Serie A: Θεωρίες συνωμοσίας...

Serie A: Θεωρίες συνωμοσίας...

bet365

Τηλεοπτικά δικαιώματα, σχίσμα, Κινέζοι, ultras, μαφία, Superlega. Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς τσεκάρει αν δένουν διάφορα σενάρια.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της σεζόν, προπονητές και παίκτες είναι συγκεντρωμένοι σε αυτό το... σπριντ που θα κρίνει τα πάντα. Οι διοικήσεις, από την πλευρά τους, έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την επόμενη σεζόν. Ενδεχομένως και κάτι πιο μακρινό από αυτό. Οσο πιο νωρίς, άλλωστε, σχεδιάσεις το μέλλον, τόσο περισσότερο χρόνο έχεις για να το δουλέψεις. Και στην Ιταλία από το περασμένο καλοκαίρι φαίνεται σαν να δουλεύουν πάνω σε κάτι που μπορεί να αλλάξει πολλά. Τα στοιχεία, άλλωστε, μπορείς να τα δέσεις, αν τα βάλεις το ένα δίπλα στο άλλο. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος θα δείξει αν όντως θα γίνουν έτσι τα πράγματα ή αν είναι απλά θεωρίες συνωμοσίας...

Το... παραμύθι αρχίζει από το περασμένο καλοκαίρι. Είναι Ιούνιος, όταν σε πολιτικές ιταλικές εφημερίδες εμφανίζονται διάφορα ρεπορτάζ για το μεγαλόπνοο πλάνο των μεγάλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών κλαμπ. Ενα πλάνο για το πώς θα φτάσουν, βήμα-βήμα, στην κατάργηση ή την αποχώρηση τους από το Champions League και ενδεχομένως και από τα πρωταθλήματα τους, για να δημιουργήσουν την Superlega. Ενα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα πρότυπα του ΝΒΑ. Σε εκείνα τα ρεπορτάζ, οι Ιταλοί έγραφαν ότι θα έχουν έξι ομάδες σε αυτή την μεγάλη Λίγκα, όπως και οι άλλες μεγάλες ποδοσφαιρικές χώρες της Ευρώπης.

Λίγες εβδομάδες μετά, ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις το έλεγε ευθέως σε συνέντευξη του στην La Repubblica. «Θα παίρνουν μέρος οι πρώτες έξι αγγλικές, ιταλικές, ισπανικές, γερμανικές και γαλλικές ομάδες, σε μια επιχείρηση με 10 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αρκετά με το θεατράκι της UEFA...», έλεγε ο πρόεδρος της Νάπολι, ο οποίος ονομάζει αυτό το πλάνο «το τουρνουά των Πέντε Εθνών». Τα πέντε έθνη είναι οι Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία και το πλάνο προβλέπει ότι θα έχουν από έξι ομάδες. Αυτή φέρεται να είναι τουλάχιστον η αρχική σκέψη των ανθρώπων που εμφανίζονται να είναι αυτοί που το σχεδιάζουν και πιέζουν σταδιακά ώστε να φτάσουν εκεί.

 

Αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους Ιταλούς, είναι οι Αντρέα Ανιέλι, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, Φλορεντίνο Πέρεθ και οι Κινέζοι που μπαίνουν στο ποδόσφαιρο. Οχι όλοι οι Κινέζοι γενικά αλλά αυτοί της Suning, οι οποίοι αγόρασαν την Ιντερ. Οι συγκεκριμένοι, υπό την ηγεσία του Ζιανγκ Τζιντόνγκ, έχουν συμμετοχή και στη Wanda Group, η οποία ουσιαστικά απορρόφησε την Infront, η οποία χειριζόταν -μαζί με την Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- τα ιταλικά και όχι μόνο τηλεοπτικά δικαιώματα. Λίγες μέρες μετά, μέσα Ιουλίου του 2016, η La Repubblica γράφει ότι ο Μάρκο Μπογκαρέλι, ιθύνων νους της Infront, έχει εγκατασταθεί στο Λονδίνο και έχει αρχίσει να δουλεύει το πλάνο της Superlega.

