αθλητή, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο. Όλα εξαρτώνται από τι προκαλεί το πρόβλημα.
Αν έπρεπε να διακόψει την καριέρα του, τότε η Ντόρτμουντ θα ήταν υποχρεωμένη να το ανακοινώσει. Γιατί; Διότι αυτό επιβάλουν οι κανόνες του χρηματιστηρίου, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την τιμή της μετοχής. Ο κίνδυνος να χρειαστεί να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο μάλλον δεν είναι μεγαλύτερος από του Γκουντογκάν για παράδειγμα, που έφτασε μέχρι την Κριμαία, προκειμένου να βρει ειδική κλινική, που να μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα στη μέση του (ο τελευταίος του τραυματισμός δεν έχει καμία σχέση με το παλιό του πρόβλημα).
«Νιώθω ότι μία μέρα αυτό το γκολ θα με κυνηγάει», είχε πει ο Γκέτσε μετά τη νίκη της Γερμανίας επί της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 2014. Το χαμόγελό του προσπαθούσε να κρύψει τον φόβο στο βλέμμα του. Και, δυστυχώς, εκείνη η δήλωσή του έρχεται πολύ σύντομα να τον στοιχειώσει...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.