«Πολλοί ποιοτικοί ποδοσφαιριστές πηγαίνουν να παίξουν στην Ασία, εγκαταλείποντας την Ευρώπη. Σύντομα ασιατικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι προς το συμφέρον των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα, το οποίο θα τους επιτρέψει να κρατήσουν ένα οικονομικό πλεονέκτημα», ήταν η δήλωση του Μπογκαρέλι, ο οποίος συμπλήρωνε: «Θέλουμε ένα σταθερό μέλλον για τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά κλαμπ. Θα πρέπει να σκεφτούν τα έσοδα τους».

Οι Ιταλοί, οι οποίοι οικονομικά είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, προφανώς τα σκέφτονται. Την ίδια περίοδο, το περασμένο καλοκαίρι δηλαδή, γραφόταν ότι ο Αντρέα Ανιέλι ως εκπρόσωπος των ιταλικών ομάδων στην Ευρώπη, έχοντας δίπλα του και τον Ουμπέρτο Γκαντίνι, πρώην συνεργάτης του Αντριάνο Γκαλιάνι στη Μίλαν και νυν CEO της Ρόμα, έθετε τα δεδομένα στους Ευρωπαίους συνέταιρους: Η Ιταλία θα έχει έξι ομάδες στη Superlega και τέσσερις στο Champions League, μέχρι να δημιουργηθεί αυτή η Superlega. Τώρα, πριν δύο μέρες, η UEFA ανακοίνωσε και επισήμως τις αλλαγές στην κορυφαία διοργάνωση, με τους Ιταλούς να παίρνουν 4η ομάδα και μάλιστα απευθείας στους ομίλους.

Αφού γράφτηκε ότι στη Superlega οι Ιταλοί θα έχουν έξι ομάδες, άρχισαν τα σενάρια για το ποιες θα είναι αυτές. Το αρχικό πλάνο προβλέπει ότι οι έξι ομάδες της κάθε χώρας, θα είναι χωρισμένες ως εξής: Οι τρεις μεγαλύτερες της χώρας θα έχουν... αιώνια κλειστά συμβόλαια και οι υπόλοιπες τρεις θέσεις ήταν πιο ανοιχτές. Οι τρεις σίγουρες, επομένως, ήταν (και είναι) οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ και από εκεί και πέρα θεώρησαν όλοι, από την πρώτη στιγμή, δεδομένες και τις Νάπολι και Ρόμα. Το θέμα ήταν η 6η: Λάτσιο ή Φιορεντίνα; Απάντηση σε αυτό, γιατί είπαμε ότι όλα μπορούν να δέσουν αν το θέλουμε, μπορεί να πήραμε πριν 24 ώρες.

Στη συνεδρίαση της Lega της Serie A με αντικείμενα την εκλογή προέδρου και τη συζήτηση για την κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, είχαμε... σχίσμα! Και αυτό το ανακοίνωσε ο Γκαλιάνι. Παρεμπιπτόντως, για παράγοντας που περιμένει -με σιγουριά, όπως λέει- από εβδομάδα σε εβδομάδα την αλλαγή ιδιοκτησίας στην ομάδα του, που θα σημάνει και το τέλος της καριέρας του, πολύ δραστήριος είναι ο Dottore... Ο CΕΟ της Μίλαν λοιπόν, έχοντας δίπλα τους τους Μπέπε Μαρότα (Γιουβέντους), Τζοβάνι Γκαρντίνι (Ιντερ), Σάντρο Μενούτσι (Φιορεντίνα), Ουμπέρτο Γκαντίνι (Ρόμα) και Αντόνιο Σαρατσίνι (Νάπολι), ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτοί οι έξι αποχώρησαν από το Δ.Σ. της Lega και... ανεξαρτητοποιούνται.

«Η ρήξη είναι οριστική. Δεν είναι δυνατόν να βρούμε λύση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Το θέμα του προέδρου δεν είναι ουσιαστικά τίποτα, όπως πάντα το θέμα είναι η κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Εδώ, μπροστά σας, βλέπετε έξι ομάδες, οι οποίες είναι οι Γιουβέντους, Ιντερ, Ρόμα, Νάπολι, Φιορεντίνα και Μίλαν, οι οποίες εκπροσωπούν το 80% των Ιταλών φιλάθλων. Φεύγουμε και τους αφήνουμε να προχωρήσουν μόνοι τους αν θέλουν και μπορούν. Σίγουρα, πάντως, δεν μπορούν να αποφασίσουν για οικονομικά θέματα γιατί χρειάζονται 15 ψήφους», ήταν τα λόγια του Γκαλιάνι.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην καλοκαιρινή απορία, μπορεί και να πήραμε την απάντηση μας: Η 6η ιταλική ομάδα για την Superlega παίζει σοβαρά να είναι η Φιορεντίνα -η οποία παρουσίασε το πλάνο της για την κατασκευή νέου γηπέδου- και όχι η Λάτσιο του Κλαούντιο Λοτίτο, τον οποίο προσπαθούν να αποδυναμώσουν παρασκηνιακά οι έξι. Οσο για τον λόγο που προκλήθηκε αυτό το σχίσμα, είναι ο εξής...

Οι υπόλοιπες 13 ομάδες -γιατί μαζί με τους έξι πήγε για κάποιον λόγο και η Κιέβο- θέλουν η κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων πλέον να γίνεται με κάποιες αλλαγές: Το ποσοστό επί του ποσού που μοιράζεται σε ίσα κομμάτια, από 40% να γίνει 50%. Παράλληλα, το ποσοστό επί του ποσού που μοιράζεται με βάση το πόσους οπαδούς (άρα και συνδρομητές/τηλεθεατές) έχει η κάθε ομάδα, να πέσει από το 30% στο 20%. Και το υπόλοιπο 30% να μοιράζεται με βάση τα αποτελέσματα τους την τελευταία τριετία ή πενταετία. Οι έξι μεγάλοι, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, διαφώνησαν και απειλούν να το φτάσουν στα άκρα και να προχωρήσουν σε ξεχωριστή σύμβαση ο καθένας για τα τηλεοπτικά του. Ή σε μια κοινή για αυτούς τους έξι, διαφορετική από αυτή των υπολοίπων.

Οι έξι ομάδες, επομένως, που θα μπορούσαν να αποτελούν τους εκλεκτούς για την Superlega, βρέθηκαν. Βρήκαν την αφορμή που ήθελαν για να αρχίσουν να απομακρύνονται από τους άλλους. Η είσοδος των Κινέζων στην Ιντερ, περιμένοντας να δούμε τι θα γίνει με την Μίλαν, επίσης υπάρχει. Και αρχίζουν να πιέζουν και αυτοί προς μια κατεύθυνση, αν αναλογιστούμε ότι ήθελαν και όπως φαίνεται πέτυχαν να γίνει το ντέρμπι Ιντερ-Μίλαν στις... 12:30 ώρα Ιταλίας (13:30 Ελλάδας) προκειμένου να διευκολυνθούν οι Ασιάτες τηλεθεατές. Παράλληλα, εδώ και δύο μήνες η Γιουβέντους παρουσίασε το νέο σήμα της, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τον προσεχή Ιούλιο. Τότε, που θα πάψει να θεωρείται μόνο ποδοσφαιρικό κλαμπ αλλά θα γίνει -σταδιακά- ένας οργανισμός, ο οποίος θα δραστηριοποιείται και στο ποδόσφαιρο.

Ιταλοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τα οικονομικά, σε Μέσα όπως το Calcio & Finanza, το οποίο είναι απολύτως έγκυρο, ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε στυλ ΝΒΑ. Ενα κλειστό πρωτάθλημα, δηλαδή. Και από την στιγμή που θα γίνει αυτό, όπως είχαμε γράψει και για τη Γιούβε με αφορμή την παρουσίαση του νέου σήματος, τα κλαμπ δεν θα απευθύνονται μόνο στους οπαδούς τους αλλά σε όλους. Γιατί θα θέλουν τα λεφτά όλων. Θα θέλουν μια πιο... ελιτίστικη προσέγγιση, ένα πιο «εκλεπτυσμένο» κοινό, το οποίο θα έχει και τη δυνατότητα να ξοδέψει περισσότερα.

Ακόμη μία σύμπτωση, λοιπόν, είναι αυτό που γίνεται αυτή την περίοδο με τους οργανωμένους οπαδούς της Γιουβέντους και τις σχέσεις που φέρονται να διατηρούν οι ηγέτες τους με μαφιόζους. Σε αυτή την υπόθεση μπλέκει τώρα και ο Αντρέα Ανιέλι, επειδή συνομιλούσε με οπαδούς, οι οποίοι φέρονται να δούλευαν για μαφιόζους. Στην ποινική δικαιοσύνη, μετά από έρευνα 2,5 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να εμπλέκει τον πρόεδρο ή κάποιον υπάλληλο της Γιούβε. Για την αθλητική δικαιοσύνη, όμως, υπάρχει θέμα. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ανιέλι και το κλαμπ; Ποινή αποκλεισμού για κάποιους μήνες στον πρόεδρο, δυνατό πρόστιμο στο κλαμπ.

Σημαντικότερο από αυτό, ενδεχομένως, είναι το γεγονός ότι όλο αυτό δίνει την ευκαιρία στον Ανιέλι να αρχίσει ένα ξεσκαρτάρισμα στην Curva. Δεν χρειάζεται να αφανιστούν όλοι οι ultras αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους. Και αν ο Ανιέλι τιμωρηθεί... εξαιτίας τους, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα έχει το πάτημα που θέλει για να πάρει κεφάλια. Η επιτροπή Antimafia της ιταλικής Βουλής, στην οποία θα παρουσιαστεί, γνωστοποίησε ότι πλην του Ανιέλι θα κληθούν κι άλλοι πρόεδροι ομάδων προκειμένου όλοι μαζί, κλαμπ και κράτος, να καθαρίσουν τα πέταλα από τους... κακούς οπαδούς που συνεργάζονται με μαφιόζους.

Η επόμενη ομάδα που θα κληθεί, λένε ήδη οι φήμες, είναι η Ρόμα, λόγω των απειλών προς τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι και όποιου άλλου είχε πάει μπροστά από την Curva Sud του Olimpico πριν δύο χρόνια, όταν τους καλούσαν οι τιφόζι μετά από ένα κακό αποτέλεσμα για να τους θέσουν προ των ευθυνών τους. Να δούμε αν μετά την Ρόμα θα είναι η Νάπολι, μετά η Μίλαν (ήδη συγκεκριμένα Μέσα γράφουν για άριστες σχέσεις των ηγετών των ροσονέρι ultras με κάποιους εξ αυτών της Γιουβέντους), μετά η Ιντερ, μετά η Φιορεντίνα... Θα έχει πλάκα, δηλαδή, αν αποφασιστεί, επίσης κατά σύμπτωση, να αλλάξει η νοοτροπία των οπαδών -επειδή θα αλλάξουν οι ίδιοι οι οπαδοί σταδιακά- των έξι ομάδων που θέλουν την Superlega.

Και κάπως έτσι, περιμένοντας να δεις τι άλλο θα γίνει από εδώ και πέρα, σκέφτεσαι αν όντως έχουν βάλει από τώρα μπρος για να είναι έτοιμοι το 2022 ή 2023 ή αν είναι απλά θεωρίες συνωμοσίας όλα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα